Великолепният век Кьосем (Muhteşem Yüzyıl Kösem) №5

• 151 682
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
Роксолана е чудесна книга, стана ми една от любимите. Чела съм и "Харем" и "Великолепният век.Хюрем.Московската наложница". Харем не ми хареса, другата ми допадна.
За Хюлия Авшар да си кажа-красива е, въпрки мисля доста изкуствена красота да има у нея. Не е нещо особено.Берен никога не съм я харесвала, каквото видях от нея до 15 -та серия, не ме е впачатлило.
Александра[/b
Скрит текст:
аз съм съгласна донякъде с теб.Не приемам подобни забележки, и порицаване, едва ли не ако не ти харесва сериала и имаш друго мнение си еди каква си...,подобни определяния на непознати и почти заяждания и подмятания във форум не са ми много на място.
И не си струва да се разваля добрия тон заради подобни реплики. Peace
Категорично не съм съгласна,с това,че сериала е глупав обаче.
Медиса, аз също обичам злодейките,много ми хареса как го каза.
Хюмашах беше също и дъщерята на Михримах ако не се лъжа, но явно тук става въпрос за друга.
Съгласна съм,че актьорите не си изграждата сами образите. Има си режисьори и образите се пречупват и през тяхната гледна точка.Това обаче няма грам отношение дали на мен ще ми хареса този образ-независимо как е изграден.Или ми харесва или не ми харесва и това е. Изказвам мнението си на зрител.
И Анастасия Цилимпиу не блести с актьорски данни, ще ме прощавате. Иначе е красива и симпатична.
За втори епизод, на Кьосем още не й се е прояснила картината и не е наясно какво я чака.
Хареса ми как имаше дързост да попита Сафие за семейството й, и какво тя й отговори.
За мен по величиственост и излъчване никоя султанка не може да се сравнява с Валиде Хафса.

# 661
Мисля, че всеки има право да изксзва мнението си такова каквото е- за филма, за героите , за актьорите.
Филма ми харесва за сега макар и само 3 епизода.
Колкото до това , че Анастасия гледала като теле , то да те грабнат от дома, да те замъкнат на непознато място с непознати хора, да не знаеш кой кой е, за какво става въпрос, каква ще е съдбата ти, да се държат с тебе като вещ  и всичко това да ти се случи на такава крехка възраст...е как да гледаш, как да се държиш.

# 662
Цитат
Мисля, че всеки има право да изксзва мнението си такова каквото е- за филма, за героите , за актьорите.
+1

# 663
Здравейте на всички! Hug

Благодаря за споделеното! bouquet Аз съм от онези момичета, които са гледали ВВ и двата сезона на ВВ Косем.
Ваня, Лучия, Зарани Hug bouquet напълно съм съгласна с мненията ви за последния епизод и за смъртта на Кьосем, както и за същността на Турхан.
Само да споделя и моето мнение по въпроса с начина на коментиране: разбира се, че всеки трябва да си казва мнението и свободно да коментира, тук сме да се забавляваме и да се разтоварваме, но от етична гледна точка, важно за цялостното настроение е начинът на коментиране, езикът и тонът в коментарите. Ще дам пример: гледайки ВВ и изблиците на истерия при Хюррем, походката й на моменти и физиономиите й, когато е ядосана, в главата ми идваха сумати епитети, но не бих написала нито един от тях от уважение както към актрисата, така и към образа, който представя.
За финалния епизод:
Скрит текст:
В подкрепа на написаното от момичетата, коментирали финала, отново ще спомена, че Кьосем макар и строга или на моменти жестока към враговете си, не е била злобна, злопаментна и никога не е унижавала достойнството на човек, още повече преди смъртта му.
Сега ще наблегна на ситуацията около Кьосем в последната й битка: За мен, Кьосем започна да губи силата си още при осъзнаването за реалното състояние на Ибрахим. Тя винаги е знаела, че той е по-слаб, емоционално нестабилен, но осъзна, че съвсем е загубил разсъдък, когато видя кожите и чу обяснението му за тях, приказката за онзи султан и т.н. Тя толкова се натъжи и шокира, всичко това я изкара от равновесие и тя започна да прави стратегически грешки. Кюпрюлу трабваше да бъде неутрализиран още след ситуацията с яничарите и бостанджите пред двореца; стана ясно, че довереният бостанджи, който й обеща да не нападат яничарите, всъщност е предател и Кьосем трабваше да внимава от там насетне, кой допуска в кръга си. Вторият момент, когато трябваше да действа решително беше след онзи Диван, когато тя осъзна, че Турхан влиза в настъпление, чрез желание за отнемане на регенството и най-вероятно последваща смъртна присъда. Тогава, още на място, Кьосем трябваше да послуша Хюсеин паша и да се разправи с Кюпрюлу и онзи другия - яничарът предател, който явно зае по-висок пост. Както вече бях писала, възрастта, както и многото победи над много силни противници, сякаш замъглиха преценката й. За такъв мащабен план, тя трябваше да се довери на хора, които са й били верни още преди идването Турхан.
Още в началото, когато видях Турхан, тя ми напомни на Халиме - подмолна, хитра и жестока. Но най-вече - неблагодарна. Колко пъти Кьосем спаси малкия Мустафа, но това беше забравено от Халиме и като отговор за добрината на Кьосем, тя изпрати палачи за синовете й. Жестокостта й нямаше граници - убийството на султан Осман и най-вече гаврата с него бяха красноречиви.
Нямам думи и за онзи Кучу ага/паша, който се оказа онова малко момче, което беше пощадено от Кьосем. Но благодарност никаква. Ясно беше, че баща му е бил предател, самата Кьосем му го каза и като предател е заслужавал смъртна присъда. Но, Кьосем не беше длъжна да се погрижи за сина на този предател и повечето не биха си направили този труд...самото момче много добре го осъзнаваше този факт, още повече, че след нападението над нея, тя го пощади и го изпрати в Египет, а можеше да не се съобрази с това, че той не е знаел за баща си нападайки я и че е бил манипулиран. Самото момче разбра и осъзна всичко след разговора с Кьосем в тъмницата и уж беше благодарен, а сега се оказва, че е таяло омраза...омраза и желание за отмъщение за какво?! Как смеела да убие баща му?! Sick #Crazy А, как баща му е смеел да бъде предател, а?! Изключително противен тип! В такива моменти, човек си спомня думите: "няма ненаказано добро", но аз лично предпочитам да мисля, че има неблагодарни хора, хора, за които добрината към тях сякаш е нещо обичайно и задължително, а не жест или резултат на желание и избор.
Лалезар калфа - до някъде я разбирам...да, права беше в много от нещата, които каза, но така ли трябваше да постъпи?! Издавайки Кьосем на Мелике и на Турхан, знаейки, че така подписва смъртната присъда на Кьосем.
На мен ми липсваше някой и друг момент след сцената с проснатата на пода в харема Кьосем султан, щеше ми се да ни я представят в отвъдното...както с Мурад...да бъде сред жасмин и море, да видим, че е в мир Sad.

bouquet bouquet bouquet

# 664
Дана,аз пък противно на повечето,недолюбващи Хюрем харесвах точно тези неща у нея-походката й,гласа й,погледите и физиономиите й,самодоволната усмивка,напереното държане,дързостта,увереността й,изобщо цялата Хюрем.Точно каквато трябва да е.😊
Засега нямам любимки сред тези султанки,то е й рано още.Но...в малката Дилруба смятам,че има хляб за добра злодейка(и усещам,че ще й симпатизирам)😋😈

# 665
  • София
Не знаех, че Михримах е довела Сафие султан. С една идея повече я харесвам тогава. Определено е величествена. Със същата сила играеше и Айше султан : майката на Сюлийман. Ох, забравих й името?  Crazy Те двете да мен са най-доброто попадение до момента като султанки. Хюррем обожавах. Особено като крещеше.  Joy Обожавах да извика " стражааа" на турски, де. Но и тя имаше величие. Особено като носеше короната - гнездо. Никога няма да забравя когато се появи с нея. Умрях от смях.
Не гледах Берен като Кьосем, само отделни фрагменти и си признавам : не ме грабна. А очаквах друго. Отдадох го, че не съм изгледала сериите, а само отделни моменти. Очаквам толкова от нея, да видим какво ще стане.
Анастасия определено тича като обезумяла, но мисля, че това се иска от нея. Играе добре ролята на малък звяр, който се опитват да укротят и примирят.

# 666
Като стана дума за величието на Хюрем.
Да си припомним.
Това ми е най-най любимата сцена  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

https://www.youtube.com/watch?v=H7yFsYo5gXY  

П.С.
И ако някой ме светне как се добавя клип, така че да се вижда визуално, а да не е само линк, ще съм му много благодарна. Hug

# 667
  • София
Мис, един и от моите любими моменти. Погледът на Махидевран : балсам за очите ми. Обичах когато Хюррем я мачкаше. Това бяха любимите ми сцени. Не понасях вечният й плач и обвинение. Все някой й беше виновен.

# 668
Мис Каролин Бингли Hug уважавам мнението и пристрастията на всеки, аз лично не обичам злодейките Peace, не им симпатизирам, нито ме грабват по някакъв начин с поведението си.
За Дилруба...почакай и гледай, ще коментираме по-нататък...има какво да се види от нея, но за симпатия...аз лично съм много далече Rolling Eyes Wink

Люксен Hug
Цитат
Не гледах Берен като Кьосем, само отделни фрагменти и си признавам : не ме грабна. А очаквах друго. Отдадох го, че не съм изгледала сериите, а само отделни моменти. Очаквам толкова от нея, да видим какво ще стане.

Надявам се да си промениш мнението Simple Smile Wink...Кьосем е различна, тя не прилича на нито една от султанките или наложниците-султанки от ВВ. Тя е силна, но не обича да мачка; дори и да го направи, го прави с финес и стил; тя е смела, смела повече от мъжете; милостива и добродушна много повече от всички други султанки; целите й са високи, а не са свързани само и единствено с нейното собствено благополуие и това на децата й, идеалите й са надраснали времето си; не крещи и не изпада в истерии, но силата на гласът й се чува; не е самодоволна и не обича да унижава. Всичко това показа Берен по един прекрасен начин, както и Нургюл във втори сезон. Да, различна е, но аз това исках и това очаквах. Не ми се гледаше втора Хюррем или Михримах (лично мнение), защото Кьосем султан е управлявала ОИ с години и е друг тип жена - привидно мека, нежна, но с огромна сила на духа и мощ, характерни за мъжете в тогавашното време. Peace

# 669
Дана, Hugаз ги обичам, защото са ми по-интерсни. То и ника ми говори за това  Crossing Arms Mr. Green
Махито ме дразнеше много, и поггледа й е направо убийствен много ме радва, как й натри носа, тази сцена е велика и епична. Махидевран беше тази,която започна войната с Хюрем, макар и Хюрем да й го върна тъпкано.
По едно време ми беше жал за нея, пък за Мустафа да не говорим.
Силно се надявам Берен да ми захареса, ама не смятам, че това ще се случи.
Аз засега имам един единствен фаворит в сериала и това е Зюлфикар ага /дали така беше/,началникът на еничарите-възвишен, верен/или поне засега тъй ми изглежда/,смел,човек с идеали.

# 670
На мен Анастасия пък ми харесва.Едно дете - откровенно, спонтанна и непредвидима.Дете което се опитват да превърна в жена по техен модел , а тя прави всичко което не трябва да прави.

# 671
Мис Каролин Бингли  Hug Wink

djoleva  newsm10...и никога няма да успеят да я превърнат в жена по онзи модел.  Wink

# 672
Джолева,с това съм съгласна,невинневинна,искрена е.По това,които разказвате изглежда,че няма да има нищо общо с гледаните досега султанки.За мен това ще е изненада.Защо тогава историята я описва като жестока,убийца,по това,което съм,чела,а то не е много?
Аз все си мислех,че ще е типичната султанка-злобна,отмъстителна,надменна,интригантка,готова за защитава себе си с цената на всичко.Ще погледаме,ще видим.

# 673
  • София
Историята и сериалът са две различни неща. Тук фантазията на сценариста играе голяма роля. Образът на Кьосем е хубав, но лично за мен доста идеализиран, на моменти "напомпан". По-близо до реалната Кьосем винаги ми е била тази от игралния филм "Махпейкер Кьосем Султан".

Винаги търся и желая повече историческа достоверност в такъв тип сериали, доколкото разбира се е възможна. Затова прекалените отклонения от историята и действителността не ми харесват, дори и да са постигнали нужният ефект.

# 674
И аз търся и държа на фактите,но и не.ми пречи,че не е съвсем достоверно.Хубаво е да се придържат.Но все пак това не е изцяло исторически сериал.Стана ми интересно да прочета повече за Кьосем.

Общи условия

Активация на акаунт