Великолепният век Кьосем (Muhteşem Yüzyıl Kösem) №5

• 151 681
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Точно в този момент видях пръстена на Хюрем на пръста й. Как ще го вземе Кьосем? Нека някой подскаже. Но моментът беше много красив. И тя със спесната коса е величествена.

# 646
  • София
Пръстенът на Хюррем
Скрит текст:
Сафийе Султан сама дава на Кьосем, малко преди смъртта си.

# 647
  • София
А скоро ще видим и ретро пресата 😄

# 648
  • София
Макар да ми харесва повече от ВВ не мога да си кривя душата, сериалът има доста по-слаб сценарии.

Като цяло не съм привърженик и на историческите сериали. Единствен този за "Екатерина Велика" ми хареса наистина много.

# 649
Сериала е слаб за момента, спор няма.
Зарани, наистина ли този ти харесва повече от ВВ? Ако не ти е досадно, сподели защо? Ще ми е интересно да прочета.И аз харесах сериала за Екатерина, но май няма 2-сезон или има?
Има и много по-добри сериали от него.

# 650
  • гр.Добрич
Здравейте !Къде може де се гледа повторение някъде  на еп.2 , не можах да го гледам и сега не го откривам никъде . В сайта на btv има само 3 мин.

# 651
  • София
Вероятно има, Мис, но както писах, не съм особен привърженик на историческите саги, затова не ги и познавам. Този за "Екатерина Велика" погледнах от любопитство и заради това, че е руски. Хареса ми много, а не очаквах. Марина Александрова ме плени.  Heart Eyes
Има и втори сезон, излезе тази година, но той за жалост няма превод на български, затова не съм го и гледала.

Спомних си, че преди година май беше, се заглеждах в "Бялата кралица", когато вървеше по телевизията, но единствена Ребека Фъргюсън ме спечели от целия сериал. Двойно повече предпочитам да прочета книгите на Филипа Грегъри някога.
Сега ще правя опит с "The Crown", сериалът за младите години на Елизабет II. Дано се погодим с него.  Laughing

Иначе един от най-любимите ми филми на историческа тема е "Младата Виктория". Явно си е до нагласа и интерес, знам ли.

Съжалявам за отклонението, сега по същество...

За "Кьосем" бях споделила по-рано защо.  Simple Smile  Самата епоха ми е по-интересна. И въпреки че не ми допаднаха някои решения на сценариста, имаше и добри идеи. Главно във втората част на втори сезон.
Скрит текст:
Сблъсъкът Кьосем-Мурад, образа на Мурад
От кинематографична страна също ми харесва повече, главно отново втори сезон, защото в първия имаше слабости. И разбира се актьорите. Нургюл и Берен няма да ги сравнявам, а и не бива, защото бяха две различни Кьосем. Всяка подходяща за епохата, в която я играеше. Но Нургюл успях да я почувствам, да я усетя "по-навътре" в образа. Беше ми по-естествена, по-величествена, по-великолепна. Именно нея ще запомня и асоциирам като Кьосем.

# 652
Привет!

От мрежата

Цитат
Италианците са първите в Европа, които използват фойерверки за тържества. През Възраждането се появяват две европейски училища, свързани с пиротехниката – едното е в Италия, другото в Германия, в Нюрнберг. От 17 век нататък на Стария континент става много модно фойерверките да осветяват небосвода над обществените градини и при празненства по различни поводи.

Другото - че сериалът бил "много глупав", ще се направя, че не съм го прочела. Защото съм сигурна, че не знаеш какво говориш. Но пък това

Цитат
тук тази лигла бяга напред назад и гледа като теле

говори достатъчно за теб.
Много дебело ще подчертая - в тази тема от близо две години сме се събрали потребители, които в една или друга степен харесваме сериала. Не всички сме с еднакви вкусове. Но единствената, която си позволяваше да използва грозни епитети в коментарите си, отдавна не е тук.
Ще помоля и тези, които сега започват да пишат в темата, да се въздържат от изрази като горния. Мисля, че всички сме във форума, за да си прекарваме приятно времето. Подобен език за мен е неприемлив и показва липса на уважение към останалите.
И последно, да не забравя - винаги съм се учудвала защо хора, които не харесват даден сериал, продължават да го гледат. За мен е абсолютно неразбираемо.

* *

Ваня в последния си пост е написала как пръстенът стана притежание на Кьосем.
Ваня, много ти благодаря за коментара! bouquet

Скрит текст:
Много ми харесаха идеите на сценаристите в последния епизод. Разговорът на Кьосем със съвестта й "Анастасия". Въпреки че след убийството на Ибрахим, тя е "изгубила душата си", именно от този разговор виждаме, че душата й е жива, боли я толкова силно, че е невъзможно и зрителите да не усетят страданието й.
Сбогуването с Хаджъ ага - като между двама дългогодишни приятели, а не велика султанка и нейния слуга, много човешко, топло, сърдечно.
Самораслият жасмин в градината - ще добавя само, че аз го приех и като символ на безсмъртието. Ахмет и Кьосем си отиват от този свят, но любовта им, делата им, ще продължат да живеят и след тях - в душите и умовете на поколенията.
Предателството, което е по - лошо и от смъртта. Предателите Кушчу паша и Турхан. Те, които са получили милостта и добротата на Кьосем. Срещу верността до смърт - Кеманкеш, Хаджъ ага, Хюсеин паша. Монологът на Кеманкеш в градината - лицето на Кьосем, за което няма място нито на небето, нито на земята/света, е намерило място в неговото сърце.
Ваня толкова добре е обяснила Турхан, че ми е трудно да добавя повече. Тя е всичко, което Кьосем не е.

Цитат
Не винаги се разпознава, когато си присвоил нещо чуждо, но винаги проличава, когато присвоеното е чуждо на твоята същност.

Особено унижението, на което подложи Кьосем... и на мен ми напомни за Халиме и извращенията с Осман. Чак съжалих, че Кьосем беше толкова благородна и добра и още на Дивана не заповяда да унищожат предателите властолюбци.
Чрез Кушчу паша и Сюлейман ага много добре представиха същността на Турхан - примитивна душа, обладана от низки страсти и омраза. Наложниците - хиени подсилиха още по - силно чувството на отвращение и погнуса у зрителите.

Днес е сватбата на Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен Grinning

* *
Renieta, няма от къде да го свалиш. Освен ако тепърва не го качат в някой от торентите. На първа страница на темата в нулевия пост на Зари има линк за онлайн с руски субтитри. Преведените на български език епизоди във вибокс отдавна са изтрити.

Оригиналните епизоди, вкл. от първи сезон, но не са подредени

https://www.youtube.com/watch?v=iljpQO4I40E

dzori, тук са епизодите на БТВ, но нямам регистрация, та не успях да погледам.

http://voyo.bg/series/29300-velikolepniyat-vek-kosem

# 653
  • София
Много красиви младоженци!  Grinning  Heart Eyes
Да са живи и здрави, да се обичат и да бъдат много щастливи!

Скрит текст:
Турхан няма да я коментирам. Направо ще забравя, че е съществувала в този сериал представена по този грозен начин. За да се застъпим, уважаваме и съчувстваме повече на едната (Кьосем), трябваше ли да принизяват така другата (Турхан)!? Все пак е била историческа личност, славеща се с уважение, каквото за мен сценаристът не показа към нея. Към реалната Турхан. За сметка на това на моменти доста "помпаше" образа на Кьосем. Ето това е едно от нещата, които не ми харесваха в сценария - прекалената фантазия на сценариста скрита зад историческите образи. Знам, че сериалът не е документален, и художествените интерпретации и промени са нещо очаквано, но тук според мен Йълмаз Шахин малко попрекали.  Confused

Единственото хубаво от всичко е Ханде Доандемир, която показа, че с лекота може да влезе и в образ на лоша жена. Досега играеше само позитивни героини.

# 654
Днес вярно била.😋А аз защо ли си мислех,че е минала сватбата.Толкова пък да си отиват те двамата!Чудесни са,много красиви и двамата.Бурак за мен е най-красивия турски актьор,абе въобще много чаровен мъж.
Тези,които не харесват сериала,да го гледат,че и да коментират,само колкото да си кажат отрицателното мнение са ми странни.Макар,че аз съм напълно съгласна с това,че гледа като теле (не виждам лошо да си кажеш мнението).Но,че е глупав,не съм съгласна.
Каква е тая ретро преса?На мен ми се видя,че е като дълга чаша?🤔

# 655
И аз харесах ВВ, вдъхнови ме да прочета някои исторически романи, като най-хубав за този период бих определила романа на Павло Загребелни "Роксолана". Simple Smile
От сериала очаквам повече историческа достоверност, това търся в него. В миналата серия не ми хареса прекаленото бунтарство на младата Кьосем. Не ми се струва реално, поне за действителността и живота в двореца и харема.

# 656
Бунтарството на Кьосем в предвид свободата, която е имала е напълно нормално за мен. Във вчерашната серия, според мен тя вече започна да се примирява постепенно с факта, че от двореца няма мърдане, а и симпатиите, които започнаха да се създават между нея и Ахмед също много и помогнаха да се смири. Писмото, което тя изпрати на родителите си, според мен е символ на това, че тя се примири със ситуацията и е един вид откъсване от тях: "Мамо, тате, добре съм. Прощавайте. Тук е новото ми семейство", може би нещо подобно на прощалните сватбени песни.
Харесва ми това, че Ахмед започна да влиза в пътя и да пораства. Наивността от първата серия бавно се изпарява.
И аз много харесах серията със събуждането на баба Валиде Султан. Невероятна красота, обобено в първия кадър, в който се надигна от леглото и размята коси.
Относно Сафие Султан в мен бушуват две неща:
Първото е отрицателно и е по темата с пръстена на Хюрем. Тази история с пръстена във ВВ, лично аз не я приех. За мен това беше много грозно от страна на Нурбану и тогава определно я намразих до краен предел.  #2gunfire Бях голяма фенка на Хюрем и у когото и да видя пръстена винаги ще ми става една идея неприятен. Този пръстен не е завещан на поколението, а трябваше да бъде погребан с Хюрем, като част от Сюлейман с нея.
Положетиленото чувство относно Сафието ми е от това, че я свързам с отбора на Хюрем и Михримах. Нали Михримах вкара Сафие с харема на принца.
* Като казах Михримах - някъде от кратките филми за Края на сагата ВВ, гледах всички султанки. Направи ми впечатление една - Хюмашах Султан. Това тази Хюмашах на Михримах Султан и Рустем паша ли е? Ще ми е интересно някъде да дадат някой спомен на Сафие , какво е станало с Михримаш и Хюмашах..  Някой?  Laughing Подсказка?  Laughing Sunglasses bouquet :crazy:newsm78

# 657
Бунтарството на Кьосем в предвид свободата, която е имала е напълно нормално за мен. Във вчерашната серия, според мен тя вече започна да се примирява постепенно с факта, че от двореца няма мърдане, а и симпатиите, които започнаха да се създават между нея и Ахмед също много и помогнаха да се смири. Писмото, което тя изпрати на родителите си, според мен е символ на това, че тя се примири със ситуацията и е един вид откъсване от тях: "Мамо, тате, добре съм. Прощавайте. Тук е новото ми семейство", може би нещо подобно на прощалните сватбени песни.
Харесва ми това, че Ахмед започна да влиза в пътя и да пораства. Наивността от първата серия бавно се изпарява.
И аз много харесах серията със събуждането на баба Валиде Султан. Невероятна красота, обобено в първия кадър, в който се надигна от леглото и размята коси.
Относно Сафие Султан в мен бушуват две неща:
Първото е отрицателно и е по темата с пръстена на Хюрем. Тази история с пръстена във ВВ, лично аз не я приех. За мен това беше много грозно от страна на Нурбану и тогава определно я намразих до краен предел.  #2gunfire Бях голяма фенка на Хюрем и у когото и да видя пръстена винаги ще ми става една идея неприятен. Този пръстен не е завещан на поколението, а трябваше да бъде погребан с Хюрем, като част от Сюлейман с нея.
Положетиленото чувство относно Сафието ми е от това, че я свързам с отбора на Хюрем и Михримах. Нали Михримах вкара Сафие с харема на принца.
* Като казах Михримах - някъде от кратките филми за Края на сагата ВВ, гледах всички султанки. Направи ми впечатление една - Хюмашах Султан. Това тази Хюмашах на Михримах Султан и Рустем паша ли е? Ще ми е интересно някъде да дадат някой спомен на Сафие , какво е станало с Михримаш и Хюмашах..  Някой?  Laughing Подсказка?  Laughing Sunglasses bouquet :crazy:newsm78
Здравей! Първо да си кажа, че Сафие е любимият ми образ от първи сезон. Винаги съм си падала повече по злодеите, но когато са качествени. Имам предвид, че за мен злодеят е добър, когато не е загубил човешкото в себе си. Нататък ще се случи нещо много интересно със съдбата на Сафие, където можем да видим, че не се е изгубила напълно в интриги и злоба. Винаги ще си остана на мнението, че не тя започна войната. Да, може да беше злобна, но обвиненията ги получи първо тя, а после започна да буксува и правеше глупост след глупост. Единственото нещо, което при нея не ми харесваше като образ  е, че не си обмисляше докрай плановете. Хюрем също въртеше всички на малкия си пръст, но никой не се съмняваше в нея и винаги излизаше победител. Няма да кажа, че Сафие е жертва, защото не е. Тя извърши много гадории на всички, но, убивайте ме, Кьосем си го заслужи. Няма никога да приема "играта" на Берен Саат. Съжалявам ако има тук фенове, но за мен тя се изложи много като актриса тук и добре, че напусна сериала. Нюргюл е друго. Тя е Вселената Кьосем. Връщам се на Сафието... Привлече ме и с още нещо. Не можахме да видим Мерием като възрастна Хюрем, но Хюлия Авшар като Сафие Султан за мен е най-красивата султанка в историята на ВВ. Нарежда се редом с Нюргюл, Айше Хавса и Мерием. Величието строи от нея във всяка една сцена. Има излъчване, което те смачква дори и от екрана. Тези, които не са гледали сериала, а тепърва започват ще видят Сафие в много ситуации. Но дори в смъртта й имаше величие. Смърт достойна за Султанка!
Колкото до Хюмашах. Това е дъщерята на Сафие Султан, която ще се върне от Египет някъде в средата на оригиналния първи сезон, за да оправя бакиите на майка си. Но няма да ви казвам нищо повече, за да не разваля на някого историята.
Искрено завиждам, че тепърва започвате да гледате сериала. Вие сте в началото и го преоткривате, а аз съм тъжна, защото проследих цялата ера на ВВ. Сега той свърши и никога повече няма да мога да му се наслаждавам така, както през тези 6 години.  Sad

# 658
Да , за момента сериала не оправдава очакванията ми, но както написах давам му шанс . Тук сме за да си даваме мнението и да обсъждаме или аз нещо се бъркам , в това число и когато нещо не ни е харесало. Не намирам правило относно забрана за изказване на негативно мнение за персонаж. Никого не съм обидила от вас, но осъждането ,че изказването ми говори  за самата мен е чисто заяждане.. Stop Както и да е, оставам в темата .

# 659
Привет!
Толкова ли ви е трудно да "изказвате негативно мнение" без епитети?
 Наистина ли мислите, че актьорите се саморежисират? Rolling Eyes И решението как да пресъздадат образа, за който са избрани, е само тяхно? Интересно, в такъв случай защо продуцентите плащат на екип режисьори?
https://the-most-beautiful.ru/?q=women/anastasiya-cilimpou.html
И не, не се заяждам, но ще задам още един въпрос, та дано се разберем. Някой чул ли е, прочел ли е някъде поне един актьор/актриса да се изказва по този начин в публичното пространство?
След последните кадри на финалния епизод създателите на сериала благодарят на великолепната си публика, която през всичките тези години е била с тях.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=6UUMD_yR5OQ

https://www.youtube.com/watch?v=SXacuxQaekU

Общи условия

Активация на акаунт