Парфюмни размисли и страсти - 205

• 106 904
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
  • някъде под слънцето...
Всъщност българската маслодайна роза не е точно Rosa Damascena.    а Казанлъшката  роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck), известна още като „червена маслодайна роза“
Тя е българска селекция и е класифицирана като сорт.
Дали сме свикнали с аромата , най вероятно е дълбоко в парфюмната ни памет.
Дали аромата на българската роза завладява всички и е неповторим.Сложен казус.
Моят личен опит се припокрива с този на   Tsugumi.
Преди години една от снахи те на Симеон Скаскобурготски направи козметична серия и парфюм с аромат на Българска роза.Амбициите бяха доста високи.Представянето доста помозно.Дадоха ексклузивитет  на най скъпите търговски вериги.
Марката не успя да се наложи, въпреки, че имаше и хубави неща..

# 511
  • от един красив град
Аз не му обърнах много внимание, разконцентрирам се от толкова розови фланкъри, ще го пробвам по-внимателно следващия път. Спомням си, че ми хареса този на Elie Saab, мисля, че е точно това, което търси Divina, шлейфова роза, но е по-скоро сладко от рози...
Розата, която най-много ми хареса, от повечето рози, излезли тази година е:
http://www.fragrantica.com/perfume/Annick-Goutal/Rose-Pompon-35107.html

Аз бях с големи надежда за тази роза, понеже много харесвам Le Parfum EDP, намерих го за проба, но изобщо не ми допадна, много синтетична и изкуствена. Наистина е нещо като сладко от рози, ще разгледам и другите ти предложения Зозина и на другите парфюмни фей.  love001

Сега да си призная, вдъхновена от вас си поръчах три мостри на Амуаж и току що получих смс, че са пристигнали.  newsm44  За сега познавам само Съншайн и много ми харесва. Нямам търпение да пробвам и другите и ако нещо ми хареса розата ще почака.
От пирамидите и коментарите във Фрагантика реших, че най- голям шанс да ми допаднат имат Beloved, Lyric и Ciel.  Simple Smile

# 512
  • София
Не харесвам изявена роза в аромат, въпреки че харесвам самото цвете много. Вероятно причината за това е някъде в соца, в подаръчетата с българско розово масло и дори в мокрите кърпички с роза... Дали има доза байганьовско в това отношение - съмнявам се...  Wink
По стечение на обстоятелствата общувам много с рускини и смело потвърждавам, че те наистина са влюбени в розите, на практика без изключение.
Донякъде ме е яд на соц представата за розите, която определено ме е впечатлила твърде силно... Затова се очертава да си карам без отявлени парфюми с роза...  Wink

# 513
Едно добро решение, според мен, за парфюм, в който има роза, без да е преексопнирана идеята за нея, е:

http://www.fragrantica.com/perfume/Yves-Saint-Laurent/Baby-Doll-99.html

Очаквам днес да ми го донесат и ще пиша, ако имам нови впечатления.

Последна редакция: чт, 29 дек 2016, 10:27 от Tsugumi

# 514
От пирамидите и коментарите във Фрагантика реших, че най- голям шанс да ми допаднат имат Beloved, Lyric и Ciel.  Simple Smile
Beloved е съвършеният класически парфюм. Lyric има съвършена роза и е най-запомнящият се парфюм на Амуаж, а Ciel е съвършени бели цветя /сега му е студено обаче/.

# 515
  • Бургас
Моят парфюм на Амуаж-"Ciel" днес ще ми го донесе скъпа приятелка,много съм щастлива. Heart Eyes  Аз също не съм почитател на розата в парфюм.Новото Булгари за малко де ме примами да го купя още в мола,връхните нотки ме завладяха,в последствие обаче аромата се разви в не добра за мен посока.Не мога да отрека,че уханието е женствено,чувствено и съблазнително,но не е за мен.Изпъква страшно много розата върху мен и колкото и добре да е миксиран аромата не е мой.От Бейби Долл имам проба,не,не ми харесва никак този парфюм.Розата там я чувствам някак "остра",съчетана с грейпфрут.Според мен е труден парфюм,изискващ много проби.

# 516
Пристигна ми The One Essence,определено не е моят парфюм Sad Добре, че взех 65 мл само Sad

# 517
Скрит текст:
Моят парфюм на Амуаж-"Ciel" днес ще ми го донесе скъпа приятелка,много съм щастлива. Heart Eyes  Аз също не съм почитател на розата в парфюм.Новото Булгари за малко де ме примами да го купя още в мола,връхните нотки ме завладяха,в последствие обаче аромата се разви в не добра за мен посока.Не мога да отрека,че уханието е женствено,чувствено и съблазнително,но не е за мен.Изпъква страшно много розата върху мен и колкото и добре да е миксиран аромата не е мой.От Бейби Долл имам проба,не,не ми харесва никак този парфюм.Розата там я чувствам някак "остра",съчетана с грейпфрут.Според мен е труден парфюм,изискващ много проби.
Aз обичам "трудни" по този начин парфюми  Wink
Да, знам, че трудно се харесва Simple Smile

# 518
Beloved е съвършеният класически парфюм. Lyric има съвършена роза и е най-запомнящият се парфюм на Амуаж, а Ciel е съвършени бели цветя /сега му е студено обаче/.

Да, Ciel през лятото е прекрасен. Тествах го миналото лято в големите жеги, разкошен е.

# 519
Аз съм съгласна с Петя. Аромата на българска роза го свързвам точно с този период на мизерия и 3 неща в магазините и всичките грозни, ако ще и да съм Бай еди кой си, този аромат ми навява лоши спомени...Наблюдавам, че има аромати, които си се казват "българска роза" и са на някакви луксозни марки, не бих ги и пробвала...С промит мозък съм от този период, на тази тема.....камо ли да си купя аромат с миризма на мускал, благодаря.

# 520
Да, точно това беше и моята идея, че ние подхождаме към аромата с вече създадена нагласа и по тази причина го възприемаме по различен от непредубеден нос начин.
Вероятно това е много успешна съставка за композиции, но не и за моноаромат. Затова и попитах, някой може ли да посочи парфюм на световен дизайнер, в който да е силно подчертана и доминираща тази съставка: българската роза?

# 521
Аз за някакви такива говорех:
http://www.fragrantica.com/perfume/Demeter-Fragrance/Bulgarian-Rose-15673.html
http://www.fragrantica.com/perfume/Givenchy/Very-Irresistible-Bu … ian-Rose-867.html
http://www.fragrantica.com/perfume/Mahogany/Bulgarian-Rose-24993.html

Много интересно, сега видях това:
http://www.fragrantica.com/perfume/Elie-Saab/Essence-No-1-Rose-25914.html
тук ги има повечето рози:)))))

Последна редакция: чт, 29 дек 2016, 13:12 от Zozina

# 522
# 523
Аз с интерес прочетох поста на sl за отделната класификация на сорта "Българска маслодайна роза" (и не се съмнявам, че това е така), но въпреки институционализацията на термините подозирам, че между "българската" и "турската" роза надали ще има голяма разлика. Става дума за балкански взаимодействия, откриваеми в редица области: храна, ежедневие, култура и пр. Сигурно и розопроизводството е част от тази балканска споделимост. Сещам се за тази графика на Феликс Каниц, изобразяваща розобер:
Скрит текст:
Предполага се, че изобразява български селяни, но наскоро в сръбски сайт го срещнах с обяснението, че били сръбски селяни.

По повод сувенирчетата от соца: аз не съм от соцносталгиците и никак не харесвам (меко казано) този исторически период. Но не позволявам асоциациите да завладеят съзнанието ми така, че  да намразя неща, сами по себе си невинни. Помня дезодоранта "Зелена ябълка", но сега, като усетя аромат на ябълка, не го свързвам със социализма. Така е и с розата. Влияят ми по-скоро лични емоции, които действително могат да провокират неприязън към даден парфюм/съставка. Поради такива изцяло лични преживявания не харесвам здравец например.

# 524
  • някъде под слънцето...
По принцип българската маслодайна роза е селективна сорт получен въз основа на кръстосване на Rosa Damascena и Rosa Sentífolia .Регистриран е като сорт .
Казанлъшката роза е изцяло българска разработка.
За да се получи добър добив например, е необходимо съдържанието на етерични масла , да е по високо и селекцията се насочва в подобряване на показателите.
Една от причините розоберът да се осъществява в ранните часове  ( от 4 до 8 сутринта ) е да се откъсне цвета, докато летливите етерични масла са все още във венчелистчетата.
Има и много световни известни  сортове грозде, които се птглрждат в България  но има и такива, които са единствени за региона ( бълхарска селеция на сорта)и виреят само в нашата географска област.

Преди 10 ноември всички розови масиви за производство на розово масло са били от Казанлъшка роза

Дали е е същата като турската роза...Зависи ...може би си приличат толкова, колкото различни сортове ябълки отгледани при близки географски ширини.
А иначе рози много...

Последна редакция: чт, 29 дек 2016, 14:02 от sl

Общи условия

Активация на акаунт