Фотография - 84 тема

• 68 476
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
Мимс ти ме утрепА..

Мъхче.. една снимка е добре композирана тогава когато не можеш да и отрежеш нищо защото ще и липсва нещо.
В случая наистина центрирането на обекта не е най-удачно особено при третата снимка. Всичко над мрежата директно заминава.. нямаш никаква информация.
При втората снимка също  може да отрежеш.. там си се опитала дефокусираш предния план и частично до оградиш обекта
В композицията при фотографията  има първо кадриране ( Portrait / Landscape ) планове, гледна точка, ограждане на обект, перспектива,  композиция (S образна, триъгълна, диагонална), симетрия, баланс и дисбаланс, Спирала на Фибоначи, Златно сечение.. да не ги изброявам
 bouquet bouquet bouquet bouquet

# 256
  • София
МамаС.,мерси, ще прочета. Едит: Знам за сеченията, Фибоначи и пр. Тук целта ми беше друга. Явно несполучливо Simple Smile

Руми,
Скрит текст:

Мимс, благодаря. Не се притеснявай за тона на поднасяне на критиката, аз нося много на такава.  Peace Курсът не е за начинаещи, а е второ ниво. Не бързайте да хвърляте вината върху лектора. Всичко е обяснено, смея да твърдя, че научих изключително много. За съжаление явно прибързано съм се зарадвала, че снимките ми се подобряват.  Вероятно утре/т.е. днес/ на предствянето на снимките ще получа същите коментари и от него самия.  Rolling Eyes За кастовете знам, за сенките, просто наистина много харесах емоцията (може би е само в моите очи, защото съм вложила много от нея). Факт е, че не умея да обработвам, но това не е и включено в курсовете. Още веднъж благодаря за полезните коментари! Хубаво е, когато и по-опитните се намесват. Определено ще се замислям повече преди да споделям нещо  Hug

# 257
Не се имам за фотограф с главно "Ф", по снимките си не пиша намтиквотиphotography, на курсове не съм ходила и не претендирам да съм веща нито в занаята, нито в теорията, но като слушам какви неща се учат по разни курсове, се чудя дали да не си подредя камерата някъде и да забравя за нея (иронично го пиша, разбра се).

Какви квадранти, какъв маркетинг, боже...
За кадриране спомена ли нещо този човек, за поза, за послание, за светлина, за естетика... и ей такива простички неща?
thumbsup

Аз мисля, че е добре от един курс за начинаещи човек да излезе с умения да снима и обработва чисто. Тези сложнотии могат само да го объркат и са за по-нататък.
thumbsup

...смея да твърдя, че научих изключително много.
Определено ще се замислям повече преди да споделям нещо  Hug
Какво научи от курса? Съвсем накратко, интересно ми е.
Споделяй! Голяма част от нас тук са научили много чрез споделяне и позитивно приемане на критиката Hug

Последна редакция: нд, 15 яну 2017, 01:46 от Вейда

# 258
  • Варна

........Не бързайте да хвърляте вината върху лектора. ........

Да, сигурно е обяснено. Поне ми се иска да вярвам, че е така и вероятно е. А като записваха хората за това напреднало ниво, искаха ли да погледнат какво можете, какви умения имате, портфолио да видят, нещо? Или на юнашко доверие ви взеха парите, без да ги интересува аджиба тоз` човек готов ли е да поеме към това ниво? Кажи ми "да", моля те, кажи, че е имало нещо... как да го нарека... кастинг, тест или там каквото се казва. Защото иначе ми е все едно да ми говорят за закон на Фарадей за електромагнитната индукция, а аз да познавам електричеството колкото да мога да си светна лампата от ключа.

Сподели утре, ако искаш, каква критика са ти направили върху снимките.

# 259
  • София
Кастинг не, но накрая на първо ниво имахме три проекта, покриващи материала и моите бяха одобрени като успешни за завършване на курса. Фокусът беше върху репортажната фотография и основите. Гледаха се само sooc, без обработка. Но това не значи, че не са били записани и други, които просто са имали желание да се включат. Не знам дали при другите лектори има изискване за портфолио.

# 260
Много на дълбоко сте се гмурнали  Crazy
Убихте цялата емоция на Мъхчето от новата камера,ей  Crossing Arms
За мен фотографията е емоция,която както не веднъж съм казала е индивидуална за всеки.На един едно ще му харесва,на друг - друго.Ако едни снимки носят емоция на снимащия и снимания,какво по-хубаво от това?  Peace
Вейда,а и още някой ако много го дразни логото ми Maria Photography,съм склонна да го променя.Само ми дайте идея как  Mr. Green Не си харесвам фамилията,не обичам прякори или не се крия зад псевдоними,исках да е нещо просто и лесно,затова така си го измислих.Мисля,че живеем в свободен свят и всеки може да пише и прави каквото си иска.Но виждам,че за мнозина това Photography е голям трън в очите  Whistling

# 261
Мимс, много точно. На мен ми хареса сравнителната непринуденост на модела. Лекото замацване също ми допадна, но аз съм много зле с портрети и почти всичко може да ми хареса.

Сега се загледах и си права. Но пък Мъхчето поне се старае и снима. Дано да и е полезно казаното.

# 262
  • Варна
Аз съм далеч от способността да се обоснова технически, но ми харесаха на Мъхчето (първите два, третият малко позата на главата не). Харесвам снимки на тъмно, при които лицето е добре осветено. Фокусът е хубав, дефокусът на втората, цветовете ми харесват като цяло, тоналността. Дават ми добра атмосфера като ги гледам, с две думи Simple Smile

# 263
Пак се върнах да видя портретите и не ме дразни нищо. Не са супер, но има някаква емоция в тях.

Докато се връщах видях пак и на мама съншайн снимките  Heart Eyes. Това е моята любов. Много ти харесвам етюдите.

Може би твоите и на Вейда са ми любими.

# 264
За мен фотографията е емоция,която както не веднъж съм казала е индивидуална за всеки.
...
Вейда,а и още някой ако много го дразни логото ми
...
не се крия зад псевдоними
Фотографията е емоция, да, но емоцията невинаги е фотография. Всеки от нас си има любими снимки от ученическите години, например, много са емоционални за нас, често усмихват и хората, които ги гледат, но това Фотография ли е? Не е.

Логото ти защо да ме дразни? Не ме дразни. На мен не ми приляга това photography, което хората често добавят, но кой какво пише по снимките си е личен избор.

Вярвам, че всеки влага нещо в думата/фразата, която избира за артистично име/прякор. Моето не е случайно, не съм се "скрила" зад първата срещната дума (и не, няма нищо общо с Дарт Вейдър Joy) Peace

Down Under, Hug

# 265
  • София
СъншайнМери,  Hug Няма да си направя харакири или да се обеся на каишката на новата камера, споко  Mr. Green Нощес, докато не спах, осъзнах, че все пак имам някакъв напредък - двама души казаха, че нещо им е харесало, което е по-добре от преди, когато никой нищо не казваше и явно нищо не се е харесвало  Party Laughing Това, че харесването предизвика някой по-опитен да се намеси, за да изясни защо точно не са за харесване, може само да бъде от полза за всички ни. Радвам се, че се предизвика дискусия. Много бих се радвала и истински напредналите (а не като мен - само по ниво на курса), да споделят повече фотографии и да ни дават добрия си пример, защото е факт, че рядко споделят снимки, а вроятно снимат достатъчно.

Като цяло снимането вечерта беше грешка от моя страна, защото наличното по улиците осветление съвсем не беше благоприятно. Ако бях снимала през деня, щеше да ми е много по-лесно хем да намеря интересни места из центъра, хем да не се мъча със сенките и острата светлина. Наскоро четох, че истински добрите фотографи не импровизират (като мен), а подготвят снимката както в главата си, така и на място, още преди да извадят камерата.  По-резултатно би било предварително да се набележат подходящи места за самата фотосесия, с добре осветеност.  

Вейда, не смея да кажа вече какво съм научила, защото след това може да бъде използвано срещу мен.  Mr. Green На сайта им има програмата на двете нива и всичко от нея е преподадено -
Скрит текст:
разучаване на камерите, на обективите, настройки, исо, скорост, диафрагма, матрици, аберации,перспектива, баланс на бялото, посока на светлината, водещи линии, планове, композиционни центрове, стоп и движещи  линии, убежна точка, видове осветление, контраст, светлинни източници, снимане през нощта, в студио, в движение, пейзаж, филтри, макро, панинг, репортаж. Това беше в първо ниво. Във второ - цветови пространства, унилайт баланс, зонова система, измерване на контраст - общ и вътрешнокадров,студиен портрет, въпросната сложна композиция и двоен контраст, водещи и бекграунд цветове, снимки на храна, отново нощна фотография, но вече звезди, светкавици, панорами .
Аз в никакъв случай не искам да съм пример за резултатността на курса, защото там са се учили и хора, които в момента са признати и си изкарват парите с фотография (напр. Нина Абрашева, доколкото знам). Лекторът винаги е бил насреща за съвет, дори дойде с мен, за да ми покаже как да си тествам новата камера. Виждаше се с хората от групата многократно извън лекциите, за да ни помага и изобщо е доста всеотдаен, макар и малко особен. Групите винаги са малки,за да може да се обърне внимание на всеки, а всяка снимка, която му предаваме, се анализира и коментира. Така че критиките са си изцяло към мен и моята лична липса на усет и талант, което е абсолютно ок.  Sunglasses .  Hug

# 266
Много интересна тема сме подхванали наистина..
Мъхче просто снимай... никй дори завършил университиет не излиза научен и можещ, а просто с натрупани знания, които после впряга в практика .. и тя е най важното, тя учи, знанията само помагат, но моженето се трупа с години.
Така че сигурна съм е имало и много полезни неща в този курс.

Колкото до това кой къде учил и дали после си изкарва парите с това...е тук критерии няма. Днес това е масово хоби и всеки тръгва да се пробва в този бизнес независимо дали е учил или не.

Мисля че имаме тема за разговор за следваща ни среща...
Нещо за идния уикенд.. никй нищо не каза.. освен 5-6-7 души във ФБ?

Joy Joy Joy
Down .. радвам се чи ти допадат Благодаря

# 267
Здравейте,
Курс за начинаещи отдавна ми е мечта, но живея далеч от София. Можете ли да препоръчате дистанционен платен курс, който да си заслужава?

# 268
  • София
Ехаа, каква хубава дискусия се заформи Hug
Радвам се, че Мъхчето не го удари на чест и да се засегне, а се замисли - това е правилната настройка, за да се научи човек. Може да прочетете малко от старите теми - и за Начинаещите също - там много сме писали и обяснявали, има какво да се вземе. Всеки е почнал с големи смехории, важното е, ще стъпи ли напред или ще остане на място, щото "аз си снимам толкова хубаво, във фейса ми харесват снимките, тея нищо не разбират"
Много хора станаха доста добри фотографи, не благодарение, а въпреки курсове, други не отидоха никога на курс, а снимаха, снимаха, снимаха и четяха и гледаха уроците, които са налични в нета.
За курсовете - и аз смятам, че те могат да са някава основа, но снимане и четене и гледане са ключът към напредък. (Като избирате курс разглеждайте портфолиото на учителя, защото не всеки е достатъчно добър, че да си позволява и да обучава, ама това  е друга тема)

# 269
Радвам се, че Мъхчето не го удари на чест и да се засегне, а се замисли - това е правилната настройка, за да се научи човек.
Нещо подобно тръгнах да пиша и аз bouquet

Много хора станаха доста добри фотографи, не благодарение, а въпреки курсове
Joy Joy Joy thumbsup

Linofrina, daffodil даде линк към онлайн курсове на предишната страница.

Общи условия

Активация на акаунт