С какво ви дразнят свекървите – 73

• 67 261
  • 739
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Като сметна сумарно парите в брой от сурвакането и колко струват подаръците - отиват над 200 лв на дете от страна на моите родители. Свекърва ми е в чужбина от години и изпраща почти всеки месец някакви парички, така че там май са даже повече.

# 16
  • София
Моята майка, която е два пъти тъща и има трима внука за всеки празник на дете, внуче или зет заделя по 50 лв като пари, дадени на родителите или като подарък. Обикновено пита от какво има нужда празнуващия.

# 17
Родителите ни отделят по около 50 лв за празник на детето, един по - голям коледен подарък за нашето семейство - до около 100 лв. и по 20 лв за наши лични празници/на "големите"/. Ние държим да не се дават или купуват играчки за повече пари. Достатъчно ни е, че са живи и здрави и могат да си позволят да си живеят без лишения с доходите си. Освен това знаем, че при нужда са насреща.

# 18
  • София
Свекърите дават по 50-70 лв на дете, зависи. Баща ми по 100. На него съм му казала, че това е много, но той държи да е така. Обаче свекървата им праща и много лакомства и някоя друга дреболийка, така че и нейната сума набъбва. Опита с времето и три деца ми е показал, че 50 лв /ако могат да си ги позволят без лишения/ е оптимална сума. Малките не знаят стойността на нещата, а като станат по-големи и искат големи неща, обединяваме парите и се купува един голям подарък и готово. Доста е поучително за децата.

# 19
  • при късмета
На моето дете рождения ден е 2 седмици след Коледа и понякога не мога да сметна по колко за кое са отишли. Майка преди взимаше големи подаръци и за двете. От миналата година пита какво сме решили да взимаме и за единия може да се включи с пари. Миналата година за РД детето получи лаптоп и тя се включи със сума в нашия подарък. Колкото повече растат, толкова по-трудно става с избора на подарък.
Свекър ми дава пари или подарък, само ако предварително сме се разбрали да се виждаме около тези поводи.
Девера и етървата винаги имат подарък за нашия и за двата повода, а племеницата от нас, независимо дали празнуваме заедно.

# 20
Браво на роднините, моите рядко събират 100 лева общо от всички роднини, за всички коледни празници, единият е и рожденик точно след НГ.
Но здраве да е Simple Smile Имат здрави прави родители, най-вече майка, които осигуряват достатъчно подаръци, лакомства и настроение . Всъщност сега за пръв път се замислих по въпроса.

# 21
На мен ми е непонятно такова оценяване на подаръци. Аз например няма да се разсърдя ако дадат 10 или 20лв.(дават около 50 и двете баби). Но примерно ми е обидно, че не се сеща веднъж седмично да звънне на децата, за да ги пита как са. Вниманието и грижата са далеч по-важни от голямата сума пари.

# 22
Какво ще рече такова оценяване на подаръци?
 Тук имат много хубава Коледарска традиция, малките обикалят и на Коледа, и на НГ селото, отвсякъде им дават 50 цента-1 евро и накрая се получават 150-200 евро на дете. Хубава сума за какъвто подарък желаят. В началото ми беше странна традиция, на свекърва ми много пари й отиват по Коледарчета, но сега я харесвам и приветствам. И понеже са близо до Бг, доста често и от нашите мургави братя има Коледарчета Simple Smile

# 23
Кайлис, абсолютно права си  Peace

# 24
Какво ще рече такова оценяване на подаръци?
Ще рече, че за мен не е важна финансовата стойност на подаръка.

# 25
Имаше въпрос и затова тръгна това кой колко дава.

# 26
Всеки има различни възможности. Аз пари не давам, за мен това не е подарък.

# 27
Аз го видях този въпрос. И му отговорих. Ако съм баба не бих се притеснявала за сумата, нито пък бих се сравнявала с другите баби. Важен е жестът, пък и отношението през цялата година, не само по празници.

# 28
  • София
Мисля си, че тука не толкова сумата е важна - ясно е, че хората са с различни възможности.
Но за мен, един от най-скъпите подаръци за децата ми е този от прабаба им - като сума не е голям, но жената е пенсионерка, с малка пенсия и въпреки всичко е лишила себе си, за да зарадва правнучките си.
Въпреки протестите ми, всеки път им е приготвила някаква паричка.
Друг случай - наша семейна позната (лека й пръст), страстна пушачка от години (3-4 кутии на ден). Разбрах, че 3 дни не е пушила, за да може да купи подарък на току що роденото ми бебе. Жестът беше невероятен.
Всеки подарък, който е подарен с желание и показва загриженост е важен. Отношението, което подарявашият влага - да лиши себе си от нещо, за да зарадва децата ми, оценявам високо.
Подаръците от баби и дядовци за децата ми е около 60-100 лв на дете (знам, защото понякога са ме молели аз да избера). Повече от достатъчно е.

# 29
Нашите обикновено дават по 100 лв на мен, на мъжа ми и на детето - нямат кой знае какви големи възможности и всеки път се разправям с тях, че това са доста пари, но те се обиждат и за това вече гледам да не го правя на въпрос.
Майка ми предпочита да ми даде пари и аз да избера дрехи/играчки на детето от нейно име.
Родителите на мъжа ми отделят горе - долу същата сума, понякога повече, понякога по - малко, но купуват на малкия и доста играчки + сумата.

Общи условия

Активация на акаунт