С какво ви дразнят свекървите – 73

• 67 275
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Купила си блузка и си платила телефона, нямаше свян да го признае.
 Сигурно не помниш писах миналата Коледа, че бях ядосана и разочарована. Ами щото си имам чудна снаха, затова.

# 76
  • Бургас
Купила си блузка и си платила телефона, нямаше свян да го признае.
 Сигурно не помниш писах миналата Коледа, че бях ядосана и разочарована. Ами щото си имам чудна снаха, затова.
Shocked
А майка ти защо продължава да дава пари като се злоупотребява с тях?!
Не знам на колко години е племенничето ти, но ако е по-голямо, може да му кажеш, че еди кой си подарък е от вас.

# 77

Свекърва ми - 100 лв за племенника на ММ и 50 лв за нашето.

Каква е логиката?

Някаква нейна, неразбрана за никого или поне за мен, на което вече се опитвам да не се дразня. Не парите ми бодат очите, но и времето прекарано с децата е горе долу в същата пропорция.........

Янечек, на мен свеки ми поръчва да купя подаръка от нея за съответния празник за 50 лв. Аз купувам нещо, което детето иска и ще се зарадва. Моите родители постъпват по същия начин ако сами не могат да изберат. Така че аз кеш не прибирам, те просто ми връщат това, което съм платила от тяхно име.

# 78
  • Sofia
Аз нямам идея по колко дават нашите, само давам предложения какво биха искали евентуално децата, обсъждаме ние какво сме взели, за да не се повтаряме. Бившите свекъри са мегаломани, за тях няма значение дали ще се радват децата, важното е подаръците да са грамадни (случвало се е да водят децата да си изберат нещо, а те после са ги натискали да вземат друго по-голямо въпреки желанията на децата).
Знам само за моите баба и дядо - трудно се придвижват и нямат възможност да обикалят за подаръци, затова ми дават по 20-25 лв на дете с молба да купя нещо, което им харесва. Имат пет правнуци и за всички дават по равно.
Преди празниците тайно им предавам подаръците да си ги подарят те. Честно казано, понякога не успявам да се впиша точно в сумата, додавам и после леко послъгвам, че всичко е точно. Друг път се включват към нашия подарък - но май се е случвало за рожден ден, не за Коледа.

# 79
Свекърва ми никога не е давала пари на синът ми. Подаръците са били лакомства някакви. На племенникът ми даваше и продължава да дава. Никой не се е почувствал зле от това. Девер ми и етърва ми имаха финансови проблеми, когато децата бяха малки и не съм се сърдила, че помага на тях. Дори и аз съм купувала по-скъпи подаръци за племенника, защото моя имаше всичко.

И до ден днешен баба му изпраща колети с помберс, сухи пасти и зрънчо. Цената на пратката е повече от цената на съдържанието,  но той, дори и на 16 се радва като детенце. Това са му спомени от детството и "забранените" от мама храни и се радвам, че има връзка с баба си.

Майка ми и баща ми даваха много, но винаги питаха какво ни трябва. За тях беше единствено внуче, а и винаги сме били близки и не съм се чувствала неудобно.

Нормално е на 7 годишно да дадеш по-малко отколкото на 23 годишна фръцла. Имам две племеннички тук и редовно им давах повече, отколкото на младежа. Сега вече се поизравниха нещата, а и те работят та минавам с по-скромни подаръци.

Плащала съм на едната, защото гледаше кучето, докато бяхме на екскурзия. Давах и сумата, която бих давала на хотел за кучета.

# 80
Никой не дава пари при нас. Подаръци само. Доволна съм, смятам че така е редно. Случило се е преди свекърва ми да изпрати пари За да купим подарък ние. Да ама ние сме супер заети, не можем да измислим веднага какво, нямаме време да купим подарък, после забравяме и така и си остава без подарък от тях. Научиха се, че ако искат внучето им да има подарък от тях, трябва те да го купят, а не да ми стоварвАт и това на мен. Достатъчно съм заета, за да го върша вместо тях. Иначе така неусетно парите се похарчват от мен по сметки или кой знае къде, както снахата на Зои, само че не нарочно.

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 03:55 от Сирена

# 81
Ами точно, затова се зачудих на горните коментари, кое не разбраха точно и кое не им харесва?! Малко дете баба дава на мама пари, мама купува хубав подарък, детето знае, че е от баба.
 Само да не е като моята снаха, дава майка ми 100 лева, тя купува книжка за 5 лв. и другите за лични разходи. Моите подаръци пък минават по линията Дядо Коледа го донесе, нищо че аз правя луди гимнастики да купя, опаковам и изпратя, с любов!
Аз затова съм предупредила нашите баби, че ние подаръци за 100 лв не купуваме, камо ли за 2*100, та ако дадат такива суми, те просто няма да се похарчат за подарък, а за нещо друго. Все пак на едно седем годишно не му трябват играчки за двеста лева всяка коледа и не виждаме особен смисъл от това, а дрехи и други неща си купуваме ние не като подарък, а защото трябват.
И аз бих се обидилаако бабата дава на малкото внуче 20 лв на голямото 100, особено ако е в мое присъствие и ако почне да се обяснява.
Сумата според мен трябва да е равна. И ако на пет годишно можеш да купиш кукла за 20 лв, то на 18 годишна можеш да купиш един крем за лице за тази сума. И двата подаръка ще са полезни. Още повече, че големият човек трябва да знае и стойността на парите, и смисъла на празника, и да си представя и пенсията на баба и да оцени жеста, а не размера на подаръка.

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 07:40 от veselka1

# 82
Аз посочих сума /по около 50 лв и от двете страни/, но обикновено това е сумата, която родителите ни отделят за подарък, който аз помагам даизберат или направо поръчвам и им го давам те да го подарят. Реално детето в повечето случаи получава подарък, а не пари. Ако не сме измислили нещо по-голямо, взимат нещо малко, което ще я зарадва и останалата сума до 50 лв я слагат в пликче. Говорили сме да не се купуват по-скъпи неща и те се съобразяват. Искаме да научим дъщеря ни основно за смисъла на празника, а не да се комерсиализира всичко.

Влизам в темата, за да сверя мизата.
Понеже тук се спрягат сега някакви суми за подаръци - ясно е, че е и индивидуално, но все пак.
20 лв е малко, 50 е много. За 20 лв няма какво да купиш сякаш. 50 лв ми идват вече нанагорно. От няколко години очти цялата ми заплата декемврийска отива за подаръци. Независимо дали под формата на пари или закупена вещ. Като започнем от родители, свекъри, сестри/братя и децата - семействата им. По 50 на парче. Излиза сериозна сума. До къде се разпростирате в роднинското дърво с подаръците?
Пак да кажа-родители на всяка страна, мои, свекъри. Братя и сестри+жените им/мъжете им+децата (братовчедите). Това са десетина възрастни и пет деца. Като сложа и моите деца и мъжа ми, става чудно. Или май не съм за тази тема? newsm78

# 83
Ние получаваме за Коледа подаръци само от родителите и от  сестрата на мъжа ми/за двтето/. Родителите ни купуват освен за детето и нещо за нас за в къщи, като сме се разбрали какво да е/обикновено за 60-80 лв/. Подаряваме на същите хора. Нещо за дома на родителите ни/до към 30-50 лв/ и подарък за детето на сестрата на мъжа ми.Толкова! Нито искаме да получаваме от повече хора, нито искаме да се чудим какво да им купим Wink

# 84
Ще да съм живяла  в друга държава май. Никога не сме имали традиции да си разменяме нито подаръци, нито пари за Коледа. Като се събираме, едни носят виното, други бонбоните, ей такива неща за празнуването. От време на време нещо дребно за родителите ни, което ни се е сторило подходящо, но не винаги. Да давам аз пари на някой като подарък, и той да ми ги връща също като подарък ми се струва безсмислено. Сега вече си разменяме подаръци със съпруга, и купуваме на децата от името на Дядо Коледа. На никой друг. И на нас никой, и не очакваме. Така че не се разпростираме изобщо. Никога не съм се оплаквала в тази тема от свекървата, и не само в темата  - няма от какво. Но като ви чета, си мисля дали пък не трябва да се оплача: нито пари праща по празници, нито ни навира насила тиквеници и домашно сготвена храна, нито иска да идва да помага с децата Laughing Laughing

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 08:03 от Сирена

# 85
Да де. То и ние така-на родители и на братя/сестри семействата.
Явно ние имаме повече родА, така да се каже. Crazy По двама родителя на двамата, по една сестра и един брат със семейства с 2 и 3 деца (това са първи братовчеди на нашите деца, нали така). Аз и мъжа и нашите деца.
И аз не искам да получавам или да се чудя.
Тази година за последно така. Догодина-само на моите деца и мъж и точка. Обаче-всеки като е взел и за теб-ти как да отидеш с празни ръце? ooooh!

# 86
Ние на родителите купуваме общ подарък за домакинството. Я накой сервиз за хранене, някой готварски съд и т.н. На семейството на сестрата на мъжа ми-само подарък за детето. Така подаряваме три подаръка и получаваме също толкова, като изключим подаръците между нас и от нас за детето.

# 87
  • Северозапада
Ние правим подаръци само за децата за Коледа. Почти всички възрастни сме родени последните 3 месеца от годината и си правим подаръци за рождените дни. За сметка на това имаме 3ма племенника, първи братовчеди на дъщерята. Още 2ма втори нейни, с които винаги разменяме подаръци, близки сме и винаги се виждаме на празници. Вземаме нещо и за кумовото дете. Така, с нашето, стават 7 подаръка  Crazy Свекърва ми е пенсионерка, но винаги заделя пари за празниците и за 3мата си внука. Миналата година на най-големия внук взе таблет, на малките играчки. Сега искаше да вземе и на дъщеря ми. Категорично и отказах такъв подарък за 3 годишно. Не виждам нужда да има неин личен таблет и без това само тъпотии гледа за сега. Аз поръчвам подаръци за нашето дете и от нейно име, така че гледам да не са много скъпи играчки. За мен е безумно с тези интерактивни играчки по над 100 лв.  #Crazy За сега на детето казваме, че тези подаръци са от Дядо Коледа, независимо от кого ги получава.

# 88
Нямам против баба да даде пари за подарък, защото от мързел и незнание ,няма да се справи с пазаруване. Но моята дава примерно 50 лв и очаква с тях да съм купила поне лего на баткото, играчка на
малкото, че и по една книжка. Ако не ги
опаковам, ги "подарява" директно с найлоновите торби!

# 89
Който купува, той опакова.

Общи условия

Активация на акаунт