С какво ви дразнят свекървите – 73

• 67 259
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Не става въпрос сумите какви са.Може и по 5 лв.да даде на двете си внучки,но да ги дели така -не го приемам Crossing Arms
Не държа да се дават пари.По един шоколад да им даде,няма да се сърдя,а детето пак ще се радва.
Детето- твоето, да, сега.
Но, като стане на 23?
Не ги разбирам тия бакалски сметки.

# 46
  • София
Аз също смятам, че не е хубаво да се делят децата. Но пък въобще не ме интересува какво и колко е дала на другите две. Все пак на 28г има едни желания, на 23г други и на 7г трети

# 47
И в двете ми семейства - това, в което съм израсла, и това, което съм изградила - даването на пари в брой е абсолютно неприемливо. Това се знае от всичките ни близки (роднини и приятели), и всички се съобразяват.
Не харесвам даването на пари като подарък, неприятно ми е, да не кажа по-тежка дума.
Преди празници дискретно насочвам кой от какво има нужда, като се съобразявам с възможностите на съответната баба или дядо. Не мога да си позволя да притеснявам възрастните ни родители и роднини в името на каквото и да е материално, поне докато сме живи, здрави, работим, и можем да си задоволяваме потребностите сами.
Пък и важни са жестът, чувството и посланието. Мерси за 100-200-300 лв, дадени едва ли не по задължение  Stop

# 48
И в двете ми семейства - това, в което съм израсла, и това, което съм изградила - даването на пари в брой е абсолютно неприемливо. Това се знае от всичките ни близки (роднини и приятели), и всички се съобразяват.
Не харесвам даването на пари като подарък, неприятно ми е, да не кажа по-тежка дума.
Преди празници дискретно насочвам кой от какво има нужда, като се съобразявам с възможностите на съответната баба или дядо. Не мога да си позволя да притеснявам възрастните ни родители и роднини в името на каквото и да е материално, поне докато сме живи, здрави, работим, и можем да си задоволяваме потребностите сами.
Пък и важни са жестът, чувството и посланието. Мерси за 100-200-300 лв, дадени едва ли не по задължение  Stop
Birdsflu, надали някого някога за нещо е задължавал родителите си. Поне у нас.
Те си решават въобще дали ще изпратят, колко и за кои празници.

Питали са я какво иска преди да пратят и винаги й пращат пари по свое усмотрение и желание.

Никога не съм задължавала някого да праща нещо. Всичко си имаме.

Последна редакция: пт, 09 дек 2016, 21:32 от Анонимен

# 49
Едва ли някой някого задължава, от къде си ги нагласяте такива?! Даването на пари е нормално нещо, още повече, когато децата са малки и родителите купуват подаръци. Нямам възможност да намеквам дискретно, а и те нямат време и възможност да пазаруват.

# 50
  • Наблизо
Пък и важни са жестът, чувството и посланието. Мерси за 100-200-300 лв, дадени едва ли не по задължение  Stop
Birdsflu, надали някого някога за нещо е задължавал родителите си. Поне у нас.
Те си решават въобще дали ще изпратят, колко и за кои празници.

От 5 години не са я виждали, единствена внучка им е от един син и са рентиери като не работят ,а се издържат от това. Питали са я какво иска преди да пратят и винаги й пращат пари по свое усмотрение и желание.

Никога не съм задължавала някого да праща нещо. Всичко си имаме.
Тоест хем не им я водиш,хем не им даваш да дойдат да видят внучката си?..
Невероятно..

# 51
Споделям личния си опит и усещане за нещата - така съм израсла, такива са порядките у дома.

Разбира се, че никой никого не кара насила, но фактът, че се обсъждат някакви известни и на двете страни суми, които очевидно са традиционни и по подразбиране всяка година и на всеки празник, поне според мен привнася някаква форма на задължение.
Що за приятна изненада е да получаваш всяка година една и съща сума, с която родителите евентуално ще ти купят нещо?

И не скачайте, никого за нищо не упреквам. Разсъждавам си просто, интересна ми е темата.

# 52
Бирдс, аз не се чувствам задължена, на мен ми е ПРИЯТНО и ИСКАМ  да дам  подаръци или пари на внучетата ми.

# 53
И аз не го разбирам това с даването на пари по празници като "подарък", когато става въпрос за деца. Знам, че   на  първи януари , при  сурвакането се дава паричка. На Коледа и Нова година се дава  нещо  материално - дреха, играчка, бижу...там на кой- каквото  му харесва  и  спрямо харесването, близките са се постарали  да подарят радост.  Разбира се-различно е, когато  близките  са далеч и нямат възможност да присъстват на празника. Тогава сигурно  пращат сума, с която родителите  да  купят нещо  за децата и подарявайки нещото  да кажат това е от ...еди кой си.  Иначе какво разбират децата от дадени пари .... Сетих се за последния рожден ден на малкия ми син - повечето гости дадоха пари, само  леля ми подари  камион с диснстанционно. Случи се  на другия ден да ходим при  Личния му лекар и малкия  се похвали ,че имал Рожден ден, каква торта имал, колко гости... Лекарят му каза - о, сигурно  много подаръци си получил, при което той отговори - Ми не, само леля С ми подари страхотен каммион, другите - нищо. Rolling Eyes

# 54
  • Най-красивата страна
Не става въпрос сумите какви са.Може и по 5 лв.да даде на двете си внучки,но да ги дели така -не го приемам Crossing Arms
Не държа да се дават пари.По един шоколад да им даде,няма да се сърдя,а детето пак ще се радва.
Детето- твоето, да, сега.
Но, като стане на 23?
Не ги разбирам тия бакалски сметки.

На 23 години вече не е дете.
 На 23 години работех и за празниците и аз купувах подаръци на баба си,не съм чакала да ми дава тя.
Просто е грозен жеста на едното да дадеш 10лв.,а на другото 50. Sick

# 55
Иначе какво разбират децата от дадени пари ....

Ако са тийнове – разбират и още как!  Laughing
Какво разбират баби и дядовци от какво се вълнува днес един тийн? "Деца" е много обширно понятие, има деца на по 20+...
Има и хора, които нямат материална възможност да изпълнят желанията на децата си. Детенцето иска таблет/лаптоп/читав бинокъл/нещо друго по-скъпичко, а нито родителите, нито чифт баби и дядовци могат да си го позволят. Какво правят тогава? Изненадват "приятно" тийна с топъл шал и настолна игра или събират общо сумата и му сбъдват мечтата?
И изобщо, защо не оставим хората да си правят празниците така, както ги разбират, и да радват децата си така, както могат? Питам само...

# 56
Нямам нищо против да си го правят както  си  го разбират празничното, просто казах, че  моето разбиране е друго.  Както и всеки може да избира кога и как да се подготви за  така, изневиделица , връхлетелите го  празници Peace

# 57
Разбирането е според джоба.
Докато има различни джобове, ще има и различни разбирания.

# 58
Колкото по-голям ставаш, толкова и разбирането за джоба  ти  се  прояснява. Малкия ми син още вярва в дядо Коледа, но пък желанията не са му коледно разоряващи. На големия пък не му пука за  джоба на някакъв дядо, който  го посещава веднъж в годината, но пък той вече не вярва в него и знае, че  желанията му минават през моя джоб - та  лаптоп , космическа совалка и подобни  не му  хрумват да си поиска. Но пак си чака празника с нетърпение.

# 59
Това са твоите деца. А другите хора имат други деца. С други нужди, с други възможности, с други разбирания.
Не виждам основание да се обсъждат и порицават чуждите възгледи и избори. Нали идеята е всички да са щастливи – кой както може? Или не може да са щастливи, ако не е по правилния според ССФ начин?
А като помислиш само колко милиони деца не получават нищо за Коледа, защото изповядват друга религия, и въпреки това дори не се чувстват нещастни...

Общи условия

Активация на акаунт