Случи ми се нещо странно XV

• 174 876
  • 768
  •   1
Отговори
# 150
Ън, благодаря за включването! Защо да са губещи, тези които си заминават? Ако има друг живот и душата има мисия, по-скоро е кръговрат- раждаш се, живееш както ти е било писано и със смъртта приключва цикъла, за да продължиш в следващ живот. Или нещо бъркам? При условие, че душата не натрупва емоционален заряд и се преражда, какво губи? Все си мисля, че на оставащите тук им е по-трудно, въпреки че продължават живота си, някак.

Laughing Наскоро открих топлата вода за себе си. Смисълът да бъдем тук, тоест на живота, е не в качеството му, а продължителността му. Тоест живеенето е важно. Защото..........винаги има време за нов етап в живота, който да преосмисли времето за връщане и начина му. Някои ще използват времето да натворят нови глупости, но други може да успеят да поправят старите. Никога не знаеш откъде ще ти дойде. Затъването. Или спасението.
Оказа се, че това изобщо не било моя измишльотина, философите отдавна са стигнали до нея, но аз като не чета Лао Дзъ, Рьорих и Шри Свами Шивананда, рекох, че съм открила топлата вода.... Embarassed
Цитат
При условие, че душата не натрупва емоционален заряд и се преражда, какво губи
Ами, точно това губи, липсва й богат емоционален заряд, който да отнесе и трябва да се върне пак, за да го събере, ако си иде по-рано. Без значение дали е бил основно положителен, или основно отрицателен. Важното е да е повече. Simple Smile

# 151
Смисълът да бъдем тук, тоест на живота, е не в качеството му, а продължителността му.

Аз ли нещо не разбрах...  Rolling Eyes

Как така?!
Искаш да кажеш, че е важно количеството, а не качеството???
Нали един кратък живот може да бъде много по-стойностен от един дъъълъг?! Не е ли това важното - какво си успял да направиш?

# 152
Да, какво си проживял(направил ако така е по-разбираемо). Какво ти се е случило, как си преминал през него, ей такива работи....Процесът живеене непрекъснато поставя нови ситуации, дава възможност за избор и колкото по-дълго се живее, толкова тези ситуации ще са повече. Колкото и наситен и динамичен да е един живот, ако е кратък, ще те лиши от нови възможности. Мисля и друго-ако преминеш през всички възрасти, във всяка от тях ще решаваш проблемите по различен начин заради жизнения опит, мъдростта на годините, улегналия характер и променените реалности наоколо. Така възможността от поправяне на грешки/както и натрупването на нови/ се увеличава значително мисля....Нямам предвид крайностите в начина на живеене.
Имам и едно важно възражение: какво значи стойностен живот? Стойностен за кого и в какъв смисъл?
Минаваме през много възможности, за да опитаме всичко, и добро, и лошо. Значи стойностно е относително понятие от гледна точка на пътя ни нагоре. Израснали духовно по моя преценка са тези, които са проживели най-много, а не тези, които са били все "добри хора", в смисъла, в който го разбираме ние. Мерките са други, така мисля..... Rolling Eyes
В компютърните игри най-добрият геймър става този, който отделя най-много време за игра. Питайте децата си, които играят редовно. Simple Smile Изобщо компютърните играчи най-добре осъзнават правилата на играта Живот.  Laughing

# 153
  • Countryside
Ън, доколкото разбирам от поста ти за душата явно е важно да получава нови възможности да проиграе дадени ситуации? Да натрупа опит, по примера с геймърите и да качи ниво. Обаче с хората е друго - нима един с нищо ненатрапчив животец на някой доживял до 90г е по важен от хора, направили важни открития, били са пионери в нещо непознато навремето, жертвали са се за родината/хората примерно, пък макар и живяли под 30г. За нас хората е важно качеството на живота, а не количеството(поне за мен). От гледна точка на душата явно е важно количеството, има логика като се замисля, повече време да си научиш урока и да поправиш грешките, а и акъла на всяка възраст е друг и решенията са други, дори в идентични ситуации.
По повода се сетих, че бях чела навремето романа "Искрица живот" на Ремарк, бях меко казана потресена от описаното. В тази насока като се замисля - оцелели от концлагерите има много, но явно нещо в човека се пречупва(и нищо чудно), чела бях че една голяма част от оцелелите от концлагерите се самоубиват по-късно, странно защо след като са преживели целия ужас и са оцелели... Ако за душата е важно да живее на всяка цена, колкото е възможно по-дълго, защо някои хора решават да прекъснат житейския си път сами, не е ли в противовес с душата? Или това е прочутата фри уил Thinking

# 154
Е, нали изрично казах по-горе ,че изключвам крайностите по отношение на протичане на даден живот. Simple Smile Но то и малко са хората, които живеят в крайностите, те не могат да бъдат представителна извадка. Става въпрос за масата хора. След това уточнение, да, важно е да преминеш през възможно повече ситуации, а такава възможност дава по-дългия живот. Както и преминаването през всички възможни възрасти, с начините, по които реагираме на ситуациите в зависимост и от възрастта. Пък и ще живее човек в различни времена.

За самоубийството...трудно ми е да говоря, но...теорията е, че всички сме били и самоубийци. Няма как човек да не премине и през този толкова травматичен момент. Няма начин после да не отхвърли модела като неправилен. Тоест в някой живот все и това ще избереш. Но да оставим тези теории......личното ми мнение за тази възможност е, че при свръх стресови ситуации като примерно ужаса на концлагера в човек се задействат разни механизми на самосъхранение, които съзнанието пуска, за да се съхрани. Така става и при внезапна тежка диагноза, съзнанието веднага спуска защитна бариера, за да се самосъхрани. Когато опасността премине, бариерата се вдига. Съзнанието остава незащитено и тогава може да се стигне до самоубийство. В решенията, които взимаме в живота си, участва само съзнанието. Аз-ът/душата/ няма пряк достъп. Това, което наричаш душа, участва, но индиректно, познато ни като интуиция, шесто чувство, вътрешен глас. Можем да го послушаме, но често го игнорираме. Всеки знае за какво става въпрос Simple Smile И да, това е прочутата свободна воля. Simple Smile

# 155
  • София
Аз веднъж "сънувах", че умрях. По-точно мисля, че съм го сънувала. Много ме е страх да не би да ми се е случило наистина по време на сън...
Та както си спях, сънувах, че по едно време полетях много нагоре. Все едно се превърнах в птица.  И в някакъв миг ми изчезнаха всички грижи и проблеми. Едно състояние, в което все едно нямаш никаква, ама абсолютно никаква мисъл в главата - ни за работа, ни за семейство, за нищо. Странното е, че и за семейството дори не се притеснявах, все едно ми беше безразлично за тях. Чувството беше на пълно, пълно блаженство. Просто не мога да го опиша с думи. В следващия момент си помислих /докато спях/, че това, което изпитвам е ужасно странно и мога да го отъждествя единствено с умиране. И супер много се изплаших и се събудих. Не мога да си обясня как по време на сън разсъждавах върху случващото се, но такива ми бяха възприятията...  Shocked Rolling Eyes Shocked
Абсолютно същия сън сънувах преди време, ама едно към едно...Полетях на горе към небето, усещането беше неописуемо и не сравнимо с никое друго в реалния живот. За разлика от теб, аз не го сравних с умиране, а все едно летях към Господ, усещане за допир с божественото. Беше невероятно, наистина.

И аз съм го сънувала това. Даже виждах погребението си отгоре. На мен ми беше супер леко и исках да кажа на  всички да спрат да плачат и че съм супер добре, но знаех, че не мога. Не изпитвах грам тъга от това, че виждам тялото си в ковчег и около мен има скърбящи.
Има една приказка: "Като се родих, аз плачех, а всички се смееха...А когато умрях, аз се смеех, а всички плачеха."

# 156
...... В решенията, които взимаме в живота си, участва само съзнанието. Аз-ът/душата/ няма пряк достъп.....
И аз така мисля...Обаче, тогава - какъв е смисъла от прераждането? Каква е идеята - да обръщаме повече внимание на"интуиция, шесто чувство, вътрешен глас"?

# 157
А според вас човек може ли несъзнателно да избере смъртта? Знаете колко често се случва съпрузи на възраст да починат един след друг. А кончината на актрисата от Междузвездни Войни Кари Фишер и веднага след това на майка й, ме наведе още повече на този въпрос.
Гледах репортаж как майката на Кари Фишер не е могла да приеме смъртта й е споделила пред близки, че иска да е с Кари. И ден след това получава фатален инфаркт. Според вас такива неща случайни ли са или силното желание може да ги предизвика? Ясно е, че когато човек е на възраст, вероятността от подобни неща е по-голяма, но все пак възрастта не е отговор на всичко.

# 158
  • София
Има една приказка: "Като се родих, аз плачех, а всички се смееха...А когато умрях, аз се смеех, а всички плачеха."

При някои тракийски племена е било обратното:

..."Херодот предава този обичай с малко повече подробности, но общо-взето в същия смисъл:

Травсите постъпват във всичко друго като останалите траки. Само при раждане и смърт вършат следното: сродниците насядат около новородения и го оплакват, че щом веднъж се е родил ще трябва да изтърпи толкова много злини и при това изреждат всички човешки тегла. Умрелият пък погребват в земята с радост и веселие като изброяват от колко мъки се е отървал и вярват в пълното му блаженство."

А според вас човек може ли несъзнателно да избере смъртта? Знаете колко често се случва съпрузи на възраст да починат един след друг. А кончината на актрисата от Междузвездни Войни Кари Фишер и веднага след това на майка й, ме наведе още повече на този въпрос.
Гледах репортаж как майката на Кари Фишер не е могла да приеме смъртта й е споделила пред близки, че иска да е с Кари. И ден след това получава фатален инфаркт. Според вас такива неща случайни ли са или силното желание може да ги предизвика? Ясно е, че когато човек е на възраст, вероятността от подобни неща е по-голяма, но все пак възрастта не е отговор на всичко.

Според мен е съзнателно, без значение, че чисто физически не се самоубиват.

# 159
Аз веднъж "сънувах", че умрях.
Скрит текст:
По-точно мисля, че съм го сънувала. Много ме е страх да не би да ми се е случило наистина по време на сън...
Та както си спях, сънувах, че по едно време полетях много нагоре. Все едно се превърнах в птица.  И в някакъв миг ми изчезнаха всички грижи и проблеми. Едно състояние, в което все едно нямаш никаква, ама абсолютно никаква мисъл в главата - ни за работа, ни за семейство, за нищо. Странното е, че и за семейството дори не се притеснявах, все едно ми беше безразлично за тях. Чувството беше на пълно, пълно блаженство. Просто не мога да го опиша с думи. В следващия момент си помислих /докато спях/, че това, което изпитвам е ужасно странно и мога да го отъждествя единствено с умиране. И супер много се изплаших и се събудих. Не мога да си обясня как по време на сън разсъждавах върху случващото се, но такива ми бяха възприятията...  Shocked Rolling Eyes Shocked
Абсолютно същия сън сънувах преди време, ама едно към едно...Полетях на горе към небето, усещането беше неописуемо и не сравнимо с никое друго в реалния живот. За разлика от теб, аз не го сравних с умиране, а все едно летях към Господ, усещане за допир с божественото. Беше невероятно, наистина.

То и на мен ми беше безкрайно приятно. Но понеже беше ужасно странно и абсолютно никога не ми се беше случвало... като се замислих, според мен така се чувства човек, когато умира.  Shocked Shocked Shocked

Ох, много философски разговори подехме.
Сякаш не ми се задълбава.
А и всичко е само теория...

# 160
...... В решенията, които взимаме в живота си, участва само съзнанието. Аз-ът/душата/ няма пряк достъп.....
И аз така мисля...Обаче, тогава - какъв е смисъла от прераждането? Каква е идеята - да обръщаме повече внимание на"интуиция, шесто чувство, вътрешен глас"?

Не, идеята е просто да живеем. Смисълът от прераждането е за Аз-ът/душата/, нас като отделна инкарнация не ни засяга.
Ако ти е трудно, по-опростено обяснение с актьорската професия. За да стане един актьор добър, той иска да играе много роли. И не едни и същи, а разнообразни, за да се превъплъти в различни характери, да ги изучи и осмисли. Аз-ът/душата/ е актьора, а ние сме една от ролите му. Mr. Green За конкретната роля няма значение колко други роли е играл актьора, нито е нужно да знае кои са предишните или следващите му, те са важни за самия изпълнител.

# 161
  • Gotham City
На някой случило ли му се е нещо странно тези дни, че нещо няма такива постове в момента..?

# 162
Съгласна съм с Ън с едно уточнение- аз мисля, че ние сме актьорът, Аз-ът, душата, а настоящият ни живот и тялото, което имаме, са ролята и костюма/грима. Съзнанието на човешкото тяло е не точно самостоятелен център, а е способност за съзнание- като компютър без операционна система. Душата се нанася върху тялото и неговият мозък с определените му параметри и го управлява съгласно програмата си, ограничена от възможностите на хардуера така да се каже. Въпросът е много интересен, ако се разгледа в паралел с компютърния интелект- кое е определящо за компютъра- дали техническите му параметри /човешкото тяло/ или задвижващата го програма /душата/. Кое е личността?

# 163
Ох, не съм съгласна.
Идеята не е просто да живеем, а как живеем.
Имаме си уроци да усвояваме, които сме си избрали още преди да се родим в този живот, но това по какъв начин ще преминем през уроците е избор именно на личността, която сме в този живот. И всичко си има своето значение. Не е безразлично дали си лош или добър човек, как живееш, какво ти е отношението към другите хора, животни, природа.
Идват ми наум различни примери - на някой е отредено да е супер богат, но единият ще бъде абсолютно безскрупулен, ще мачка по пътя си, ще погубва души и хора/във физически и духовен план/. А другият ще задели част от богатството си да подпомогне нуждаещи се.
Или пък някоя неземна красавица - едната ще живее все едно е богопомазана и ще гледа с пренебрежение на всички останали хора, а другата ще бъде земна и ще възприема себе си като равна с другите.
Мисля, че не е нужно да анализираме кой се доближава повече до божественото начало, каквато именно е целта на всичките ни прераждания. 

аз мисля, че ние сме актьорът, Аз-ът, душата, а настоящият ни живот и тялото, което имаме, са ролята и костюма/грима.
Да, актьорът сме. Животът ни е един театър, който играем. С разликата, че ние самите в хода на живота избираме дали да сме от добрите или от лошите герои в постановката.

# 164
Съгласна съм с Ън с едно уточнение- аз мисля, че ние сме актьорът, Аз-ът, душата, а настоящият ни живот и тялото, което имаме, са ролята и костюма/грима. Съзнанието на човешкото тяло е не точно самостоятелен център, а е способност за съзнание- като компютър без операционна система. Душата се нанася върху тялото и неговият мозък с определените му параметри и го управлява съгласно програмата си, ограничена от възможностите на хардуера така да се каже. Въпросът е много интересен, ако се разгледа в паралел с компютърния интелект- кое е определящо за компютъра- дали техническите му параметри /човешкото тяло/ или задвижващата го програма /душата/. Кое е личността?

Simple Smile Приемам уточнението.
Цитат
Душата се нанася върху тялото и неговият мозък с определените му параметри и го управлява
тук пък аз ще направя уточнение, тялото се нанася върху душата,тя е определяща, софтуера, но само софтуер без хардуер не може, но когато са в симбиоза, решенията са на софтуера, така че той води.
Утро, важно е как живеем като резултат за следващия живот. По отношение на примерите ти, а от какво се определя дали богаташът ще е филантроп или валяк, който мачка хора и души? Mr. Green(тук уточнение защо хора, расли в една и съща среда и с еднакво възпитание са много различни?

Общи условия

Активация на акаунт