Коледа 2016 -2 тема

• 116 180
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, помощ Simple Smile

Всяка година използвам фондан за украса на меденки.....................

Понеже в къщи сме на същия хал с фондана Simple Smile, а и айсингът не е от любимите ни, минах на вариант шоколад. Вярно, че не можеш да направиш красиви дантели или някакви сложни и финни украси, но поне вкусът е добре и не стоят украсени меденки до Великден, които в крайна сметка заминавт в коша за боклук. От друга страна, ако комбинираш бял, млечен и черен шоколад пак могат да се получат красиви неща.
Ако все пак решиш да правиш айсинг влез в "Тортената библиотека" на готварския форум и ще откриеш магазини, от където да си закупиш боички и всичко, което ти е нужно.
Суровия белтък с толкова захар не би трябвало да е проблем, но всеки сам преценява за себе си и ако се притесняваш можеш да си купиш айсинг на прах, който се разбърква с вода. Друг е въпросът той какво съдържа и кой от двата варианта е по-малко вреден.

Успех с украсяването Peace.

# 166
Много ти благодаря 2в1 Simple Smile Ще мисля Simple Smile

# 167
За марципана - аз разточвам между два листа хартия за печене. Става много бързо. Така правя и с фондана.б
Имам да пека рохлички, а нещо не ми се почва. И бонбони ще правя. Чудя се за тези с кокос и кондензирано мляко, дали ще е рано, ако ги забъркам утре? newsm78

# 168
  • Балчик
Абе някои им викат напукани сладки, някои "Трюфел". Аз комбинирах двете названия, иначе са по тази рецепта:
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?id=121

Напукването става най-добре при печене с вентилатор, според мен.  Миналата година ми се напукаха повече, тази по-малко.

Да, лепне тестото, затова се работи много бързо, докато е студено. Аз първо правя набързо топките и после овалвам в захар.

И аз съм на ретро вълна, присетих се за едно бусквитено шоколадово руло, което не е десерт, а се реже точно на малки сладки. В момента го правя. И мисля от ретрото да направя прасковки, не съм ги правила от 100 години. Simple Smile

Забравените ми са почти готови, още са леко меки вътре.

# 169
  • Варна
Благодаря на Джемма и Вания77.

Имам още едно въпросче. Преди време украсявах с домашен фондан, идея нямам по коя рецепта беше, защото беше доста отдавна, но по спомен фондана не стана снежно бял на цвят, а по-скоро мръсно бял. Бихте ли ми помогнали с рецепта, по която да става хубаво бял. Ще взема боички и ще направя 2-3 цвята, но искам белия да е хубав

Благодаря предварително!

# 170
Джема, би ли ми дала линк към забравените сладки? Правя ги само по Коледа и съм забравила пропорциите, пък не я намирам рецептата. Благодаря

# 171
Джема, би ли ми дала линк към забравените сладки? Правя ги само по Коледа и съм забравила пропорциите, пък не я намирам рецептата. Благодаря

Ето ги:
Забравени сладки

2 белтъка (пише да са от големи яйца, моите си бяха средностатистически нашенски яйца, съответно не много големи, поради което малко намалих пропорциите при другите продукти, ще пиша в скоби)
120 гр. захар (аз сложих 100 гр.)
120 гр. орехи (аз сложих около 100 гр. пак)
150 гр. натурален шоколад (аз сложих около 120 гр.)
1 ч.л. течна ванилия (сложих малко по-малко)

Вечерта преди лягане включете фурната на 180? (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160?, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Няма смисъл да се стараете да са с правилна форма, чарът им е в небрежността.
Аз нямам голяма фурна (и тава съответно), така че направих по-внушителни скалички в по-малка тавичка (15 броя ми се получиха). Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и си лягайте да спинкате. На сутринта ще намерите опечени сладки. Това, разбира се, е в кръга на шегата, макар и да е най-удобно като начин на действие, аз така и направих. Но можете и през деня да си ги опечете, стига да ги "забравите" за поне 3 часа в изключената фурна, без да я отваряте и пипате.

Аз имам въпрос. Ще правя капучиновите звезди, но нямам опит с марципана. Взех този от Лидл. Директно да го разточвам, или да го сложа в малко топла вода да омекне преди разточването?

# 172
  • Балчик
Готова съм и с рулото, ужасно вкусно:

http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2016/12/blog-post_17.html

# 173
bebka_8,относно шам фаскъка за баклавата ...Аз купувам суров от павилионите за печени ядки ,после им махам черупките(много е лесно)и след това меля на блендера.Тук трябва да се внимава ,да не се мелят продължително,за да не им'' избие''.мазнината.От 200 гр,необелини фастъци излизат 100.гр изчистени ядки.За мен са достатъчни ,защото аз само украсявам ,а пълнежът ми е с орехи. Peace

# 174
ааааа да, това е идея Simple Smile благодаря ти Simple Smile и аз само за украсата ще ползвам иначеееееее ега ти баклавата Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 175
Момичета, арменските сладки кога е добре да се направят? Ако днес или утре ги завъртя, дали ще стават за хапване на Коледа? Или някъде към петък ли да ги направя?
Благодаря предварително за съветите  Hug

# 176
Наталина, на шоколадовите линцери само какао ли добавяш? Аз пък съм затрила рецептата, а не я намирам на първа страница  Embarassed

# 177
  • Czech Republic
Наталина, на шоколадовите линцери само какао ли добавяш? Аз пък съм затрила рецептата, а не я намирам на първа страница  Embarassed

Да, заменям около 60 гр. брашно с качествено какао, но може да промениш пропорцията според вкуса ви. Peace

# 178
Момичета, арменските сладки кога е добре да се направят? Ако днес или утре ги завъртя, дали ще стават за хапване на Коледа? Или някъде към петък ли да ги направя?
Благодаря предварително за съветите  Hug
Аз ги оставих за 22-23, ще видим кога ще имам време и за тях. Миналата година ги правих рано , поизсъхнаха и се наложи да ги заливам с шоколад, за да се харесат. Blush

# 179
Благодаря предварително за съветите  Hug
Аз ги оставих за 22-23, ще видим кога ще имам време и за тях. Миналата година ги правих рано , поизсъхнаха и се наложи да ги заливам с шоколад, за да се харесат. Blush

Благодаря ти! И аз от това се притеснявам, но май ще е най-добре към края на седмицата да ги направя.

Общи условия

Активация на акаунт