Коледа 2016 -2 тема

• 116 241
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе
Чешки ванилени полумесеци

# 286
  • Русе
Здравейте,
някой може ли да даде идея за тиквен десерт, или печена тиква с разни ядки, сушени плодове, която да е подходяща за празниците? Благодаря bouquet

http://ipeychev9.blogspot.bg/2016/12/blog-post.html

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/05/blog-post_6.html

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_4973.html

# 287
ами меденките на Джемма не съм броила, но...пълнех една голяма кутия от тези за коледни сладки, грубо около 100тина може би, аз изрязвам джинджифилово човече, звезда, къщичка, камбанка, така че различна големина.

# 288
Здравейте,
някой може ли да даде идея за тиквен десерт, или печена тиква с разни ядки, сушени плодове, която да е подходяща за празниците? Благодаря bouquet

Аз съм правила това:
Една малка тиква (по добре става със тези жълтите  newsm78) - отрязваш отгоре малко капаче и изчистваш отвътре. Измиваш и подсушаваш.
Вътре я пълня със сушени плодове - сини сливи, няколко фурми (без костилката), смокини, ябълка и круша (но ако са дебели резените, не тези за ошаф), едро нарязани орехи и накрая заливам с течен меди мъъъничко вода. Може да се добави и някакъв алкохол - ром, коняк или ликьор, ванилия, канела - НО това е въпрос на вкус.
*продуктите са произволни количества в зависимост от големината на тиквата. Режа ги на парчета.
**НЕподходящи според мен плодове са кайсиите (много са твърди), банан (той става лигав)
*** Но южните плодове също са по желание или каквото имаш.
** Така приготвената тиква затваряш с капачето и увиваш в алуминиево фолио. Поставяш в подходящ съд с малко вода и във фурната. Тя може да е предварително загрята на 200* и след като кипне водата намалявам на 150* и забравям поне за 3 часа. Тиквата като стане на пипане отвън мека - значи е готова. ЯДЕ СЕ ИЗСТИНАЛА нарязана на части както се реже ябълка.
Да ви е сладко.

Аз да ви покажа две от последните мои творения (другите снимки още не са качени)
*Шведските бисквити по рецептата на Марчева14- но покрити изцяло със шоколад Със специални благодарности от сина ми  bouquet

*Schoko-Nuss-Kugeln ......направени с друга форма (или така както можах)

# 289
  • Luxemburg
Помощ. Направих меденките на Джема, но тестото лепне и не иска да се оправи. Разточвам кора и като почна да изрязвам формички и се е залепило здраво да гранитния плот и едвам ги отделям с нож. Кората е дебела около 4-5мм и под нея съм сложила брашно и пак нищо. Направо съм се видяла в чудо. А децата искат да изрязват фигурки иначе ми е най лесно да ги направя на топки. А се притеснявам че е поело поне 700гр брашно и пак не се оправя. Ще се  #2gunfire
Днес не ми е ден. Нищо не ми стана както го мислих  Cry

# 290
Сложи го малко в хладилника.

# 291
  • София
За да не залепва тестото върху плота може да го точите върху пекарска хартия направо. Слагането в хладилник ще помогне за втвърдяване на тестото и няма да лепне толкова, но трябва да работите бързо. Колкото повече се точи и премесва толкова повече ще се отпуска. Аз работя с малки порции тесто за да не се отпуска цялото.

# 292
  • Sofia, Младост 3
Здравейте, чета си темата всяка година и чак миналата се престраших да правя и аз сладки. Започнах с меденки и станаха супер. Тази година пак ги направих,плюс линцерови сладки, а днес правя едни бисквити, които тук май наричате напукани, аз ги знам като шоколадови трюфел сладки. Та, имам въпрос - след като смесих съставките не ми се получи тесто, а по-скоро шоколадова смес, лепкава,тежка. Пише да стои 1-2 часа в хладилник и уж ще стегне, за да могат да се правят топчета,които да овалвам в пудра захар. Правилно ли съм разбрала ? Не е познатото тесто,което месим, а е смес, която стяга?
И втори въпрос към по-опитните-искам да украся една част от меденките с разтопен шоколад. Вие върху какво поставяте сладката, за да стегне и да не станат резки по шоколада? Пробвах една ,сложих я върху решетка от печката, но станаха резки,въпреки че около 5 мин.първо я държах в ръката ми  ooooh! И слагате ли масло или олио в шоколада или само на водна баня топите ?

# 293
  • Luxemburg
Не помага това с хладилника. Разделих на 4 части цялото тесто и трите стоят в хладилника докато работя с четвъртата. Остатъците увивам в стреч фолио и слагам в хладилника а взимам следващата топка и е ОК първите няколко минути докато е студено тестото. Докато обаче щамповам всички фигурки и почна да ги вадя и почват да се дърпат и обезформят. Мислих че сами ще се отделят от плота и ще остават на формичката и така ще е лесно за направа и от децата.

# 294
Не помага това с хладилника. Разделих на 4 части цялото тесто и трите стоят в хладилника докато работя с четвъртата. Остатъците увивам в стреч фолио и слагам в хладилника а взимам следващата топка и е ОК първите няколко минути докато е студено тестото. Докато обаче щамповам всички фигурки и почна да ги вадя и почват да се дърпат и обезформят. Мислих че сами ще се отделят от плота и ще остават на формичката и така ще е лесно за направа и от децата.

Аз винаги, когато правя такива сладки, слагам брашно на плота и не лепнат.

# 295
  • в полите на Балкана
...................... а днес правя едни бисквити, които тук май наричате напукани, аз ги знам като шоколадови трюфел сладки. Та, имам въпрос - след като смесих съставките не ми се получи тесто, а по-скоро шоколадова смес, лепкава,тежка. Пише да стои 1-2 часа в хладилник и уж ще стегне, за да могат да се правят топчета,които да овалвам в пудра захар. Правилно ли съм разбрала ? ......................................................

Да, тестото е малко по-различно, не се меси на ръка, а всичко се обърква добре с лъжица и се прибира в хладилника за час-два. Стават много хубави топчета след това.

Аз точа тестото през свежо фолио. Не ми лепи ни по плота ни по точилката. Изрязвам бързо фигурките и в тавата.

# 296
  • Варна.....
Омесих тесто за капучиновите звезди.
Нямам обаче марципан, дайте идея с какво друго да ги слепя?

# 297
  • Sofia, Младост 3
Благодаря МамаРаче, сега го погледнах, втвърдява се Simple Smile Дано станат, меденките и линцеровите се получиха чудесно след всички съвети от темите тук  bouquet

# 298
  • в полите на Балкана
Ще станат. Аз ги правих преди два дни.

# 299
  • Euskal Herria
Омесих тесто за капучиновите звезди.
Нямам обаче марципан, дайте идея с какво друго да ги слепя?
Слепих ги с крем. Може и с шоколад, ганаш... Станаха вкусни, за пръв път ги правих, но у дома ги харесаха.

Общи условия

Активация на акаунт