МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 668
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 4 275
Аз пък днес месих в хлебопекарната /Панасоник/ козунак за първи път.Спрях се на рецепта от кулинарен блог, която съм правила, месейки на ръка.Спазих всички стъпки, тъй като там е описана за приготвяне с машина.Пуснах два пъти да меси, оставих да втаса и плетох, пак втасва, в крайна сметка ... обреден хляб, както го нарича мъжа ми - на вид козунак, но на вкус си е по-скоро хляб, нищо че е на конци, че е със стафиди и т.н. На път съм да се откажа и за Великден на ръчичка да си направя козунака, както всяка година досега.

# 511
  • Мнения: 8 394
На мен и на вид не ми прилича на козунак. Peace Иначе, да, конци колкото искаш. За закуска в ежедневието става, но за Великден предпочитам да си личи плетката, затова или меся на ръка, или в машината само меся и втасва на програма"тесто", после оформям, пак втасва, мажа с яйце, ръся захар и пека във фурната.

# 512
  • София
  • Мнения: 1 832
И аз меся в машината, на програма за  тесто, два пъти. Когато свърши да меси първия път спирам и пускам програмата отначало до края. Вадя тестото, разделям го, слагам пълнеж, сплитам, втасват втори път /не в машината/, мажа с яйце и поръсвам със захар и пека във фурната.

# 513
  • София
  • Мнения: 4 275
И аз меся в машината, на програма за  тесто, два пъти. Когато свърши да меси първия път спирам и пускам програмата отначало до края. Вадя тестото, разделям го, слагам пълнеж, сплитам, втасват втори път /не в машината/, мажа с яйце и поръсвам със захар и пека във фурната.

И аз така, но не ми харесва.Защо не е сладък този козунак? Дори в машината не го оставям да втасва.Във фурната си го пекох, намазах го с яйце, много захар, филирани бадеми и на всички ни е сладка само коричката.

# 514
  • Мнения: 6 499
Малко захар?

# 515
  • Перник
  • Мнения: 5 055
...
И аз така, но не ми харесва.Защо не е сладък този козунак? Дори в машината не го оставям да втасва.Във фурната си го пекох, намазах го с яйце, много захар, филирани бадеми и на всички ни е сладка само коричката.

Ами сложете захар  Simple Smile Но все пак гледайте да не прекалявате, за да се надигне  Peace

# 516
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Аз сложих 1.5 ч.ч. захар на 600 гр брашно и беше сладък, но определено може още. Иначе на вкус си е баш козунак, а не сладък хляб. Според мен без лимонова кора и ванилия няма как да докараш козуначен вкус на тестото, ако ще и 1000 добавки да сложиш Peace

# 517
  • Мнения: 24 526
Въпрос на вкус е колко сладък го обичате, но твърде много захар в тестото започва да пречи на маята да си върши работата. Срещала съм и доста изказвания че при козунаците изборът е между конци и много сладък, но и двете наведнъж трудно... Аз бих пробвала първо с по-сладка плънка - навивала съм вместо нормални фитили тънки козуначени рула и така съм ги сплитала, получи се добре и изглеждаше интересно после. Някои добавят подсладител, за да е сладко но да не е много захарно... за това вече само съм чела, не съм го изпробвала.

# 518
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Да, захарта пречи на маята. За това козунакът трябва да е леко по-несладък Simple Smile от купешкия. И маята при козунаците винаги трябва да е повече - аз слагам 2 пъти повече, отколкото за същото количество хляб. Вероятно, ако се увеличи захарта, трябва да се увеличи и маята. Ще експериментирам тия дни.

# 519
  • София
  • Мнения: 3 034
...  Някои добавят подсладител, за да е сладко но да не е много захарно... за това вече само съм чела, не съм го изпробвала.

 Аз ги замесвам така и се получава. Напълно се отказах от месене в машината и забърквам направо по кило брашно с настолния миксер от Лидъл. Три бъркания докарват 10-тина козунака колкото според нас е нормално за две семейства. Даже на третия ден може и да не са останали Peace

# 520
  • Мнения: 15 044
Изцяло ли заместваш захарта с подсладител или само половината?

# 521
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Изцяло ли заместваш захарта с подсладител или само половината?

Преди години баба ми правеше козунак изцяло с подсладител - не ми харесваше, стоеше някак по-сбит.
 N_A_N™, абсолютно права си - без лимонова кора/есенция козунак не става.

# 522
  • София
  • Мнения: 20 712
Някъде четох съвет ако обичате по-сладко - да наръсите вътре със захар, когато се слагат стафидите или каквато е плънката и се оплитат фитилите. ММ винаги опитва да агитира за повече захар, но аз скръцвам със зъби да не ми дава акъл, защото пречи на втасването и не е полезно.

# 523
  • София
  • Мнения: 3 034
Изцяло ли заместваш захарта с подсладител или само половината?

 Ако по рецепта има 200гр захар, слагам 100 захар и подсладител като за 150гр захар. Две години поред използвам Стевия. Мисля и тази година да забъркам тестото така. Обаче, както каза Светла К., приемането на крайния резултат е строго индивидуално. На нас ни харесва. Не смятам, че се получава сбит козунак.

# 524
  • Мнения: 15 044
Ще опитам първо само със захар, пък после ще експериментирам и с подсладител. Аз съм си добро прасе. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт