МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 709
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
  • Добрич
  • Мнения: 6 210
А аз слагам озахаросани портокалови корички. Те са ароматни и доста сладки.

# 526
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Чета рецепти за домашен козунак и се чудя как се добива характерния вкус на козунак бе лимон/портокал? Само с мляко, масло, яйца, захар, сол, брашно, мая?

# 527
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Няма начин без. Тази година ползвах захар са аромат на ром и портокалови + лимонови корички, които се продават по магазините.

Между другото козунакът е отскоро в българската кухня, преди това по празниците са се правели сладки обредни хлябове.

# 528
  • София
  • Мнения: 3 034
... Между другото козунакът е отскоро в българската кухня, преди това по празниците са се правели сладки обредни хлябове.
  Би ли дефинирала "отскоро". Peace

# 529
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Да, но тук във форума по темите за козунаците масово се твърди, е еди кой си козунак бил супер. А гледам рецептата - сладък хляб. Та се зачудих аз ли нещо бъркам или авторът никога не е ял козунак.

Що се отнася до "отскоро"-то, аз откак се помня ям баш козунак на Великден. Това е отпреди 30+ години.

# 530
  • Мнения: 493
Здрравейте аз съм с машина тарингтон хаус на метро за 750 гр. Искам да направя козунак от А до Я изцяло в хлебопекарната- тоест слагам нещата, натискам копчето, без по някое време да вадя, да плета плитки и т.н. а директно да си се изпече там без моя намеса повече. Някоя от вас пробвала ли е сполучливо така-ако може и пропорциите-гледах в темата с рецептите но не открих точно такава. Благодаря.

# 531
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
... Между другото козунакът е отскоро в българската кухня, преди това по празниците са се правели сладки обредни хлябове.
  Би ли дефинирала "отскоро". Peace
Края на деветнадесети - началото на двадесети век, когато западните храни са навлезли в нашенския бит. Имам предвид вкуса, който ни е познат и който търсим - с добавка на алкохол, ванилия и цитрусови корички. Подобни хлябове има в много страни, в това число Турция, Гърция и Румъния, като названията им са различни и единственото общо е, че се правят с тесто богато на яйца, мазнина, захар и мляко.

# 532
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Здрравейте аз съм с машина тарингтон хаус на метро за 750 гр. Искам да направя козунак от А до Я изцяло в хлебопекарната- тоест слагам нещата, натискам копчето, без по някое време да вадя, да плета плитки и т.н. а директно да си се изпече там без моя намеса повече. Някоя от вас пробвала ли е сполучливо така-ако може и пропорциите-гледах в темата с рецептите но не открих точно такава. Благодаря.
Аз правих, че и снимки качих. Аз съм от мързеливите, купих машината само за да ни спестява пълния набор от оцветители, консерванти и други Е-та, които ги има в магазина. Не обичам да се занимавам с теста, освен да ги ям  Mr. Green
Ето какво сложих:
3 яйца без 1 жълтък, който беше за намазване, но аз не видях ефект от това мазане, така че вече ще го слагам вътре
135 мл прясно мляко и толкова олио
200 гр захар /по рецепта е 150, но не ми беше достатъчно сладък/
1.5 ч.л. сол
брашното по рецепта е колкото поеме Mr. Green, аз сложих 4.5 ч.ч. и добавях още около 1/2 ч.ч. при месенето. Но всичко зависи от брашното, така че го наблюдавай първите минути какво тесто ще направи и добавяй брашно или топло мляко при необходимост. Аз сложих СофияМел от чувалчетата в Кауфланд /5 кг/, но казват, че най-хубав козунак ставал от Софиямел за баници.
3 ч.л. суха мая
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
Не съм пресявала брашното, не съм разбивала яйцата, не съм разтопявала захарта, всичко сложих накуп в казанчето. Първите минути добавях още брашно. Пусни го на основна програма, светла или средна коричка. Имай предвид, че през времето на втасване не се на вдигна много, даже май изобщо. Обаче като почна печенето, майкооо, изхвърча нагоре. Стана много вкусен, конци, колкото щеш. И понеже децата ги нямаше, ядох си го сама в продължение на 5 дни. Малко се втвърди, но вкусът остана страхотен до края.
Моята машина го пече на 2.5lb /което е над 1 кг/ и се изпълни до дупка. Виж за 750 гр си намали брашното, течността и маята. Може би и захарта.

Последна редакция: ср, 29 мар 2017, 12:33 от N_A_N™

# 533
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Изцяло ли заместваш захарта с подсладител или само половината?

 Ако по рецепта има 200гр захар, слагам 100 захар и подсладител като за 150гр захар. Две години поред използвам Стевия. Мисля и тази година да забъркам тестото така. Обаче, както каза Светла К., приемането на крайния резултат е строго индивидуално. На нас ни харесва. Не смятам, че се получава сбит козунак.

Моите спомени са от времето, когато под "подсладител" се разбираше "захарин"  Embarassed Със стевия вероятно е различно, не съм пробвала.
Не мисля, че без лимон/портокал ще стане "истински" козунак. Баба задължително слагаше лимонова есенция, освен кората от лимон. Аз от няколко години правя козунаци без есенции - само настъргани кори от лимон и портокал, сок от двата плода и ванилия (по възможност - шушулка), а ако слагам стафиди - накиснати в ром. Тази година обаче съм си купила комплектче есенции от Лидл  Embarassed
Наистина козунакът е "нов" в българската кухня - както KayRenn казва - навлязъл е в края на 19-ти - началото на 20-ти век.  Peace

# 534
  • София
  • Мнения: 8 494
...
Не мисля, че без лимон/портокал ще стане "истински" козунак. Баба задължително слагаше лимонова есенция, освен кората от лимон. Аз от няколко години правя козунаци без есенции - само настъргани кори от лимон и портокал, сок от двата плода и ванилия (по възможност - шушулка), а ако слагам стафиди - накиснати в ром. Тази година обаче съм си купила комплектче есенции от Лидл  Embarassed
Наистина козунакът е "нов" в българската кухня - както KayRenn казва - навлязъл е в края на 19-ти - началото на 20-ти век.  Peace

Тъй като у  нас пък имаме хора, които не обичат тесто с цитрусов аромат, за подсилване на глутена аз добавям витамин С.

# 535
  • Мнения: 24 527
Когато накисвате стафидите в ром, бренди или нещо друго, после как процедирате с тях? Оваляни в брашно или направо така?
Лимонова кора и аз много обичам в тесто за козунак или сладки... обаче от доста години ме е страх да слагам такова нещо, колкото и да мия и търкам лимона. Обработват ги с толкова много химии за да се запазят, че просто не смея и си слагам сладкарски есенции. В тази връзка, има ли някъде из супермаркетите различни есенции от стандартните ванилия, лимон, ром, бадем - май само тези съм виждала, а се оглеждах за портокалова, точно заради корите.
А този витамин Ц заради киселинността ли се слага? То си е уж някаква киселина пак, а доста рецепти за тесто съдържат по малко оцет, интересно ми е дали е еднакъв ефектът. От оцета със сигурност няма остатъчна миризма както от цитрусов сок.

# 536
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Аз слагам стафидите направо - не ги овалвам в брашно, въпреки, че съм чела, че така трябва  Embarassed

natka, вярно, че обработват цитрусите с химикали, но колко често ядем корите им и в какво количество? Ежедневно поемаме знайни и незнайни отрови, така че мия и стържа  Peace

# 537
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Точно във връзка с химикалите в корите и тези в есенциите се чудя кое е по-добре да слагам? Т.е. кое е по-малкото зло? А някога си имахме лимон в двора ...

# 538
  • София
  • Мнения: 4 275
В моя последен козунак сложих една есенция лимон и една портокал от тези, които ги продават преди Великден в Лидл / течни/ и отделно добавих едно пакетче http://www.oetker.bg/bg-bg/produkti/dobavki-za-pechene/esencii/f … ovi-korichki.html .Стафидите кисна в каквото ми падне, последните в Джим Бим, не ги въргалям в брашно.Обикновено слагам и от захаросаните, цветни парченца, които се продават пак в Лидл.
Аз също не смея да стържа портокалови или лимонови кори в сладкишите, тъй като наистина се обработват с какво ли не и затова издържат по месец без нищо да им има.

Колкото до това от кога козунака е в българската кухня, аз не мисля, че края на 19-ти или началото на 20-ти век е много близо и ние имаме традиции.От дете имам спомен как дядо ми хлебар и майка ми /лека им пръст/ се хващаха преди Великден и месеха по 20 козунака, тъй като сме голяма фамилия и да има за всички.Е тогава нямаше стафиди, локуми, захаросани резенки и други глезотии, но цялата къща на баба ми ухаеше на козунак и аз не помня да сме купували такъв от магазина.

# 539
  • Добрич
  • Мнения: 6 210
Като правя озахаросаните портокалови корички, първо изхвърлям водата, в която са врели няколко минути.
Може да се сменят няколко води, преди да се добави захарта.

Общи условия

Активация на акаунт