Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Математически турнири - 41

 • 115 945
 • 750
 •   1
Отговори
 • Мнения: 20 106
Математически турнири - 40

К А Л Е Н Д А Р Е Н    П Л А Н
на състезанията по математика, информатика, информационни технологии и
математическа лингвистика през учебната 2016/2017 година


Библиотека със задачи от национални и международни състезания

Математика за всеки - задачи от математически състезания

Информация за състезания и олимпиади по математика

Да учим математика

Задачи от популярни математически състезания

Българският сайт за математика

И още задачи...

Математически турнир " Черноризец Храбър"

Математически турнир " Иван Салабашев"

Математическо състезание " Хитър Петър" - Габрово

Математически турнир " Академик Кирил Попов" - Шумен

Съюз на математиците в България

МОН - олимпиади и състезания

Съвети за състезатели по математика на всякаква възраст:

-Не решавайте трудни задачи в деня преди състезанието;

- Ако задачата ви се стори позната, бъдете особено внимателни, за да не се подведете по повърхностни аналогии;

- Номерата на задачите не винаги съответстват на трудността. Решавайте първо лесните задачи;

- Ако правилата разрешават, задължително излезте в почивка (до тоалетната) поне веднъж, дори да сте готови с всичко. Когато се върнете, прочетете пак условието и решението на всяка задача;

- Стойте до края. Борете се за всяка точка. Записвайте на беловата дори и частични постижения и отговори;

- Някои задачи ще ви се удадат веднага, а може би някои не (тях ще наричаме "трудни"). Именно трудните задачи ще ви помогнат да победите тези, които се отказват, когато не намерят сигурен подход. Упорствайте и намерете решението. По това победителите се отличават от масата.

- Ако дадена задача не ви се удава, прочетете пак условието. Представяйте си нещата образно. Помислете малко дали не сте срещали някъде подобна задача. Не отделяйте повече от 40 минути на дадена задача. Опитайте друга. Хапнете шоколад. Ако дълго време нямате напредък, отидете до тоалетната. Освежете се. Много решения са измислени след разходка до тоалетната (естествено това не значи да стоите в тоалетната в очакване на решение)

Добре дошли! Simple Smile


# 1
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 338
Пу първа:)
За 3 клас от КМС,в задача 5-та децата трябва да съобразят,че февруари е с 29 дни.Моят не се е сетил и от там е сгрешил с 1 ден в отговора!
На триъгълниците също е сгрешил.Преброил ги е 15!Явно е имал предвид и разностранните ! newsm78

# 2
 • Варна
 • Мнения: 709
Съпргът ми смята, че забавянето на резултатите във Варна би могло да е породено от "наместване" и "натъкмяване". Много съм далеч от тази мисъл, но пък може и да се случва. Проблем е, че вместо да се радваме на резултатите на децата си, ние изпадаме в гадания.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 687
The Invisible, много интересна задачка. Ето бройките, но ако не знаех отговора щях да пропусна поне два Simple Smile
Скрит текст:

ABC  CDA
AEG  AGI
AKL ALM
ABD AEI AKM
BDL EIL FHL
EBL DIL 

# 4
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 338
Съпргът ми смята, че забавянето на резултатите във Варна би могло да е породено от "наместване" и "натъкмяване". Много съм далеч от тази мисъл, но пък може и да се случва. Проблем е, че вместо да се радваме на резултатите на децата си, ние изпадаме в гадания.
Не е заради натъкмяване!Всяка година е така и ги чакаме!Те са специални!
Писах до прословутата г-жа Евгения Михайлова от МГ,зам.директор по учебната дейност.Звънях им,но не отговарят! #Cussing out

# 5
 • Мнения: 34
Във Варна май са забравили, че имаше състезания.

# 6
 • Мнения: 3 158
Тази година детето пропусна КМС, но коментарите ви събудиха любопитството ми и погледнах резултатите на 3 клас в Бургас. За моя голяма изненада обичайните заподозрени първенци в града действително имат необичайно ниски резултати за тях, а това са доказали възможностите си деца.
Това означава, че или в задачите има неизучаван в някои училища материал или условията не са били ясни. Имам предвид, че моето дете понякога ми е казвало, че самите бланки така са отпечатани, че условието се чете трудно и понякога си го дооправя сам, а това безспорно е предпоставка за грешни решения. Конкретно за това състезание нямам впечатления от прекия източник, но резултатите определено показват, че нещо не е било наред.
Чета в темата че за 3 клас е имало задача с лице, а в класа на моя син не са учили. Аз бях му обяснявала какво е лице на фигура покрай ЧХ, но за КМС би трябвало всички задачи да са от гарантирано взет в училищата материал. Все пак се работи по различни програми и учебни помагала и подравняването не може да бъде по най-напредналите при такова масово състезание.
По-късно ще разпечатам задачите и ще ги разгледаме в къщи да видим какво не е наред с темата за 3 клас.

# 7
 • Мнения: 4 196
Дайте да я видим тази задача с лице за 3 клас?

# 8
 • София
 • Мнения: 1 722
задачата е правоъгълна площ разделена на няколко части, на които са нарисувани различни цветя. Пита се коя площ е най-голяма. т.е кое лице е най-голямо. Моята се е чудела, че нещо не и е наред, мислила лице ли да търси (сторило и се е различно от площ) и за по-сигурно, понеже не са го учили в училище е търсила обиколка  ooooh! После каза, че доста се е чудила, но пък колко доволна беше, че е видяла, че има карамфили на две места  hahaha

# 9
 • гр.Варна
 • Мнения: 1 338
Свързах се с МГ-Варна относно резултатите за ИС!
Цитирам:"Следете сайта ни!Там ще публикуваме резултатите.Не мога да кажа конкретен ден.Надяваме се да е възможно най-скоро" #2gunfire

# 10
 • Мнения: 64
Здравейте!За първи път пиша в темата,но я следя отдавна с интерес.Искам да споделя впечатленията си от проведеното КМС.Дъщеря ми (1 клас) се яви и на предходните 2 състезания -СМТ и Салабашев,като се представи добре.Това,което ми каза,че е решила ,абсолютно съответстваше на получените в последствие точки.След КМС отново прегледахме задачите и установих, че е решила всичко правилно.Каква беше изненадата ми вчера като видях резултат 58 т.,което означава,че половината задачи са грешни.Днес видях работата  и отгоре пишеше 88т.Извиниха се с отговора "човешко е да се греши" и записаха името и в списък на сгрешените резултати.Не може при положение,че са взети толкова много пари,да се допускат подобни грешки.Както на децата грешките биват санкционирани,така би следвало и техните-също.  

# 11
 • София
 • Мнения: 10 826
Дайте да я видим тази задача с лице за 3 клас?
https://klasirane.com/KMS.asp - не мога да дам директен линк към темата, защото е зипната


Ето тук я намерих http://smb-sliven.seliminski.com/files/3klas_2016k.pdf

Последна редакция: чт, 15 дек 2016, 14:52 от Onna-bugeisha

# 12
 • София
 • Мнения: 6 105
Благодаско - пИрфектна, както винаги !  bouquet

# 13
 • Мнения: 20 106
Свързах се с МГ-Варна относно резултатите за ИС!
Цитирам:"Следете сайта ни!Там ще публикуваме резултатите.Не мога да кажа конкретен ден.Надяваме се да е възможно най-скоро" #2gunfire
Петък, след 16 часа, че даже и след 17:00.  Mr. Green
Обикновено тогава ги публикуват във Варна. Петък вечер, следват два почивни дни...Пък нека родителите да си звънят на телефоните им с разни въпроси.

# 14
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 367
И аз преди 5 минути писах гневен мейл до МГ Варна Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт