Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна

• 62 583
  • 730
  •   1
Отговори
# 435
 На мен също не ми харесва подмяната на езика, но... Сина ми е учил до 2-ри клас в Бг - знае да чете, пише, но след 5г. тук определено започва да подменя. У дома се говори само на бг, задължително чете книги на бг, пише...., но при първа възможност обръща на английски... Мм след 30г извън бг няма проблем с нормален разговор, но започне ли разговор професионално - доста неща не се сеща като аналог на бг и става мазало  Joy

# 436
Добро съботно утро:)Нашият тати се прибра  с големи премеждия,отнесе много студ и часове,но се прибра:)Вчера посъбрах коледните нещица из къщата,полека-лека играчки и гирлянди от елхата,коледните венци.И то това беше-Коледата свърши SadИ си почнахме новата година....
Значи да се похваля(ама голямо хвалене),подадохме молбата за освобождаване на дъщеря ми от у-щето.5 дни ни ги опрощават,че не сме били англичани,не сме отсъствали,детето било без прегрешения един вид,не била боледувала и такива разни.Останалото ще го платим.Много били съжалявали,но не зависело от тях.За двамата,за целият период-60 паунда ShockedЧак се зарадвах.Изглежда училището ни е по-толерантно с нас,от колкото обикновено.Ама не се залъгвам де,това ще ни е за 1 и последен път.Английските мами,ни посъветваха да напишем мнооого важна семейна причина-сватба,погребение,кръщение.Та и причина имаме уж.
Малката минаха някакъв тест.До колкото разбирам от госпожата,това е нещо като ниво за първият срок.Дадоха им непознат текст,с много непознати думи и въпроси към това.В случая текста беше за делфините и пропаси(нещо като бял делфин,но по-различно)Та,детето каза-много непознати думи,едвам се ориентирах.Но ги свързах с познатите думи и разбрах за какво се говори.Имало е 10-на въпроси,успяла е да отговори правилно на 5.Имало англичанчета с 0 точки.Казали ,че не знаят нищо за делфините и нищо не разбират.От обща култура се е справила. Heart EyesВ общи линий,текста  иде да покаже разбират ли какво четат-четене с разбиране.
Чета ви за спортовете и разните занимания.Моето момиченце иска да пее.Винаги е искала и е пяла.Тук странно защо нямат музика.От време на време пеят общи песни,за тържество,събитие,в салона.Питах -само в хор.Еми не ще в хор.Даде ми госпожата телефон на друга госпожа от друго училище-индивидуално.И да видим,чакаме  място.

# 437
  • Bristol
GI, то това за спорта си зависи от децата и родителите. При нас имаме два гимнастически клуба, който са много професионални и 6-7 годишни можеш да видиш там трениращи всеки ден по 2-3 часа. Но покрай тези клубове видях много деца отвратили се от гимнастиката и много компетитив родители, аз лично не можах да се впиша  Laughing Майка на такова дете я чух как обясняваш на учителката в началното училище, че поради натоварването детето няма време да пише домашни и да учи, ако може да бъдат по снисходителни учителите...
На синът баскетболният клуб беше професионален и много ги натискаха. Първоначално той се отказа, точно заради това и си ходеше на тренировки в кварталния спортен център да играе веднъж седмично. Година по-късно пожела пак да пробва и вече му хареса. Но като стигна да избира А левълс, за да продължи да играе в клуба условието беше да учи в колежа. Тренировките ставаха всеки ден по 2-3 часа, събота и неделя състезания. Въпросът вече стига до спортна кариера ли ще правиш или нещо друго.
Медалът има две страни.

# 438
  • Bristol
И за английският да се разпиша  Laughing Синът дойде тук на 4 и половина години от България. Минахме през проблемите на не говорещо английски дете. После минахме периода на говорене само на английски и нежелание да учи български, аз на онлайн уроци го бях записала, тогава само в Лондон имаше две български училища. Сега на 20 години, ще ги навърши този месец, се опитва да говори на български с нас, дори когато е заобиколен с негови приятели. Държи да му пишем смси на български, на кирилица. Разбира се по специфични разговори не може да проведе на български, заради терминологията. Има си акцент и прави грешки граматически, но разбира и е адекватен при разговор. Учи и приятелката си на български  Laughing Пробвал е да се впише в българските групи в унито, но за съжаление нещо не са си паснали и там не комуникира с българи.
Дъщерята до към 5 години отказваше да комуникира на английски, родена и гледана в Англия. Сега пък набляга на английския и трудно говори на български. Аз като й говоря все пита за думички, които съм ползвала и тя не ги знае. Скоро й обяснявах какво е неволя и й разказвах приказката за неволята Wink Като порасне може да се промени, но за сега определено избягва българския. А аз държа повече на качествената комуникация с децата, независимо на кой език  Rolling Eyes
На моя приятелка децата почти не говореха български. Но сега като забушуваха хормоните да видите как сами учат български и преследват родителите си. Като им отидем на гости и ни хващат да си говорим за техните си проблеми и случки на български, за да си упражнявали езика. Аз съм така  Shocked от трансформацията.
Та пак завършвам с дали ще говорят или не български със сила и натиск не става. Трябва да им дойде от вътре и да има мотивация  Flutter

# 439
  • Истински се вижда само със сърцето.
Интересно е много за езика Simple Smile ние в къщи говорим само български и на двамата с мъжа ни английския не е блестящ и не мисля поне засега да говоря на детето нещо различно от български. ТВ се гледа само на английски, българи не познаваме около нас и не се събираме и когато тръгне на градина си мисля, че ще започне директно на английски, но ще видим - засега говори нещо средно между бебешки и китайски  Joy

# 440
Синковецът пък скоростно забрави всичко и се учим наново. Дори отказа в един момент да говори на български-разбираемо е с толкова лесен английски на фона. И взехме крупни мерки. Каже ли нещо на английски у дома, прост се правим на глухи. Да видиш маймуната как сега се мъчи да учи български. Ако знае нещо на бг и го казва на английски веднага го скастрям, че у дома се говори само български. Ако е нещо ново го казвам на български и го карам да повтаря. Много съм лоша, но и при него "меки" методи не работят. Така, че или ще говори български или ще остане гладен и жаден/няма да участва в разговорите ни.

Аз като дете отказвах да говоря румънски, но нали уж всичко разбирах никой не ме и накара щото уж съм щяла да се отпусна и говоря. Резултатът-от 20г не разбирам и знам само няколко определеми думи от бита.

Има една ФБ група за многоезични семейства и там има много хубави съвети и родители, родени в многоезични семейства разказват те как са били като деца. Факт-работят само методи, в които не са имали друг избор като родителят да е глух за другите езици. Ако има желаещи, ще пусна линк към групата. Повечето семейства са с повече от 3 езика и децата се справят много добре с всички тях.

Последна редакция: сб, 14 яну 2017, 18:32 от Pampers

# 441
Може ли линк към групата?  bouquet Нашата беба ще е триезична , надявам се поне.... Wink

# 442
Може ли линк към групата?  bouquet Нашата беба ще е триезична , надявам се поне.... Wink

Raising Bilingual/Multilingual Children

Това е името на групата във ФБ.

# 443
Благодаря за името на групата!

Нашето дете също говори предимно на АЕ, но и ние доста говорим и на БЕ и на АЕ, особено когато обяснявам някаква специфика из уроците/граматиката или нещо, което първо й обяснявам какво означава на АЕ и после повтарям на БЕ.

Тя е в изцяло френско у-ще тук и всички предмети без Математиката, Религия и АЕ са на френски. Напоследък чак започвам да виждам доста по-добър говор на БЕ. Иначе ги менеше езиците и говореше и все още говори с акцент на чужденец.

Последна редакция: нд, 15 яну 2017, 08:40 от Анонимен

# 444
  • Leeds, UK
Ladybird,Dejie  и ние сме почитатели на аквариумите. Имаме 3 -  240 л., 46 л и един 20 л. Имаме два вида неонки, сомчета, сънсет, ред и мики маус плати, гупи ендлер, тигрови барбуси, черни молинезии, охлюви клеа хелена и един файтър. Скоро си купихме система за въглероден диоксид за растенията и стават наистина страхотни. Аз си добавих и един подводен вулкан. Grinning Имахме и гупи, като взеха да раждат на поразия, се препълнихме с бебета. Занесох в магазина. Много ми е готино да ги гледам.

# 445
# 446
Добро утро момичета, ние успешно се завърнахме от Англия, след 3 седмичен престой при таткото, момчето ми е много доволно и щастливо,хареса му много и няма търпение пак да отиде, аз определено съм притеснена много, а след 3-4 месеца ще трябва да се местим...Притесняваме че нямаме приятели, контакти ...ще е трудно със сигурност, другото което много ме изплаши е езикът, оттук тръгнах с идеята че имам някакво средно ниво на английски, а там като отидох... Аз не разбирам нищоооо, ама нищоооо, голям шок моля споделете ми някакъв сайт или метод за учене, да се подготвя по някакъв начин, защото се отчайвам. Иначе детето февруари става на 5 , набелязала съм 2 училища които ще са ни близо и са добри, веднага ще го запиша но как практикуват там може ли да отложат приемането му за Септември или там когато им започва учебната година и дали не е по добре да отложим местенето за август вместо април-май?

# 447
Добро утро HugКак обичам в неделя да не правя нищо и да си мързелувам Heart Eyes
Валя8,първо се успокой:)Според мен,елате малко по-рано.Да се огледате с детето,да свикнете с шока от езика,да си намерите местата за игра,приятелчета и приятели за теб.Записвай детето веднага щом стъпите тук,защото не става ей така.Зависи си и от града и мястото ,където сте.Но,често няма места и се чака 2-3 месеца и то дошло септември.ЗА езика те съветвам от опит-почни курс в БГ от АБ-то.Демек от началото.И аз като теб,уж среден английски,ама дръжки.За 4 месеца имаш време и време да го минеш тоя курс в БГ.И ето затова се идва малко по-рано,да свикнеш с изказа,да слушаш,да го проговориш.От там нататък нещата се нареждат,стига да има желание и търпение.Успех Grinning

# 448
  • Bristol
Валя, за да свикнеш с акцента започни да слушаш новини на английски или гледай британски филми със субтитри. Така се свиква с мелодията на езика.
За детето, няма значение кога ще тръгне на училище, но колкото по-рано толкова по-добре. Те неговите наборчета в момента вече са reception class, дано да има места в училищата, които си избрала.
За приятелите те разбирам. Всички сме били така. Много е странно когато никого не познаваш и дори добро утро няма на кого да кажеш, освен на мъжа и детето си. Но за създаване на връзки, познати и приятели, си трябва време.

# 449
моля споделете ми някакъв сайт или метод за учене, да се подготвя по някакъв начин, защото се отчайвам.

Аз съм много зле със самоподготовката и не бих могла дапомогна със съвет, защото единственото, което работи при мен е езикова среда с реални хора, било то и само учител насреща. И по тази причина за пореден път в живота си започвам курс по английски.  ooooh! Изляза ли от средата го забравям скорострелно и за година и половина вместо да се осъвършенствам, аз изоставам. Нито филми, нито четене, нито който и да е друг известен метод ми помага. Просто ученето на езици е извън природата ми. Има един сайт с учители, страхотна платформа, от която можеш да се възползваш. https://www.italki.com/home

За училището - лично за мен идването преди края на учебната години и съответно лятната ваканция е по-добрият вариант за задвижване на нещата и стартиране на новата учебна година от септември плавно и без притеснения.

Общи условия

Активация на акаунт