Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна

• 62 310
  • 730
  •   1
Отговори
# 450
И ние сме така каъо теб Илеин, няма други българи около нас. Има още само 1 семейство, но с тях много рядко се виждаме, пък и те са с големи деца. Все се надявам да може и двата езика да говори, , тя сега е още малка, на 13м. Ние вкъщи само на бг си говорим, ще я пращам и прибабите през ваканциите. Още е малка за бг училище, но със сигурност е нещо което бих обмислила, само живот и здраве дотогава. А иначе малката още нито една думичка не е казала, ни на бг, ни на англ, било то съзнателно или не Laughing. Като проговори сигурно няма да мога да и затворя устата Laughing

# 451
  • Leeds, UK
много расистко и грозно това изказване за черни деца с гъсти, черни коси пълни с въшки! Мисли като пишеш, някой може да каже за твоето дете, с къса коса на "иглички", че с от белите боклуци. Ако не ни идва от вътре да сме толерантни и не расисти, поне свян и приличие да имаме като говорим/пишем.

Приемам критиката напълно. Трябва да чета преди да го публикувам и да видя какъв смисъл носи. Исках да напиша "деца с черни гъсти коси" ама съм се повторила, без да искам. От бързане да го напиша .. Сега като го прочетох и на мен ми прозвуча така  Rolling Eyes. Много, много съжалявам.  Определено не съм такъв човек. Живея в мултинационална среда и нямам нищо против афиканците, пакистанци и индийци, имам доста приятели, колеги и съседи сред тях. Но не хубаво на училище да се ходи с такива големи коси, без да са оформени или прибрани. На самите деца не им е удобно и не им отива, а при този проблем с въшки в училище, родителите трябва да се замислят.  Всички други са подстригани, вързани, сплетени по 100 начина, няма значение бели или черни, само няколко има дето на родителите не им пука ли и аз не знам какво. В такава коса трудно се открива каквото и да е и може да си живее дълго. Всеки месец купувам спрей за предпазване, а той никак не е евтин, а всяка седмица имам нотис в чантата, че все има проблем с въшки и че трябва абсолютно всеки ден да се проверяват след училище.

# 452
Здравейте! Искам да ви питам нещо - 40 000 паунда годишно преди данъците как е като заплата за Манчестър? Може ли тричленно семейство с дете на 10 години да живее нормално или тази заплата е твърде малка? Извинявам се, ако вече се е коментирал подобен въпрос, но до няколко часа буквално трябва се даде отговор. Може и на лични да ми пишете:) Благодаря предварително!

# 453
  • Leeds, UK
На мен ми изглежда добра сума. След данъците вероятно ще остане доста по-малко, нямам идея колко, но поне с 10 000 по-малко. Зависи от наема на жилището и разноските по него. Ако е около 1300 -400 на месец, мисля, че с останалите пари ще можете да се издържате, поне докато вторият от вас започне работа. Храната не е толкова скъпа. Ние живеем на час път от Манчестър,  също в доста голям град и се справяме отлично с 30 000 годишен приход. Но дано се включи и някой от Манчестър да даде мнение.

# 454
Здравейте! Искам да ви питам нещо - 40 000 паунда годишно преди данъците как е като заплата за Манчестър? Може ли тричленно семейство с дете на 10 години да живее нормално или тази заплата е твърде малка? Извинявам се, ако вече се е коментирал подобен въпрос, но до няколко часа буквално трябва се даде отговор. Може и на лични да ми пишете:) Благодаря предварително!

Лично за мен заплатата е много добра, но всеки живее различно. Най-добре калкулирай според вашия начин на живот колко ще ви излиза месечния разход.

В rightmove.co.uk или zoopla.co.uk намери как вървят наемите в близост до въпросната месторабота и от там в сайта на общината колко ще ви е council tax-а на месец. Във втория сайт има прогнозно изчисляване на сметките към жилището. За храна според какво и от къде купувате ще се движите в диапазона £300-600, може и повече ако сте свиканли на определени марки и стандарт, както и често хранене навън.
Мобилните оператори започват от £10 месечно нагоре.
Другото скъпо перо е транспорта. За колата има месечно данък, застраховка и гориво. Тук варират много и зависят от много фактори, но и тях може да провериш хипотетично в Интернет. Погледни и разходите за градския транспорт.
Успех!

# 455
  • На село (близо до Лондон)
Happy Bella случва се Peace

# 456
Благодаря за отговорите! Дано и някой от района на Манчестър се включи:)
Намерих този калкулатор - https://listentotaxman.com/40000?married=y&add&time=1 и според него чисто на месец остават £2,530.60 или годишно чисто £30,367.20. Нещо друго дължи ли се като такси на държавата или това е окончателно? Реален ли е този калкулатор?

# 457
  • Истински се вижда само със сърцето.
Според мен горе долу толкова ще ви остават чисто месечно Simple Smile мисля че ще се справите докато и другият почне работа.

# 458
  • York
Благодаря за отговорите! Дано и някой от района на Манчестър се включи:)
Намерих този калкулатор - https://listentotaxman.com/40000?married=y&add&time=1 и според него чисто на месец остават £2,530.60 или годишно чисто £30,367.20. Нещо друго дължи ли се като такси на държавата или това е окончателно? Реален ли е този калкулатор?
Изглежда да е реален  Peace
За начало не е никак лош доход.  Peace

# 459
  • UK
И на мен, ми изглежда добър доход  Crazy
Ние в момента с толкова живеем 4 мата.  Преди 2 месеца се справяхме и с половината от него. Въпрос на нагласи и претенции е дали ще стигат, в смисъл, ако се отпуснеш в ненужни покупки ...
Илейн и около нас няма др българи.  Има само една мама но нейното момче е ученик в горните класове и засега не е проявила интерес поне за просто запознанство.

# 460
  • До хладилника, който обичам
Като кажете "за начало £40,000 не е никак лош доход", на фона на масова заплата 20-30,000 извън Лондон за неспециалисти и се чудя какъв ли е процентът на супер успелите българи, които с някакви си четиридесет хиляди изобщо не  се задоволяват, освен евентуално за начало Laughing

За българския език в семейството съм на подобно мнение, не давам у дома за се говори английски, имат достатъчно общуване на английски по цял ден. Много държа децата, особено малкото, които дойде тук на 4 и нямаше толкова голям речников запас като сестра си, да ми говорят само на български. Непознати думи казват на английски и после повтарят на български в цяло изречение по свой почин. Работи много добре, малката ми дъщеря превключва без проблем между езиците, в училище и с приятели говори свободно английски. Мелодията на българския ѝ език вече не е българска, а английска, но това да е проблемът, щом говори правилно и смислено. С приятели с деца на еднаква възраст емигрирахме почти заедно, но те не държат децата да им говорят на български, наскоро се учудиха колко добре говорела български малката, аз пък се учудих, че се учудват.

# 461
  • Leeds, UK
И ние държим на българския. Вкъщи се говори само на български, гледаме повечето време българска телевизия, имаме доста приятели българи, даже и с деца на неговата възраст и често се събираме. Моето след 3 -та година на училище тук говори отличен български, бърка само дните на седмицата и прочутите притежателни "майка ти каза..." hahaha като се обръща към баща си, за да предаде мои думи. Има българско училище тук, но за съжаление ми е в неудобно време и място. Купила съм учебниците за първи клас и мисля скоро да се почваме вкъщи. Grinning

# 462
  • постоянно
И на мен ми се искаше детето ми да говори Български , но с Английски татко и с майка работеща фул тайм откакто сина ми беше на  6 месеца се оказа непосилно да го науча . Той прекарваше дните си в градината  сред Англичани и в малкото 2-3 часа , когато имахме възможност да сме 3-мата заедно ми се струваше егоистично да говоря само на БГ. Сега ( на почти 10 ) иска да се учи , но не знам откъде да започна , а и имам ли това търпение с почти тинейджър  Peace  Oh well, you win some , you lose some .  Hug

Това , че децата не искат да говорят на БГ и отговарят на АНГ напълно разбирам . Аз съм двуезично дете и си спомням , че бях по същият начин -  за мен беше дозата страх , да не съм по-различна от другите деца . Сега като се замисля - каква съм била кокошка  Crazy

40к на година са си много пари . За мен спокойно могат да издържат 3 членно смейство  живеейки нормално  Peace

# 463
  • Bristol
И аз мисля, че с 40к ще се справите в Манчестър. Има схема, ако ти не работиш и сте женени, част от дохода на партньора да се прехвърли на теб и така спестявате малко от таксите. Ако ви интересува, ще потърся и пусна линк. Инфото е някъде в gov.uk

# 464
  • Манчестър
40k са добра заплата за начало, около 2500 остават чисто на месец. Наемите на къщи в зависимост от района варират от 500-600 до към 1000 лири на месец.
Зависи от стандарта на живот, но би трябвало да стигат.

За кой район на Манчестър става дума?

Общи условия

Активация на акаунт