Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 102 029
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
  • София
В статията има няколко грешки - може да се продаде мазе отделно, ако купувачът има друг имот към който да го "закачи". Продавачът пък трябва да има друго складово помещение. Ако не вярвате мога да ви покажа нотариален аки отпреди 3 години, ние закупихме още едно мазе. Просто строителят имаше повече мазета от апартаментите.
Другата грешка е, че продажбата за първи имот е 3 години, а не 5, в които дължите данъци...
Ето извадка от закона:
Цитат
Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
Ето от такива неграмотни журналистически статии, излизащи на първо място в гугъл тръгват "народни поверия" Crossing Arms

# 301
Наскоро стана дума за покупка само на мазе. Тази статия, която ми попадна днес, третира този въпрос:

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=204233
Благодаря за информацията  bouquet . Тоест само мазе няма как да се прададе.

Може да се продава само самостоятелен жилищен обект в сграда, а не спомагателен/обслужващ, без значение дали е таван, мазе или гараж, тоест, ако мазето е обособено с нот, акт като самостоятелен обект, може, ако не е, не може (освен ако не е на собственик от същата сграда и продавачът няма и друго спомагателно помещение - друго мазе, таван или килер, както назад някой писа), Така ако мазето има баня и ВЦ, и прозорец, и е обособено нотариално като обект, може. Затова в статията пише че "Колебания може да има по отношение на таванското помещение и гаража, тъй като вероятно са отделни самостоятелни обекти – тоест, всеки от тях може да бъде предмет на сделка" - но това е на база индивидуален случай, ние няма как да го знаем. Нашият таван, например, си е към жилището и не е самостоятелен обект, но съседи го направиха с баня и ВЦ и го отделиха като такъв.

chiana, точно   Peace Между другото, знам за мазе, отделено като самостоятелен обект. Обикновено тези неща са възможни, когато даден имот има и мазе,и таван. Ако има и гараж, и килер, още по-добре Simple Smile

# 302
  • София
В статията има няколко грешки - може да се продаде мазе отделно, ако купувачът има друг имот към който да го "закачи". Продавачът пък трябва да има друго складово помещение. Ако не вярвате мога да ви покажа нотариален аки отпреди 3 години, ние закупихме още едно мазе. Просто строителят имаше повече мазета от апартаментите.
Другата грешка е, че продажбата за първи имот е 3 години, а не 5, в които дължите данъци...
Ето извадка от закона:
Цитат
Необлагаеми доходи
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
Ето от такива неграмотни журналистически статии, излизащи на първо място в гугъл тръгват "народни поверия" Crossing Arms
А това мазе, което сте купили на отделен наториален акт ли е или е заедно с акта на апартамента и вашето мазе.

# 303
# 304
  • София
Щом има укрепване на блока по добре не го купувайте,каквото и да ви казват. А като ходите на огледи обръщайте внимание на стълбището.Гледайте за големи пукнатини,течове от бани. Около блока за тротоара и фасадата на блока.В самия апартамент ако са нови тапетите нещо е замаскирано.В банятаотворете ревизията на водомерите да видите как са тръбите.В общи линии се отваряйте очите на 4 .

# 305
  • София
Ето извадка от закона:
Цитат
Необлагаеми доходи
А това мазе, което сте купили на отделен наториален акт ли е или е заедно с акта на апартамента и вашето мазе.
Купихме апартамента с гараж и мазе. Впоследствие 2 години по-късно купихме още едно мазе.  Ето го нотариалния акт за второто мазе:
Скрит текст:

# 306
  • София
Значи може, аз съм си наумил един таван над мен да взема, но не мога да открия собственика.

# 307
Щом има укрепване на блока по добре не го купувайте,каквото и да ви казват. А като ходите на огледи обръщайте внимание на стълбището.Гледайте за големи пукнатини,течове от бани. Около блока за тротоара и фасадата на блока.В самия апартамент ако са нови тапетите нещо е замаскирано.В банятаотворете ревизията на водомерите да видите как са тръбите.В общи линии се отваряйте очите на 4 .

да, и ние вчера, като чухме информацията от хора от района, се отказахме. Щом се говори нещо подобно, и половината да е само вярно, не си заслужава.... Просто адски се бях навила, защото ще е до бъдещото "нас" (майка ми иска да го купи на практика), затова и вложих толкова енергия в проучване.

# 308
  • София
Отделно ако имате възможност слезте да видите мазето.Така ще добиете представа дали има подпочвени води в основата на блока,дали има течове по тръбите и евентуално да участвате в бъдещи ремонти.Също така е важно дали мръсната вода се изпомпва с помпи и т.н.

# 309
Здравейте! Влизам с нов въпрос  Laughing Този път за изложението. Какво ще кажете за изцяло западно изложение? Много ли ще е кофти през лятото? 4 етаж...
Колебаем се в момента между 2 жилища - едното е север - юг, другото - изцяло запад. Повечето от другите критерии накланят везните в полза на второто, но мен това изложение ме притеснява...

# 310
  • София
Запад лятото  не ме притеснява - има щори, пердета.
Но от октомври до април в София духа предимно западен вятър.

# 311
  • София
Запад си е чист север  Mr. Green. 4 месеца ще виждате слънцето за по 1 час.

# 312
  • Sofia
Аз пък преоткрих запада Simple Smile. Мислех,че изток и юг са верните посоки. Ама, се оказва,че изток през зимата си е нула слънце . Виж запада намазва 2-3 часа, ако няма облачност. Зависи и точното изложение,де . Всяка посока е от 45 градуса и се усеща дали си изтока до севера или изтока до юга Wink Дано някой ме разбра .

# 313
  • София
Аз пък преоткрих запада Simple Smile. Мислех,че изток и юг са верните посоки. Ама, се оказва,че изток през зимата си е нула слънце . Виж запада намазва 2-3 часа, ако няма облачност. Зависи и точното изложение,де . Всяка посока е от 45 градуса и се усеща дали си изтока до севера или изтока до юга Wink Дано някой ме разбра .
Тие в червено се наричат североизток и югоизток. Чистия запад няма как да имате слънце 2-3 часа през зимата. Сигурно сте югозапад  Wink

# 314
  • София
Разбирам те.
При нас детската стая е източна - има си слънце сутрин до към 11.30 ч.
Ако все пак изгрее в София. Може би и етажа е важен - на 12 сме и нищо не ни засенчва.
Имам близък с изцяло западен апарт. в нашия блок - все мърмори колко духа, въпреки новата 5 камерна дограма.

Общи условия

Активация на акаунт