Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 470
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
  • Бургас
Знам, много се ядосвам. Това беше първия ни ден на огледи въобще. Супер неориентирани.  
С сега не искат да ни пратят договора. Много проведени разговори с брокер и оплакване до мениджър - сега не можело. А нямаме копие за това,  което сме видели с тях.
Като казах , че нямаме контакти оттогава - имах предвид не сме ходили повече на огледи с тях.

Последна редакция: сб, 28 яну 2017, 22:17 от Beauty.

# 451
  • Sofia
Когато отидохме на оглед с Адрес, баща ми подписа договора или каквото там се води с тях. Иначе апартаментът ще го купувам аз. То не че щяхме да ги заобиколим в случая де, но решихме аз нищо да не подписвам.

# 452
  • София
Ама в договора им пише "роднини, поназти и т.н." Малко неудобно ще се получи после като се съдите с години за глупости. Никога на подписвайте нищо! Не могат да ви накарат на сила.

# 453
А вие като сте подписали екземпляр за вас не е ли имало? Не мога да си представя, че ще подпиша каквото и да е и няма да си взема копие за мен Shocked

А това с роднини и познати ме хвърля в тъч #Crazy Аз мога да подписвам и да поемам ангажименти само за себе си. Роднините и познатите ми са си самостоятелни правни субекти и могат да си правят каквото им харесва и никой не може да ги гони заради мой подпис.

Що не си вземете един адвокат да отиде и да изиска копие от договора и да ви каже какво можете и какво не можете да правите?

# 454
Ако ви мотаят с договора пратете някой приятел на оглед и да поиска копие от договора който ще подпише.

# 455
хубаво е да си намерите копие на договора, за да знаете какви са точно клаузите и неустойките. И като вземете договора се посъветвайте с адвокат преди да предприемате каквото и да е, защото Адрес биха могли да Ви осъдят

# 456
  • Бургас
Имам типа договор, който сме подписали. Силно обвързващ е откъм роднини (свързани лица).
Да, ще се посъветваме с адвокат.
Аз вече говорих с един, но не можа да ми каже нищо категорично.
Това , което разбрах, е, че тъй като агенцията не може да ми предложи толкова добра цена, като на строителя - това не би издържало в съда.
Но все пак хич не ни се стига до съд..

# 457
Не разбирам защо да не може. Строителя не го касаят вашите отношения с агенцията. А ако толкова настоява без агенция бих се замислила защо? Или има договор с тях и иска да ги скочи или има нещо друго нередно което го притеснява. Иначе няма логика да се интересува дали сте с агенция.

# 458
viki_kati е права
има нещо притеснително - на строителя би трябвало да му е все едно дали ще купувате директно или ще ползвате агент.
Освен ако не дължи и той комисионна на агенцията - питайте директно за причината

# 459
Имам типа договор, който сме подписали. Силно обвързващ е откъм роднини (свързани лица).
Да, ще се посъветваме с адвокат.
Аз вече говорих с един, но не можа да ми каже нищо категорично.
Това , което разбрах, е, че тъй като агенцията не може да ми предложи толкова добра цена, като на строителя - това не би издържало в съда.
Но все пак хич не ни се стига до съд..

Номерът е не само какво е написано в договора, а дали законът позволява такова неравноправно отношение (в случая въвличане на роднини). Има случаи (например в трудовото законодателство), когато даже и да подпишеш, че се наемаш да работиш на десет часов работен ден, то договорката е нищожна. Или пък забраната след напускане да работиш пет години в същия бранш. И двете са незаконни, но много често работодателите ги слагат в договора "за да плашат гаргите". Т.е. неуверени хора да се стреснат и да не направят каквото е написано. Много ми мирише, че и тук случаят е такъв, защото никой не може да поема ангажимент от името на друг (в случая роднините). Говори с адвикат специалист в тази материя.

viki_kati е права
има нещо притеснително - на строителя би трябвало да му е все едно дали ще купувате директно или ще ползвате агент.
Освен ако не дължи и той комисионна на агенцията - питайте директно за причината

А ти как мислиш, че агенцията даром му предлага имота ли? Wink По принцип строителите си продават на тяхна си цена ако се договориш директно, без никакви комисионни и прочее. Но ако се намеси агент явно, че ще иска да спечели нещо.

# 460
Много съм любопитен каква е разликата в цената, на която продава строителят и агенцията. В моят случай разликата е 300Е на квадрат, което, бога ми, е КОЩУНСТВО. МАРОДЕРИ Mr. Green

# 461
А ти как мислиш, че агенцията даром му предлага имота ли? Wink По принцип строителите си продават на тяхна си цена ако се договориш директно, без никакви комисионни и прочее. Но ако се намеси агент явно, че ще иска да спечели нещо.

леко нагло е агенцията да иска комисионна и от строител, и от купувач, но не ме учудва

учудва ме готовността на хората да подписват договори без да ги четат или в техен ущърб
в такива ситуации преговарям, ако не  става то ставам и си тръгвам

# 462
Много съм любопитен каква е разликата в цената, на която продава строителят и агенцията. В моят случай разликата е 300Е на квадрат, което, бога ми, е КОЩУНСТВО. МАРОДЕРИ Mr. Green

Дай конкретен пример за това. Това е много голяма разлика за сходни квартали, а камо ли едно жилище.  Това може да се получи само от разликата в изповядането на сделката. Ако агенцията ви дава цена с ДДС и иска да минете на реалната цена, а строителя ви я дава на данъчна и без ДДС. За готови жилища става, но ако няма разрешение за ползване ще е голяма глупост да се мине на данъчна.

# 463
Дай конкретен пример за това. Това е много голяма разлика за сходни квартали, а камо ли едно жилище.  Това може да се получи само от разликата в изповядането на сделката. Ако агенцията ви дава цена с ДДС и иска да минете на реалната цена, а строителя ви я дава на данъчна и без ДДС. За готови жилища става, но ако няма разрешение за ползване ще е голяма глупост да се мине на данъчна.

Не, не може да се получи от изповядването. При изповядване на данъчна оценка и/или на цена без ДДС се спестяват малко нотариални такси. И като казвам малко, то наистина са малко - 1000 или 2000 лева. Но никой не продава реално на данъчна оценка, нито пък продава без ДДС, ако е длъжен да го начисли. Единствената врътка е, че на петата година от построяването строителите вече не дължат ДДС. И така ако един имот до вчера се е продавал за 1000 евро/квадрат, днес вече може да бъде пуснат на 850 евро/квадрат без реално да има сваляне на цената. Но за имот в строеж това не може да стане и единствената причина агенцията да иска 300 евро отгоре е някаква далавера тяхна си.

# 464
Не е само нот. такси. Строителя дължи ДДС на продажната цена. И още при огледа си казва, че ако се прехвърля на реална цена е с х по скъпо отколкото на данъчна. Като нарочно разликата е стабилна за да се откажат от реална цена. Иначе при ревизия бие на очи как еднакви апартаменти са продадени с толкова голяма разлика.

Общи условия

Активация на акаунт