Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 467
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
Не е само нот. такси. Строителя дължи ДДС на продажната цена. И още при огледа си казва, че ако се прехвърля на реална цена е с х по скъпо отколкото на данъчна. Като нарочно разликата е стабилна за да се откажат от реална цена. Иначе при ревизия бие на очи как еднакви апартаменти са продадени с толкова голяма разлика.

Това може да стане само ако има хептен черна каса и взема кешово плащане на черно. Май добрите и реномирани строителни фирми не го правят това. Но иначе да, може. Ама пак няма да се спестят 20%, а 10% примерно, защото данъчната да е най-малко половината от реалната.

# 466
Не е само нот. такси. Строителя дължи ДДС на продажната цена. И още при огледа си казва, че ако се прехвърля на реална цена е с х по скъпо отколкото на данъчна. Като нарочно разликата е стабилна за да се откажат от реална цена. Иначе при ревизия бие на очи как еднакви апартаменти са продадени с толкова голяма разлика.

Това може да стане само ако има хептен черна каса и взема кешово плащане на черно. Май добрите и реномирани строителни фирми не го правят това. Но иначе да, може. Ама пак няма да се спестят 20%, а 10% примерно, защото данъчната да е най-малко половината от реалната.

Когато е преди разрешение за ползване и се води прехвърляне на груб строеж данъчната беше 26 000 лева на апартамент 110 кв.м. Въобще не беше половината.  Naughty

# 467
E, така става, ама вече рискът за купувача е много голям. А и за продавача, защото ако един клиент поиска така, а друг поиска на реална цена, нещата стават фрапантни. Наложилите се сериозни фирми май не правят вече такива неща, но иначе да, би могло Peace

# 468
  • София
Здравейте,
Идвам в темата със следния въпрос:
Редно ли е/ практика ли е агенцията, която предлага имот да вземе комисионна и от двете страни, купувач и продавач (общо 6%)?

Реално, тя е сключила вероятно договор с продавача да му предлага имота, но клиенти, които искат да купят имота, нямат договор със същия агент да им търси имот. Той само им го е показал. При такава сделка, купувача може да има правото да избере друго лице, на което има доверие, да провери имота и да не плаща комисионна от 3%.

Ще съм благодарна ако някой да помогне с мнение  Hug

# 469
marisha,
да, купувача може да избере друга агенция, адвокат или нотариус да го представлява по сделката и съответно не дължи комисионна на агента на продавача

# 470
Т.е.  ако харесам имот на агенция, с която нямам взаимоотношения, може само с адвокат, който да провери, да се купи? Продавачът заплаща 3% (има договор).

# 471
Би трябвало да може, само че повечето агенции биха отказали да се занимават по този начин. Държат да си вземат 3-те % и от двете страни и много рядко са съгласни да работят с чужди брокери.
И доводът да ви искат комисионна от вас е, че са съдействали да свържат двете страни и да уговорят сделката.

# 472
Здравейте, влизам с една молба към вас. От сутринта се опитвам да направя справка за един имот в icadastre.bg, но като въведа  имената на собственика, или ЕГН (пробвах и с други имена)ми излиза,че няма намерени лица в имотния регистър. Предполагам, че проблема е в сайта, но ще помоля, ако някой има регистрация там да провери, дали и при него се получава този проблем.

# 473
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Здравейте, влизам с една молба към вас. От сутринта се опитвам да направя справка за един имот в icadastre.bg, но като въведа  имената на собственика, или ЕГН (пробвах и с други имена)ми излиза,че няма намерени лица в имотния регистър. Предполагам, че проблема е в сайта, но ще помоля, ако някой има регистрация там да провери, дали и при него се получава този проблем.
Там може да видите сделките, които са направени след 1992 г...Преди това няма как да се проверява там. За това ви излиза, че няма намерени лица...

# 474
Има проблем със сайта, и при мен излиза същото. Опитах да проверя себе си и със сигурност трябва да има отразени сделки.

# 475
Имам един въпрос, по-специално тези, които са си купили дом с ипотечен и потребителски кредит, т.е без самоучастие.
Кога кандидатствате за кредитите-преди или след като харесате жилище? Ние сега си търсим апартамент, не сме кандидатствали още. Ще ходим по банките в края на седмицата, но какво става, ако си харесаме преди одобрението? За колко време, като дни, става подаването на документи, одобрение и т.н.? Мога ли да си подготвя предварително някакви документи за кандидатстване?

# 476
  • София
Имам един въпрос, по-специално тези, които са си купили дом с ипотечен и потребителски кредит, т.е без самоучастие.
Кога кандидатствате за кредитите-преди или след като харесате жилище? Ние сега си търсим апартамент, не сме кандидатствали още. Ще ходим по банките в края на седмицата, но какво става, ако си харесаме преди одобрението? За колко време, като дни, става подаването на документи, одобрение и т.н.? Мога ли да си подготвя предварително някакви документи за кандидатстване?
някой банки предлагат предварително одобрение съобразно сумата, която сте решили, че може да покриете. В Райфайзен на мен ми предложиха такава оферта. Одобрението беше валидно 6 месеца. Така, когато харесате може да ви преведат парите в рамките на седмица. Без предварително одобрение на нас в ПИБ пред 2011г с оценка на имота до изповядването на сделката ни отне две седмици.

# 477
Kиkи, благодаря  bouquet
Ще се радвам, ако някой знае дали и кои други банки правят така. Иначе смятаме да проверим какво ще ни предложат Сосиете и Алианц.

# 478
Моя съвет е предварително да говорите с банките и да ви направят примерни оферти, за да се ориентирате какви вноски можете да си позволите и съответно - за какви суми да преговаряте при сделката. Аз така направих, служителката в банката даже ме запомни Laughing, съответно после нямах никакви проблеми с одобрението, всичко по офертата си беше предварително уговорено.
Ако ходите в Сосиете, отидете направо в централния офис, там служителите имат по-големи правомощия по отношение на офертите, които да пускат.

Последна редакция: нд, 29 яну 2017, 20:44 от killpop

# 479

Има проблем със сайта, и при мен излиза същото. Опитах да проверя себе си и със сигурност трябва да има отразени сделки.
Благодаря.  Hug Дано да го оправят утре, че ми е спешно

Общи условия

Активация на акаунт