Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 780
  • 750
  •   1
Отговори
# 60
Да спомена, понеже принципно е важно - дефектно токовата защита не пази от промени в напрежението, а те пази да не те хване ток ако бойлерът или пералнята се окажат под напрежение към шасито.
Черна станция, това дето го каза-нищо не му разбрах.. принципно не се водя от тъпите-ама може ли пак, ама фор дъммис..
Интересува ме-мен по принцип от бойлери ме страх едно време съм чувала от близки, че като гръмнат...е, гърмят като пуканки.. Точно това жилище обаче ми харесва-до банята е килер и ще изнеса бойлера там, а до кухнята е тоалетна-ще сложа малък бойлер и там....тоест...бойлерите-колкото мога ще са ми отделно...да не ги мисля....

Гърменето на бойлера си е съвсем друга работа и има други защити за него. Дефектнотоковата защита те пази да не те хване ток докато се къпеш на включен бойлер или ако пипнеш печката при развалена изолация и корпус под напрежение.

Цитат
35Станцийо, вярно си Черна станция 35.Не че физиката и електротехниката са ми силнма страна, но аз наистина си мислех, че системата пази не само мен но и уредите ми. newsm78

За уредите (чувствителните такива като телевизори, уредби и компютри) си има други защити с вентилни отводи. Те пазят от токови удари. За жилищата има разклонители с вградена защита, добре е да си купиш такива за електрониката:

http://www.elimex.bg/product/101372/razklonitel-sas-zashtita-alu … us-gabkds06n.html

Последна редакция: вт, 20 дек 2016, 19:11 от Черна станция

# 61
Да спомена, понеже принципно е важно - дефектно токовата защита не пази от промени в напрежението, а те пази да не те хване ток ако бойлерът или пералнята се окажат под напрежение към шасито.
Гърменето на бойлера си е съвсем друга работа и има други защити за него. Дефектнотоковата защита те пази да не те хване ток докато се къпеш на включен бойлер или ако пипнеш печката при развалена изолация и корпус под напрежение.

-Добре, това до тук вдянах-ама горното/предишното пак ми бяга смисъла... Ако кажа на електричаря-гледай да не ме бие ток от бойлера ще ми свърши ли работа както трябва или трябва да му кажа-дефекнотокова защита ми прави или- или.. ще те вържа към шасито да те шокне.. Не, тъпотията ми не е смешна...ама правя каквото мога..

Между другото, новата ни печка като се нанесохме-биеше ток от нея...мъж ми и родителите му се оправяха с нея, че разбират...но аз като лаик разбрах, че е твърде модерна за старото ни ел. Имаше някакви пластини и чудеса, а накрая не я заземихме като хората, щото не знам какво..

Последна редакция: вт, 20 дек 2016, 19:38 от ЛъчеНаДъгиче

# 62
  • София
Лъче, хубаво си харесала апартамента и му се точиш.
А самия блок как е.
Съветвам те да огледаш добре около ЕПКто. Как е под балконите, има ли много хвърлени боклуци.
Също слез пеша по стълбите и виж дали е чисто, дали няма изоставени стари мебели и уреди. Крушките по стълбите работят ли.
Питай бабите за асансьорите - дали се равалят често, бързо ли ги поправят.
Виж дали входа се заключва, има ли портиер, как са пощенските кутии.
Уж това не е важно, но по него се разбира какви съседи ще имаш и дали се грижат за блока.
Важно е, ако избереш да купиш там.

# 63
Цитат
-Добре, това до тук вдянах-ама горното/предишното пак ми бяга смисъла... Ако кажа на електричаря-гледай да не ме бие ток от бойлера ще ми свърши ли работа както трябва или трябва да му кажа-дефекнотокова защита ми прави или- или.. ще те вържа към шасито да те шокне.. Не, тъпотията ми не е смешна...ама правя каквото мога..

По принцип дефектнотокова защита може да имаш само в ново строителство, и то от последните години, защото е с трипроводна електрическа система. В старите сгради не става. Та ако купувате нов апартамент ще си има, ако сте в старо строителство - няма, ще занулявате и корпусите и толкова.

# 64
  • Sofia
По въпроса за Сухата река ,бойлерите и самолетите Simple Smile
 Преди 15 години ме вълнуваше изключително същото .Тогава се нанесохме в квартала...
 С бойлера се свиква, леко изчакване между къпещите се и всичко е наред. Добре е да има за кухнята отделен наистина, това ще опрости съвсем графика Simple Smile.
 Със самолетите също...особено с новата писта ,трафика е вече с променен заход и доста по-рядко минават над блоковете. Ние сме на Ботевградско шосе и понякога ми се е струвало,че различавам хората по прозорците в самолета  Joy . С новата дограма,която е шумоизолираща изобщо спрях да ги забелязвам и отчитам. През лятото спим на климатик,така че пак не ги чуваме. Говоря ти за 5 етаж, тухла. Наистина не знам дали при ЕПК има разлика в чуваемостта.
Харесва си ми квартала....близко до центъра,няма задръстванията с които се сблъскваш навсякъде другаде из "престижните " квартали. Както се очаква и метро да има- ще стане прекрасно Simple Smile

# 65
Извинявам се, малко извън темата за имотите, но понеже няколко пъти се спомена, а аз не схващам защо, та:
Защо е нужен отделен бойлер за кухнята?
Питам, защото не мога да се сетя, при наличие на съдомиялна машина защо е нужен бойлер. Не бих приела аргумент цена/място, защото съпоставени цената и мястото с ползата, определено везните наклоняват в полза на съдомиялната. (а и за бойлерче, ако е отдолу почти аналогично място тр да се отдели, а пък ако е отгоре, хич не си го представям в съвременен дом мечта на младо семейство).

# 66
  • Sofia
Говорим за апартамент без топла вода....няма как да си измиеш ръцете в миялната ,нали Simple Smile Все се налага  да изплакнеш нож или чаша ,или да се накисне някоя тава. Без топла вода в кухнята не става. При нас бойлерчето е от другата страна на стената-в мокрото помещение и не се отнема никакво място в самата кухня.

Последна редакция: вт, 20 дек 2016, 23:47 от Bakerita

# 67
Ами и аз за аналогично жилище без топла вода говоря - какъв е проблемът да е свързан кухненския щранг към бойлера? Аз лично така съм си ги свързвала и с един голям бойлер от 80 л се е обслужвала и кухнята, а и все пак са ме учили, ръцете да си ги мия в банята като се прибера, не на мивката в кухнята, нали Simple Smile (в твоя ред на мисли).
Как пък точно реши, че имам предвид да оставите кухнята без топла вода? Попитах защо е нужен ДОПЪЛНИТЕЛЕН бойлер (освен ако разстоянието е огромно, но в коментарите не видях такъв контекст, затова попитах).

Както и да е. Идеята ми е, за да не водим излишни спорове, да не подвеждате хората, че задължително трябва втори бойлер, пък те вече да си правят тогава каквото искат. Явно имаме различно виждане по темата. Simple Smile

# 68
  • Sofia
Е,аз имах предвид миенето на ръце докато готвиш или шеташ из кухнята Simple Smile. Не казвам,че не може на един бойлер-може разбира се . Но, откакто имаме два ( втория е проточен само за кухнята ) е доста по-спокойно всичко.  Говоря за 4 членно семейство. И това си има значение .

# 69
Здравейте, по въпроса със самолетите. Сестрата на моя съпруг живеят на Ботевградско. Ами в първите години като ходихме на гости ми правеха впечатление, но не е било нещо фрапиращо. Сега, даже не ги и чувам. Те също не са се оплаквали. Най-вероятно наистина се свиква. Живеят на 2-ри надпартерен етаж.

# 70
Аз имам бойлер в изградена ниша в банята /за случаи на аварии, а и ако има някаква профилактика, макар вече и рядко/. Банята е на другия край на апартамента, но щранговете вътрешно са свързани и има топла вода и в кухнята, ако го ползвам. Всичко е възможно да се направи, но за това си е нужен специалист. Тъй като нашия апартамент е голям и с 2 кръга на циркулация /съответно имам и по 2 водомера/, обясниха ми, че за малката баня/тоалетна, трябва да имам отделен бойлер.

Тъй като и аз се страхувам от ток /удрял ме е/, бойлерът ми седи с нагласени копчета за каквото трябва, а имам изведено малко табло извън банята с ключ, който само натискам - включвам/изключвам. Разбира се, преди това си въртя кранчетата, за да отворя/спра достъпа на вода.

# 71
  • София

Тъй като и аз се страхувам от ток /удрял ме е/, бойлерът ми седи с нагласени копчета за каквото трябва, а имам изведено малко табло извън банята с ключ, който само натискам - включвам/изключвам. Разбира се, преди това си въртя кранчетата, за да отворя/спра достъпа на вода.
Много по-голяма е вероятността да те тресне тока от кранчетата, ако бойлерът не е е зазимен, отколкото от копчетата му  Laughing
В интерес на истината новите бойлери дори няма да тръгнат, ако не са зазимени, така че няма от какво да се притесняваш Simple Smile

# 72
Не че нещо, обаче на два пъти чета за зИмен за бойлер. ЗазИмен се употребява когато нещо се подготвя за зимата. В случая с водните уреди и инсталации - обикновено зазИмяването се свързва с източване на водата с цел да не замръзне зимата и да не се спука инсталацията. Говорейки за електричество и бойлери (също готварски печки и т.н.) се употребява думата зазЕмяване, която се отнася до свързване на кабелите и  уредите по определен начин към ел. мрежа. Предвид нивото на коментарите, ще спестя по-детайлните обяснения Simple Smile

# 73
  • София, Bulgaria
ЛъчеНаДъгиче, това е тема за Плюсове и минуси на кварталите в Софияhttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=686749.2115;topicrefid=20
Също така има и доста теми за ремонти, инсталации и т.н. Там може да намерите много полезна информация.

# 74
  • София
Не че нещо, обаче на два пъти чета за зИмен за бойлер. ЗазИмен се употребява когато нещо се подготвя за зимата. В случая с водните уреди и инсталации - обикновено зазИмяването се свързва с източване на водата с цел да не замръзне зимата и да не се спука инсталацията. Говорейки за електричество и бойлери (също готварски печки и т.н.) се употребява думата зазЕмяване, която се отнася до свързване на кабелите и  уредите по определен начин към ел. мрежа. Предвид нивото на коментарите, ще спестя по-детайлните обяснения Simple Smile

Абсолютно приемам забележката. Пишех по инерция и сбърках корена на думата. Съжалявам, че не достигаме нужното ниво.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт