Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 487
  • 750
  •   1
Отговори
# 375
Не ми се струват толкова много 50 огледа... Rolling Eyes
Но и не съм в София и тук чак такова ОГРОМНО търсене няма (и предлагане няма).
Не се притеснявам да купя апаратамент от обява в имот.бг (или друг сайт), нито от това, че е стоял там месец - два. Сега ако стои от 5 - 6 месеца ще се замисля какъв му е проблема, ама чак пък така за секунди да се продават имотите...леко преувеличено ми се вижда...

Ако отговаря на моите изисквания не ме интересува колко хора преди това не са го харесали (това би могло да ми създаде неудобства единствено при евентуална продажба след време ако сметнем, че имота не е достатъчно атрактивен, но аз не го купувам с цел инвестиция, а за да живея там където на мен ми е добре).

Например аз искам да живея на първи етаж, а той е недолюбван от повечето хора и обикновено е по - евтин. Харесала съм си жилище на този етаж, което в момента е абсолютна дупка, т.е. трябва да се изрине всичко, а много хора това не ги устройва и т.н. В резултат на това апартамента се продава от малко повече от месец и даже може и още да си поседи в сайтовете, но това изобщо не би ме спряло да го купя, ако отговаря на моите си лични критерии и бих се чувствала добре в него  Peace

# 376
  • In the shadows of my mind
Aбсолютно съм съгласна с по-горните мнения  Peace
Ние купихме по обява. Да ви кажа честно, нямам представа колко огледа е имало преди нашия (или пък след него). Цената и имотът ни паснаха, а какво е било усещането и причините, поради които не е бил купен преди нас имотът, честно казано и не ме интересуват...

# 377
  • София, Bulgaria
Добър ден!
Ако е удобно да се включа в темичката, тъй като от скоро с мм решихме да си потърсим имот.
Прочитайки последните няколко страници ми изникнаха няколко въпроса, ако може да споделите мнение:

Харесахме си една обява в имот.бг, еднин и същи имот се продава от няколко агенции, дали е възможно да са копирали обявата и как се процедира в този случай?
Въпросния имот гледайки обявите има голям времеви диапазон- една обава е от април 2016, а другите са от 12.2016,

Благодаря!

Може и да са копирали, но не всички, най-вероятно продавачът няма нищо напротив да публикуват имота му много брокери, като си мисли, че колкото повече брокери го "продават" толкова повече купувачи ще има. А относно датата, тази от април 2016 показва, че имотът е на пазара поне от тогава. Другите по скорошни дати просто са актуализирани на скоро/ има такава опция/, за разлика от обявата от април 2016. В крайна сметка, може да се окаже, че нито една от тях не е актуална и имотът е продаден.

# 378
Апартаментът, който купих се е продавал от няколко месеца, но на мен никога не ми е излизал, защото се беше продавал на по-висока цена.
В момента, в който са намалили цената, на мен той ми излезе в търсачката в имотните сайтове и  за мен той беше нов.
Имах си определени критерии и определен бюджет и го купих.
Документите се оказаха напълно изрядни, първи собственик, без ипотеки и т.н..
Да, на първи етаж е, но гледа към широк озеленен и светъл двор с фонтан и няма как да построят нещо, което да го засенчи.
Много хора не искат първи етаж, но аз го считам като плюс
- в моето семейство има история на проблеми с долните крайници;
- евентуално качване на бебешки колички не би било проблем;
- евентуално спиране на асансьора, поради неплащане от съседи;

Така че дали дадена обява е седяла в интернет или не, не би ме притеснило.

# 379
  • Beyond the stars
Да. Тук обаче има един момент, че е имало 50 човека преди теб(които дали са представителна извадка или не, не знам), които са преценили, че не си заслужава да се платят тези пари, един вид пазарът(в лицето на 50-те човека)казва че имотът е надценен, заради изложение, състояние, заради стотици фактори...И ако аз купя, ще излезе че купувам надценен имот. Обратното е за продавача, ако му се продаде имотът бързо значи цената му е била ниска и е бил подценен. Иначе да, земята е ограничен ресурс, бройката на жилищата е изброима и крайна, цената в много дългосрочен план ще расте номинално, няма да остане неизкупен имот, просто е въпрос на време и търпение.

Първо - разни хора, разни идеали  Peace 100те човека преди теб може да не са харесали двете колони в средата на хола,  които за теб са арт и много те кефят .. примерно  Peace Както казаха по-нагоре много честно брокерите водят на имоти, които не отговарят на критериите на търсещите .. за мен е загуба на време и не разбирам целта, ама явно ако мине номерът-мине.
Та бих купила. Покрай мен всички купиха и купуват имоти по обяви и са ми малко с легендарен елемент тези апокрифни брокерски канали  Laughing Не изключвам вероятността да има и такива, защото сме ходили на оглед преди да публикуват обявата и ако го бяхме харесали нямаше да стигне до интернет. Но това не е масовият случай според мен.  Peace

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 14:55 от Вълшебство

# 380
Когато пиша тук не влизам в спорове,а само споделям опит или искам съвет. Но, ти не ме разбра! Абсолютно не потвърждавам казаното от теб! Имотът ми беше в сайтовете половин година през 2016г. (до май 2016г.), когато го продавах сама. Само след няколко месеца :август 2016г.-го харесаха клиентите, а октомври 2016г.- бяха готови всички документи и финализирахме сделката с   брокерката. Но фактор тук не е цената, защото тя си беше една и съща,а става въпрос и за една и съща година и разлика от 3-4месеца. А каналите и връзките,които  имат брокерите (за добрите и доказаните говоря, не масовката). Тоест, една голяма част от имотите, не достигат до интернет. Моят имот беше "заразена обява", тоест копирана и представяна от много агенции и хората,които следят в сайтовете имоти, като гледат едно и също да се предлага от много места, са убедени,че има нещо гнило в цялата работа. Пак казвам, моето условие към брокерката,която наех,беше имотът ми да не се рекламира в интернет.

Аз също не искам да споря, а да дам едно очевидно обяснение на ситуацията. А кой какво ще възприеме, е негова лична работа. Освен всичко друго, на пазара е много по-лесно да работиш с брокер, отколкото без брокер, без значение от агенцията. Към който и брокер да се обърнеш, няма да ти откаже да ти продава жилището, проблемът е точно обратният, когато искаш да продаваш сам, а те те налазват без да питат Simple Smile Така че който иска да работи с брокер, е от лесно по-лесно Simple Smile  А че ти не си искала да ти се обяви имота в сайтовете и мислиш, че това е разковничето, че се е продал, ами това си е твое право да го мислиш  Peace Други пък мислим друго и така.

Сайтовете са си ок, но е сериозен труд първо да отсееш фалшивите и неточните обяви, и после да следиш изкъсо ситуацията, за да не пропуснеш хубав имот. Който не иска да се занимава, си наема брокер да му търси - по канали, на ушенце, по сайтове, както се разберат. Сега, доколко ще е доволен от услугата, е отделен въпрос. То неслучайно в темата непрекъснато влизат с питане за препоръчан брокер Simple Smile

А това, че даден имот е имал 50 огледа мен лично никога не ме е притеснявало - аз знам какво търся. И за мен "заразена обява" няма, им атакива, които отговарят на това, което тъсря, и такива, които не отговарят. Но всеки си знае за себе си.

...Приятелка ми прати координати на брокер с който е работила и може би това ще е следващата стъпка да опитаме и да видим с брокер какво ще се получи.

Aila, тъкмо ще разкажеш пресен опит Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 14:53 от Анонимен

# 381
По повод на цените и старите обяви. Този http://www.homes.bg/as844614 стои като обява поне две години (запомнила съм го заради цвета на кухнята). Първо беше 90 Хил.лева, после 50000 евро. Преди месец струваше 55000 евро, а към днешна дата цената му е  #Crazy. Има още няколко такива старички. За мен тези примери са изцяло лишени от каквато и да било пазарна логика.

# 382
  • I want it all and I want it now.
Аз имам една съседка, която редовно през няколко години си пуска апартамента за продажба.
Цената, която иска е много висока.
Естествено освен огледи до сделка не се стига.  Laughing
Така е от поне 10 години.

# 383
  • София
По повод комисионните на брокерите имам едно питане-намерих си апартаминт от Интернет.нямам брокер,но този на собственика иска да му платя 1,5 процента.какво трябва да получа за тази сума като услуга?

# 384
Здравейте
Имам един тъпичък въпрос  Party
как се определя кога цените са по-високи и кога по-ниски? Къде да търся, за да следя актуалната обстановка като цяло, кога се качват, кога падат и пр?
Според вас лятото на 2017 изгодно ли е да се купува или да се изчака малко?
Въпросът не е чак толкова спешен за купуването, затова и не си даваме зор..
Ама честно казано съм съвсем боса и гола в областта и затова ми трябва повече информация  Blush

# 385
По повод комисионните на брокерите имам едно питане-намерих си апартаминт от Интернет.нямам брокер,но този на собственика иска да му платя 1,5 процента.какво трябва да получа за тази сума като услуга?

Трябва да ти подготви документите с помощта на юрист към брокерската агенция. Да провери дали имотът има някакви тежести. Евентуално да помогне за вземането на кредит.

Ако попадна на апартамент, отговарящ на всичките ми критерии, който ми харесва бих го взела независимо от това дали е седял дълго или не. Какъв толкова проблем би могло да има, който да е незабележим в рамките на няколко огледа?

# 386
Здравейте
Имам един тъпичък въпрос  Party
как се определя кога цените са по-високи и кога по-ниски? Къде да търся, за да следя актуалната обстановка като цяло, кога се качват, кога падат и пр?
Според вас лятото на 2017 изгодно ли е да се купува или да се изчака малко?
Въпросът не е чак толкова спешен за купуването, затова и не си даваме зор..
Ама честно казано съм съвсем боса и гола в областта и затова ми трябва повече информация  Blush

Ако имах кристално кълбо щях да ти кажа, ама нямам. И едва ли някой може да каже дали след малко ще е по-евтино или по-скъпо. Според мен по-доброто решение е да не чакаш, а да търсиш отсега, а понеже не ти е спешно можеш да си позволиш да избираш по-дълго. Не си мисли, че като ти стане спешно изведнъж ще намериш, затова по-добре отсега се оглеждай. А и след като купиш в общия случай следват ремонти и обзавеждане, което също не е бърза работа и отнема месеци.

# 387
  • София

Google76 Новак
Re: Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13
♥0 ср, 25 яну 2017, 18:55   #389 
Цитирай
Цитат на: lili-2000 в ср, 25 яну 2017, 18:05

Трябва да ти подготви документите с помощта на юрист към брокерската агенция. Да провери дали имотът има някакви тежести. Евентуално да помогне за вземането на кредит.

- благодаря за отговора
за какви документи става въпрос ? кредит няма да вземам,направо отиваме на нотариус.документите за тежести,оценка,скица на имота се вади от собственика.

# 388
  • София
не съм против комисионната,ще я платя;просто искам да знам какво да изисквам от брокера.

# 389
Неговия брокер за теб не е свършил нищо ,така че не му дължиш нищо.Просто пробва,ако мине -мине.

Общи условия

Активация на акаунт