Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 314
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
DeVa, до НАП

# 601
ЕПК са доста по-стабилни и дори банките ги финансират с по-голям процент от панелките. Доколкото разбрах при панелите желязната конструкция е само в колоните, а самите плочи са бетон, докато при ЕПК в цялата смеска има желязо (така ни го обясниха, поправете ме, ако греша Simple Smile ).

Грешиш Grinning Панелите нямат колони, а носещи са самите панели, които са си с много добра арматура от строително желязо. То бетон без желязо в него не се използва в строителството, защото бетонът носи на натиск, но е слаб на опън, докато желязото носи на опън. Т.е. панелите си имат желязо навсякъде където трябва и колкото трябва. Слабото място на панелите са заварките - там, където се сглобяват два панела трябва да се заварят едни куки и после се запазва. Да, ама при лоша замазка или просто след време заварката се оголва и почва да ръждясва. ЕПК затова минава за по-стабилно, защото няма такива заварки, които да са слабо място. А и понеже са по-големи е ясно, че са с по-добри основи, по-масивна конструкция и т.н.  Ако нещо не почне да пропадат основите с годините един ЕПК може и да е практически вечен при добра експлоатация.

И двата типа обаче имат недостатък спрямо тухлите, че отвсякъде си обграден с бетон. От една страна по-лоша изолация, от друга арматурата прави нещо като фарадеев кафез и изолира от естествените електромагнитни полета в някаква степен. Абее не е фън-шуй Mr. Green

Много добре го е написала  Черна станция Peace

Така е, само да добавя, че самите панели имат едни такива жлебове и стъпват един на друг, тоест, освен на заварки се държат и на своята собствена тежест. Така че да, ако заварките са компрометирани, не е добре и е хубаво да се укрепят, но това пак не значи, че блокът ще пада, а само че има нужда от укрепване на конструкцията. Когато се санират, задължително първо се прави обследване на конструцкията и ако има нужда, се предписва укрепване. Проф. Назърски е напълно прав  Peace  Това с живота на панелите е някакъв "алтерантивен факт" (както стана модерно да се наричат лъжите), който, предполагам, обслужва лобито на строителите.

# 602
# 603

ЕПК са доста по-стабилни и дори банките ги финансират с по-голям процент от панелките. Доколкото разбрах при панелите желязната конструкция е само в колоните, а самите плочи са бетон, докато при ЕПК в цялата смеска има желязо (така ни го обясниха, поправете ме, ако греша Simple Smile ).

Поправям те, грешиш  Laughing

1. Не е желязна конструкция, а скелет от армировъчна стомана;
2. След началния период на използване на бетона (грубо до втората световна войва), с изключение на един от вариантите на пруски свод плоча само от бетон в жилищното строителство не съществува. То и при пози пруски свод има стоманени профили, а бетонът играе ролята на пълнеж между тях, реално премоства по-малко от метър, а е със значителна дебелина, над 25 cm.
3. При панелите няма колони, има обособени ВНК ( "шайби") за хоризонтални товари, но вертикалните се поемат от целия носещ панел (има и неносещи такива);
4. със смеска се хранят прасетата. Това, което се ползва в строителството се нарича бетонова смес и не се смесва с железни стружки, освен за атомни централи и други специфични приложения. Бетоновата смес не съдържа желязо. Но пък елемента в който се излива бетонът и го изгражда след набирането на якост съдържа армировъчен скелет, както вече уточних.
Не че е толкова важна терминологията но има опасност да се заблуди някой читател. Форумът не е последна инстанция и всеки разумен индивид ще потърси отнякъде достоверна информация, но пък защо да останат некоригирани откровени глупости.
  Апартаментът който искам да купя е имал много тежести, които брокерите - моя и на продавача твърдят, че са изчистени. Имало е и неплатени сметки към всичките достачици. Какво бих могла да проверя и за какво да внимавам.
   Другият, който харесах е част от мезонет, който е разделен на два апратамента. В момента тече процедура по узаконяване на разделянето на апартамента.
A m b e r, за тежести - в Агенцията по вписванията.
За сметките - те не те засягат, това са си задължения на стария собственик. Твоите започват от датата на влизане във владение.

От начина по който задаваш въпроса мога да те посъветвам задължително да се обърнеш към юрист. Това, което изключително компетентните юридически брокери лансират, че е просто някакви проверки в Агенцията по вписвания може да те вкара в големи неприятности. Обикновено такива казуси са доста по-заплетени.
Успех!

Последна редакция: пт, 03 фев 2017, 15:57 от bachkator

# 604
И преди сме коментирали изложението. За мен всяка посока си имате своите плюсове и минуси. Нещата са многокомпонентни, не може да се отрича нещо, без да се вземат още 101 фактора, които също влияят заедно с изложението.
аз съм написала какво не ми допада на мен, след като човека е задал въпрос.
Мнението ми не е задължаващо  Peace
но ако имам избор не бих купила такова, защото съм живяла като наемател в такова и не беше добре

# 605
...че е просто някакви проверки в Агенцията по вписвания може да те вкара в големи неприятности...
Какво значи просто някакви. Удостоверението е едно, без значение кой ще го извади. Ако на него вече излезе нещо, тогава се търси юрист да го разплете.
Не е нужно да я плашиш предварително, след като казва, че са заличени.

# 606
Черна станция, нормална изолация решава проблема. По-важен фактор е изложението и разположението на имота спрямо другите.

Не съм казала, че е нерешимо. Е, може би не с нормална (като за тухлена стена), а с по-дебела изолация, но винаги може да се докарат изолационните показатели до нормата. Но ако си вманиачена към природния начин на живот и не искаш да живееш в стоманобетонна клетка нищо не може да се направи Mr. Green

# 607
 Апартаментът който искам да купя е имал много тежести, които брокерите - моя и на продавача твърдят, че са изчистени. Имало е и неплатени сметки към всичките достачици. Какво бих могла да проверя и за какво да внимавам.
   ...

...че е просто някакви проверки в Агенцията по вписвания може да те вкара в големи неприятности...
Какво значи просто някакви. Удостоверението е едно, без значение кой ще го извади. Ако на него вече излезе нещо, тогава се търси юрист да го разплете.
Не е нужно да я плашиш предварително, след като казва, че са заличени.

Обръщам внимание на думата много. Това навежда на мисълта, че казусът с  голяма вероятност не е прост. Може да има много неща в него. Пълномощни, разни сложни взаимоотношения между роднини ... най-често са големи бози нещата при много тежести. Отделно ако някой не си е плащал редовно сметките също трябва да се задейства червената лампичка дали човек може да се доверява на този някой изобщо за нещо, или да подсили собствената позиция и гледна точка чрез консултация със специалст.

# 608
Черна станция, израсла съм в тухлена къща и беше див клинч. Сега съм в топлофициран панел и парно почти не пускаме, толкова е топло. Има само вътрешна изолация обикновен стиропор.
Живяла съм и на един 11-ти етаж в ЕПК с тристранно изложение, където ветровете се...
Офисът ни е дебела сталинска тухла, уж и там изолация като в панела направихме, пак е топлофициран, обаче е краен и с високи тавани, няма стопляне, много некомфортно.
Затова за себе си съм си направила изводите, че другите фактори са по-решаващи, не толкова строителството...
А, етажа забравих, по-ниските са по-усойни, въпреки че и там има изключения.

С една дума - сложна работа  Mr. Green добра идея е обаче жилището да се избира зимата, охлаждането лятото е по-лесно сякаш  Simple Smile

bachkator, пишеш неща, от които нямаш идея.

# 609
bachkator, пишеш неща, от които нямаш идея.

Имам идея, Не се сърди, човече. Имам, но не е въпрос да ти се доказвам. Дадох моята гледна точка за поискан съвет. Е, пратих поздрави на Вашего брата брокерите, но не бяха груби поздрави, признай! А и това дето някой ще провери в Агенцията по вписвания при апартамент с много тежести, с неплатени сметки... просто нямам думи... това си мирише отвсякъде и трябва доста по-внимателно да се огледа. Поне моят нос ги усеща тия неща, Човече ... А по начина по който пише човекът ми се струва лаик относно имотните сделки. И ако някой (брокер) го подведе да си действа като кон с капаци, да си пуска просто проверки за тежести в агенцията по вписвания (а колко са актуални и самите проверки даже???) и човекът вземе да изгори ... няма да е приятно, нали?!

Последна редакция: пт, 03 фев 2017, 17:03 от bachkator

# 610
Понеже доста такива съм виждала, че дори купувала, нищо не може да се каже преди да се види Удостоверението. Може да се окаже по-чист от друг, който уж е ок.
Неплатените сметки пък са последното нещо, което е фактор.
В общи линии всичко е в сферата на фантазиите.

# 611
Понеже доста такива съм виждала, че дори купувала, нищо не може да се каже преди да се види Удостоверението. Може да се окаже по-чист от друг, който уж е ок.
Неплатените сметки пък са последното нещо, което е фактор.
В общи линии всичко е в сферата на фантазиите.

Но ти не си лаик в имотните сделки, нали?!  А въпросът очевидно е зазаден от неопитен човек!

# 612
Е, ти мислиш ли, че човек, който не разбира като излезе удостоверението и на него има тежести, няма да се консултира с юрист? Дори и да разбира, пак ще го направи. Най-малкото с Нотариуса.

Нашият апартамент беше част от фирмен кредит с бая ипотеки и запор за разкош. В крайна сметка се оказа едни от най-чистите документално, които сме виждали. При друг, видимо безпроблемен, излизат изненади в тежестите. Затова просто казвам да не плашим жената предварително Simple Smile

# 613
Здравейте, мисля, че се спряхме на апартамент. Малко ме притеснява изложението-кухня(която ще направим на детска) на запад, хол-на изток и спалня-на североизток. Другото ми притеснение е, че днес ще ходим до банката за договаряне на потребителски и ипотечен кредит. В такъв случай как се процедира? Предлагаме стоп-капаро и чакаме да отпуснат потребителския за депозита ли? Има ли такава практика и дали се съгласяват продавачите на това? Хубавото е, че до понеделник други огледи на апартамента няма да има(кофти наематели).
Става въпрос за Пловдив.Цената е 32000 евро, иска шпакловка н тераса, боядисване на стени и тавани, баня, смяна на дограма и врати, кухня и без обзавеждане.
С оглед отпускане на кредит кое е за предпочитане-тази цена плюс ремонт или 38000 евро, но готово за живеене?
Шефче, според мен първо си опечете работата с банките - да имате наистина хубава оферта, по която условията да останат непроменени, едва тогава пристъпвайте към предварителен и капаро. В случая стоп-капарото ми се виждат грешни пари, апартамент с такова изложение едва ли е супер як, че да се продаде за 3 дни. Поогледайте още, ще излязат и по-хубави, няма смисъл да се хвърляте на първия.

# 614
Май Тръмп ще направи една криза като 2008-ма: https://vesti.bg/sviat/trymp-otvaria-kutiiata-na-pandora-6065051

Общи условия

Активация на акаунт