Бременност или киста

• 10 160
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте скъпи дами.

Четох във форума сходни с моя проблем теми, но понеже не се намерих нито отговори, нито успокоение, отварм тази тема. Надявам се някой да има наблюдения или да му се е случвало, защото вече главата ми ще експлоадира.

Цикъла ми закъснява с 21 дни. На първи ден от закъснението, тест за бременност с втора бледа черта. На 3 ден, същото и на 5 ден същото - бледа черта. На 9 ден при гинеколог, който казва не виждам бременност, а киста с размери 2см и половина. Можело и да има бременност, но по късна. Изследвания никакви не ми пусна. Предписа ми дуфастон 5 дни*2 таблетки, до седмица след спирането трябвало да се появи цикъла. 5 ден след спирането, цикъл няма. Чакам го още. През тези 21 дни болки в яйчника, чувство на гадене, ужасно болезнени гърди, бяло течение, тежест в корема както преди МЦ. В петък пак съм на доктор ама до тогава не знам вече какво да мисля.  Дали е възможно нещо с хормоните да ми има вследствие на кистата и да показва бледата черта, проблема с липсата на цикъл също да се дължи на това ? Защото как така докторката няма да я види след като според нея би трябвало да съм в 6г.с.

Благодаря Ви предварително.

# 1
  • София
След Дуфастона, може да дойде МЦ и на 8-ят или 10-ят ден дори. За да си спокойна, ти препоръчвам да си пуснеш в която и да е лаборатория кръвен тест за бременност. Това е хормона Бета ЧХГ. Всички лаборантки го знаят, не е нужно да си на гладно.

И второ каква точно киста е видял лекарят ти? Всеки знае, че ембриона когато се закрепва си има едно прогестероново жълто тяло /киста/ от която се изхранва.

На 9-ти ден от закъснението няма как да се види ембрион! Кръвният тест се прави на 10-ти ден от закъснението а уринарният на 12-ти ден. И Две седмици след това се ходи на ултразвуков преглед.

# 2
Не знам каква е кистата, не беше много приказлива докторката.
На амбулаторния лист пише само киста с размери 2,5 см.

Прочетох доста негативни коментари за докторката (д-р Кукуряшкова 25дкц), надявам се да не е объркала.

Утре ще отида до лабораторията, в случая Рамус ми е близо. В техния сайт има ценоразпис, но не намирам ЧХГ колко струва. Знае ли някой ?

# 3
При мен също се оказа киста при закъснение 30+ дни,кафяво зацапване и дуфастон. Но аз нямах( +) тест.  АГ,каза  че е рано на 9 ден да останови бременност и до последно отлагахме дуфастона. Него пих 3×3 три дни ,М дойде след 15-16 дни.
Сега защо не направиш още няколко уринарни ,не ти е малко закъспението? newsm78

# 4
Аз също си мислех да си направя, но докторката на прегледа каза да не си правя. След приема па Дуфастон съм щяла да стимулирам хормоните и да доведе до грешен тест за бременност.

# 5
Aми ,щом казва!  Мога да те посъветвам да не се панираш! Ако си бременна Дуфастон-а не би навредил,дори го  предписват за задържане.  Момичетата да кажат дали е вярно за теста ,аз не съм чувала. newsm78

# 6
  • София
оле мале тази лекарка е  Shocked  Shocked!!!!!
Няма как дуфастона да стимулира хормони, които да имитират бременност и да ти е положителен теста от това. Дуфастона е прогестерон, бременността се отчита от тест, който се казва ЧХГ, а не прогестерон.
Това е абсолютна лудост, лекар да твърди, че дуфастона може да позитивира тест за Б, дори и уринен не може, какво остава за кръвен!

Аз просто и не разбирам как може да не си си направила още един тест, уринен, или да не отидеш на второ мнение, а да чакаш толкова време, без да знаеш какво ти е?

има шанс от дуфастона да ти дойде, въпреки, че може да си бременна и тогава няма да се получи много добре

За това съвета ми е:
- отиваш до аптеката, купуваш който и да е тест, правиш го, ако е положителен - отиваш на ДРУГ лекар по най-бързия начин и казваш, че ди пила дуфастон и си го спряла рязко, а ако е отрицателен - чакаш цикъл.
- или отиваш ей сега в която и да е лаборатория, пускаш кръвен тест за бременност и до края на деня знаеш резултата със сигурност.
Ако е положителен - веднага на доктор, ако е отрицателен чакаш да ти дойде.

# 7
  • София - Варна
Сузито, вместо да се чудиш и маеш, иди и дай кръв, най-сигурно и точно ще покаже кръвният.
При бременност винаги има киста на жълтото тяло, точно от яйчника, от който е дошла яйцеклетката.
На 9-ти ден от закъснението може да се види бременност, ако си с точен цикъл и знаеш кога точно го очакваш. При мен и двата пъти се видя на 9-ти и 10-ти ден.

# 8
  • София
Дуфастона е Прогестерон, а ЧХГ е съвсем друг хормон!

Нали тази лекарка не те е гледала през корема? Кистата винаги се различава по вида на съдържимата течност в нея, която е ясна на ултразвук. Отделно, че аз бих препоръчала 10 дни Дуфастон по 2 таблетки на ден за да предизвика МЦ.

ЧХГ струва 14-15 лв. Не се бави с неточните уринарни тестове а направо пусни кръвен тест.

# 9
  • София
просто колкото повече чета, толкова повече се хващам за главата какви лекари има!!!
Все едно да пиеш сок от касис, а в корема ти да попадне сок от банан и теста дали си пил сок от банан да стане положителен!!!

Може би и лекарката не е обяснила риска, че ако има бременност и се пие дуфастон, след като се спре рязко този дуфастон, може да излъже организма и да предизвика цикъл, от където бременността е сериозно застрашена.

Един нормален лекар би казал следното:   - направи кръвен тест, ако е отрицателен, почни дуфастона и чакай да ти дойде, ако е положителен ела на преглед след 7 дни, когато вече ще се види плодния сак.

# 10
Благодаря. Сега ще изтичам до лабораторията и след резултатите ще пиша.
Прегледа беше с вагинален ехограф, за това ме учуди че нищо не вижда и "може да е късна бременност".
Какво значи да е застрашена бременноста с Дуфастон ? Предполагам спонтанен аборт ?

Не знам защо нямаше кръвен тест, нямаше и цитомазка. понеже бях с направление, ми казаха че са им свършили безплатните прегледи или нещо такова. Поисках даже да си платя, но докторката каза след тези 7 дена. Но ми направи впечатление, че държеше и при двата случая (имам нямам М) задължително да и се обадя и да отида при нея.

# 11
  • София
за какво ти е цитонамазка? Това не доказва бременност

А кръвен тест по здравната каса няма.
Иначе за застрашаването - да, това имах предвид.

Още като си я подушила тази лекарка, че не става е трябвало да отидеш при друг. Не може да се пият ей така лекарства за предизвикване на цикъл когато има шанс да има бременност.

в момента не само кръвен, но с това закъснение вече и който и да е уринарен тест ще покаже положението.

Късмет  Peace

# 12
  • София
Вика я на преглед защото по здравна каса трябва да и направи вторичен преглед в рамките на 30 дни. Peace

# 13
Аз до сега не съм ходила по каса и не знаех за вторичния. Искаше ми се при доктор Папукчиев пак в 25 ама той свободни часове за тази година нямал, за това отидох при тази единствената от 4 гинеколози в клиниката със свободни часове. Ще направя този кръвен тест и след като ми се полага преглед, заедно с теста ще отида. След това ще го мисля.

# 14
Ето какво открих:
Установяването на киста на яйчника по време на бременност не е изключително рядко събитие. В началото на бременността обикновено става въпрос за киста на жълтото тяло – структура в яйчника отговорна за производството на хормони поддържащи развитието на бременността в нейното начало.
Подобни кисти са с размер от няколко сантиметра и не изискват нищо друго, освен наблюдение, стига да не причиняват остри оплаквания. По правило се свиват и изчезват спонтанно до края на третия месец от бременността.

Жълтото тяло се образува от пукнат фоликул след отделянето на яйцеклетката при овулация. Представлява временна жлеза с вътрешна секреция, продуцира стероидни хормони с водещо значение на прогестерона. Функцията на жълтото тяло е да подготви маточната лигавица за имплантация на оплодената яйцеклетка в нея и осигуряване хранителни вещества за бъдещия ембрион.

Жълтото тяло се формира от размножаването на клетките на пукнатия при овулацията фоликул. Постепенно се развиват кръвоносните съдове към тялото. То нараства по размери до 1,2 -2 см. и при ехографско изследване се вижда как изпъква над овала на яйчника. Към 7-8 ден след овулацията се измерва най-високата му активност, изразяваща се в отделяне на прогестерон и в по-ниска степен естрогени. По време на бременността също могат да се наблюдават т.н. функционални кисти. В случая, предвид произлизането и от жълтото тяло, тя ще остане до края на третия лунарен месец, когато функцията на тялото ще бъде поета от плацентата.

Общи условия

Активация на акаунт