Щастлива и благословена Нова година за ЮНЧЕТО ще има

• 27 958
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
Просто някакво сравнение... Simple Smile
Ами да се замислим тогава защо захранваме поетапно, месеци наред.
И как влияе на мозъка на детето едно филмче, което дори не разбира. Всички звуци, светлини, вълни и т.н.
Ама всеки си преценява за себе си. За мен е важно моето дете по-късно да попадне в електронния свят.  Simple Smile
Ама те някои не захранват постепенно, така че още едно неуместно сравнение  Peace Grinning

Ами ти си преценяваш как да го правиш и дали ще се водиш по тези "някои".
Аз с моя неуместен коментар визирам и здравните норми и препоръки на СЗО, и добрите практики.
Спирам да коментирам иначе тази тема, защото ще започна с наистина неуместни коментари, които засега си ги тая за себе си, не за друго, а защото в тази тема момичетата са достатъчно възпитани, за да не си позволяват да дават оценка на коментарите на останалите, както и да не пишат по 16 поста един след друг.

Мохини, жалко е, че не си схванала иронията в поста ми, но в интернет е трудна комуникацията. Пояснявам - напълно съм съгласна с това, което си написала и аз не се водя по "другите". Старая се да спазвам въпросните здравни норми и препоръки на СЗО Wink

Не виждам обаче какъв ти е проблема с моите постове? Влизам рядко, повечето пъти от телефона и след като имам какво да кажа по дадена тема, не виждам лошо да се включа. Къде е проблема? Ако не ти харесват моите постове - просто не ги чети и не им отговаряй. Това ме прави невъзпитана ли - какво? Нещо не те разбрах?  newsm78

# 466
Момичета,  срам ме е да си призная, че без да искам съм въвела глутен с кашата, която им давам в момента. Тя е на Тьопфер с пшеничен грис,  ябълка и банан. Пише, че е за +6 месеца и реших,  че са махнали глутена, но с дребни букви в съставките видях глутен. Толкова харесаха кашата, че искаха дори допълнително... От раз съм го въвела в солидно количество. Успокоява ме само фактът, че нищо им няма. Кашите с глутен не са ли описани за + 8 месеца?!  Ще се гръмна!
Аз глутена го въведох в началото на 7м. Захраних го на 5. Не е имало реакция  Peace

Извинявайте, че се намесвам така извън коментираната тема но моля някой да ми каже от кога мога да въведа 2 хранения дневно при захранване на 6 месеца? За сега се храним само веднъж с пюре или каша.
Аз предлагам по 3 пъти на ден пюре, но няма заместено хранене  Peace

Кашите с глутен не са ли описани за + 8 месеца?! ...

Точно днес четох за кашите, глутена и т.н. Има каши с глутен означени с 4+
Единственото спасение е четенето на етикетите.  Tired
Съгласна съм Има и каши с мляко, пак обозначени с 4+ (повечето на Слънчо са такива)

# 467

Анелия мисля повиваше нейния мъник, дали спря вече и кога?

Да. Спрях около 3-4м., нооо онзи ден ми се наложи отново, защото ужасно много му се спеше, а се драскаше и си дърпаше ушите и ревеше. В началото малко се стресна и взе да се опитва да се измъкне, но го гушнах залюлях го два пъти и се успокои, сложих го до мен на леглото и заспа. На другия ден, си викам пак така ще го приспя, но не се получи и се изнерви много и го отвих. Вече май не им действа така успокояващо  newsm78  Grinning

Да, но аз им натресох директно пшеницата Grinning
И аз така с една течна каша на Нестеле.. Помислих ,че има реакция на третия ден, защото се обрина по кръста, но се оказа от тъпите Молфикс..  ooooh!

Хипо каква елда даваш и от къде я вземаш?
Аз съм давала на каката на зърна, но предполагам на по-голяма възраст.
Аз ползвам на Слънчо - зърнена каша Елда. Вече си хапва по повече и мисля да я приготвям аз, като си дояде кутията Simple Smile

# 468
Някоя мама с нередовен цикъл? Дойде ми 2месеца и половина след раждането. Първия цикъл беше нормален , 2рия дойде след 30дни. След това всичко беше нормално на 28ден си идваше и сега ми закъснява с 2 дни а си ме наболява леко кръста..Преди да забременея бях с редовен като по часовник цикъл. Вярно ли е това че цикъла се нормализира до 1година след раждане? Сори мами че такъв въпрос задавам тук в бебешката ни тема . Peace
Аз. Дойде ми 4м след раждането. Идва ми 2месецан на 30 дни. Дойде ми за 2-3 дни адски обилно, после 5 го няма, после пак зацапа. Но без болки. Този месец беше ад. Повръщах и имах растройство вечерта, преди да ми дойде, адски болки бяха - корем, яйчници, кръст - всичко ме болеше. Дано да е било от някаква храна, но се съмнявам..
Аз още кърмя и с това си обяснявам нередовността на цикъла ми  Peace

Момичета, какви гърнета купувате за бебоците ?
Аз купих някакво обикновено за 2-3 лв, но не му се кефи. Ака само над гърнето, но ако го държа. Вече го уча над тоалетната - по-удобно ми е.  Peace

Лекарката вчера каза, че нямам никаква лигавица на матката, та няма как и да го предизвикам. Ама и аз кърмя активно, тоя път явно ще е така. Не е ми липсва, притеснява ме само е като не знам кога да го чакам да не стане някой гаф. Големи хора сме, знаем как да се пазим ама....Ще има да го мисля...Пък Беба не й пука - суче си щастливо,хапе яко 😂
Завиждам ти.. И аз кърмя активно, ноо ме порази 4м и половина след раждането. Надявах се поне 1-2 години, докато кърмя, да го няма, ама на!  Grinning

# 469

Откакто отказваме биберона, вече три нощи, първата се събуди само веднъж, но я приспивахме 1 час, втората не се събуди, третата се пробуди 2 пъти, проплака за минута и пак заспа. Ще видим как е днес, че имахме проблем със заспиването снощи и днес при 2 от дневните дрямки, бая поплака. Иначе отказа нощното кърмене на месец и половина, вода не пие.

Има ли конкретна причина, да искате да я отучвате? И моя син спи с биберона и честичко я ползваме  newsm78

Куинчето официално я обявявам за най-креативна мама.
Blush
По този повод да се похваля сама.  Mr. Green
Онзи ден четох статия, че разните безформени парцалени кукли оформят най-добре детското въображение.
Реших - ще правя кукла!  Crazy Уточнявам, че през живота си съм зашивала само копчета.
Взех един стар клин. От половината крачол направих безформено тяло (напълних го с парцали от другия крачол). Изрязах и заших очи и уста. По възможно най-грозния начин, разбира се. Сложих етикети от други дрехи за уши и ръце и стана най-готиното чудовище на света. Бебка полудя по Пърпъл (така го кръстихме заради цвета). Много съм горда със себе си.  Sunglasses
Страхотен е! И аз ще направя нещо и ще споделя.. И без това имам ужасно много дрехи, които не използвам  Peace

Мами,как въведохте глутена?
Аз със течна каша с пшеница на Нестле, но е добре първо с овес да се започне, но го разбрах твърде късно   Peace

Относно захранването ви моля за някои съвети, сега като няма да се виждаме с педиатърката не знам как да продължа със захранването точно. Въвела съм картофи, тиква, пъщърнак, моркови, карфиол, броколи. Сега ще въвеждам тиквички. Чудя се какъв друг зеленчук да въведа на 7-месечно бебе?
От кашите въведох оризова каша, а днес и елда. Иска ми се да продължа с просо... някой може ли да ми даде идея за фирма, която предлага каша от просо на пазара?
Не знам от тук нататък какво да правя, кога се въвеждат плодовете, желтъка, месото?

Зеленчуци    
картофи
моркови
бял морков
карфиол
грах
зелен фасул
червено цвекло
червена чушка
домати
спанак
кервиз
магданоз
тиквички
тиква
патладжани
броколи
праз
бр. зеле
Стар чесън
Зелен лук

Плодове

ябълки
тиква
круши
банани
череши
дюли
грозде
пъпеш
диня
авокадо
сини сливи
смокиня
манго
цитруси и киви
праскова
кайсия

Peace

# 470
Sorenta, тиквичките как гш въведе с готови пюрета ли?
Пробва ли да дадеш оризовата каша с ам, така може да я поеме?

Тъй като повечето от вас вече са въвели месото, искам да ви питам - ще го въвеждам както си му е реда през ден, но се чудя трябва ли и при него постепенно да се увеличава количеството и до колко гр максимум месо се дава - 50 гр ли беше?
Не,имам си от градината на мама:) първо видях какво пише на пюрето на Хипп и после си направих в същото съотношение без ориза естествено,но добавих от любимия й морков (на пара в съотношение 45% картофче, 25% тиквичка и останалото морков). Направих около 600грама и стерилизирах в бурканчета по 100грама. Супер лесно,а и много по вкусно,ама...

# 471
Не виждам никакъв повод за притеснение, според препоръките даже на СЗО хранене не се замества до 1 годинка. Много добре си яде детето.
[/quote
Да,но педи каза че трябва да имаме заместено хранене за около 7до 10дни и се шашнах защото не ми се получава...

# 472
Sorenta,наистина няма за какво да се притесняваш. Ако Огнян изяде 80 грама пюре,направо е някакво изключение. Води се по детето,то най-добре си усеща за момента колко има нужда. Наистина препжръката на СЗО е да не се замества хранене до годинка. Днес даже открих една книга вкъщи,която цях тотално забравила и като погледнах схемите, ми на 7 месеца пише до 30 грама зеленчуково пюре. Чак на 10 месеца са 70-100 грама. Изданието е 2009 година при това. Браво за двигателните умения. А за съня,имаш дете-мечта, хич не го мисли. Сънят е важен за растежа.
Хипо,значи.да не я мъча,че като я гледам колко се муси се опасявам да не намрази храната като цяло.

# 473
Педиатрите всякакви неща могат да ти говорят и да те шашкат, ти си избираш какво да слушаш. Всяко дете си има индивидуално темпо, има деца, които напълно отказват твърда храна, когато ги мъчат зъбите, а има и такива, които бързо заместват хранения. Само недей да насилваш бебето, защото рискуваш да си докараш злоядо дете. Моята беба ако се разплаче и не иска пюрето, си й давам млякото и това е, колкото и да е изяла. За никъде не бързаме, кърмата/АМ е основна храна до годината, педиатрите не е лошо да се осведомят за последните препоръки на СЗО и Министерство на здравеопазването.

Откакто отказваме биберона, вече три нощи, първата се събуди само веднъж, но я приспивахме 1 час, втората не се събуди, третата се пробуди 2 пъти, проплака за минута и пак заспа. Ще видим как е днес, че имахме проблем със заспиването снощи и днес при 2 от дневните дрямки, бая поплака. Иначе отказа нощното кърмене на месец и половина, вода не пие.

Има ли конкретна причина, да искате да я отучвате? И моя син спи с биберона и честичко я ползваме  newsm78

Има - ужасно лек сън с пробуждания на 30-40 минути, защото е изпуснала биберона и го търси. Ако не й дам биберона, започва да плаче. Изкарахме 10тина дни без него, спеше по цяла нощ, обаче аз пък се будих по няколко пъти, да му се не види Crazy Обаче й го върнахме за приспиване последните 2 дни, защото започна да плаче неутешимо преди всяко заспиване от преумора и невъзможност да се успокои и никаква техника за успокояване не помогна.

# 474
Sorenta,наистина няма за какво да се притесняваш. Ако Огнян изяде 80 грама пюре,направо е някакво изключение. Води се по детето,то най-добре си усеща за момента колко има нужда. Наистина препжръката на СЗО е да не се замества хранене до годинка. Днес даже открих една книга вкъщи,която цях тотално забравила и като погледнах схемите, ми на 7 месеца пише до 30 грама зеленчуково пюре. Чак на 10 месеца са 70-100 грама. Изданието е 2009 година при това. Браво за двигателните умения. А за съня,имаш дете-мечта, хич не го мисли. Сънят е важен за растежа.
Хипо,значи.да не я мъча,че като я гледам колко се муси се опасявам да не намрази храната като цяло.
Изобщо не я мъчи. Детето ти е добре,здраво,има спокоен сън,явно не е гладно. Радвай се на живота Simple Smile

# 475
Точно по темата, преди малко една приятелка ми сподели,че педиатърката й казала вече да дава зеленчукови пюрета на бебе на три месеца! Защо? Какъв им е проблема на тез хора и защо толкова бързат и изобщо нали са лекари,да му се не види,ужким трябва да знаят,че захранването е едно от най-важнити неща в живота на тез мъници и предопределя бъдещото им здраве... И като как се храни три месечно бебе с пюре?
И точно по темата Simple Smile :
http://www.jenatadnes.com/malkiyat-prints/1953-g-saveti-na-lekar … ne-na-karmacheto/

Последна редакция: вт, 17 яну 2017, 22:40 от Hipo

# 476
анелия, и аз използвам тази каша от елда на Слънчо, но сега забелязах, че витамините, които са изброени не са съдържанието в елдата, както си мислех аз, а са ДОБАВЕНИ и изпаднах в ужас. За какво им е да добавят витамини не мога да разбера? Ама аз съм си виновна. Sad Давала съм поне 6 пъти, дано не е проблем.

# 477
анелия, и аз използвам тази каша от елда на Слънчо, но сега забелязах, че витамините, които са изброени не са съдържанието в елдата, както си мислех аз, а са ДОБАВЕНИ и изпаднах в ужас. За какво им е да добавят витамини не мога да разбера? Ама аз съм си виновна. Sad Давала съм поне 6 пъти, дано не е проблем.
Оф.. Аз гледам само да няма захар, сол и мляко.. За другите неща изобщо не съм се замисляла..  Sick

# 478
Ама вие сериозно ли?! Вманиачавате се, момичета.

# 479
Момичета,  не ме разбирайте погрешно,  но защо толкова се доверявате на СЗО?  Това е просто една организация с бюрократична структура и никой не може да ви гарантира, че техните лекари са най-кадърни и знаещи. Малко в повече ми идва това непрекъснато цитиране на СЗО. Моите деца заместиха 2 хранения преди месец,  защото така си ме поведоха. Искаха си, хапваха си и в един момент заместването се случи. Тябваше ли да им отказвам пюретата и задължително да ги дохранвам с мляко до една гидинка, само заради препоръките на СЗО ? Децата сами си показват. Някои се захранват по-бавно,  други свикват по-бързо.
Днес бяхме на офталмолог. Всичко ни е наред. И понеже наскоро се чудехме как влияят ТВ и анимацията на бебетата,  позволих си да попитам. Док ми каза, че няма проблем,  стига да не се прекалява, например да не се фиксира детето върху екрана с часове. Това доста ме успокои, защото моите мушмороци си търсят анимацията и песничките за фон на дневните игри.

Общи условия

Активация на акаунт