Малко трудна тема...за болестта - РАК !!!

• 621 666
  • 1 842
  •   1
Отговори
# 240
  • с/у ОколоМръсТното
Племенникът ми наскоро почина от тежко, злокачествено онко-хематологично заболяване. Всички се молехме, поне да е болен от левкемия. Няма лекарства за неговото заболяване и за съжаление го лекуваха с лекарствата на болните от левкемия. Не подлагайте болните на трансплантация, пълни глупости.
Миличка Ив, много съжалявам за малкото ангелче  Hug
Подчертаното в поста ти не го разбрах...
 А за трансплантациите и аз съм на същото мнение- много деца си отидоха пред очите ми след претърпени трансплантации на костен мозък. Не е истина каква довършваща роля играе тази намеса в имунната система на едно дете, която така или иначе вече е разрушена от болестта и химиотерапията...

Обаче това пък остава единственият им шанс за живот... Абе омагьосан кръг... трудна дилема. Дано на никого не му се налага да е изправен пред нея.  Praynig

ИВ - прегръщам те  Hug и ти съчувствам... знам какво е да загубиш близко бебе  Cry... и ние в понеделник загубихме едно... мъка, болка, тъга...  Tired Cry
Утешаваме се, само с факта, че където и да са, са добре, нахранени и не изпитват болки... И най-вече, че душата им е волна кат' птица...

# 241
  • София
А какво значи, когато лекуващият лекар каже, че болният може да доживее до дълбока старост, че има разсейки само в една част от отстранената част от тумора, че няма нужда от химиотерапия... А хирургът е дал прогноза за 1-2 години. Според единият е рак на панкреасът, според другият разширение на пивора. За единият разсейките в дроба са следствие от това, за другият - старческо изменение. Възможно ли е такова разминаване? Възможно ли е лекуващият лекар да смекчава нещата /без да е бил молен за това/? И лекарите длъжни ли са да казват истината на пациента както е на запад или по молба на близките могат да крият?

Димана, Ив и всички останали Cry Cry Cry Cry Cry Cry

# 242
Не! Трансплантацията може само да удължи живота с две до няколко години - в най-най-добрият случай! И през цялото време картината се повтаря -пак на кръвопреливане и всички болки!Всеки ден! А има и друго, че лекарите в БГ нямат готовност, подготовка. Яд ме е, че лъжат хората. Нагледах се на трансплантации, особено, когато в 9 вечерта започват да изваждат трупчетата на дечицата, когато вече всички посетители са си отишли. Толкова е подло за лъжата с транспалнтация. Удължили са живота с една- две години и смятат вече трансплантацията за успешна.

# 243
  • Бургас
И лекарите длъжни ли са да казват истината на пациента както е на запад или по молба на близките могат да крият?

Лекар от онкологията в Сф ми каза, че казват истината на пациента, когато имат шанс да го спасят (всъщност не всичко зависи от тях) и я спестяват когато са обречени.

# 244
  • София
т.е. това, че дори не препоръчват нито химотерапия, нито нещо друго значи, че няма надежда?

# 245
  • Germany
Лекси, ние помолихме лекуващият лекар на баща ми да не му казва истината. Дълго мислихме и с брат ми решихме да му  я спестим, мислехме да го обсъдим с татко след операцията...за съжаление "след" нямаше. Не знам дали постъпихме правилно...надявам се. Поне за едно съм благодарна на лекарите в онкологията в Търново, че бяха много тактични с нас. Но съм чувала ужасни неща...за това колко директно и грубо се отнасят с онкоболните в Б-я, така че защо не потърсите още консултации, чак такова разминаване да има в диагнозата...

# 246
  • София
Бих искала да Ви разкажа за една прекрасна жена, която е преборила рак на гърдата. Аз разбрах чак вчера за тази нейна трагедия и все още ми е трудно да осмисля всичко, но бих искала да го споделя с Вас.
Става въпрос за бавачката на дъщеря ми - Елена. Изключително интелигентна, умна и мила жена. Няма човек, който би могъл да се грижи за Яна по-добре от нея. Те двете се обожават една друга.
Каза, че нарочно не ми е казала за заболяването, защото много хора, които знаят са я третирали като болна, други като човек "второ качество". Няма да Ви занимавам с цялата й история, защото предплагам, че ще я научите от пресата, телевизията и книгата й, която сега излезе на пазара.
Стана много объркано, но просто исках да споделя с Вас колко съм респектираа от тази жена, която е преботюрила рака и сега с всички сили се бори да помага на други, да ги образова, да търси лекарства, да им помага психически. Всички пари, които през тези месеци съм й давала са отишли за лекарста на болни от рак хора.
Тя е невероятен човек и за мен е чест, че я познавам. Благодаря й, че е успяла да пребори болестта, да стигне до тук и да позволи на семейството ми да е част от нейния свят. Искам да Ви кажа, че след вчерашния ни разговор, когато тя ни разказа всичко голяма част от вижданията ми за света и ценностната ми система претърпяха коренна промяна.
Нека да вярваме!! Не винаги диагнозата РАК означава фатален край!

# 247
А какво значи, когато лекуващият лекар каже, че болният може да доживее до дълбока старост, че има разсейки само в една част от отстранената част от тумора, че няма нужда от химиотерапия... А хирургът е дал прогноза за 1-2 години. Според единият е рак на панкреасът, според другият разширение на пивора. За единият разсейките в дроба са следствие от това, за другият - старческо изменение. Възможно ли е такова разминаване? Възможно ли е лекуващият лекар да смекчава нещата /без да е бил молен за това/? И лекарите длъжни ли са да казват истината на пациента както е на запад или по молба на близките могат да крият?

Димана, Ив и всички останали Cry Cry Cry Cry Cry Cry

Според хартата за правата на пациента, той има право да знае и да бъде информиран. Няма такава опция като да не му се каже от какво е болен. На мъж ми се опитаха да му го спестят - казаха го на мен. Аз обаче му го сервирах. Дори и за 1 ден (защото на следващия се отметнаха от диагнозата) той се мобилизира максимално.

Рака на панкреаса дава разсейки първо в околните лимфни възли, после черен дроб и тънки черва. Когато обаче нещата вече са стигнали до черния дроб - всичко е въпрос на месеци. Преди по-малко от месец загубихме наш приятел точно от рак на панкреаса. А точно той се открива, когато е вече късно.

# 248
Шани, Лекси благодаря ви!

# 249
  • Кацнала на едно дърво.
Много съжалявам за болката ви, момичета! Hug
За мен най-страшното е, че се случва на дечица, ужасно ме боли за мъничетата.
Ив, моят племенник Христо е първото ни детенце и мога да си представя колко страшно и мъчително е.  Hug
За рака, какво да кажа. Преди няколко месеца ме изпратиха в Ракова болница, а там, при първия преглед, лекарят ми каза, че най-вероятно е да не мога да има повече деца. Заради хормоналните промени и пр. Не се уплаших толкова, че мога да се спомина, ами от това, че няма да имам повече деца.  Rolling Eyes В крайна сметка излезе най-банално възпаление. Вчера бях на преглед отново - всичко е наред.  Grinning 

# 250
  • Стара Загора
Ох, толкова ми е трудно. Преди 2 дни загубих приятел, беше съученик на брат ми.  Cry Cry Cry Доста време се бори с гадната болест, но накрая тя го победи. Беше само на 29... а съпругата му на 25.
Боже, защо се случват тези неща...
Почивай в мир, приятелю. Дано там, където си, вече не те боли...  Flowers Rose Flowers Rose Flowers Rose

# 251
Вели80,и аз пожелавам кураж и на теб и на баща ти,и много,много късмет!
Моят баща нямаше точно рак на дебелото черво,но по-късно и то бе засегнато от разсейки,както и много други органи...Думата ми е по-скоро пак за чудесата,в които трябва да вярваме.Малко след като поставиха диагноза на баща ми и операцията беше минала,един съсед ни потърси,имал същата диагноза.Колебаеше се,дали да се оперира.В крайна сметка и днес все още е жив,повече от 4 години след като си отиде татко...Та този съсед зная само,че изпробва всякакви билки и други отрови и дали от това или просто така му е било "писано",но живее...Пожелавам го и на твоя баща!
Мисля,че е хубаво,че хората тук споделят.Ако можем наистина да трансформираме молитвите си в топла и добра енергия и да я отправим към тези,които имат нужда,би било чудесно!
Зная,че много те боли,но все пак се радвай на всеки миг,който ви е подарен да бъдете заедно!

А иначе за болестта...Все по-често си мисля,че тя може би пак е част от природното равновесие.В по-развитите общества,където хората не умират от глад или във война,също е необходимо да се пази някакъв баланс.Колкото и жестоко да звучи.Не съм оптимист по отношение на борбата срещу  рака и мисля,че все повече хора ще си отиват точно по този начин.Звучи страшно.Напредък все пак има.Ако преди 30 години рак на гърдата беше равно на близка смърт,сега не е така.Но мисля,че и болестта като някакъв вирус се модифицира, придобива нови форми и разновидности.И ако преборваме една разновидност,на нейно място ще се появи друга.
И все пак продължавам да вярвам в чудеса...

Последна редакция: сб, 22 юли 2006, 06:46 от nia_r

# 252
Понеже стана дума за канцерогените, ето Ви полезен линк  с хубав списък консерванти , оцветители и прочее - Е 250, Е 350 ... и т.н. (на български език) Понеже е доста дълъг не го копирам тук.
За улеснение Ви предлагам да почнете отзад напред - първо четете етикета, например на салама, и после - списъка...

http://www.mirbg.info/beginning.htm

Обичайте се.

# 253
  • София - Варна - Бургас
Цитат
А иначе за болестта...Все по-често си мисля,че тя може би пак е част от природното равновесие.В по-развитите общества,където хората не умират от глад или във война,също е необходимо да се пази някакъв баланс.Колкото и жестоко да звучи.

- Напротив, в по развитите общества предпоставките за Рак трябва да намаляват.
 - Ще пусна нова тема, в която ще се опитам да ги изброя. - Вече я пуснах  Peace

Цитат
    Напредък все пак има...
- да наистина, но не е това, което би трябвало да бъде и е свързано с огромни разходи за все по-скъпи лекарства - наскоро чух по телевизията за една ампула струваща ..... 1500 EUR?!!!

Последна редакция: нд, 23 юли 2006, 14:12 от Aleksander

# 254
Мислех, че ще ми се размине писането в тази тъжна тема, но явно ...
Преди 5 дена свекър ми бе опериран от тумор на ларинкса, днес чакаме повторните изследвания, моля се да не е това, което излезе при първата биопсия и се надявам, да е станала грешка, че е злокачествен тумора. Защо се случва всичко това? Ще мога ли утре да отида да взема резултатите и като се върна да говоря нормално с опериралият го професор? Ще мога ли да вдъхна вяра и надежда в питащите му очи и ще прочета ли по безмълвните му  устни , какво иска да ми каже или попита? Ще мога ли да му дам отговора, който на всички се надяваме или ще трябва да му кажа истината?Ще мога ли да успокоя с нещо и притесненият му син-мой съпруг и баща на децата ми?...Ще мога ли да помогна с нещо и на свекърва ми, която се грижи и за парализираната си майка и вече сили няма... Толкова много въпроси, а само сълзи напират в очите ми , но отговор в тях едва ли се крие?! Как да бъда силна?

Последна редакция: ср, 26 юли 2006, 14:16 от Нина

Общи условия

Активация на акаунт