Малко трудна тема...за болестта - РАК !!!

• 621 792
  • 1 842
  •   1
Отговори
# 1 125
чета и не вярвам на очите си - къде побираме толкова болка? Не мога да забравя татко, как умираше от рак , уж на белия дроб, но толкова беше късно за всичко, че не разбрахме.....просто се сгърчи и тихо си отиде в ръцете ни, за миг, за дъх, а ние, в шок и ужас, дори не можем да заплачем.Само на 50 години.За 10 дни - като на шега, не разбра какво става, седи и гледа и болестта го яде - за часове, хора, за минути! Никакви симптоми - задух, една седмица в болница и 3 дни вкъщи - и краят. Изстина пред нас, тихо и без болка. Беше точно преди 15 дни. Шокът не ми дава нито да плача, нито да мисля. Как да продължа? Сякаш съм капсулирана и нямам мисъл в главата. Сънувам ли? Как да се пренастроя и къде са отговорите? Ще се събудя ли някога, щом видях смъртта пред очите си, усетих я с всяка частица на душата си  и тя ме парализира??????????Моля се за всички вас. Живея в страх.
КРИСИТА,
НЕ СЕ СТРАХУВАЙ, ЩЕ СЕ СЪБУДИШ И ЖИВОТА ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ХУБАВ!
ЩЕ ТИ РАЗКАЖА НАКРАТКО МОЯТА ИСТОРИЯ - ПРЕЗ 2002 Г НА ПРИЯТЕЛЯ МИ, С КОГОТО БЯХМЕ ЗАЕДНО  ОТ 9 Г. МУ ОТКРИХА РАК - ПОСЛЕДВА ТЕЖКА ДИАГНОЗА И ТЕЖКО ЛЕЧЕНИЕ И КАЗАХА, ЧЕ ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ.НЕ ИСКАМ ДА РАЗКАЗВАМ ЗА ВСИЧКО,КОЕТО ПРЕЖИВЯХМЕ И КАК СИ ОТИДЕ ТОЙ.НЯМАШЕ И ГОДИНА И МЕ НАПУСНА ЗАВИНАГИ...2 Г . НЕ ЗНАЕХ ЗА КАКВО И ЗАЩО ЖИВЕЯ,ТЪРСЕХ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ, НА КОИТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ..НАКРАЯ ИЗБРАХ ЖИВОТА И НЯМА ДА ТЕ ЛЪЖА,ЧЕ МИ Е БИЛО ЛЕСНО...ТОГАВА И ДВАМАТА БЯХМЕ НА ПО 28 Г. И ИЗВЕДНЪЖ МОЯ ПРЕКРАСЕН СВЯТ И ЖИВОТ СЕ СРУТИХА...ВСИЧКИ НАДЕЖДИ ЗА ЩАСТИЕ,ЛЮБОВ,ДЕЦА... ИЗЧЕЗНАХА...ЗАПОЧНАХ ДА СЕ БОРЯ С БОЛКАТА, КОЯТО МЕ УБИВАШЕ И ЗАДУШАВАШЕ..МИНАХ ПРЕЗ НЯКОЛКО ДЕПРЕСИИ.. АЗ,ЗА КОЯТО ВСИЧКИ КАЗВАТ, ЧЕ СЪМ МНОГО СИЛЕН ХАРАКТЕР.И НАКРАЯ ОЦЕЛЯХ....СЕГА СЛЕД 5 Г ЧУВСТВАМ,ЧЕ СЪМ СЕ СПРАВИЛА С ТОВА,ДОКОЛКОТО МОЖЕ ЧОВЕК ДА СЕ СПРАВИ И ПРЕВЪЗМОГНЕ БОЛКАТА....ЗАЩОТО ЗНАМ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЯ 2 ЖИВОТА - СВОЯ И НЕГОВИЯ!АКО НЯКОЙ, КОЙТО Е ПРЕЖИВЯЛ ТОВА ИМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ ИЛИ СЪВЕТ НЕКА ДА МИ ПИШЕ,С РАДОСТ ЩЕ МУ ПОМОГНА.[
color=magenta][/color]

# 1 126
благодаря, Just a woman, но още съм в шок - нищо не знам. Нищо. А на теб - голям поклон, че си толкова силна.

# 1 127
Момичета, лекарство има, но как ще се справим с държавната машина, как ще се примирим и трябва ли....Зная колко боли, та нали и аз загубих детето си на тринадесет години, а друго от Пловдив със същата диагноза, на която майка упорито настоявах, да пият АНТИМАЛИГНОЦИТ 13г. е живо и здраво без рецидив, и това топли душата ми...Това не е единствен случай, който е влизал в сайта знае, там са дадени една част от тях, а имаме още, който не искат публичнос, а благодарение на нея те са живи, защото са научили от тези който говорят,  и не се крият.

# 1 128
Аз да споделя как се развива моята история.
Откриха рак на маточната шийка на майка ми точно преди 1 година. Беше в последен стадий туморът и беше засегнал околни органи като уретри, пикочен мехур, доста голяма част от малкия таз.
Последва операция при коята бяха отстранени матката, пикочният мехур и част от уретрите. Беше й поставена уринаторна торбичка, която се залепва отвън на корема, където пък има тяло, което извежда урината, направено от дебелото й черво.
След това започнаха химиотерапии и лъчетерапия. Има 5 химиотерапии и един курс от 25 дена лъчетерапия.
Преди няколко дена излезнаха резултатите от последния туморен маркер, които са равни на 0, т.е. в момента в организма на майка ми няма активни ракови клетки. Надяваме се да се задържи така и за следващите 5-7 години, което е критичният период. Ако мине този период без разсейки, значи шансовете й да оцелее се увеличават драстично. (Лекарите й дадоха едва 30% да оцелее.)

За жалост напоследък най-близката ми приятелка Алекс (Александра) също е болна и преживя операция за отстраняване на киста на яйчника. Коремът й се пълнеше с течност и имаше киста, която не се знае и досега дали се е образувала от течността в коремната кухина или от друго нещо.
Бяха й казали, че само кистата е изрязана, а всъщност е отстранен яйчникът, заедно с тръбата.
Операцията беше преди месец и половина.
Сега коремът пак й се пълни с вода и пак има киста и на другия яйчник. Не могат да разберат откъде се събира тази течност. Първо искат да я лекуват с антибиотици, за да стопят кистата, иначе ще се наложи и втория яйчник д бъде отстранен и дефакто ще остане без деца (на 24 години е).
Правиха й изследвания, включително и туморен маркер, резулатът от който е много тревожен. Оказа се, че туморните й клетки са два пъти над нормата. Искаха веднага да я изпратят на химиотерапия, но се опитват първо да спасят яйчника, а доколкото знам химиотерапията води до стерилитет. Чудя се защо искат да й спасят яйчника, след като след това ще се прави химиотерапия и пак ще бъде съсипана плодовитостта й. Освен това още не могат да разберат откъде са тия ракови клетки, както и защо коремът й се пълни с течност. Въобще нищо не могат да разберат и само губят време. #Cussing out

Коремът на приятелката ти събира вода от тумора. Братовчедка ми / лека и пръст /също събираше вода. Стомахът и беше като на бременна от течността и туморите. По добре да започва веднага химията, докато не е станало късно. Когато туморът "поеме въздух" / от операцията / започва да се развива по - бързо. Да не губи време Sad.

А имах и приятелка, която имаше кисти на яйчниците. Оперираха я поне 7 пъти / доколкото помня /. Коремът и също събираше течност и гной, подуваше се и се пукваше. Момичето стоеше с тази дупка и сама дренираше и се превързваше / вече беше свикнала/. При последната операция я оставиха с 5 см. разрез, в който тя сама бъркаше / с моя помощ / вадеше напоените с кръв и гной марли и вкарваше чисти. У дома си имаше пенсети, скалпел, стерилизатор и всякакви др. неща, които са нужни по - скоро на един хирург.  SickДа спра до тук, че ми стана гадничко...
Та тази моя приятелка и отстраниха единия яйчник и 2/3 от другия. Успя да забременее с 1/3 яйчник. Роди момиченце, което вече е на 4 год. После и откриха тумор на гушата и я оперираха. И тази операция преживя. Сега е жива и здрава. Оказа се силен човек. Все повтаряше : "Няма да оттърва света от себе си!" - и се смееше.
Човек трябва да вярва, че утре пак ще е жив и ще е добре. Тази диагноза е най - страшното нещо, но не означава гибел!
Желая всичко най - добро и много здраве на теб, на мама и на приятелката ти.  bouquet

Благодаря, мила, благодаря за хубавите думи.
  bouquet Hug
Майка ми е силна и се надявам да се справи с болестта. Надявам се и приятелката ми да се излекува.
Пожелавам ти всичко хубаво на теб , на семейството и на близките ти.  bouquet

# 1 129
Мила Крисита, в момента излизам (уж Tired) от периода, в който си ти. Не съм стигнала още обаче до значително подобрение, за майка ми да не говорим. Обаче надеждата и вярата, че нещата ще бъдат по-добре някой ден не ме напуска. Знам, че ще се оправят нещата, въпрос на време е. Знам, че е изтъркано, но това е истината. Нямам какво да ти напиша, за да те успокоя, понеже съм в същата ситуация - нелепо си отиде милинкото ми татенце Cry
Ако имаш нужда, пиши на лични. Можем поне да споделяме опит и неща, които ни облекчават. Насреща съм Hug

# 1 130
Момичета, лекарство има, но как ще се справим с държавната машина, как ще се примирим и трябва ли....Зная колко боли, та нали и аз загубих детето си на тринадесет години, а друго от Пловдив със същата диагноза, на която майка упорито настоявах, да пият АНТИМАЛИГНОЦИТ 13г. е живо и здраво без рецидив, и това топли душата ми...Това не е единствен случай, който е влизал в сайта знае, там са дадени една част от тях, а имаме още, който не искат публичнос, а благодарение на нея те са живи, защото са научили от тези който говорят,  и не се крият.
Защо се получава така/ Защо не поискаме по някакъв начин публично обяснение на отказа да се патентова лекарството/ някакъв обществен форум ли, не знам как точно се казва/ По някакъв начин да се притиснат хората от които зависи/

# 1 131
Защо се получава така/ Защо не поискаме по някакъв начин публично обяснение на отказа да се патентова лекарството/ някакъв обществен форум ли, не знам как точно се казва/ По някакъв начин да се притиснат хората от които зависи/
По скоро медиите биха помогнали. Ако много се разшуми може и да стане. И аз много пъти се питах "Защо", когато братовчедка ми си отиваше, а малкото и слънчице я галеше и викаше"Мамо, айди"... Той не знаеше какво става, той не разбираше и никога няма да си спомни... Но и братовчедка ми няма никога вече да го види как расте и да го гушка.  Cry
Оня ден и вчера се състоя свиждането /съда присъди да го вземаме всяка последна събота и неделя от месеца/... Той е толкова сладък и палав и вече говори много Hug.... Но мам ще го вижда само отгоре, от небето... Cry

# 1 132
Всички ми казват,че времето лекува,болката намалява....но колко време трябва да мине...и сега ,като пиша сълзите ми сами си потичат...Милата ми майчица почина преди 1 година и 4 месеца...издъхна в ръцете ми...броях вдишванията й и се молех за още едно...
нищо не ме радва...намирам си занимания,за да не мисля,но всеки миг когато остана свободна...
синът ми беше абитуриент...направихме тържеството,но аз не можах да го усетя и преживея така като исках сигурно и той е разочарован...но не мога,нещо в мен като че ли се пречупи ...

Ще мога ли да се зарадвам на 100 %,да живея пак нормално...

# 1 133
  • София
Всички ми казват,че времето лекува,болката намалява....но колко време трябва да мине...и сега ,като пиша сълзите ми сами си потичат...Милата ми майчица почина преди 1 година и 4 месеца...издъхна в ръцете ми...броях вдишванията й и се молех за още едно...
нищо не ме радва...намирам си занимания,за да не мисля,но всеки миг когато остана свободна...
синът ми беше абитуриент...направихме тържеството,но аз не можах да го усетя и преживея така като исках сигурно и той е разочарован...но не мога,нещо в мен като че ли се пречупи ...

Ще мога ли да се зарадвам на 100 %,да живея пак нормално...
Hug
Друго не мога да кажа, чувствам се по-същия начин- самотна и някак безжизнена ( от 8 месеца ). Скъсах се да тичам по лекари, да чета и купувам лекарства, дори когато е умирала аз търсех някой да й включи абокат ( само това не можех за правя от мед.дейности), за да й пускам разтвори.
Имам толкова много близки хора наоколо, но не ги усещам. Дори на дъщеря си не мога да се радвам истински. Тези дни правихме рожден ден на детето... направих перфектна организация в детската градина и у дома (всички се зарадваха на идеите ми), но ..... аз не успях да се почувствам щастлива.

# 1 134
Много е тежко, но освен да съчувставаме един на друг нищо друго не можем да направим... А ми става още по - тежко, когато си помисля как на края на дните си, поразените от коварната болест, стават раздразнителни и не те допускат до себе си. Cry
А ти искаш толкова много да им помогнеш, но си безсилен.
Те казват: "Ти не си болен, не знаеш какво ми е... Не мога вече да се боря!"
А, когато кризата отмине виждаш, че надеждата в очите им пак се връща и са готови за борба до следващата криза... Cry
Болката е голяма, момичета, и това, че я споделяме тук пак не може да я облекчи!
Прегръщам ви всички Hug
Бъдете живи и здрави, за да можете да се грижите за децата си пълноценно!

# 1 135
Времето не лекува, не и смърт на близък човек.
Просто се учим да живеем с болката, но никога времето не може да излекува такова нещо. Cry

# 1 136
  • София - Младост 1А
Времето не лекува, не и смърт на близък човек.
Просто се учим да живеем с болката, но никога времето не може да излекува такова нещо. Cry

Така е... поглъща ни ежедневието, но болката си остава.
Но трябва да вярваме и да даваме кураж на близките си, които се борят. Трябва да вярваме!

# 1 137
Баща ми му откриха рак на черния дроб преди около 3 седмици .Не съм на себе си от мъка .не мога да се храня нито да спя .Съгласиха се да го оперират във ВМА .Незнам дали ще преживее операцията.Той е силен борбен и изключително добър и честен човек .Мъката ми е непоносима.

# 1 138
Дръж се, Ани. Не пропускай най-трудните му дни във вцепенение заради този шок.
Точно този рак наистина избира добрите и честните. Другите си имат броня от непукизъм.

Питай за всичко, което може да се прави, за да се лекуват и усложненията от болестта.
Хепатопротектори, антисептични билки, масажи и раздвижвания заради евентуалните емболи, вливания заради евентуално обезводняване, обезводняващи - заради евентуални отоци...
Никой нищо не казва по болниците за тези неща като разберат диагнозата...
Всъщност има страшно много неща, които могат да се направят, дори диагнозата да е вярна...

# 1 139
Крисита, препълнена ти е кутията и не мога да ти пиша Peace

Съжалявам за офф-а.

Общи условия

Активация на акаунт