Многодетни мами - тема 67

• 110 821
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
  • offshore & overseas
Много зависи на каква възраст са децата. По принцип до 3-4 години се счита за нормално да боледуват по-често (до 10 пъти/година). По-натам според зависи. За мен въпросът не е дали (и дори не колко често), а колко сериозно боледуват и има ли последствия (усложнения).

При нас в момента предимно малчо се изявява, но той е специален случай. И все пак ходи на ясла и боледува не много повече от някои, които не са родени в началото на седми месец. Последно изкара един вирус с повръщане и ни се разказа тройно играта. Но този вирус го счетох за слаб, защото почти не го „удари“ в гърдите, както си е обичая. И все пак, 2 дни нон-стоп повръщане си е доста уморително за всички, откъдето и да го погледнеш. Особено ми стана благо, когато вече и момичетата започнаха да пищят и да бягат от Никола (като от чумав). hahaha

# 391
  • offshore & overseas
Аз също съм на принципа на Айла за самосправянето и изграждането на имунитет и така действам с големите.

Само че тази метода не е за всяко дете и не е за всеки един момент, а е по преценка (вече имам усет за тези неща за моите си деца).

Калина например беше с астма (след изкарана тежка пневмония, която дойде неясно откъде, малко преди да навърши 2 г.) и докато не я преодоля, единственото ни спасение беше редовното приемане на Сингулар. С нея 4 пъти сме лежали в болница. След като навърши 7, и въпреки лошото си хранене и липсата на активен спорт, тя престана да боледува.

Лю пък никога не е боледувала сериозно.

Никола обаче се нуждае от по-специални грижи (вкл. Сингулар), но и на него не сложих противогрипна. Да видим. Ако до края на март не грипяса, значи ще го мислим пак догодина. Whistling

Иначе моите имат всички ваксини, включително и Нико, при който доста отложихме слагането и ги сложихме по друга схема. Аз съм за изграждането на колективен имунитет и държа да ги имат. Но календарните ваксини не включват противогрипната и не помагат за тия ежедневните вируси, както ги наричам аз.

За здравето на Люся най-сериозно влияние оказа фактът, че тъй и не спрях Калина от ДГ, докато бях бременна и после след като бебето се роди. По този начин тя още като бебе и до 2 г. си изкара доста от вирусите, вкл. и варицелата.

# 392
Radina, препоръчвам ти да прочетеш статията за четирите деца, ако не си я чела. Simple Smile Някой нали я беше постнал по-нагоре. Твоите деца от какво боледуваха тази зима? Гледам, че едното е и по-голямо.

Н2 ми боледува по-рядко от другите двама и по-леко. На всичкото отгоре е злоядо дете. Дори и в градината госпожите ми казаха, че не яде.  Вкъщи се шегуваме, че бацилите не я обичат, защото няма какво да намерят в нея - само кокали.

Н1 боледува тази година веднъж по-сериозно, когато по НГ имаше грип. Вдигна Т за един ден. Но при него често се влачат сополи и придружаваща кашлица. Обикновено минаваме с билкови сиропи и по-специално любимия ни Мукоплант. Кара ги леко, но продължително.

При Н3 имам чувството, че каквото има ще го прихване.  Ей така, за да не остане капо. Дори в момента е с Т и червено гърло.

Противогрипни ваксини не слагам.

При нас миналата година беше много тежко, но моите и тримата са малки. Тази зима имаше периоди , когато и тримата бяха здрави, което миналата зима го нямаше. Така че се надявам да продължим така и занапред.

# 393
Радина Hug Аз съм така от декември(откакто ни погна варицелата) до февруари..През седмица-две са болни със сополи и кашлица.Лекуваме се с чайове и хомеопатия и сиропи,капки,що ли не..но  Rolling Eyes се утешавам,че до АБ не стигаме..(само баткото е пил,веднъж баш като раждах Аля се разболя-без надзора на мама Wink заради отит)
Това за АБ според мен зависи и от лекаря,някои бързат да изписват,а други дават шанс на организма да се справи сам..нашият е от втория вид Wink,но той си ни е близък и си имаме доверие..

Моите са в един градинско-ясленски период..Все нещо се домъква от градината..Днес примерно на тържеството на Радина тъкмо момченцето до нея се прокашляше нещо.. дано е бил на оздравявяне... Crossing Arms
Надявам се от първи клас нагоре драстично да намалеят заболяванията.. Praynig
Ппотивогрипна едва ли ще сложа някога .Другите ваксини са ни налични,на малката й остават още няколко..Като цяло имам резерви около ваксините,понеже нямам особено доверие на здравните власти и контролът,който осъществяват върху тяхното качество и ефективност...

Аз да кажа,че вчера и днес съм по осмомартенски тържества и съм от доволна предоволна..
Стихчето на сина ми,дето ме загуца(за Армани) наистина се оказа част от ревю и въпреки,че не ме допада идеята..останах очарована.Децата бяха много артистични и забавни и всяко момиченце дефилираше и имаше стихче стил "мода",а момчетата ги представиха..Имаха и една готина сценка как таткото и майката не обръщат внимание на детето,казват "заети сме",а в същото време говориха по терефона...Та се получи мило представление и децата бяха страхотни.
За групата на малката пък... Simple Smile ами те бяха много сладки свободни електрони Simple Smile Но като цяло се справиха,танцуваха,скачаха,шоу..Радина си каза стихчето с треперещо гласче,тя всъщност е за пети ден на градина(сред боледуването) и доста стесната изгреждаше,но се справи..Аз очаквах да се разреве и да откаже да говори,тя си каза всичко самичка..Та се гордея и с нея Simple Smile

Аня,честито завършване на теб!:-)
Покрай това,дето писа,че само с учене се занимаваш се сетих как като бях на системи бременна няколко месеца съседите (от квартала) бяха решили,че съм записала пак нещо да следвам и затова не ме виждали навън с децата Grinning Ученето е сериозна работа Wink

Аз тези дни разбрах,че приятелка ще има трето дете много се радвам..(най-вече,защото няма да све единстветите луди в квартала Wink)

И аз четох за четирите деца и май тъкмо Радина я беше пуснала..И според мен са винаги различни децата..това му е хубавото и интересното..Как ми се ще да можеше ей така да идват децата..без особени неразположения...бих имала поне още толкова..

# 394
Честит празник,мами!Да сте щастливи и много обичани!
По въпроса за болестите-у нас цяла зима само с хомеопатия сме се лекували.Ваксини не слагам и грип никой не е карал.Варицелата доста ни измъчи,но мина....Залагам на храната,спорта(по цял ден сме навън почивните дни),през седмицата всеки ден са на танци или плуване и пак поне за час с колелетата в парка.Домашната работа ми куца като все сме навън, но така е по-добре отколкото вкъщи и болни.
Ще си вземаме куче....дали ще се оправя и с него.Според мъжа ми ,по-лесно ще е с още едно бебе...

# 395
Честит празник,дами!:)

# 396
Честит празник, мамчета.
Наскоро и тримата бяха болни в комплект. Ужасно е. Сега мидъла е с бронхоспазъм и му правя инхалации по 5 пъти. През ноща пък от шума се събужда бебето и после и него приспивам и ноща става дълга

# 397
Честит празник, мами! Пожелавам ви всеки ден да сте обичани и желани!
И моите деца са от боледуващите по цяла зима. Н1 тази зима за първи път изкара без сериозно боледуване. Един път беше с кашлица и хрема и се оплака, че го боли гърло. Н2 и Н3 обаче са си постоянно хремави и кашлящи. Двете цяла зима се редуват или засичат. Една седмица са здрави, после една седмица са болни. Понякога и по две седмици изкарват със същите симптоми. Наскоро даже и антибиотик пиха, че ги нападна една неспираща суха кашлица... А не са спрели да пият билков чай с мед цяла зима. Често ближат и мед от лъжица. Понякога ми омръзва от това боледуване, но и батко им боледуваше по същия начин на тяхната възраст, така че се надявам да изградят имунитет до 2-3 години и да разредят боледуването. Освен това не са правили никакви усложнения, не съм влизала в болница с никое от децата, така че съм благодарна, че ми се разминава сравнително леко. Аз и сестра ми сме боледували също често като малки и то с усложнения и често влизане в болница. Моите деца са по-здрави от тази гледна точка. Но и са кърмени всичките, макар и с различна продължителност. А аз и сестра ми не сме били кърмени...

# 398
  • София
Честит празник и от мен  bouquet
Аз сополките и кашлицата като по-малки не ги броя за сериозно боледуване. Нещо през което се преминава и постепенно отшумява. Малката покрай каките, които ходеха на детска от рано почна със сополките, но пък когаот тръгна на детска вече беше изкарала повечето градински вирусчета явно и почти не боледуваше.
Бързо оздравявена на всички болни дечица.
Нямам търпение да стане още по-топличко и да изкарваме по-дълго време навън.
А как не ми се ходи на работа напоследък, просто не е истина... Mr. Green

# 399
Честит празник! Бъдете здрави, обичани и винаги позитивни!  bouquet

# 400
То и при нас са основно кашлици и хреми, но при средният положението след вирус винаги се усложнява, защото е с бронхиална асма на алергична основа( прави реакция от ваксините и затова не слагам нищо извън задължителните) и положението почти винаги става страшно. Та не мога да не броя хремата като разболяване...Големият е вече 3 седмица с хрема, слага капки за нос и пие биозин, това е. Малката е само с хрема, рядко кашля, но е супер крива, а средното диване започна с хрема и сега кашля като дърт тютюнджия. Просто това бърсане на сополаци, кашлянето денонощно и неспането ми идват в повече. Не може един да е болен, а на другите да им се размине, няма такъв вариант.
Момчетата плуват целогодишно, всекидневно на открития басейн, не бих казала, че ги навличам с дрехи, не мисля, че са изнежени, гледаме да ги храним здравословно ( да са живи и здрави дядовците на село, гледат животни, плодове и зеленчуци) , АБ пият само в краен случай, ако положението е много сериозно и въпреки това мине не мине месец и се завъртат..един болен да има някъде и моите са следващите...

# 401
  • София/Варна
Радина, моите и тримата са наследили маминия алергичен ген. Момчетата правят ларингиални спазми след среща с вирус, като се надишат с хлор след дезинфекция в градината или при завишени нива на фини прахови частици във въздуха. Девойката реагира с обриви, главно на хранителни дразнители. Момчетата много добре се повлияват от инхалации с физиологичен разтвор. Започваме още при първите симптоми на алергична реакция като комбинираме с прием на Ериус. При девойката се борим с изграждане на правилни хранителни навици - говорим за съдържание на храните, четене на етикетите (да избягва сухо мляко и нискокачествено какао) и ограничаване на бързите въглехидрати. 

# 402
Здравейте,
аз до вчера си мислех, че на ясла не искам да пускам Малчо, за да не се разболява. Обаче, сега като не ходи (на 1 г. и 5м. е) ... да не мислите, че не се разболява?! Покрай батковците де що бацил има, той го лепва. Неотдавна пи 2 АБ един след друг, бори се с остатъчната кашлица. Не съвсем напълно се пребори, според мен. И от вчера - честито, нови сополи попълват редиците. То направо - ужас.
И другите батковци се разболяваха бая, най-големият най-много.
Та, може и да го пусна на ясла, ще видим. Имам още няколко месеца да помисля.  newsm78 newsm78 #Crazy #Crazy

аз мисля, че са наследили кекавото си здраве от  ММ. Аз почти не се разболявам, дори  да ходя зимата без палто. ММ вечно болен - сополив или нещо го тормози. И алергичен, де.

# 403
  • offshore & overseas
Стотици пъти съм го казвала, но ще повторя (за затвърждаване Joy): за мен мотивът за непускане на ясла, за да не боледуват мъниците, не е никак убедителен, особено когато има по-големи дечица в семеството. Именно ЛюМила, която пуснах на ясла от година и 7 м. (защото е родена в нач. на февруари) е най-здравото ми дете.

То като ви чета, дори и Колю, който е много недоносен (III ст., роден в 27 г.с.+6 дни) не боледува много повече от малките деца в темата. Има си специфики, но мога да кажа, че вече виждам светлина в тунела. За него съветите бяха да не го пускам, ама няма начин. Пуснах го и ходи по малко и малко по малко гради имунитет (той си го градеше от преди, с донесените вируси, де). Мин. година е ходил 2 седмици общо през зимата, а тази на всеки 3 седмици ходене „почива“ една.

Както и да е, смятам, че валиден мотив за непускане на ясла е само и единствено това, че искаме и можем да си позволим (кой както го разбира, въпрос на лична преценка) да прекарваме повече и по-качествено време с малкото детенце.

Няма по-хубаво от това детето/децата и мама да прекарат първите си 2-3 години заедно (и заедно с  братчетата и сестричетата), ама истински заедно, а не като при мен, аз не съм имала реално и ден почивка, все нещо чопля.

Не се чувствам добре така, не се чувствам достатъчно отдадена на нищо (ни на деца, ни на работа), но нямам сили да променя нещата. Все си викам засега така ме устройва и не мога нищо да направя, пък то животът си върви.

Иначе и аз като Айла чакам топлото време, за да плъзнем по полянките наоколо (не че ги има много) или по полянките в Младост при нашите, защото до по-далеч не ми се мърда.

Чакам и Великден, за да ми просветне. Laughing

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 14:39 от Мяуче

# 404
  • София/Варна
При мен причина да отложа яслата беше факта, че дребния беше с повишена чувствителност към чуждите белтъци. А яслената кухня е с преобладаващо съдържание на млечни продукти и директорката ми каза, че нямало условия да му се готви индивидуално. Тръгна като стана на 2 години, като се очакваше до тогава да не прави толкова тежки дерматити. Тогава пък започна да прави алергичен ринит, заради белината, с която чистеха в яслената група. Та си имахме много разправии със сестрите и други родители, които като чуеха как се дави в сополи, го набеждаваха за болен. 

Общи условия

Активация на акаунт