Фентъзи и фантастика - Тема 9

• 32 339
  • 728
  •   1
Отговори
# 90
Уф, добавянето е по-кофти от изпускането, беше смехотворно, само няколко зомбита-извънземни липсваха, ама карай...

# 91
  • Вестерос
Точно  Joy

# 92
Хобитът е ужасна адаптация  - гледах го само защото харесвам някои от актьорите. Адаптацията на Властелинът е съвсем отделно нещо - филмите са консистентни,личи си че са правени от един човек и с мерак, а не само за пари или за слава.
Чела съм книгите за ХП много пъти. Първите филми гледах повече от веднъж - другите по един път и толкова, изобщо не мога да ги издържа. Всъщност, и четвъртият е горе-долу добър, само представянето на фалшивия Муди е много различно от това в книгата и е много зле.

В следващите, тонът и поведението на персонажите е съвсем различен от този в книгите, има цели сцени, които са измислени от режисьора (няма да изброявам, но например онази сцена, в която Белатрикс подпали полето е чиста измишльотина, вероятно създадена, за да има актрисата повече екранно време). ...Хърмаяни се държи като мръсница, с извинение, което в книгите никога не се е случвало (по едно време Рон я ревнуваше без основание и толкова, но тя винаги е била разумна и наясно със себе си) - ясно, че е в пубертета, ама все пак да бяха останали верни на образа. Виждането на режисьора за някои от персонажите няма нищо общо с образа им в книгите - Белатрикс е много променена, приятелката на Харгид е някаква гротеска, Бил е просто нелеп - изрично си пише, че е готин, как може да го играе апатичното същество от "Екс Махина" (при това го играе по абсолютно същия начин).

Цялата атмосфера е различна. Наскоро гледах "Фантастични животни.." - атмосферата на този филм е точно като тази от книгите, въпреки че действието се развива в друго време и на друго място. Роулинг е трябвало да наглежда повече процеса на създаване на последните филми за Хари и да държи нещата в свои ръце. Освен това, за мен разделянето на последната книга на две части е абсолютно ненужно - книгата е дебела, но не се случват чак толкова много неща - можеше да концентрират събитията в един филм.

Ето едно обобщение за Хърмаяни, което отговаря напълно на моето мнение за нейното поведение във филмите - не само в Огнения бокал, а във всички до края:

Последна редакция: нд, 08 яну 2017, 16:13 от Petia Ivailova

# 93
  • Вестерос
Да за Белатрикс е измислено ок, но за Хърмаяни хич не съм съгласна, че се държи като мръсница.

# 94
И защо тогава й беше да споделя романтична сцена с Хари (покрай палатката в единия от последните филми) - знам, че това е несбъднатата мечта на много фенове на книгата, но между двамата няма никаква химия...И преди това - цялото флиртуване с Крумчо - вярно, че в книгата танцуват и са заедно на бала, но привързаността е само от негова страна, тя не му дава аванси и го възприема само като приятел...Във филмовата поредица е била запланувана романтична сцена между Хърмаяни и Крум на сватбата на Бил и Фльор - махнали са я, защото не е останало място за нея, но отива на поведението и от преди това.  Embarassed

# 95
  • Вестерос
В книгата между Хърмаяни и Крум има многоо повече, отколкото, което показаха във филма. Там излизаха по срещи даже и Рийта Скийтър май се казваше ги следеше. Това във филма го няма. От там обаче, бала, се разбира , че Рон я харесва и почва да ревнува. В последния филм за сцената с палатката на мен не ми е било романтично. Аз лично никога не съм шипвала Хърмаяни с Харито, за мен са идеалните добри приятели и Рон заради хокрукса изревнува тогава и се разкара- както в книгата така и във филма.  Показване във филма беше , за да се покаже , че не са двойка любовна, а приятелска. Иначе беше излишно тогава и сцената в нечистокръвния принц как Хърмаяни реве и ревнува Рон от Лавендър.

# 96
Така е, излишна беше тази сцена с Лавендър - Хърмаяни ревнуваше и в книгата, но много по-дискретно, не се е излагала така. А отношенията им с Крум са малко особени - вярно, че излизат заедно за един кратък период, но тя винаги се държи доста студено с него. Може би точно това му допада - нали е известен и желан - харесва му, когато някое момиче е по-недостъпно от останалите? Рита умишлено преувеличава нещата между тях в своите статии.

# 97
  • Вестерос
Да ти кажа зависи от четящия, за мен Хърмаяни имаше симпатии към Крум. Аз така съм възприела текста. В книгата доста неща като емоциите на Хърмаяни към Рон са с натрупване, от малки изречения и жестове в продължение на няколко книги, което няма как да ни го покажат, защото ще стане 6 часа единия филма примерно, затова и се залага на такива сцени, където директно ти казват , че тя ревнува и се дразни. За мен това не е промяна на историята, защото се върви по един и същи път.

# 98
Петя,  За Хобитът вярно няма такава лоша екранизация. Първо - разтегнаха го излишно, второ вкараха един куп герои от които нямаха нужда като Леголас и дъщерята на Царя на елфите, а пък други като Бьорн здравата ги окастриха (само от срещата с Бьорн можеха да направят 20 минути).. Характерът на Торин е силно видоизменен, а камъкът Аркен го направиха едва ли не като пръстена, докато той по-скоро е като Силмарилите - не разпалва емоции като страх или гняв, а е вид инсигния на върховен владетел. Битката на джудетата с дракона даже няма да я коментирам. ИЗцяло филмът бе обърнат на Епика. А Гандалф в Хобитът въобще няма чак такива магически способности те се изчерпват с това че хвърля огнени фойеверки и говори с животни. Чак във Властелинът Гандалф е развит като образ

и други неща ми направиха неприятно впечатление, но тези са най-основните - наблегна се на битките като Леголас бе като някакъв Рамбо, а Торин  - като Чък Норис, и между това навряха еднин любовен тригълник елфка-джудже-Леголас и смятат, че филма е готов. Е, да, ама не е.

Хобит е детска приказка, а не прелюдия към Властелинът.

..........

ЗА "Легенда за Търсача" не давам и дума лоша да се каже, особено за Табрет Бетел (Кара). Бриджит Реган (Калан) и Крейг Паркър  - мрачният Рал - също са добре подбрани. Сега вярно, че Брус Спенс  не би бил моята избор за Зед - той изглежда като нещо излязло от гроба - ама явно толкова им е бил бюджета.Повечето епизоди са добре адаптирани спрямо ситуации случващи се в първите  две-три книги. Вторият сезон ни отпраща към късни книги от поредицата, към "алтернативни светове" и т.н. но като цяло пак е добре адаптиран например в последните епизоди бе прекъсната времевата линия чрез Лавинния огън, който е някъде 10 или 11 книга.
Вярно - във втория сезон не са карали съвсем по сценария и все пак повечето от героите се появяват - и то в ролите коите имат - "Легенда за Търсача" е нещо "Готъм", но в друг жанр.

П.С. по принцип Мрачният Рал се появява в първа и втора книга - сериите до отварянето на Кутиите - впоследствие, той е заменен от други герои като Дрефан, джаданг, никълънс и т.н. но те имат същата натовареност, затова във втория сезон са спестили от кастинг на актьори, като са продължили с един и същ герой - и се е получило добре.

Последна редакция: пн, 09 яну 2017, 09:13 от Джон Сняг

# 99
  • Вестерос
Koлко книги са те?

# 100
Довършвам "Границата"на МакКамън, края на книгата започва да ме разочарова. Патосът ми идва малко в повече, типично по американски.

# 101
Тери гудкайнд
прелюдии

Първият изповедник. Легендата за Магда Сеарус. (The First Confessor:The Legend of The Magda Searus, 2013)
Прелюдия: Дългът на костите (2001; ISBN 9547332376)

Първото правило на магьосника (1994; ISBN 954733011X) - книга 1
Камъкът на Сълзите (2 части) (1996; ISBN 9547330489, ISBN 9547330497) - книга 2

Кръвта на Братството (1997; ISBN 9547330640) - книга 3
Храмът на Ветровете (2 части) (1998; ISBN 9547330926, ISBN 9547330934) - книга 4
Душата на Огъня (2 части) (1999; ISBN 9547331213, ISBN 9547331221) - книга 5
Вярата на Прокудения (2 части) (2000; ISBN 9547331752, ISBN 9547331760) - книга 6
Колоните на Сътворението (2 части) (2001; ISBN 9547332597, ISBN 9547332600) - книга 7
Уязвимата империя (2 части) (2003; ISBN 9547333542) - книга 8
Лавинен Огън (2 части) (2005; ISBN 9547334182, ISBN 9547334190) - книга 9
Призраци (2006; ISBN 9547334956) - книга 10
Изповедник (2008; ISBN 9789547335677) - книга 11
Машина за знамения (The Omen Machine, 2011; ISBN 9547337169) 12
 The Third Kingdom (2013) - книга 13
Severed Souls (2014) - 14
Warheart (2015)  книга 15

Законът за  деветките  -  описва събития слючили се след като вече е изминало определено време в сетинга. не знам какво е обратното на прелюдия???

повечето ги има в читанка.... ако те мързи - има и сериал - два сезона. Първият се движи плътно по случващото се в 1 и 2 книга, вторият има голяма свобода, и е по-скоро по последните книги. - 9-10-11

книгите са по-скоро детско фентъзи,  много са подходяки за тийнове, в 90 процента от времето единият от двамата - Калан или Ричард е пленен и другият трябва да го освобождава, после има прегръдки и целувки, освен това много се обичат, но не може да правят секс,
Скрит текст:
защото ще се роди чудовище с безмерна мощ.
. През повечето време разни горещи мацки пленяват Ричард и искат да го  направят свой роб, пък него верността към Калан го крепи и все се освобождава-. типично тийн фентъзи.

П.С. хубавицита Калан все я отвличат мъже, а Ричард  - жени - как веднъж не се случи обратното.  Joy Joy JoyИ винаги насилниците имат перверзното желание да правят секс с жертвата, но не им се получава.

Последна редакция: пн, 09 яну 2017, 14:29 от Джон Сняг

# 102
  • Вестерос
Не четеш, казах, че съм гледала сериала,

Това значи са всичкото книги за Мечът на истината?

# 103
 на официалната страница, на Гудкайнд в уикито пише, че са всички-https://bg.wikipedia.org/wiki/Тери Гудкайнд

П.С- изпуснал съм една  - Death's Mistress (2017) - с нея списъкът е пълен! обаче да си призная-  последните 3-4 книги  книгите не съм ги чел, не мога да давам информация за тях. Чел съм до Изповедник - вкл., плюс Дългът на Костите и, Законът на деветките, все си мисля да прочета Първият изповедник.

# 104
Здравейте. Аз започнах да чета "През Вселената" на Бет Рейвис...
Засега изчетох само първа глава,очертава се да е доста тежка книга Sad
Как ще стигна до края (340 страници), не знам... Tired

Скрит текст:
Ужасяващ и очарователно клаустрофобичен шедьовър, наполовина научнофантастичен, наполовина дистопичен, но изцяло брилянтен!
"Ню Йорк Таймс"

Изминали са 200 години, откакто 17-годишната Ейми е напуснала Земята заедно с родителите си.
Космическият кораб "Благословеният", който ги отнася все по-навътре в космическото пространство, е с размерите на цяла държава и е един затворен в себе си свят. Ейми е потопена в дълбок сън в криогенна камера и е предвидено да се събуди на нова планета. Но най-неочаквано някой започва да изключва камерите, обричайки замразените пътници на смърт. Ейми оцелява на косъм, но се озовава сама сред враждебно настроени непознати в затвореното пространство на кораба, където всичко й е чуждо. Ще съумее ли Ейми не само да оцелее, но и да поведе кораба и пътниците му към ново бъдеще?

Бет Ревис пише първата си книга още като ученичка в класната стая, когато учителите не са успявали да задържат вниманието й и тя запълва времето си със съчиняване на истории в полетата на тетрадките. Оттогава не е спряла да пише научна фантастика, а дебютната й книга "През Вселената" жъне небивал успех и е бестселър според вестник "Ню Йорк Таймс".

Потръгна ли ти книгата? А наскоро я прочетох и видях, че сега са пуснали и филм по нея. На мен не ми се видя тежка, дори по-скоро леко тинейджърска. Приятно ми беше да я прочета, без да е шедьовър.

Общи условия

Активация на акаунт