Фентъзи и фантастика - Тема 9

• 32 792
  • 728
  •   1
Отговори
# 300
Да, увлекателно пише, а дори съм го чела в превод, а не оригинал, и пак беше хубаво.
Някои от по-новите имат хубави сюжети, а не умеят да докоснат читателя, все нещо не достига. Еднодневки, които четеш точно като дъвка за убиване на времето, а не заради удоволствието от четенето. 

# 301
  • София
Някои от по-новите имат хубави сюжети, а не умеят да докоснат читателя, все нещо не достига. Еднодневки, които четеш точно като дъвка за убиване на времето, а не заради удоволствието от четенето. 
Това важи и за много от по-старите. Истински силните автори винаги са били малцинството Wink А и да не забравяме, че истинско удоволствие носят различни неща, на различните читатели Simple Smile

Колелото между другото имам намерение да го прочета, стига психически да намеря сили за такава дълга поредица. Въпреки, че от тези коментари тук, малко ала дързост и красота ми звучи, но със сигурност поне бих му дала шанс... за търсача не съм така сигурна.

Последна редакция: вт, 17 яну 2017, 12:09 от Angel_Dust

# 302
Те са си класически фентъзита в чист вид Simple Smile
Напоследък станаха модни поредици с повечко герои и по-разнопосочен сюжет, а и с повечко кръвчица
Струва си да се прочетат в подходящ момент

Стигнах до Господарката на езерото
Никаква поредица за вещер не е това, а поредица за Цири. Последната книга започна прекрасно Simple Smile Голям смях Simple Smile

# 303
  • България
Скрит текст:
Те са си класически фентъзита в чист вид Simple Smile
Напоследък станаха модни поредици с повечко герои и по-разнопосочен сюжет, а и с повечко кръвчица
Струва си да се прочетат в подходящ момент

Стигнах до Господарката на езерото
Никаква поредица за вещер не е това, а поредица за Цири. Последната книга започна прекрасно Simple Smile Голям смях Simple Smile

Tired
Поне Гералд присъства ли в историята?

# 304
Е, спи с тая оная, спокойно Simple Smile

# 305
  • София
Нали на Колелото последната е Спомен за светлината? Или нещо ми липсва?

# 306
Тя е, съвместната им книга, тя  е последна
Помня колко я чаках, изчетох я на английски, след цялата поредица на бг...добре че Сандерсън пише много леко и увлекателно също, та я изгълтах на един дъх  Simple Smile

# 307
  • София
А аз стигнах до 4-ти сезон и го зарязах някъде по средата. Просто отвратителен е! А беше много хубав сериал през първите два сезона. Не знам Робърт Карлайл защо не вземе да напусне?

И аз първо го бях зарязала посредата на 4-ти. Ама не обичам да зарязвам нещо наполовина и пак се насилих. 11 сезона на "Supernatural" изгледах, та това ли ще ми се опре. Ама не стана. Не знам как успяха така да го омажат. Бях ужасно надъхана като започна, защото аз от дете обожавам приказки. От няколко години съм си навила на пръста да си направя една красива колекция с книги с приказки.

# 308
Оф, изгълтах над 300 страници от кръвен обет и съм много доволен.  Все повече ми се набиват аналогиите между фелдмаршла Тамас и Оливър Кромуел и преврата в Англия, където обесват Чарлз, но е използвана механика тип "Убиеца и шута" на Хоб или "Мъглороден" на сандърсън. Страхотно са по пресъздали като характер, - студен, жесток, в същото време - малко и идеалист, но без сантименти. готов да взима тежки решения. Син, който не е на неговото ниво - твърде голям идеалист и романтик е, не е готов да взема трудни решения.  (синът на Кромуел не го е наследил.)Страна разкъсвана от гражданска война. Предстоящ апокалипсис. Бог - демон, който може да бъде възкръсен. Интриги на килограм. Атентати срещу тамас и поредица от битки - улични и полеви, като в тях се използват пушки, оръдия, сапьори и магия. с нетърпение ще чакам да излеез втората част.

П.С.  всеки умира Привигелирован умира с един и същи думи..... "не престъпвайте завета на (бог) Крезимир"... Апокалипсиса наближава.  само дето никой не знае какъв е завета на Крезимир - който е съществувал преди 1400 години - ако приемем, че е действителна личност. А всичко в архивите отнасящо се за този завет, загадъчно е унищожено.......

Последна редакция: вт, 17 яну 2017, 13:15 от Джон Сняг

# 309
 Значи ако някой се чуди в света на Браян маккелън има три вида  магия,( както имаше и във Хоб - Умели,  Осезатели и Синорна ) - тук има Привилегировани - аристократите, Барутни магове/Отличници -войниците и офицерите и Чудаци. Привигелированите използват пръстите на ръцете си за да контролират  стихиите Отвъд -  въздух, вода, огън, земя и етер. по един пръст за всяка. Ако изгубиш умението си ставаш Неутрализатор - човек когото Привигелированите не могат да докосват с магията си. Барутните магове могат да възпламеняват барут и да убиват пора на над 2 километра. Извънредно точни са, а сред тях най-характерни са Отличниците, които са най-добрите Барутни магове и задължително са офицери. Ако имаш злато в кръвта не можеш да възпламеняваш. Привилегированите и Барутните магове сериозни се мразят - различни съсловия, различни магии. чудаците си имат своите странности - човек който има третото око, човек който може да изкара без сън, човек който създава храната от нищото (невероятно полезен по време на война), човек който разпознава лъжците и т.н. Малко напомнят Епичните на Сандърсън. (много влияния от Сандърсън ще откриете - Браян Маккелън признава, че се е учил от него)

Тамас губи жена си, след като тя и той са шпиони, в Кез я екзекутират, а кралят отказва да се застъпи за нея. След което крал мануич подготвя унизителен полу-васален договор с краля на Кез....и Тамас спретва преврат. Всъщност така започва книгата. Бившят инспектор Адамат крачи сред труповете, влиза в залата а на трона седи Тамас, който му дава  да се заеме с едно разследване - да разбере какво значи репликата "не престъпвайте завета на Крезимир".
И тъй почва книгата....образите са изградени много качествено, при Хоб съм виждал подобно нещо, но на места откривам нещо от хумора на Ририя, механиката  по-скоро на Сандърсън, макар да съзирам елементи и от Хоб - по -специално първата трилогия за убиеца.
сюжета - управлението на О. Кромуел. Много съм доволен, защото купих последната бройка в книжарницата, държаха я на склад. Сега ще чакам втора книга.

Скрит текст:
има невероятно трудни решения които трябва да се вземат. Появява се човек който прави  питателна храна от нищото - и може да изхрани 5000 души, разправяйки че е бог Олен, или който там беше, обаче няма такъв бог, а само светия - брат на бог  Крезимир. Църквата иска главата на този човек. От Лудницата също го погват, защото го смятат за избягал оттам Чудак, но пък  финансовото министерство е много доволно от присъствието му, защото с безплатна храна повдига духа на войниците. Човекът може да е шпионин, но по всичко личи, че е безобиден и иска да го наричат майстор готвач. Голям ексецнтрик. но пък е много полезен, помага на човек да се отпусне след хубаво хапване и да си забрави грижите. Обаче лудницата доставя Селитра.
И така - кое е по-важното - безплатната храна, и високия дух или много селитра, която е необходима за барута по време на война и добрите отношения с Църквата?
newsm78

Последна редакция: вт, 17 яну 2017, 13:37 от Джон Сняг

# 310
  • Вестерос
Джони, потренирай по-сбито да пишеш.

Какво ви е мнението за Аз,вещицата?

# 311
  • София
Лошо ми е като цяло hahaha

Леко скучновато четиво, без особен замисъл.

# 312
  • Вестерос
Ще пропусна тогава  Grinning

# 313
  • Майничка
...При него поне книгите излизаха в обозримо бъдеще. ...

Да бе, първата книга от "Колелото на времето" си купих преди да забременея, а последната си я купи вече 13-годишната ми дъщеря!

# 314
  • София
E, при 15 книги поредица... това прави по да кажем 1 книга годишно, не е зле никак. (ако тогава е почнало издаването им/писането им, никак не съм наясно).

Аз приключвам с Пяната на дните и утре започвам Републиката на крадците Heart Eyes, вече толкова ме сърбят ръцете за нея, че не мога да я отлагам нито ден повече Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт