Майчинството счетоводно-72

• 69 326
  • 767
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте!  Аз съм сервитьорка година и половина и съм бременна,вече сме на 1 месец. Въпросът ми е: във кой месец мога да изляза във болничен и ако нямам платени всички осигуровки ще получавам ли някъкви пари? Благадаря ☺

# 61
  • Sofia
Здравейте, аз писах преди няколко месеца за случая на дъщеря ми, на която и прекратиха трудовия договор  ( срочен договор) по време на 45 дневния болничен за раждане. Тя имаше пълен осигурителен стаж повече от 2 год.преди това и сега от НОИ и изплащат обезщетение до 410-ия ден,като тя си внася здравните вноски. Намерихме фирма,която да я назначи и веднага да я освободи в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.и въпроса ми е какви документи и къде фирмата трябва да подаде за нея?Тя ще си поеме всички осигурителни вноски за периода,които ,ако може да ми кажете какви са и колко са като сума?  На какво основание и по кой член може да я назначат? Може ли фирмата да я санкционират при проверка,за това, че и прави тази услуга?

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 05:06 от sunshine through the rain

# 62
Здравейте, и аз да се включа с въпрос. Тези 180 дни болничен през прекъсване са само за бременност нали, не се влияят от други болнични който съм ползвала преди това така ли? Благодаря!

# 63
  • София
Здравейте, за втората година майчинство, кои приложения трябва да попълня?

# 64
  • Бургас
Аз тук да се включа - и в какъв срок преди изтичане на първата година се подават?

# 65
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!  Аз съм сервитьорка година и половина и съм бременна,вече сме на 1 месец. Въпросът ми е: във кой месец мога да изляза във болничен и ако нямам платени всички осигуровки ще получавам ли някъкви пари? Благадаря ☺

В болничен излизаш, когато АГ прецени, че имаш нужда.Най-малко ти трябват 180 дни до 45-дневния болничен, за да не минаваш Телк, особено ако няма реална причина за болничния.Зависи кои осигуровки не са платени.Като цяло, ако имаш нужния стаж, ще получаваш обезщетение.

Здравейте, аз писах преди няколко месеца за случая на дъщеря ми, на която и прекратиха трудовия договор  ( срочен договор) по време на 45 дневния болничен за раждане. Тя имаше пълен осигурителен стаж повече от 2 год.преди това и сега от НОИ и изплащат обезщетение до 410-ия ден,като тя си внася здравните вноски. Намерихме фирма,която да я назначи и веднага да я освободи в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.и въпроса ми е какви документи и къде фирмата трябва да подаде за нея?Тя ще си поеме всички осигурителни вноски за периода,които ,ако може да ми кажете какви са и колко са като сума?  На какво основание и по кой член може да я назначат? Може ли фирмата да я санкционират при проверка,за това, че и прави тази услуга?
Щом изтекат 410-е дни на дъщеря Ви, трябва да я назначат в новата фирма, да "отработи" 1-2 дни и да подаде Приложение 7 на новия работодател.Той го подава в НОИ.
Осигурителните вноски зависят от заплатата, на която ще бъде назначена, но за няколко дни няма да са много.После си плаща пак здравните о-ки в размер на 20,16лв към работодателя, щом е фиктивно.
Основанието за назначаване си го знаят, нека има обаче изпитателен срок, за да може след изтичане на втората година да отиде на борса при съкращаване без да се иска разрешение от ИТ.Фирмата официално не прави "услуга" и това не се споменава на никой.Няма да има санкции.

# 66
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Аз тук да се включа - и в какъв срок преди изтичане на първата година се подават?

Подава се Приложение 7 изтеглено от тук:
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
Според мен е добре поне две седмици преди изтичане на 410-е дни да се подаде в счетоводството/работодателя.

# 67
  • Plovdiv, Purvenes
Здравейте! Имам следния въпрос - втора година майчинство ми изтича края на този месец, след това няма да мога да се върна на работа так как детето ми не посещава детска градина и няма кой да я гледа освен мен, та да питам как мога да се запиша на борса по труда? Ако ме съкратят по взаимно съгласие имам право само на 4 месеца на минимално плащане? А ако ми направят трансфер в друга фирма и ме уволнят поради някакви причини колко месеца ще мога да получавам обезщетение от ТБ ( имам около 5 години стаж) ? На основа на какво се изчислява обезщетение? Или по добър вариант да ме съкратят от работното ми място по взаимно съгласие и да се запиша в друга фирма с изпитателен срок 1 мес и след това да ме съкратят? Извинявам се ако объркано написано.

# 68
Здравейте, честита 2017 година!

Втората година на майчинството ми приключи ноември 2016.
В момента съм в неплатен до май месец 2017 (за отглеждане на малко дете до 8г.).
Очаквам второ дете с термин 10.09.17.
Обясниха ми, че мястото във фирмата ми се пазело до навършване на 3г. на първото ми дете (ноември 2017)...
Какви варианти имам, за да получавам отново майчинство и за второто ми дете (на постоянен трудов договор съм),  как бих могла да застъпя периода от май месец, когато изтичат 6-те месеца неплатен (на ММ на му се полагат), до 45-те дена преди раждането на второто?
Има ли вратичка, която да използвам или щом вече съм си взела 6-те месеца, няма какво да се направи, освен да искам периодично болнични от наблюдаващия лекар (много сложен за мен вариант)?
Всичко е още по-сложно, поради факта, че не съм в България, моля за помощ и за разясняване на моя казус.
Благодаря!

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 17:57 от LaBrujaMaruja

# 69
  • Бургас

Подава се Приложение 7 изтеглено от тук:
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
Според мен е добре поне две седмици преди изтичане на 410-е дни да се подаде в счетоводството/работодателя.

Много благодаря  bouquet

# 70
Здравейте и от мен! Имам такъв въпрос и дано някой да ми отговори: Бременна съм в началото на 5-ти месец, на 41 години съм и бях решила да се пазя, но не ми се стои вкъщи до хладилника и предпочетох да ходя на работа. В изпитателен срок съм и допусках, че като ми стане виден коремът, ще намерят причина да ме освободят. Та така, преди малко,  след края на работния ден, ми казаха утре да си занеса книжката, да ми я оформят, вероятно от утре ще е заповедта. Въпросът ми е, ако утре, преди да разпиша, ми дадат болничен (ще се моля да е дълъг), ще важи ли болничният  и ще го платят ли? И, ако не отида да разпиша заповедта, а излизам до края в непрекъснати болнични (което изобщо не знам дали ще стане), ще ми се плащат ли болничните и могат ли да намерят начин да ми връчат заповедта за освобождаване.
Много благодаря предварително.

# 71
Договорът за изпитване ще се прекрати независимо дали лицето е в болнични, а болничният ще се плати в рамките на допустимите дни след прекратяване (забравих колко бяха)  Embarassed

# 72
Здравейте.За втори път ще задам един и същ въпрос,но тъй като получавам различна информация от няколко места и ми е безкрайно неясно ще си го позволя.Та въпросът ми е дали правилно съм разбрала.Бременна съм във втория месец.
1ви вариант-взимам по някога болнични,разпокъсани,ходя на работа и пак в болнични и майчинството ми се смята по сумата преведена ми пт НОИ.
2ри вариант-от 4 месец излизам в болнични до края на бременността(въпросните 180дни,които мога да си позволя)като месец за месец ми се застъпва и нямам ден ходене на работа и после майчинството ми се смята по сумата,върху която са ме осигурявали.
Съжалявам за дългия пост и повтарящия се въпрос,но за мен е важно да съм сигурна.Ще се радвам някой да ми отговори.

# 73
Договорът за изпитване ще се прекрати независимо дали лицето е в болнични, а болничният ще се плати в рамките на допустимите дни след прекратяване (забравих колко бяха)  Embarassed

А, ако утре не отида да подпиша заповедта, как ще ми я връчат, кога и с каква дата?

# 74
Не е необходимо твоето съгласие за да се прекрати този договор. Не знам при вас как би се процедирало, но моят работодател директно пуска уведомлението за прекратяване в НАП.

Общи условия

Активация на акаунт