Майчинството счетоводно-72

• 69 369
  • 767
  •   1
Отговори
# 75
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Договорът за изпитване ще се прекрати независимо дали лицето е в болнични, а болничният ще се плати в рамките на допустимите дни след прекратяване (забравих колко бяха)  Embarassed

А, ако утре не отида да подпиша заповедта, как ще ми я връчат, кога и с каква дата?

Могат да ти я пратят по пощата като препоръчано писмо и се счита за официално връчване също.

//Срокът за болничен след прекратяването е 30 дни

# 76
Здравейте! Имам следния въпрос - втора година майчинство ми изтича края на този месец, след това няма да мога да се върна на работа так как детето ми не посещава детска градина и няма кой да я гледа освен мен, та да питам как мога да се запиша на борса по труда? Ако ме съкратят по взаимно съгласие имам право само на 4 месеца на минимално плащане? Да А ако ми направят трансфер в друга фирма и ме уволнят поради някакви причини колко месеца ще мога да получавам обезщетение от ТБ ( имам около 5 години стаж) ? Ако това е осигурителен стаж (т.е все на 8 часа), ще имаш право на обезщетение за 6 месецаНа основа на какво се изчислява обезщетение? 60% от дохода от предходните 24 месеца.Втората година майчинство се взема за база МРЗ.Или по добър вариант да ме съкратят от работното ми място по взаимно съгласие и да се запиша в друга фирма с изпитателен срок 1 мес и след това да ме съкратят? Това е най-приемлив вариант Извинявам се ако объркано написано.

Здравейте, честита 2017 година!

Втората година на майчинството ми приключи ноември 2016.
В момента съм в неплатен до май месец 2017 (за отглеждане на малко дете до 8г.).
Очаквам второ дете с термин 10.09.17.
Обясниха ми, че мястото във фирмата ми се пазело до навършване на 3г. на първото ми дете (ноември 2017)...
Какви варианти имам, за да получавам отново майчинство и за второто ми дете (на постоянен трудов договор съм),  как бих могла да застъпя периода от май месец, когато изтичат 6-те месеца неплатен (на ММ на му се полагат), до 45-те дена преди раждането на второто?
Има ли вратичка, която да използвам или щом вече съм си взела 6-те месеца, няма какво да се направи, освен да искам периодично болнични от наблюдаващия лекар (много сложен за мен вариант)?
Всичко е още по-сложно, поради факта, че не съм в България, моля за помощ и за разясняване на моя казус.
Благодаря!

Лично аз освен с болничен в твоя случай за друг вариант не се сещам.Ако някой колега има идея, нека сподели.

# 77
Значи най-добре е утре да си взема болничен, за да измисля план Б и да ида да си разпиша после заповедта с достойнство.
Благодаря ви, момичета, хубаво е да има човек на кого да разчита за мнение, та било то и нета. Хубава вечер!

#Crazy Нещо изперках и не мисля - добре, утре, като ида по обяд с болничния лист да ме освобождава, той може ли да не ми го приеме?
Не е ли по-добре да се обадя, че имам болнични, някой да ми го занесе, а след няколко дни да ида да оправим заповедта и книжката? newsm78

# 78
По закон е длъжен да го приеме и представи в НОИ, щом не са минали 30 дни от датата на прекратяване.
КСО чл.42 ал.2

# 79
Здравейте,
Приключват ми двете години майчинство и по взаимно съгласие ще ме освободят от работа. По какъв членове е най-добре да стане, имам ли възможност за борса? За колко месеца? Никога не съм била на борсата.

# 80
Ако прекратяването  е по взаимно съгласие 4 м с минимално обезщетение.

# 81
Благодаря! А другите варианти какви са - т.е. ако ме освободят по мое желание? Има ли значение колко е трудовия стаж общо?

# 82
Благодаря! А другите варианти какви са - т.е. ако ме освободят по мое желание? Има ли значение колко е трудовия стаж общо?
Ако е по твое желание пак е 4 месеца.

# 83
Здравейте, бях записана фиктивно при приятел на работа, за да вземам майчинство и си плащах осигуровките. След 2те години майчинство разбрах, че се плащат данъците върху платения годишен отпуск. Задължително ли е да се "използва" този отпуск и колко приблизително трябва да платя? За минимална работна заплата.
Благодаря много! bouquet

# 84
  • София
Момичета, здравейте! Връщах се назад да чета, сигурна съм, че беше коментирано наскоро, но не намерих точно каквото ми трябва.

В болничен съм от началото на бременността (август 2016) и сега в края на януари 2017 изтичат 180 дни непрекъснат болничен. Това, че тези 180 дни са в 2 календарни години, означава ли че за 2016 имам 180 дни и за 2017 също и няма нужда да се явявам на ТЕЛК?
Също така последния ми болничен е с различна диагноза от предишните (ако това има значение).

Не съм наясно и не знам дали ако попитам в болницата ще ми отговорят на разбираем език.
На 20-ти февруари трябва да изляза в болничен 45 дни преди термин.

Коя е по-добрата опция, дали е възможно и как ще ми се отрази на изчисляването на майчинството след това (осигурявам се на 2000 лв.) - да се върна на работа за 1 ден (т.е. да има прекъсване болничния) и след това отново да изляза в болничен или да си пусна отпуска до 19-ти февруари. Вариант е явяването на ТЕЛК, но реално ще ми трябва за 20 дни болничен (за февруари).

Съжалявам, че го написах доста объркано, надявам се да ме разберете и благодаря предварително за разясненията.

# 85
  • Стара Загора
Момичета, здравейте! Връщах се назад да чета, сигурна съм, че беше коментирано наскоро, но не намерих точно каквото ми трябва.

В болничен съм от началото на бременността (август 2016) и сега в края на януари 2017 изтичат 180 дни непрекъснат болничен. Това, че тези 180 дни са в 2 календарни години, означава ли че за 2016 имам 180 дни и за 2017 също и няма нужда да се явявам на ТЕЛК?
Също така последния ми болничен е с различна диагноза от предишните (ако това има значение).

Не съм наясно и не знам дали ако попитам в болницата ще ми отговорят на разбираем език.
На 20-ти февруари трябва да изляза в болничен 45 дни преди термин.

Коя е по-добрата опция, дали е възможно и как ще ми се отрази на изчисляването на майчинството след това (осигурявам се на 2000 лв.) - да се върна на работа за 1 ден (т.е. да има прекъсване болничния) и след това отново да изляза в болничен или да си пусна отпуска до 19-ти февруари. Вариант е явяването на ТЕЛК, но реално ще ми трябва за 20 дни болничен (за февруари).

Съжалявам, че го написах доста объркано, надявам се да ме разберете и благодаря предварително за разясненията.
Здравей, аз съм в почти същата ситуация. На 01.01.2017 ми изтекоха 180 дни болнични. Разпитах и комисията ЛКК и в НОИ и се оказа че се броят всички болнични ( според ЛКК от последния ми цикъл ), без значение от кого са издадени ( аз имах в началото на бременността 38 дни от личния лекар с различни диагнози ) и с каква диагноза са и без значение, че бременността ми влиза от 2016 в 2017 година. Няколко дни преди да ми изтече последния болничен подадох документите, които изискват от ТЕЛК и сега все още чакам писмо от тях да се явя и да ми кажат решението си.

# 86
  • София
Здравейте,
искам да попитам следното. 45 дневния болничен преди раждане ми беше до 08.01.2017г., но аз родих на 19.12.2016г. Беше ми издаден 42 дневен болничен от тази дата до 28.01.2017г. Какво става с тези дни от 19.12.2016г. до 08.01.2017г.?  Rolling Eyes Какво се случва, когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния болничен?

# 87
  • Пловдив
Здравейте,
искам да попитам следното. 45 дневния болничен преди раждане ми беше до 08.01.2017г., но аз родих на 19.12.2016г. Беше ми издаден 42 дневен болничен от тази дата до 28.01.2017г. Какво става с тези дни от 19.12.2016г. до 08.01.2017г.?  Rolling Eyes Какво се случва, когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния болничен?
Изравняват се с третия болничен, който трябва да издаде педиатърът на детето, след изтичането на 42-дневния. Поне при мен беше така, защото аз родих преди термин с планово секцио, но при мен разминаването е само с една седмица.

# 88
Здравейте, ще се радвам ако някой може да ми даде отговор на следния казус. Вчера са ми превели детските, днес си проверих банкирането и се оказа, че от банката са ми удържали 24 лв от тях,за застраховка на дебитната карта. Та въпросът ми е има ли право банката да удържа сума от социалната помощ за детето за тяхна такса? Доколкото знам, тези пари са освободени от всякакви данъци и такси?

# 89
Вероятно си подписала договор позволяващ на банката да прави удръжки от наличността по сметката, какво ги интересува какъв е произхода на парите.

Общи условия

Активация на акаунт