Майчинството счетоводно-72

• 69 381
  • 767
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте ! Бих искала да ползвам втора година майчнство с минимално обезщетение. Въпросът ми е кога мога да запиша децата на ясла без това да се отрази на възнаграждението ми от НОИ ? Изобщо, мога да ги запиша на ясла, докато съм в майчинство ?

# 91
  • Пловдив
Изобщо, мога да ги запиша на ясла, докато съм в майчинство ?

Ако искаш да взимаш 340 лв майчинство,не може да ходят на ясла до 2 години.Ако искаш ясла,ти трябва да се върнеш на работа/болничен/отпуск и ще взимаш 170 лв майчинство за работеща майка

# 92
Кити, трябва да кандидатствате отсега за яслата за да тръгнат от септември. Аз не искам да ги давам, но за съжаление няма как да отлагам повече от 6 месеца.
Горното важи за държавните ясли.

# 93
здравейте,
Въпросът ми е следния: на 25 декември ми изтече болничния за раждане от болницата след което лич. лекар ми издаде 42 дневния.декември получих два превода на 15 и на 28 или 29.Въпросът ми е следния януари ще взема ли някаква сума пари или чак февруари,от фирмата са ми подали посленяи болничен на 9 този месец.
Предварително благодаря !!!!!!

Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 11:26 от tri6

# 94
Амини - да, но аз искам да си взема 2 г. майчинство, за да мога да съм наоколо, като тръгнат на яслата. Знаеш как е. В началото докато свикнат и преболедуват, аз едва ли ще мога да се вясвам на работа, а работдателят няма да е щастлив от това.   ThinkingМоите са родени в края на май и ако не ги запиша сега, а догодина - реално те ще са на 2 г. и 3 месеца, като почне яслата, а аз ще се върна на работа, като навършат 2 г. Нещо ми убягва как да направя цялата схема....

# 95
Кити, можеш да си пуснеш натрупания платен годишен отпуск за двете години. А иначе и мен ме вълнуват същите въпроси, обмислям да се върна на работа за 4 ч.дневно.

# 96
Здравейте!
Може ли болничен удължен от ЛКК, пак да бъде удължен от нея, без да има нужда от хоспитализация?
Имаме право на общо 180дни непрекъснат болничен или изобщо на 180 дни, като в тях влизат и предходни болнични?

# 97
А дали мога да си ползвам майчинството, докато са на ясла пък макар да е без възнаграждение от НОИ ? Всъщност, на работещи майки изплащат 170 лв за втората година, а на такива които са избрали да ползват майчинството си и да пуснат децата на ясла, нищо ли не се полага ?

# 98
В момента, който децата реално тръгнат на ясла майчинството се прекратява. А работещата майка може да излиза без проблеми в болнични, когато това се налага, може и да е в платен или неплатен отпуск.

# 99
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!
Може ли болничен удължен от ЛКК, пак да бъде удължен от нея, без да има нужда от хоспитализация?Да, но зависи от ЛКК
Имаме право на общо 180дни непрекъснат болничен Да или изобщо на 180 дни, като в тях влизат и предходни болнични?

# 100
  • Стара Загора
Здравейте!
Може ли болничен удължен от ЛКК, пак да бъде удължен от нея, без да има нужда от хоспитализация?Да, но зависи от ЛКК
Имаме право на общо 180дни непрекъснат болничен Да или изобщо на 180 дни, като в тях влизат и предходни болнични?
Не е 180 дни непрекъснат, а общо 180 дни. Аз съм в такава ситуация - Бременността ми е инвитро и започнах да излизам в болнични още от деня на пункцията, като в началото ми ги издаваше личния лекар - 38 дни с прекъсване по 1-2 дни, в които се връщах на работа. Следващите 142 дни ми ги издаваха от ЛКК - непрекъснати и ги сметнаха общо. Казаха, че няма значение, че са с прекъсване и от кого са издадени и с каква диагноза са. Изпратиха ме на ТЕЛК.

# 101
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Честно казано, ми писна да споря в тая тема.
Много често лекарите дори не са в час с нормативната уредба.
Освен 180-ти дни непрекъснат болничен се гледа общо болничните за две години да не надвишават 360 дни.

# 102
  • Стара Загора
Честно казано, ми писна да споря в тая тема.
Много често лекарите дори не са в час с нормативната уредба.
Освен 180-ти дни непрекъснат болничен се гледа общо болничните за две години да не надвишават 360 дни.

Аз не споря, изобщо не бях в час с тези неща преди да се сблъскам с такава ситуация, но се съмнявам лекарите от ЛКК да не са наясно, а и за по-сигурно проверих и в НОИ и там ми казаха същото - Няма значение, че болничните са с прекъсване. Ако в ЛКК и в НОИ не са наясно следва и ТЕЛК да не са наясно  Rolling Eyes Със сигурност дори не доближавам 360 дни болнични за целия ми трудов стаж.

# 103
Здравейте  Hug От няколко дена ме мъчи един въпрос и ще се радвам, ако може някой да ми отговори Simple Smile От другия месец (17.02) трябва да ползвам болничния, който е 45 дни преди термина. Проблема е там, че сегашния ми болничен е до 13.02 и между тях увисват някакви три дена  Thinking Как точно се процедира в такива случаи  #Crazy ? Благодаря предварително Simple Smile

# 104
  • Бургас
Здравейте  Hug От няколко дена ме мъчи един въпрос и ще се радвам, ако може някой да ми отговори Simple Smile От другия месец (17.02) трябва да ползвам болничния, който е 45 дни преди термина. Проблема е там, че сегашния ми болничен е до 13.02 и между тях увисват някакви три дена  Thinking Как точно се процедира в такива случаи  #Crazy ? Благодаря предварително Simple Smile
Ще ти издадат болничен за три дни. След това издават 45-дневния.

Общи условия

Активация на акаунт