Майчинството счетоводно-72

• 69 483
  • 767
  •   1
Отговори
# 195
Муня,
Направленията важат 1 месец. Мисля че като дни са 30. Предполагам този лекар няма да е в отпуска цял месец и ще успее да се регистрира.

# 196
  • Пловдив
Съжалявам.  Embarassed Мерси все пак,че ми отговори.Социалното майчинство не искам да го взимам,защотото е по-добре да си взема минамалната заплата,а не 100лв.Иначе бебо ще е на 6 месеца някъде като направя 12м стаж.  Peace

Тогава си работи докато придобиеш стажа.Така ще взимаш заплата докато дойде ред за обезщетение за бр и раждане.
Само не знам как ще избегнеш болничния за 42 дни от болницата,но ако не си дадеш амбулаторната карта,май няма да го издадат.Но не съм сигурна

Ще и изгори ли направлението или важи до съответно датата на следвашия месец, от който го е получила?

Няма да й изгори.Има време да отиде след отпуска на лекаря

# 197
Ами аз мислих сега да си взема 45дневния болничен и после след болницата пак нещо такова.Проблем ли е?  newsm78 Или ти казваш,че от болницата направо ми дават този болничен,който е за 1 или 2 години?Първа бременност ми е и идея си нямам кое как става. Embarassed

# 198
Момичета, преди раждането знам, че се носи болничния 45 дневен на работодател, а после се продължава майчинството от педиатър. Това съм разбрала досега от темата, но не знам други документи носят ли се на работодателя ? Знае ли някой ?

# 199
  • В полите на Пирин планина
Ами аз мислих сега да си взема 45дневния болничен и после след болницата пак нещо такова.Проблем ли е?  newsm78 Или ти казваш,че от болницата направо ми дават този болничен,който е за 1 или 2 години?Първа бременност ми е и идея си нямам кое как става. Embarassed

От болницата дават за 42 дни. След това за остатъка до 135 - от ЛЛ на детето. Приложение 2 - до изтичане на 410 дни е вече въпросната декларация. Ако искаш може да не я подаваш и да не ползваш този отпуск.

# 200
Много благодаря за отговорите.  bouquet

# 201
Здравейте! Simple Smile Имам следното питане.Февруари месец трябва да ми се издаде болничния лист от педиатъра на детето и с него трябва да занеса и декларация при райдане на дете в работата,заедно с копие от акта за раждане на детето(поне така си спонмян ,че беше с първото ми детенце).Обаче сега като влязох на сайта на НОИ и има доста промени по отношение на тези заявления

Приложение № 2 - Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни - в сила от 01.01.2016 г.
docПриложение № 3 - Заявление-декларация за за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 6 КСО до 15 календарни дни - в сила от 01.01.2016 г.

Кое от тези документи ми трябва?
Мисля,че е първото,ама какви са тия 15 дни от второто???А като ги отворя и съдържанието едно и също.

# 202
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Прил.3 е за бащата и ползването на 15 дни от изписването.

# 203
Аха,ясно.Благодаря за отговора.Да попитам и за другото приложение

docПриложение № 4 - Заявление-декларация за за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 7 КСО след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни - в сила от 01.01.2016 г.

То пък защо е?

# 204
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
4-ката е, ако се прехвърля на таткото след 6-я месец.
На теб ти трябва прил.2.

# 205
4-ката е, ако се прехвърля на таткото след 6-я месец.
На теб ти трябва прил.2.

Много благодаря!!! Simple Smile

# 206
  • Бургас
Здравейте,
В отпуск за отглеждане на дете до 2 год. съм. Ако ми бъде издаден болничен за другото дете за 5 дни, на каква база ще се изчислява обезщетението за нетрудоспособност? Осигурявана съм на 1400 лв. От финансова гледна точка има ли смисъл да го ползвам?
Разбрах, че болничнят прекъсва отпуска за гледане на дете автоматично, след това трябва отново да подам заявление за ползването му, както и декларация за промяна на обстоятелствата, нали така?

# 207
Здравейте,
В отпуск за отглеждане на дете до 2 год. съм. Ако ми бъде издаден болничен за другото дете за 5 дни, на каква база ще се изчислява обезщетението за нетрудоспособност? Осигурявана съм на 1400 лв. От финансова гледна точка има ли смисъл да го ползвам? - Изчислява се на база осиг. доход за предходните 18 месеца. За времето в отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст се взема МРЗ за база. За 5 дни болничен прекратяване и възобновяване на отпуск за гледане на дете е излишна галемация.  Stop
Разбрах, че болничнят прекъсва отпуска за гледане на дете автоматично - да, след това трябва отново да подам заявление за ползването му - да, както и декларация за промяна на обстоятелствата - да, нали така?

# 208
  • Бургас
Много благодаря!
Явно има смисъл само в първия или втори месец от започване на отпуска за гледане на дете до 2 г..

# 209
Много благодаря!
Явно има смисъл само в първия или втори месец от започване на отпуска за гледане на дете до 2 г..

За 5 дни болничен - излишно е да се прави упражнението.
Защо бащата не вземе болничен?

Общи условия

Активация на акаунт