Майчинството счетоводно-72

• 69 476
  • 767
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря  bouquet

# 436
  • Варна
Здравейте,

имам следния въпрос: Бременна съм в 21 седмица. През месец Януари бях в болничен, като имам и работни дни. От февруари отново съм на работа, защото съм добре. Проблемът е, че като си направя справка с ПИК в сайта на НОИ за бъдещото обезщетение за бременност ми излиза следното съобщение:

" Има несъответствие между данните, подадени от работодателя/-ите (осигурителя/-ите) с декларация обр. № 1 за броя дни във временна неработоспособност за даден месец и броя на дните, за които е изплатено парично обезщетение от ДОО."

А баззата за месец януари, която влиза в изчислението е минималната работна заплата, а би трябвало да е доста повече. Въпросът ми е как следва да се корегира и от кого? Писах мейл до Нои, но нямам отговор. Благодаря предварително!

# 437
Здравейте,имам едно питане.Втора година майчинство съм ,но днес при проверка с ПИК код на сайта на НОИ и НАП ,видях,че от началото на тази година не са ми внасяни здравни /социални осигуровки.Последно за декември 2016.Миналата седмица на 02 Март имах превод на майчинство 340лв.Днес след проверките в НАП и НОИ звъннах в Нои оттам ми казаха,че при тях нямало проблем с документите и ми потвърдиха,че трудовия договор не ми е прекратен.Звъннах на шефката (с която не сме в добри взаимоотношения) ,тя ми каза,че фирмата не съществува вече.Звъннах пак в Нои оттам ми казаха,че осигуровките нямали значение относно изплащането на майчинството щом имам трудов договор.Въпроса ми е ,при създалата се ситуация ,ще продължа ли да си получавам майчинството или не ? В таблицата с изплатените суми към момента ,ми пише " По случая са започнали плащания" .

# 438
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

имам следния въпрос: Бременна съм в 21 седмица. През месец Януари бях в болничен, като имам и работни дни. От февруари отново съм на работа, защото съм добре. Проблемът е, че като си направя справка с ПИК в сайта на НОИ за бъдещото обезщетение за бременност ми излиза следното съобщение:

" Има несъответствие между данните, подадени от работодателя/-ите (осигурителя/-ите) с декларация обр. № 1 за броя дни във временна неработоспособност за даден месец и броя на дните, за които е изплатено парично обезщетение от ДОО."

А баззата за месец януари, която влиза в изчислението е минималната работна заплата, а би трябвало да е доста повече. Въпросът ми е как следва да се корегира и от кого? Писах мейл до Нои, но нямам отговор. Благодаря предварително!

При подаване на болничните и декл.1 от счетоводството на фирмата ти явно е допусната грешка.Обърни се към тях да я проверят и поправят.

# 439
Здравейте,имам едно питане.Втора година майчинство съм ,но днес при проверка с ПИК код на сайта на НОИ и НАП ,видях,че от началото на тази година не са ми внасяни здравни /социални осигуровки.Последно за декември 2016.Миналата седмица на 02 Март имах превод на майчинство 340лв.Днес след проверките в НАП и НОИ звъннах в Нои оттам ми казаха,че при тях нямало проблем с документите и ми потвърдиха,че трудовия договор не ми е прекратен.Звъннах на шефката (с която не сме в добри взаимоотношения) ,тя ми каза,че фирмата не съществува вече.Звъннах пак в Нои оттам ми казаха,че осигуровките нямали значение относно изплащането на майчинството щом имам трудов договор.Въпроса ми е ,при създалата се ситуация ,ще продължа ли да си получавам майчинството или не ? В таблицата с изплатените суми към момента ,ми пише " По случая са започнали плащания" .

Ти няма как да провериш дали са платени осигуровките, а с ПИК виждаш дали е подадена информацията (декл.1) за осигуряването ти.Ако престанат да подават данни, се съмнявам че ще продължиш да получаваш майчинство.
Какво значи "фирмата не съществува" според шефката, а продължаваш да имаш действащ трудов договор?Това, че са вероятно са продали фирмата не значи, че не съществува и е добре да се изясните и да ти оправят документите, защото после отиди търси някой неизвестен...

# 440
Договора не е прекратен,,според служителката на Нои с която разговарях,нямало пречка да си получавам майчинството,щом договора го има.Не съм наясно с тези въпроси и за това реших да питам Вас.

# 441
Здравейте,
има ли някаква опция за майки, които се връщат на работа преди изтичане на първата година майчинство, да прехвърлят правото на обезщетение за отглеждане на дете на баба пенсионер?

А ако веднъж се прекъсне обезщетението преди изтичане на първата година може ли да се прехвърли на бабата обезщетение за втората година?

Благодаря предварително!

# 442
Здравейте,

Непременно кажи на работодателя си да оправи грешката, вероятно е в неработния 2 януари. При мен беше същото, НОИ дадоха предписания за поправката чак след година някъде. За база за този месец ми е взета МРЗ  Sad

# 443
Здравейте. Имам нужда от разяснение и помощ от вас. Аз утре трябва да взема 45-дневния болничен. Работя си в семейната фирма,тате каза че само ще занесе документите в счетоводството и те ще се занимаят. Каквото трябва там ще питаме. Обаче аз се чудя нещо.. аз съм заведена ,че работя от 15 .09.2016. Тоест с този стаж ще ми се изплати ли този болничен и въобще как стоят нещата с майчинството? Моля,ако някой може да ми каже -да пише.

# 444
Здравейте. Имам нужда от разяснение и помощ от вас. Аз утре трябва да взема 45-дневния болничен. Работя си в семейната фирма,тате каза че само ще занесе документите в счетоводството и те ще се занимаят. Каквото трябва там ще питаме. Обаче аз се чудя нещо.. аз съм заведена ,че работя от 15 .09.2016. Тоест с този стаж ще ми се изплати ли този болничен и въобще как стоят нещата с майчинството? Моля,ако някой може да ми каже -да пише.

За да получаваш обезщетение трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж през целия си живот.

# 445
Amini,тоест сега какво следва? Аз преди това се осигурявах от университета и след това малко по-късно си започнах работа във фирмата. И за това нямам друг стаж...

# 446
Ще започнеш да получаваш обезщетение в момента, в който направиш стажа, т.е. септември 2017 г. Тези обстоятелства се декларират при подаването на болничните към НОИ. От университета са те осигурявали само здравно  Sad

# 447
Amini,тоест сега какво следва? Аз преди това се осигурявах от университета и след това малко по-късно си започнах работа във фирмата. И за това нямам друг стаж...

От университета не осигуряват за фонд ОЗМ.Ако за първи път си назначена от 15.09.16 на трудов договор в живота си (и той е 8-часов), то обезщетение ще започнеш да получаваш след 15.09.17г като направиш нужния стаж.

# 448
Благодаря ви. Да,знам че университета осигурява здравно,имах в предвид че заради него се заведох на работа по-късно. Да,иначе за първи път съм заведена 15.09.2016г. Значи тогава и ще направя нужния стаж тази година,живот и здраве,разбрах...а до тогава полага ли ми се нещо? Питам,защото не знам как да си оправям документите? Утре взимам за 45-дневния,а по-късно как стоят и нещата с майчинство,хич не знам с документите как стои въпроса..

# 449
Здравейте! Бихте ли ми помогнали... тъй като ми изтичат 180 дни болнични, мога ли в дните между тях и 45дневния болничен да си пусна платен отпуск?

Общи условия

Активация на акаунт