Испания

• 89 663
  • 792
  •   1
Отговори
# 255
  • Испания
и омологирани (признати в Испания) дипломи

Приравнени дипломи.  Peace

Se dice que algo se encuentra homologado cuando ha sido oficialmente aprobado por una autoridad u organismo competente en su contexto o ámbito tras constatar éste el cumplimiento de determinadas especificaciones o características, hecho que le permite gozar de una garantía que resultará vital a la hora de la decisión ...

И? Нищо различно. Написах как се казва на български.

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 14:13 от smileys

# 256
  • Euskal Herria
Свидетелство за съдимост не се изисква при вадене на НИЕ.

# 257
  • някъде под слънцето...
Останалите дипломи, хорариуми свидетелства за съдимот и идентичност  на фамилиите  от България  съм легализирала чрез фирма.

Свидетелство за съдимост за какво би могло дами послужи в Испания?
За определени сектори изискват при започва е на работа.Валидността му в Испания е 3 месеца.Доколкото знам би трябвало  вече да може да  има възможност да се вади и чрез посолството.
С годините нещата се опростяват.
За НИЕ не съм чувала да се изисква свидетелство за съдимост поне от 2000 насам.
Едва ли се е изисквало и преди това, защото процедурата по получаване на пермисо де трабахо и ресиденсия по аррайго изключваше напускане на Испания  преди получаване на документи за легален престой.
Евентуално пор рехиме хенерал,  някога може и да са искали, но през 2000 вече нямаше подобно изискване при подаване на документите в министерио де тряба.

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 15:55 от sl

# 258
  • Мадрид / София
През 2001 за да ми се издаде НИЕ ми поискаха свидетелство за съдимост и се наложи да го извадят и изпратят. От тогава не са ми го искали повече.
Smiles, това беше само пояснение, без грам заяждане или нещо от сорта. Всеки сам да си го тълкува както иска.

# 259
  • някъде под слънцето...
На  мен  лично  по онова време не са ми искали.Говоря за Мадрид.Пермисо де трабахо рехиме хенерал.Съпругът ми беше по аррайго  също не са му искали.
Няма как да се изисква документ от България (за аррайго)при положение, че ако се върнеш да го извадиш се сдобиваш с черен печат в папорта и не се знае дали и кога ще успееш да  получиш отноео виза за излизане от България.
Пак казвам, че в Испания важи 3 месеца след издаването му от България (За новата процедура чрез посолството не съм наясно.

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 15:58 от sl

# 260
  • Мадрид / София
На  мен  лично  по онова време не са ми искали.Говоря за Мадрид.

И аз в Мадрид го вадих, но може би да е зависело от вида на договора за работа. Така предполагам. Както вече е добре известно, на всякъде изискват различни документи.

# 261
  • ES
Аз като си вадих tarjeta de residencia y trabajo през 2005 ми искаха свидетелство за съдимост, че в последния момент въведоха и изискването да е подпечатано от посолството, не знам какво точно целяха с този печат, защото надали е бил гаранция за достоверността на документа, ама много весело беше...  ooooh! Поне посолството изкараха някой лев. Не съм си ходила до Бг да го вадя, изпрати ми го майка, с превод и апостил.
Soulthief, с тези дипломи тук е трудно, да не кажа невъзможно, защото няма невъзможни неща. Приравняването е свързано с полагане на изпити, което ще рече, че езикът трябва да е поне на ниво С1. И след това не ви дава никаква гаранция, че ще ви погледнат с други очи. Е, може би в големите градове като Мадрид, например, може би шанса е по-голям. В Барселона пък се говори и изисква каталан. Без помощ от някой тук и без спестени пари също ще е много трудно. За да се издържате в началото може би ще ви се наложи да работите нискоквалифициран труд. То май за чужденците в Испания само такъв се предлага.

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 18:38 от gery_to

# 262
  • Ispania
И на мен ми искаха свидетелство за съдимост за вадене на НИЕ преди "стотина" години🙄 . В България ми го направиха и ми го пратиха.
До колкото зная, в момента всеки Български документ, може да се преведе тук в Испания при български заклет преводач, и няма нужда от легализация. Преди две години трябваше да представям документи и не са ми искали легализация за нищо, само превод от лицензиран преводач.
За двете момичета които ще идват в Испания- мисля че първо трябва да научите добре езика, за да можете да си търсите работа по специалността, ще е жалко да работите друго, имайки възможност преди това да поработите в България и да натрупате опит.

Ада, тези 120 евро за какво точно ти ги поискаха😳? На мен за преглед, нито на мен, нито на детето, не са ми искали пари никога, за "пресупуесто" също не са ми взимали пари.

# 263
  • някъде под слънцето...
Явно през различните години е имало различни изисквания. През 2007 вадих НИЕ за родителите ми пенсионери(След като през 2006 им отказаха пермисо де резиденсия без право на работа .Представяхме какво ли не, декларации за издръжката им, медиос де вида, здравни застраховки, но не и свидетелство за съдимост)  , искаха само  бг паспорт

Свидетелство за съдимост издадено от България задължително се легализира и важи 3 месеца.За издадени от посолството не съм наясно.
Ако са многоезични  актове , за раждане и брак не се превеждат нито легализират.
За дипломи и   хорариуми при представяне в министерството на образованието за приравняване задължително искаха да са легализирани(2005 година) , може и да са променили изискванията.

# 264
  • Spain
Вал искат ми 120 е за първи проучване и радиография, за да ми направили после пресупуесто за скобите. Аз все си мисля че първо трябва да ми кажат някаква ориентировъчна цена и аз после да реша дали да започна каквото и да е при тях. Записах се и на друго място и там такова нещо не са ми казвали...
За документите..и на мъжа ми преди години му искаха свидетелство за несъдимост , а на мен след година-две не...тук в Испания съм се убедил че всичко е според-зависи.обикновено правя така както ми кажат(разбира се ако не ме ощетява това)и никога не съм имала проблеми с институциите.според мен се дължи на това, че служителите са или не достатъчно информирани или погрешно разбрали нещо.случай преди около 5 години..отивам да сменя зелените листи пор детереоро....тръгна да ми разказва едни неща служителката...а аз бях подочула всички тези неща за румънците. .казах и буквално...чакай малко аз съм българка, не румънка. ..и нещата се промениха моментално.. елементарен пример колко им е все едно кого обслужват...

# 265
  • ES
Дани, 2005 г. легализирането на чужденците беше масово, ако помниш, не помня как се казваше този процес, купус май му казваха, че може и за това да са изисквали и свидетелство за съдимост. А за вашите са били бели резиденции. Но пък чудно защо са им отказали.
Hada despeinada, и от други съм чувала колко с неуважение се отнасят служителите в паспортната служба към чужденци от Източна Европа. Мой познат помагаше на негов приятел да си извади НИЕ, във времето, когато трябваше само адресна регистрация и служителя му казал, днес вадите НИЕ, утре ще лежите по затворите.

# 266
  • някъде под слънцето...
Да 2005  масовото беше пор аррайго   което е по лесно и по облекчено.С реноме хенерал беше с ходене в България и получаване на работна виза.После  тук вече даяаха пермисо де трабахо .
Нямам и идея, защо им отказаха тогава .Те  не бяха дошли  за  да работят.

# 267
  • Spain
Дубрутру  !

Да не забравите че днес е Евровизия...от 9 вечерта, нашето момче е номер 25!

В крайна сметка моите зъболекар проблеми завършиха в друга клиника, която ми препоръчаха и проучването ще струва 40 е. А не 120 както ми искаха в другата. Моят съвет е които има път към зъболекар да опита на 2 , 3 места ...дори като отношение към пациентите има разлика. Скобите всяка една 250 и от година до 2 е нормалното носене .вноски от по 100 е. всеки месец до края на лечението. Това е само ориентировъчно, пресупуестото ще ми го дадат след проучването, което представлява радиографии на челюсти и кранео. Пиша това като информация, за хора които ги интересува

АКО си спомняте преди време търсех някакви намаления за суидад де артес и е сиенсиас Валенсия. В момента тече промоция на бисквитките Тоста Рика Океаникс. Имат купони на опаковката.  с 2 купона , ако купите 2 вх билета за възрастен детския билет е гратис. Имам 3 купона и мога да ги изпратя на някои (нас ни интересуват бисквитките само Simple Smile )

# 268
  • Испания
ЕВРОВИЗИЯ 2017

ГЛАСУВАНЕ   в   Испания

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ – 13 май 2017      МОЖЕ да се гласува за България
                                                          (SMS с текст CANCION 25 на 27734)
                                                          (ОБАЖДАНЕ на 905-81-01-25)
ТВ ИЗЛЪЧВАНЕ      

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ – 13 май 2017   21:00   La 1 / TVE 1

За информация за другите държави кликнете на картата: http://eurovision.bg/glasuvane/#info

# 269
Здравейте, бях питала преди за живеещи около Малага, но явно няма много. Опитвам се да подредя хронологично какви документи трябва да изкарам преди да тръгнем за Испания. Къде мога синтезирано да намеря инфо, защото рових по темите, но ми се видя много пръсната? Или ако е удобно с някого на лични да пиша? Благодаря предварително

Ние сме без брак, с две деца на 6 и 11г. Смятаме там да работим са себе си като фирма

Общи условия

Активация на акаунт