Испания

• 89 572
  • 792
  •   1
Отговори
# 150
Не ме разбрахте какво имах предвид , но сега нямам време да обяснявам.

# 151
Във фб има много групи, търси expats in Madrid, ще намериш полезна информация от чужденци.

# 152

А не ми се вижда редно, да разпитвам всеки един, какво предлага неговия град.
Защо да е нередно? Ето - получи отзиви от съфорумките без проблем. Аз харесвам Коруня. Много я харесвам. Ако има как веднага се пренасям там. Имам слабост към Галисия.

Ако имаш доходи от друга страна , какъв е проблема да живееш в Испания ?
Нали е важното , че се осигуряваш в родната си страна или не е точно така ?
Проблем ли е да работиш към бг фирма кочто е в България , а да живееш в Испания ?

Няма проблем да живееш в Испания, а да имаш доходи достатъчни от друга държава.
Важно е да се осигуряваш някъде, може и извън Испания, но трябва да намериш начин да влезеш в системата. Май и с ваденето на НИЕ има затруднения последните години. 
Точно това имах предвид.

# 153
  • Варна

А не ми се вижда редно, да разпитвам всеки един, какво предлага неговия град.
Защо да е нередно? Ето - получи отзиви от съфорумките без проблем.

Защото ми се вижда твърде ангажиращо, за хора, които не ме познават, да си губят времето, да ми обясняват на дълго и широко.

Затова съм и много благодарна и на досегашните отговори.

# 154
Спред мен частен пенсионен фонд е добро решение, в случай, че няма опция за държавно такова.

При мен това е единствената опция също, аз нямам социална осигуровка в Испания, въпреки че съм резидент в страната.

# 155
Мъжът ми има и частен фонд. Скоро обаче слушах някакъв анализатор обясняваше колко неефективни и нестабилни са нещата с тези осигуровки. Не разбирам нищо от тази материя и не мога да твърдя прав или крив е, но ми насади съмнения.

# 156
  • Euskal Herria
Във всяка комунидад различно тълкуват новата наредба за издаване на НИЕ. При нас спазват буквално и запетайките в нея, много са стриктни.
Миналата година имах писмо от Агенцията за чужденците - трябваше да докажа доход. Един вид - да не тежа на испанската осигурителна система. Беше и приложена таблица с  искания доход на член от семейство. Носихме годишната данъчна декларация на мъжа ми, попълних бланката и казаха, че всичко е наред.
Не се осигурявам другояче освен здравно, т.е. включена съм в здравното осигуряване на мъжа ми като член на семейството.

# 157
  • La casa de Mickey Mouse
Emily_D  надявам се и след преместването ви тук да си запазите добрите впеатления. Живота в Испания е прекрасен, но не съм на същото мнение за образованието им, освен ако уилището не е консертадо (билингуе) или частно. Пожелавам ви успех.
Тарталета, във Финестрат или Вияхойоса учат децата ти (детето ти). Моя син учеше в Албир и не сме имали такива проблеми. Имахме си 3 паралелки - валянсиано, кастеяно и билингуе. Зависи си от училището.

# 158
  • Mediterraneo
Във Финестрат, Мини. Има ново училище от няколко години( 5-6 вероятно), Balcó de Finestrat. Знам, че зависи от училището  Peace На този етап и двете се справят добре с валенсиано, та не го отчитам като проблем. Трудно е, много усилия полагат, особено голямата, но се справят и това ме радва. Все пак е още един език, какъвто- такъв, но е език.

# 159
 Ако сега можех да избера къде да живея, пак щях да избера Барселона. Живяла съм в Мадрид, но не бихостанала там. Барселона е по-уюутен, поотворен зачужденци град. Има море!!!! Wink

Кателунският наистина не е проблем! Още повече за децата, които го научават за дни.
Иначе се учи във всички държавни у-ща, в консертадос е 50/50 с испански
Частни им каквито искаш. Имамнооого голям избор, но са много скъпи ( за мен). От 1000€-1500€ на месец.

# 160
  • Euskal Herria
Нямам преки впечатления, но позната професорка разказваше, че тук училищата са на два модула. При единият почти всичко било на еускера, като има включени часове за кастеяно. При другият - превес има кастеяното, но някои предмети се изучавали на еускера. Родителите избирали.
Не мислех, че след Барселона ще има град, който така да ми легне на сърцето. Но Билбао ме опроверга. Не съжаляваме за избора си.

# 161
За Билбао съм чувала страхотни неща.

# 162
  • някъде под слънцето...
Emily _D,
Ако правилно съм разбрала искате да живеете в Испания, но средствата за живот няма да бъдат  декларирани пред данъчните и съответно няма да плащате данъци в страната.

Ще бъдете фискални резиденти на друго място. Това прави нещата много специфични.
Консултирайте се за правата и задълженията си с адвокат и хестор

Последна редакция: чт, 23 мар 2017, 15:09 от sl

# 163
  • Варна
Средствата се облагат с данъци в съответната държава и за нас е неизгодно да се облагат още веднъж, при положение, че не ги придобиваме там.
А от друга страна искаме да живеем официално и законно, а не да сме целогодишни туристи.

# 164
Средствата се облагат с данъци в съответната държава и за нас е неизгодно да се облагат още веднъж, при положение, че не ги придобиваме там.
А от друга страна искаме да живеем официално и законно, а не да сме целогодишни туристи.
От коя държава са ви доходите? В ЕС има спогодба за двойното облагане. Ние например работим към английската компания и Англия- Испания имат спогодба. Ако се преместим в Испания ще плащаме данъци само там. Трябва да се провери как е с другите държави.

Общи условия

Активация на акаунт