НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 111

• 68 930
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Е, изопринозинът е само химия, аз говоря за неща като мастноразтворимите витамини (особено Д и А).

# 346
  • Благоевград
Момичета, благодаря за подкрепата  Hug

blackisback, през 2014 г. тренирах много усилено около 5 месеца Тае Бо и бягане с бърз ход 5 км, 5 пъти седмично. ОТ юли до октомври. Тренировките по Тае Бо си ги правех вкъщи, по 40 минути, 3 пъти в седмицата, 2 пъти в седмицата тичах на стадиона в Петрич и 2 дни почивка. Чувствах се много добре, бях заредена с енергия, направих плочки на корема  Shocked, но бях на онзи режим, дето трябваше да ям по 5 пъти на ден и все си бях гладна  Laughing Обаче при едно навеждане още на загрявката на Тае Бо се сецнах и получих радикулит. От тогава изобщо не се навеждам, после от радикулита започна да ме боли коляното и накрая спрях да тренирам. Доста време ми отне, докато се възстановя, що хапове и инжекции бяха, сега при влага пак ме понаболва от време на време, но много се пазя. Като трябва да се наведа, направо клякам. Когато застудя за тичане навън, започнах да ходя във фитнеса и ползвах само и единствено пътеката. Беше ми много приятно и наистина мога да кажа, че бягането ми липсва, затова смятам да го подновя. Вкъщи имам някакви ластици за тренировки на ръце и крака, имам си и постелка, ще видим кога ще се заема сериозно.

Cioccolata, 3 месеца вече пия Дуфастон и Инофолик. Когато пия по 2 прахчета на ден Инофолик, дори не мога да ходя до тоалетната като хората, изпитото количество вода просто не излиза изцяло, а когато го намаля до 1 прахче, нещата малко се нормализират, но са ми предписани по 2, така че няма как да пия по-малка доза. Пих и Клостил миналия месец и много ми се събраха хормоните. Отделно се чувствам стресирана заради работата, не ми е сигурна и ме е страх, че няма да се развият добре нещата и ще останем само със заплатата на мъжа ми, която не е никак висока и просто се натрупват нещата.

afrikancho, за щастие нямам АИ заболявания, или поне на са ги открили  Laughing няма здрави хора, има неизследвани  Laughing  Не ми се ще да взимам добави, смуча единствено едни детски витамини на Абофарм, защото усещам, че организмът ми има нужда. Мисълта за имунната система беше, че някъде прочетох, че откакто жената е била на режима, боледува доста по-малко и кара настинки и грип за 2-3 дни, та това ми беше любопитното и исках да разбера на какво се дължи  Hug

# 347
  • n/a
Искам да ви попитам какво ви е мнението за добавките за стави и кости? При тренировки натоварвам коленете и се чудя дали да не направя някакъв такъв курс да ги защитя, доколкото мога.

Моето мнение (което не мога да подкрепя с нищо, освен с опит) е:
- за всички остеопорозни проблеми е препоръчителна комбинацията от вит.Д + К2 (МК7) + калций. Класическа комбинация, която е точно същата за ставите, просто един и същи е процесът. Шоки многократно е споменавала за липсата на необходимост от допълнителен прием на калций, ако има консумация на млечни, но за мен се оказва добро решение. Както и магнезий, разбира се. За него е почти излишно да се коментира.
- допълнителен прием на колаген+хиуларон. Колагенът е два типа. Колаген I се препоръчва за кожа, коса и т.н., а колаген тип II - за стави. Може и просто желатин, разбира се, но при мен не се получи, може и да не съм била достатъчно упорита Simple Smile
- също е добре и вит.А + вит.Е, но ако има добро ВМ НВХ хранене, най-вероятно не се налага.

# 348
  • София - Варна
А, ясно, Cioccolata. Аз толкова не разбирам чак.
Обаче например Начев, ендокринолога, бил правил някакви изказвания, че Изорпинозин не бива да се дава на малки деца поради риск от левкемия. Бил много против този препарат. Едва ли чак левкемия може да се развие, сигурно е пресилено това изказване, но явно е вреден.

Лоана, като каза витамин Е, моята кръв, която по принцип е по-разредена (поне съдейки по предоперативни изследвания, които съм правила), явно съвсем се е раздредила с витамин Е, защото след прием на Омега 3 + втимаин Е започнах да получавам доста подкожни кръвоизливчета - нещо, което никога не ми се бе случвало през живота до тоя момент. А рибеното масло и витамин Е разреждат кръвта, доколкото зная. Дори витамин Е се избягва да се пие преди оперативни интервенции.

# 349
Скрит текст:

blackisback, през 2014 г. тренирах много усилено около 5 месеца Тае Бо и бягане с бърз ход 5 км, 5 пъти седмично. ОТ юли до октомври. Тренировките по Тае Бо си ги правех вкъщи, по 40 минути, 3 пъти в седмицата, 2 пъти в седмицата тичах на стадиона в Петрич и 2 дни почивка. Чувствах се много добре, бях заредена с енергия, направих плочки на корема  Shocked, но бях на онзи режим, дето трябваше да ям по 5 пъти на ден и все си бях гладна  Laughing Обаче при едно навеждане още на загрявката на Тае Бо се сецнах и получих радикулит. От тогава изобщо не се навеждам, после от радикулита започна да ме боли коляното и накрая спрях да тренирам. Доста време ми отне, докато се възстановя, що хапове и инжекции бяха, сега при влага пак ме понаболва от време на време, но много се пазя. Като трябва да се наведа, направо клякам. Когато застудя за тичане навън, започнах да ходя във фитнеса и ползвах само и единствено пътеката. Беше ми много приятно и наистина мога да кажа, че бягането ми липсва, затова смятам да го подновя. Вкъщи имам някакви ластици за тренировки на ръце и крака, имам си и постелка, ще видим кога ще се заема сериозно.

Cioccolata, 3 месеца вече пия Дуфастон и Инофолик. Когато пия по 2 прахчета на ден Инофолик, дори не мога да ходя до тоалетната като хората, изпитото количество вода просто не излиза изцяло, а когато го намаля до 1 прахче, нещата малко се нормализират, но са ми предписани по 2, така че няма как да пия по-малка доза. Пих и Клостил миналия месец и много ми се събраха хормоните. Отделно се чувствам стресирана заради работата, не ми е сигурна и ме е страх, че няма да се развият добре нещата и ще останем само със заплатата на мъжа ми, която не е никак висока и просто се натрупват нещата.

afrikancho, за щастие нямам АИ заболявания, или поне на са ги открили  Laughing няма здрави хора, има неизследвани  Laughing  Не ми се ще да взимам добави, смуча единствено едни детски витамини на Абофарм, защото усещам, че организмът ми има нужда.
Мисълта за имунната система беше, че някъде прочетох, че откакто жената е била на режима, боледува доста по-малко и кара настинки и грип за 2-3 дни, та това ми беше любопитното и исках да разбера на какво се дължи  Hug

От това, което ми е попадало като инфо, а и от опит донякъде:
имунната система в голямата си част е съсредоточена в стомаха.Т.е., изключително много зависи от храната, която ядем, най-вече от вида и качеството.Добра храна-силна имунна система.Кофти храна-слаба имунна система.
От опит:откакто у дома изхвърлихме "боклука", а наблягаме на чиста, прясна и проста храна, почти не боледуваме.Аз (чукам на дърво) не съм боледувала от поне 6-7 години, а мъжа ми около Коледа изкара нещо на крак за 3-4 дни-слаби болки в гърлото и хрема.Мина му със смучещи бонбони и топли чайове.
Не се пазим, той работи с хора, сина е студент, всеки ден на лекции/упражнения, аз излизам всеки ден-пазари/магазини/кафенета...все контакти с хора.

# 350
  • Благоевград
Скрит текст:

afrikancho, за щастие нямам АИ заболявания, или поне на са ги открили  Laughing няма здрави хора, има неизследвани  Laughing  Не ми се ще да взимам добави, смуча единствено едни детски витамини на Абофарм, защото усещам, че организмът ми има нужда.
Мисълта за имунната система беше, че някъде прочетох, че откакто жената е била на режима, боледува доста по-малко и кара настинки и грип за 2-3 дни, та това ми беше любопитното и исках да разбера на какво се дължи  Hug

От това, което ми е попадало като инфо, а и от опит донякъде:
имунната система в голямата си част е съсредоточена в стомаха.Т.е., изключително много зависи от храната, която ядем, най-вече от вида и качеството.Добра храна-силна имунна система.Кофти храна-слаба имунна система.
От опит:откакто у дома изхвърлихме "боклука", а наблягаме на чиста, прясна и проста храна, почти не боледуваме.Аз (чукам на дърво) не съм боледувала от поне 6-7 години, а мъжа ми около Коледа изкара нещо на крак за 3-4 дни-слаби болки в гърлото и хрема.Мина му със смучещи бонбони и топли чайове.
Не се пазим, той работи с хора, сина е студент, всеки ден на лекции/упражнения, аз излизам всеки ден-пазари/магазини/кафенета...все контакти с хора.

Благодаря ти! Много хубаво си го обяснила  Hug

Аз се надявам с храненето да овладея и пиелонефрита, защото той е причинен от чревна бактерия, надявам се да разруша онези малки гадове в бъбреците и да изчистя бактериите.

# 351
  • SA
Тина, по отношение на острите инфекции, аз преди да започна да се храня по този начин изкарвах поне 4-5 пъти годишно разни вирусни инфекции, влачещи се по десетина дни, с тежки хреми, кашлици, накрая завършваха със синузит и херпеси по носа и устните. Често пиех и антибиотици, заради синузитите. Откакто минах на ВМ НВХ, вече повече от 10 години, съм изкарвала такива остри вирози общо 4-5 пъти, като 3 от тях бяха след много изтощителни пътувания за повече от 24 часа, предполагам стресът си оказва влияние. Другите 2 случая след близък контакт с тъкмо разболяващи се хора. Във всички тези случаи инфекциите ми преминаваха за 1-2 дни. Единия ден ми тече носа като вода, боли ме гърлото и леко ме втриса, спи ми се. На втория покашлям. На третия съм здрава. Лекарства никакви не вземам, нито съм отпаднала. За сравнение - хората, от които вероятно съм се заразила в описаните случаи, бяха излезли в болнични по 1 седмица и караха на легло инфекциите. А и аз с инфекциозно болни контактувам ежедневно, често ми кашлят в лицето. Мъжът ми в последните години какви ли не грипове, чревни инфекции изкара, мен не ме хващат изобщо. Ваксините за грип ги отказвам, макар да ми се полагат безплатно. Не виждам смисъл да си правя.
Според мен, влиянието на това хранене върху по-добрата имунна защита и устойчивост спрямо инфекции е свързана с доста фактори, които просто водят до състояние на здраве. Високият инсулин и високата кръвна захар са бич за имунната система. Хора с метаболитен синдром и диабет боледуват доста повече от всевъзможни инфекциозни заболявания. Значение има например и високия HDL - играе важна роля в протекцията от инфекции. Друг елемент са различните цитокини, те знаете се синтезират в каскада с два основни клона - единия с възпалителни цитокини, другия - с противовъзпалителни / опростено казано/. Всъщност теорията на Зоната е базирана именно на равновесието между синтезата на тези биологично активни молекули. Нормалният инсулин е важен фактор за поддържане на това равновесие, докато високите стойности на инсулина тласкат процеса към синтезата на възпалителни елементи.
Също значение за  подобряване на имунната функция имат и някои конкретни мастни киселини, като например  EPA, DHA / омега-3 от животински произход/, както и някои съдържащи се в кокосовото масло.
Комплексни са нещата, а вероятно има намесени и механизми, които все още не са ни известни.
И една нова статия на д-р Фънг за чернодробната стеатоза:
https://intensivedietarymanagement.com/fatty-liver-t2d-25/
В нея обяснява, че наличието на чернодробна стеатоза е важен маркер за инсулинова резистентност и наличието й предхожда развитието на 2 тип диабет с около 10 и повече години. Според него симптомите при метаболитен синдром се изявяват най-често в следната последователност - първо се покачва теглото, дори и да става въпрос за 2-3 кг/.  Следва се понижение на HDL. По-нататък почти едновременно се повишава кръвното налягане, триглицеридите и се появява чернодробна стеатоза. Високата кръвна захар се появява много след това и е късен белег за метаболитен синдром.
От друга страна, подкожните мазнини, макар и естетически нежелани, изглежда не повлияват особено метаболитното състояние на тялото. При отстраняването им чрез липосукция, дори количества от порядъка на 10 кг не водят до промяна в основните показатели / инсулин, захар, триглицериди, фракции на холестерола/.

# 352
  • Благоевград
Кам, страхотна си, винаги имаш отговор за всичко  Hug

Споменах на ендокриноложката ми, че съм чувала за връзката инсулин-бъбречни заболявания и тя каза, че това било абсурдно. Споделих й случай с моя близка приятелка, която е с проблеми с щитовидната жлеза, ИР и бъбречни проблеми, на която са казали следното: "Оправиш ли инсулина, забравяш за проблеми с бъбреците". Тя също го наблюдава при себе си, че когато яде сладко и въглени, започват да я болят и да прави чести кризи. Безспорен факт е, че и моите болки поотшумяха. Миналата година по това време ме боляха бъбреците през ден. Сега единствено десния от време на време, но там имам рядко заболяване, ако сте чували за Синдром на Фралей, но не е необходимо да го оперирам, защото и двата бъбрека са в еднакво състояние, единствено в десния в момента има по-голям камък, но напролет ще си направим една екскурзия до Хисаря и ще си напълня пак вода.

Майка ми днес ми се оплака от високо кръвно, тя ми е споделяла, че след моето раждане години е с 90/60. Днес е 140/100. Питах я какво е яла вчера - на обяд суджук и картофи, за вечеря сандвичи. Казах й няколко дни да не яде въглени, да яде пача, месо със салата, много риба със зеленчуци. Опасявам се, че диабетът дава отражение вече и върху кръвното налягане. Обаче е много трудно да дадеш насоки на човек, който изобщо не желае да те чуе. Запозната съм в пъти повече от нея за тези неща, опитвам се да давам съвети, но няма кой да ме чуе. Скъпо било да се готви режимно - имаш месо от 3 прасета, домашни пилета гледат баба и дядо, буркани с месо, как ще е скъпо. ЕДинствено някакви салати и зеленчуци трябват, но имаме хиляди буркани с домашна лютеница, чушки с доматен сос и бамя, готови за консумация, разни манджички със зеленчуци, които са абсолютно режимни, но просто не мога да се преборя. Опасявам се, че нещата ще се задълбочават към зле, но като съм далече няма как да упражнявам пряк котрол да не се готви постоянно ориз, картофи, боб, грах и зелен боб. От време на време се готви свинско със зеле или леща, но основно това се яде. Ядосах се, разтревожих се, не ми стигат моите си неща, ми и за това да се тревожа. Иди после си намалявай стреса, за да забременееш. Еми много ясно, че няма да стане.  ooooh!

# 353
  • София
Момичета, неведнъж сме коментирали естрогеновата доминантност и как да си помогнем.
Напоследък, благодарение на по-либерално хранене се сдобих с ПМС и особено болки в гърдите, които не отшумяват дори и след като ми дойде цикъла. Отдавам го първо на миомата, която имам и второ - на лошото ми хранене. Но наистина ми е доста притеснено, до сега винаги болките в гърдите отшумяват с идването на цикъла, но този път - не. Болят си, та даже и болката се засилва. Да не говорим, че от миомата съм всяка трета седмица с цикъл, и то обилен  Cry
Смятате ли, че с НВ хранене бих повлияла на тези неща ...
Собствените ми наблюдения са, че при НВ хранене няма ПМС. Но тук има и миома, която не мога да преценя до каква степен влияе на цялата картина.

# 354
Вив, ако преди си имала подобрение със стриктно НВ-ВМХ, пробвай пак, няма нищо да загубиш. Peace А иначе може да пробваш йод - купи си келп и виж дали няма той да ти подейства. Освен това масло от вечерна иглика действа при много жени.

# 355
  • София
Да, при НВ режим нямам ПМС въобще. Вече коригирах храненето и мисля да се придържам по-скоро към НВ-палео вариант на хранене. Йод пия от няколко месеца, под формата на ликьор от зелени орехчета, по 1 глътка на ден, но дали е достатъчно, кой знае.
Иска ми се дългосрочно да намаля естрогена, т.е да увелича прогестерона, но честно казано не знам това дали е възможно въобще в днешно време.
Планирам да си поръчам и Див ямс и Мака ... уж намаляват естроген.

# 356
Маслото от вечерна иглика за какво го пиете?

# 357
  • София - Варна
Вивиан, защо не опиташ с прогестеронови кремове? Уж ги хвалят.
Не знам на каква възраст си, но ако си към предменопауза е съвсем естествено прогестеронът да пада и да има естрогенова доминантност, тъй като все повече цикли стават ановулаторни, а оттам прогестеронът се срива. Ако пък има задържан фоликул (ановулаторен цикъл), естрогенът скача...

# 358
  • София
Маслото от вечерна иглика е доста хвалено именно за това, че регулира хормоните. Аз лично нямам впечатления, не съм пила. Принципно нямам никакъв ПМС, сдобивам се с такъв като си разваля режима и увелича много В  ooooh!

Африканчо, ми чудя се ... малко ме е страх от тези прогестеронови кремове ... Май тук в темата съм чела, че не са и особено ефикасни от момичета, които мазаха.
По принцип не се тревожа толкова от тези болки в гърдите, когато се появят това ми е сигнал, че не съм с добро хранене и съм се поуливала с В  Laughing но този път се притесних много, защото и след като ми дойде МЦ болките изобщо не се променят, вече 7 дни продължават да си болят гърдите, а това не е нормално. Би трябвало с цикъла да спрат тези болки. Ей това ми е дерта, защо не спират? Какво ли се е объркало така лошо  ooooh!
Възраст  Laughing да... малко преди 40-сеттака, та майката си трака  Laughing

# 359
Вив,аз съм забелязала, че на мен режимът ми се отразява много добре на ПМС и цикъла. Първо, че е страшно редовен, второ - не усещам кога идва, трето - болките по време на цикъла са много по-слаби от преди. Намирам, че режимът ми е повлиял много, но е факт, че и болката и всичко много се промени след мисед от края на 2015 г.

Общи условия

Активация на акаунт