Сурогатно майчинство

• 30 682
  • 302
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Ами аз просто не го намирам за крайна форма на нищо, а проституция още по-малко. Просто аз не си ограничавам мисълта в пределите на България, за да си мисля за бедната необразована циганка, която буквално ще се продаде за 1000 лв и да си мисля, че това е ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНА форма на сурогатно майчинство.

Някой по-напред беше дал пример с кръводаряване и даряване на органи - ами да, има черен пазар и за двете. Чувала съм, че има и отвличания и убийства с цел жътва и продажба на органи. Дай сега да го заклеймим и това, понеже има еди-какви си случаи. Има черен пазар и за яйцеклетки, но има и жени, които даряват безвъзмездно и доброволно. Или и това е някаква форма на проституция, или е морална дилема, понеже дете с генетичен материал от жена Х ще бъде износено, родено и отгледано от жена У?
Така е. Ако ще разсъждаваме по детински черно–бяло мога да продължа темата с черния пазар и забраните заради него.
Колко осиновявяния има по този начин? Значи, поради същата причина трябва да се забрани и осиновяването. Пак поради причина "черен пазар" трябва да се забрани и кръводаряването. Пак поради черен пазар трябва да се забрани и дарителството на органи. Да не споменавам брака и купуването на булки в съвременна България, а и не само. Да забраним всичко от изброеното заради черния пазар?

# 91
Има черен пазар и за яйцеклетки, но има и жени, които даряват безвъзмездно и доброволно. Или и това е някаква форма на проституция, или е морална дилема, понеже дете с генетичен материал от жена Х ще бъде износено, родено и отгледано от жена У?
Конкретно за мен, има морална дилема. Не зная, наистина не зная, ако износя и родя дете от чужда яйцеклетка, дали бих го почувствала свое, дали бих го обичала. Не казвам, че няма, а че не зная. А не върви да родя такова дете, за да проверя как ще е. Също така не зная, ако стана сурогатна майка, дали няма да обикна това бебе. Много неизвестни има в тези неща, а не може с тях да се действа на принципа "проба-грешка".

# 92
  • София
За мен е повече от възможно да обикнеш това дете. Също както и майката, даваща детето си за осиновяване, може да го обича.

# 93
За мен е повече от възможно да обикнеш това дете. Също както и майката, даваща детето си за осиновяване, може да го обича.
Най-вероятно. Лошото е, че няма как предварително да бъда сигурна, а грешката може да донесе огроно нещастие. Случвало ми се е да съм сигурна, че в дадена ситуация ще постъпя по един начин, а когато ситуацията настъпи реално, да постъпя по съвсем друг начин.

# 94
  • София
Да, всеки може да сгреши, затова нека има възможност хората да решават за себе си, защото никой не е повече от другия.

# 95
Да, всеки може да сгреши, затова нека има възможност хората да решават за себе си, защото никой не е повече от другия.
Да, съгласна съм, че всеки трябва да решава за себе си. Но, когато вземеш решение за сделка със сурогатна майка, това решение не засяга само теб. То задължително въвлича и друг човек.

# 96
  • София
Е, всички участващи, разбира се, като имам предвид основно сурогатната майка, че трябва сама да вземе решение дали ще става такава, майката, даваща детето си за осиновяване, дали ще го дава, кръводарителят, дали ще дарява кръв, дарителят на органи дали иска да става такъв... Да не изброявам всички.

# 97
  • Пловдив
Цъкнах от нямане какво да правя профила на авторката - освен дразнещия и глупав израз "тук, в закостеняла България" видях и че тя е на 26 години и има до момента 4 спонтанни аборта. Ако наистина се интересува с планове за себе си, а не по принцип, и ако само това е причината, не мисля, че би било сериозно да се твърди, че специално тя има нужда от сурогатна майка.
Оставам си, разбира се, на мнението си за сурогатното майчинство по принцип. За жени, които нямат матка или по друга причина не могат да износят бременност, ама наистина не могат и не се очаква да могат в бъдеще.

# 98
  • волно калдъръмче
Но всеки е повече от детето. Нали? И то, без да е сгрешило нищо все още.

# 99
  • София
Кое дете? Това, което е родено от СМ, това, което е дадено за осиновяване... Или това, което раждаш, за да има кой да ти носи вода? Или за да ти оправи отношенията с мъжа?

Последна редакция: пн, 09 яну 2017, 17:30 от milenaka

# 100
  • волно калдъръмче
Да прехвърляш личните си мотиви си върху другите с цел да оплескаш темата ли е или за да ми натриеш носа?

Естествено, че говоря за детето, което сурогатната майка трябва да износи и да осмисли нечий живот. Виждам, че много внимателно си чела старата тема и си запомнила ключовите моменти.

# 101
  • София
Даже не помня дали съм писала в нея, не съм отваряла линка. Мнението ми по този въпрос винаги е било едно и също. Нахвърлях случаи, при които възрастните стоят над децата, и които са приети в някаква степен.

# 102
Нещата някакси се въртят според изгодата. Ако бебето е заченато с донорска яйцеклетка, то безусловно се приема, че майка е тази, която го е износила. В случая със сурогатната майка обаче, е точно обратното- тази, която го е износила, не е майка и е желателно да изчезне от живота на детето и поръчалите го донори на материала.

# 103
  • София
А не се ли въртят голяма част от ражданията според изгодата?

# 104
Има го и този момент, уви.

Общи условия

Активация на акаунт