Десети клас 2018/19

• 111 344
  • 709
  •   1
Отговори
# 240
При нас - 4.87, което на фона на останалия му "успех" тази година е добре. Лятото ще наваксва. Който си е почивал цяла година, ще се потруди през ваканцията, няма как.  Twisted Evil Имало две шестици в класа и две тройки.
EliG, благодаря!
Този Николай Кун го четоха за пети клас. Малката, която също ще е пети клас сега, в момента го чете.
Това е доста сериозен списък. Тези без номерата предполагам са препоръчителни.

Последна редакция: ср, 28 юни 2017, 09:48 от Betty L.

# 241
  • София
В нашия клас има 25 оценки 5 или 6 (по-малко са 6-иците) и останалите няколко деца са с под 4.50. Като разгледах матурата ми направи впечатление, че е леко експериментална. Това, върху което се изпитва, не е включено в учебниците, по които се учи (имам предвид лексиката). Няма как по тия учебници да се натрупа такъв речников запас, какъвто се изисква от изпита (имам предвид въпроси от 31 до 40). Останалата част от матурата е адекватна, но за тази част (въпроси 31 - 40) се изисква и четене на книги на английски.
Вашите деца четат ли книги на езика, който учат? На мен ми се иска Деян да почете през лятото (дано няма нищо против  Wink и да успее да го вмести в геймърската си програма).

Sharky, сподели кои книги четоха децата в АК тази учебна година. (Големият ми син като учеше там четяха много подходящи за тийн възрастта съвременни книги, близки до децата. Бях много приятно впечатлена от избора, който правеха в това отношение).

Ели, благодаря за списъка по литература, тежък ми се вижда задължителния  Embarassed. Книгите под чертата обаче са страхотни, макар за някои да ми се струва, че са за малко по-големи (то и това е относително обаче). Peace

# 242
  • София
Петя, ще го питам като се събуди.

# 243
gargamela, благодаря за скалата.
Младежът е с 5.55 по английски, но за него езикът не е нов. През годината чете на английски предимно Дан Браун.
Петя, в АК получиха списък по български за лятото, а по английски - две книги по техен избор.

# 244
  • София
Аз още не зная резултата от НВО.
Моят син днес има изходно по математика. Утре пък ще представя презентация по испански.
Той чете на английски. Миналата година получи страхотен подарък - Пътеводител на галактическия стопаджия на английски, досега си стоеше неотваряна, но тези дни я е започнал.
На испански обаче не чете. През годината учителката им даваше адаптирани книжки (кратки кримки) и това му е четенето.

Последна редакция: ср, 28 юни 2017, 10:43 от мюмла

# 245
  • дядовата ръкавичка
Леле, мюлма, че закога ги тормозят тези деца.

И моята чете на немски чат-пат, вземам й книги от библиотека, но все не уцелвам вкуса й.
Да си я похваля - една от трите пълни 6ци на НВО в нейното училище  bowuu.

Започна да чете произведенията за догодина от учебника по литература за 9ти клас. Не виждам смисъл да се тормози с целите творби. Сега ще погледна списъка под чертата на Ели, че моето все се чуди какво да чете. Сега е на "Железният светилник", аз й пробутвах Селинджър, че ми е любим, но май не й достига зрялост за него.

Опс, допълвам се. Погледнах списъка под чертата. Много ми е странен. Хич не ми се връзват Дан Браун с Булгаков  Thinking

# 246
Нашите днес отидоха за математика и физическо. Математичката, "любимата", не се появила, нямали и физическо. Не можаха ли да кажат на децата да не се разкарват в тия жеги, а направо в петък за бележниците да отидат. Тогава ще ходят с класа на басейн.
Мюмла, и аз съм изумена. До кога?!?

# 247
Верно ли ще е до 1 следобед Shocked Shocked Shocked. НВОто по английски отнема около 20-30 минути, какво ще правят после? Кога имат право да излязат?

Шарки, щом за АК са елементарни матурите, може ли да споделиш информация как са се справили там децата и в частност твоето. За езиковите оставам с впечатление, че ги е затруднила матурата. Звучи ми странно на фона на високите балове за прием (т.е. със сигурност учат умни и амбициозни деца) и подготовката по език цяла година.

# 248
  • София
Айяла, браво на дъщеря ти! Справила се е страхотно!
Аз не очаквам добри резултати от НВО. Младежът каза, че му е било трудно.
Ха, ха, ами така са решили. То изходното вероятно няма да има роля за годишната оценка (на мен ми е все едно), не виждам как учителката ще смогне да ги провери, вероятно го пуска по формални причини, а и да има някаква представа какво са научили за догодина. Е, човекът го домързя да се готви, реши три задачи и толкоз.
А за презентацията - ами това е хубаво упражнение, полезно е и разпускащо (темата е по избор). Нямам нищо против да прави нещо.

# 249
  • София
73 т., което излиза да е  5.475 по формулата. Дребния твърди, че била лесна newsm78 newsm78 newsm78. На техния си изпит по английски има 93%, което е 5.58. Още не знам колко има на изпита за някакъв британски сертификат, който държаха в понеделник, не го виждам като позиция в Енгрейда (това е онлайн "бележника").

Нямам намерение да проверявам НВОто, за мен е важно да говори и чете свободно английски, което той прави, аз дори не му чувам акцента, така че нямам намерение да го "притискам" за под 6 оценката за НВО. Далеч повече ме притеснява мързела му по математика.

# 250
  • София
...Шарки, щом за АК са елементарни матурите, може ли да споделиш информация как са се справили там децата и в частност твоето. За езиковите оставам с впечатление, че ги е затруднила матурата. Звучи ми странно на фона на високите балове за прием (т.е. със сигурност учат умни и амбициозни деца) и подготовката по език цяла година.

Децата в ЕГ са умни, подготовката по езика е не достатъчно интензивна... Просто такава е приетата програма за ЕГ. А после на матурата се иска да знаят езика повече... И затова повечето деца са с 5-ици (Това между другото си е чудесно справяне с матурата).  Peace

Без да съм Шарки, предполагам (на база опита ми от минали години в АК), че в АК над 90% от децата имат над 5.50 на тази матура (те дори не обръщат внимание на този изпит, за тях той е лесен). (Сега прочетох и Шарки... Оказва се, че и АК са се позатруднили от матурата...)

Айяла, браво на детето! bouquet Страхотно се е справила!

# 251
  • София
Айяла, браво на детето!!
denyil, благодаря ти! (къде са хубавите стари иконки? никак не обичам тези нови версии, къде сега има човече с цветенца? )
chernooko, ние сме с нова г-жа тази година - много се старае да ги провокира да четат - представяха книга, води ги на театър, на изложенията на книгите, предполагам и затова списъка е така разнообразен. Дано да е добра и като учител, за да ги подготви за матурите в 12 клас, аз винаги подхождам с леко недоверие към младите учители.  
Петя, моето чете, но сравнително отскоро. Преди да замине преди няколко дни откри, че Рик Риърдън има нова книга, но е само на английски и си я е намерила, снощи ми каза, че вече половината я е прочела. Общо взето на английски не чете нещо кой знае колко стойностно - криминалета или фентъзита. Останалите неща ги чете на бг.

# 252
...Шарки, щом за АК са елементарни матурите, може ли да споделиш информация как са се справили там децата и в частност твоето. За езиковите оставам с впечатление, че ги е затруднила матурата. Звучи ми странно на фона на високите балове за прием (т.е. със сигурност учат умни и амбициозни деца) и подготовката по език цяла година.

..... подготовката по езика е не достатъчно интензивна... Просто такава е приетата програма за ЕГ. А после на матурата се иска да знаят езика повече...

А това защо се получава? Нали всеки, избрал ЕГ, очаква да учи езика максимално интензивно. А матурите би трябвало да са съобразени с общото ниво на учещите интензивно - и ЕГ, и МГ. Да не се окаже, че в МГ се справят по-добре Simple Smile

# 253
  • София, Дървеница
При нас 4.90 на матурата по АЕ, в класа имат дете с 6.00. А техният клас е втори по успех от седемте паралелки в НПМГ. Simple Smile

# 254
  • I want it all and I want it now.
Това е списъка при моето дете:

Същият е при нас до чертата  Hug  bouquet Отдолу е Laughing:

"Пространно житие на Св. Константин Философ"

„Проглас към евангелието”

"За буквите“от Черноризец Храбър

"Шестоднев" от Йоан Екзарх Български.

„Беседа против богомилите“ от Презвитер Козма

Общи условия

Активация на акаунт