2. Мнения за "Оазис строй" Пловдив - Оазис1-8

• 187 011
  • 1 021
  •   1
Отговори
# 855
Олеее, много сте се минали!..

Черна станция, документите удостоверяващи собствеността на имота са нотариалния акт за правото на строеж + удостоверението за въвеждане в експлоатация. Беше обяснено в темата, ама кой да чете? Няма нищо - repetitio mater studiorum est!

# 856
Здравейте,

И аз я следя темата на обща основа, оглеждам се за апартамент от половин година. Писаното отгоре, че банките не дават пари ако сделките не са на реални цени е вярно, защото и мен се опитаха да ме завъртят така, но в банката категорично отказаха (не е за Оасзис конкретно). Не беше фрапантна разлика в сумите, но влизаше в 10000+лв, които по закон не трябва да се превеждат на лично или на ръка.
Искрено се надявам тая практика НИЕ да я спрем, защото за едно ДДС си правим супер проблеми. Ако всички спрат да се правят на хитри или да се поддават на такива искания, и кредити ще дават и законно ще може да си купуваме имоти, а не 5 години да се молиш НАП и банки да не те вземат на мушка.
За всички влезли в схемата, но имащи предварителен договор, вижте го с адвокат и какви платежни бележки имате, ако решите да си искате парите. Ако искате да продължите, гледайте поне до акт 15 да се стигне, после може кооперацията обединено да си вложи още средства и време , че да си вземете акт 16. В добрия вариант, строителите само кътат от ДДС и заплати, и ще си видите апартаментите. Максимум да имате глоба от нап за разликата между данъчна оценка и експертна оценка, и те не могат да кажат къде сте прекарали 10000+лв на лична сметка Grinning рискът си е личен, печели само измамникът, който е казал  да го направите.

Каквото и да плащате, искайте да е с договор с вписани сумите и iban на фирмата, и по същата сметка да са пуснати парите от гише на банка от банкво служител. Може даже да си направите организация, че да си действате заедно, не по отделно да ви въртят как ще се плаща.

Успех на всички и не се поддавайте повече на измамници, иначе ще продължават и ще убеждават хората, че тея измами са нормалният начин да си купиш дом в България. Не сме милионери, че да крием данъци, масово сме на кредити.

# 857
И аз купих така с реални плащания, фактури и всичко по банка и не в София, а в Пловдив и така трябва да бъде! Още в предварителния ми договор на зелено пишеше сума, начин на плащане( на кой етап каква сума и какъв % е тази сума) и задължително плащане по банков път по сметката на фирмата!
И при мен по същия начин, сделката беше преди месец   Peace

# 858
Аз да имам черно на бяло,  че съм платил и да спя спокойно пък нека се минавам Stuck Out Tongue Winking Eye

# 859
Тъй вярно! Не го приемай лично, пошегувах се.
Когато ползвате кредитиране предполагам банките искат да се застраховат и никакви врътки не минават.
Те искат и застраховка на имота и застраховка живот на този, който ще го изплаща. А бе голяма набутвация.
Ама като нямате търпение 10-15 години да си съберете парички, така е.
Аз съм си спестил и съм си купил чак тогава. Документите са ми изрядни, но моят случай е частен. При мен сделката е междуфирмена.

# 860
  • Пловдив
Застраховката живот и тази на жилищата /щото са 2/, е за сметка на банката. Така че поне от тази гледна точка набутвация няма.
А ти щом си успял да спестиш за 15 год. пари за апартамент, браво. Ама не виждам някой с 1000 лв заплата в много добър случай, че в Пловдив заплатите не са високи, как ще плаща наем и ще спестява. По-добре ипотека, поне си вкарваш парите в собствено жилище, а не наливаш пари в бездънния джоб на наемодателите.

# 861
Банката никога няма да се мине и безплатен обяд няма да ни даде. По един или друг начин всеки си плаща застраховката, но 100% е по-добре да изплащаш своето жилище. Заема край има, наема не. И цял живот под наем ще дадеш повече пари от един апартамент и на дърти години на улицата.

# 862
Черна станция, документите удостоверяващи собствеността на имота са нотариалния акт за правото на строеж + удостоверението за въвеждане в експлоатация. Беше обяснено в темата, ама кой да чете? Няма нищо - repetitio mater studiorum est!

Не, нищо не беше обяснено, а питах три пъти. И затова питам, защото ми е интересно.

# 863

Не, нищо не беше обяснено, а питах три пъти. И затова питам, защото ми е интересно.
Явно сте пропуснали моите постове, а просто исках да бъда полезна в темата. Иначе, аз лично нямам никакво отношение към фирмата и сградите, които са построили - за мен те не представляват интерес.
За тези, които държат на реални плащания, бих добавила - Договор за СМР + фактури.

# 864
Аз питах, защото ми е чудно как държавата може да се минава тяка. Някак не ми се вярва. А после не ми беше ясно как един ден ще продам, като имам само закупено право на стрпеж + разрешение за ползване.
Иначе сигурно става и така, щом се прави, но не знам какви са рисковете.
Аз за моя апартамент държах всичко да е чисто (и не е купуван със заем).

# 865
       Здравейте,  радвам се, да чуя от коментарите Ви, че все повече сделки с недвижими имоти се изповядват на реални цени, но за съжаление сигурно още доста вода, ще изтече докато нещата си дойдат на мястото, ако въобще дойдат…….  
        Относно въпроса на „черна станция“, малко след твоето питане, друг потребител /zencou/ е отговорил на въпроса ти:  „……..документите удостоверяващи собствеността на имота са нотариалния акт за правото на строеж + удостоверението за въвеждане в експлоатация“…..
         Недвижимият имот или вещните права /право на строеж и право на ползване/, задължително се прехвърлят с нотариален акт, само че ако нотариалният акт е за построен вече имот, който е въведен в експлоатация, нотариалният акт е за право на собственост, а не за право на строеж. Ако имаш нотариален акт за  право на строеж /в него имота се описва също толкова подробно, с граници и т.н/ и за същият имот след като притежаваш удостоверение за въвеждане в експлоатация /в него имота и собствениците на правата на строеж са описани много подробно/, ти вече си собственик на построения имот. Предварително се извинявам, ако изказа ми не се хареса на потребители, които са юристи по професия и четат коментара ми, защото аз не съм юрист по професия.  Въз основа на тези два документа, може още веднъж да отидеш при нотариус, да си платиш съответните такси и да имаш и нотариален акт, на който вече няма да пише „право на строеж“, а ще притежаваш нотариален акт за право на собственост.  Това  съм го виждала да го направи засега само един човек, от моята не малка практика, но не мисля, че има смисъл, все пак въпрос на личен избор…...
Само с тези два документа /нотариален акт за право на строеж и удостоверение за въвеждане в експлоатация/,  можеш да си продадеш имота без никакъв проблем ако решиш, в двумесечен срок от издаване на удостоверението, следва построения имот да се декларира в съответната дирекция „Местни данъци и такси“ /по местонахождение на имота/.
           Относно коментара на „dundi 73“, искам  да поясня, че много добре съм разбрала и знам, как се извършва плащането и какви документи издават фирмите на предприемача построил обектите в „Оазис“ 1,2  и т.н ……  Някои от клиентите, доколкото знам са поискали да им се  впише сметката по която, трябва да преведат парите в предварителните договори, на други са давани декларации от фирмата, че клиента е изпълнил задълженията си по предварителния договор и нямат финансови претенции спрямо него. Не смятам, че и това е редно, но все пак по думите на адвокати е видно, че клиента е „добросъвестен“. Освен това, като си платил част от сумата за имота в брой,  по този начин фирмата поставя клиента в много неприятна ситуация, да не говорим, че това му се сервира, обикновено в последния момент или най много ден преди сделката. Тук знам, че ще изригнат всички за плащанията в брой и санкциите за това, но все пак бих искала да кажа, че:   1.Първо фирмата е не коректна, защото поне за плащането на капарото, не съм чувала и срещала някой да го е платил по банка, от което следва че и фирмата и клиента са вече в нарушение и подлежат на санкция по Закона за ограничаване на плащанията в брой. Санкцията бих казала е в чудовищен размер /50% от стойността на сделката за единия и 50% за другия нарушител/.  Възможно е голяма част от клиентите да не са знаели за това, че извършват нарушение, но фирмата не бих казала, още повече, че за тези плащания дори парите не са отчитани чрез фискално устройство, а са издавани квитанции към ПКО. 2. Знам също, че много хора ще кажат: Като не знае, да си хване адвокат!!! Да, ама доколко ще попаднаш на знаеш и можеш адвокат ????!!!!!!, освен това като дойде време да плаща на адвоката, познайте в колко от случаите, адвоката ще Ви издаде документ, че сте му платили, а пък за банка да не говорим,  макар че винаги има и изключения.
                 Хубаво би било наистина да се спре, вече с тези плащания в брой, както при продажба на имоти, така и при останалите сделки между фирми, между фирми и физически лица и т.н, както и плащането на заплатите от работодателите на ръка, но засега положението е това. Прекратявам я тази тема, защото докато не се променят нещата законово, всичко е …….Не казвам, в никой случай, че няма и коректни фирми и адвокати. Дано от пушека който се вдигна покрай, тези строежи, все повече хора да започната да си търсят правата при сключване на сделки за недвижими имоти  и не само за тези сделки, и при назначавене на работа и при плащане на РЗ и т.н.
       Относно коментара на „stefanita“, бих искала ако може да разясни нещата около евентуалната „глоба“ от НАП за разликата между данъчната оценка и експертната оценка. Предварително и благодаря.
        Докато си напиша писанието, гледам, че „черна станция“ продължава да пита, затова дано и се изясни ситуацията. Относно това, че държавата се „минава“, бих искала да кажа, че това не е съвсем така, ако всичко е по правилата, но ще пиша по късно, защото в момента повече не мога.

Последна редакция: ср, 12 юли 2017, 17:31 от pipi.132414

# 866
 Недвижимият имот или вещните права /право на строеж и право на ползване/, задължително се прехвърлят с нотариален акт, само че ако нотариалният акт е за построен вече имот, който е въведен в експлоатация, нотариалният акт е за право на собственост, а не за право на строеж. Ако имаш нотариален акт за  право на строеж /в него имота се описва също толкова подробно, с граници и т.н/ и за същият имот след като притежаваш удостоверение за въвеждане в експлоатация /в него имота и собствениците на правата на строеж са описани много подробно/, ти вече си собственик на построения имот. ....  Въз основа на тези два документа, може още веднъж да отидеш при нотариус, да си платиш съответните такси и да имаш и нотариален акт, на който вече няма да пише „право на строеж“, а ще притежаваш нотариален акт за право на собственост.  Това  съм го виждала да го направи засега само един човек, от моята не малка практика, но не мисля, че има смисъл, все пак въпрос на личен избор…...
Само с тези два документа /нотариален акт за право на строеж и удостоверение за въвеждане в експлоатация/,  можеш да си продадеш имота без никакъв проблем ако решиш, в двумесечен срок от издаване на удостоверението, следва построения имот да се декларира в съответната дирекция „Местни данъци и такси“ /по местонахождение на имота/. 

Благодаря. Ей за такова обяснение питах и сега за пръв път го виждам разписано така. Предните отговори бяха "чети напред". Чак днес zencou написа нещо, но пак скъпернически. Ти за пръв път разясняваш ситуацията.  И да, според мен държавата губи, но това си е неин проблем.

П.П. Аз съм си плащала по банка всичко. На ръка срещу ордер съм плащала само за контейнер за боклук (където да си хвърляме нещата по време на ремонтите), за ъпгрейд до по-висок клас на дограмата и интериорните врати и за изолация срещу ударен шум.

# 867
Някои хора явно заспиват и се събуждат със злобата към Оазиса.Няколко неща само да вметна.Фирмата не е във фалит.  Тече проверка, това че вие тук си дрънкате колко страшни и незаконни неща се случват не значи че реално е така. Има си власти разследват, когато излезнат със становище тогава коментирайте. В момента просто подривате името на фирмата .Преди няколко седмици пророкувах че следващата теза ще бъде недействителните сделки. Вместо да плашите хората запознайте се при какви случаи се случва това.

# 868
Много се радвам даже, че започнатите сгради се довършват. Хич не би било добре да останат като скелети, зловещо ще е. Живея до 2 от тях и ще е грозна гледка...DisappointedDisappointed
Да не говорим за пострадалите хора.
Но също бих се радвала да се пресече тази практика с дан.измами и всеки да си плаща дължимото.

# 869
Цитат
       Относно коментара на „stefanita“, бих искала ако може да разясни нещата около евентуалната „глоба“ от НАП за разликата между данъчната оценка и експертната оценка. Предварително и благодаря.
Ако нап прави проверка на сделките, като банките, ползват експертни анализи с подобни имоти за определяне на цената. После чл. 125 ЗМДТ - http://tita.bg/page/79

Общи условия

Активация на акаунт