Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 303
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
Цитат
Ами да получат.
Иначе няма да им приемат децата в собственото училище, освен ако не живеят в района.
Ооо, ако училището е "собствено", нямате никакъв проблем,  Системата даже не се отнася за него.
hrs,ние веднъж се сражавахме Laughing  в друга тема. Не знам дали постът ти е към мен, но моите възражения са принципни, не съм виновна, че СО не изпипаха текстовете да предвидят изключения за някои категории родители и персонал (ако са искали  и ако е възможно, защото мисля, че подобни бонуси имаше за ОДЗ-тата и паднаха в съда).  Посъветвах майките да се обръщат към РИО не само за нарушения, но и за неясни моменти, защото се задават въпроси, но отговорите в темата са ЕЖК. Най добре  е да има тълкуване от компетентен орган.
Писах ти, че няма да засягам една определена тема и не го правя, въпреки, че ако се огледаш около теб,  ще видиш още едно нарушение, което умишлено не съм споменавала, няма и да го направя.  Peace
Силно се надявам това
Цитат
злобата на някои неприети в Шилер. Когато разсъждаваш от безпринципни позиции, получава се така. Сега ходиш и караш мамите да звънят в РИО
да не е към мен. Поне засега,влизаме там, където искаме.

Последна редакция: нд, 19 мар 2017, 15:48 от sali

# 1 006
  • В две мънички очи...
Ами да получат.
Иначе няма да им приемат децата в собственото училище, освен ако не живеят в района.

Тогава на същия принцип всяка професия да се толерира по някакъв начин дай лекарите и техните семейства до 9-то коляно да не внасят осигуровки и да се лекуват безплатно. Заетите в транспорта до 9-то коляно да пътуват безплатно и т.н.
И на мен ми се искаше детето ми да бъде в близката детска градина, но като нямахме точки го записахме в по-далечната.
Тази наредба беше направена, за да може децата да влизат в най-близкото училище - или се спазва това или няма наредба. Имаме закони, но много обичаме вратичките.

По-добре беше всяко училище да си имаше изпити и децата да влизаха след изпит.

# 1 007
  • София
За ОДЗ -тата си има предимство за деца и внуци на работещите в детските градини, отпаднаха точките за деца и внуци на учители в училищата, университетски преподаватели, служители на БАН.

# 1 008
  • Sofia

По-добре беше всяко училище да си имаше изпити и децата да влизаха след изпит.

newsm10

# 1 009
  • София
Цитат
а ОДЗ -тата си има предимство за деца и внуци на работещите в детските градини,
Имат, но е получават точки за това по основните критерии, а само по допълнителните - 0.1 т., т.е. няма припокриване.

# 1 010
  • София
Не виждам припокриване. Да го добавят в основните критерии тогава.
Няма нужда от наредба, да мерят с пергела и в най-близкото училище.
Аз съм За изпит, моите ще са, в което пожелая. Sunglasses

# 1 011
Колко ли учители имат първолачета на година, та да се постараем да ги прекараме и после да чакаме някой да избере професията учител...
Аз съм абсолютно "за" допълнителните точки за учители в същото училище, ако преценят, че това е най-добрия вариант за децата им. В крайна сметка ако са само с точки за месторабота, няма да имат гарантирана възможност за прием, ако не живеят наблизо, а не всеки има възможност да работи близо до дома си.
Друг въпрос е, че някъде далеч са надхвърлили да е само привилегия за деца/внуци на учители в училището, напр. в 32 СОУ допълнителни точки се дават за "всички, работещи в системата на образованието",т.е. не само в район Възраждане, ами изцяло, т.е. за всички учители в цяла София.

# 1 012
  • София
То колко ли учители имат първокласници, като им гледам средната възраст! В 22 СУ допълнителният критерий беше само един - деца на работещи в 22 СУ - 22 точки. Сега са го сменили на Работещи в системата на столичното образование - пак 22 точки. Та вместо да изпишем вежди, май ще вадим очи. Защото вторите са доста повече от първите и според мен лично, така шанс получават доста повече неживеещи в района.

# 1 013
  • В две мънички очи...
Критерий - работещи в системата на образованието изобщо не трябва да има.
Ако толкова искат да имат някакво предимство да го бяха дали СО, но не са го сложили защото може да се обори като дискриминационен.

# 1 014
  • София
    За мен не е проблем децата на учителите в едно училище да могат да учат там, ако родителите им искат. И преди, и пак ще кажа тези хора не са много Rolling Eyes Мисля, че на всички е ясно това...
    Не само 32-о дава приоритет на хора работещи в системата. Според мен идеята е да се подберат по-подготвени деца, чиито родители все пак имат поне малка мотивация да ги стимулират да учат. Не казвам, че това е начина, но е един от начините и донякъде ги разбирам защо(аз лично не съм в тази система!, нито мъжа ми, нито прабаба ми ще ми осигури точки някъде  Laughing).
   За мен лично критерия на 10-о СУ е абсурден! На 20-то също...Както имаше и едно училище с една приемственост на нещо си, което нито разбрах, нито ще направя труда си да запомня Wink Ако нас ни касаеше едно от тези училища, аз лично не бих оставила нещата така и бих сигнализирала. Макар че тези критерии са толкоз субективни и реално не знам в какво нарушение са 10-то и 20-то  newsm78 Но  въпреки това е нелепо...

# 1 015
  • София
Елица, има припокриване. Ако работещият в системата на образованието работи и в прилежащия или административния район, той ще получи веднъж 8 или 10 т. от системата и втори път по допълнителните критерии.
Въпросът не е толкова за работещите тук или там. Просто училищата изкарват родителите малоумни, неможещи да четат нормативни документи. Този начин за заобикаляне на Системата е обиден и унизителен за всички родители, които не са облагодетелствани по решение на училищата. Пример за това, кои критерии не бива да се определят като допълнителни, е 133-то, и не само то, разбира се. Там всичко се припокрива с критериите по системата, като че ли са правени за определени деца. Изобщо децата от района ще могат ли да влязат?
Аз лично съм отвратена от опитите да се замажат нещата - определили критерий " родител/служител в училището" сега става "работещи в сферата на образованието", непоносимо ми е по този начин да се отнасят към мен и моето дете. Не им прави чест нито на РИО, нито на СО.
За мен много по-етично е, ако все пак от СО решат, че трябва да дадат някакви стимули на учителите, да излязат и да кажат "Извинете, недогледахме. С цел да задържим нашите специалисти, включваме критерии   ....." (въпреки, че според мен нещата достатъчно се омазаха за тази година и не трябва да пипат нищо, а и "работещи в сферата на образоеванието" е доста разтегливо понятие).

# 1 016
  • София
Сали, колко смяташ, че ще са децата на учителите в конкретен випуск? Категорично подкрепям това на учителите да им е гарантирано децата им да бъдат приети в съответното училище, в което работят. Което само с месторабота в административния район няма да стане. Как точно учителка от Младост да си заведе детето в училище по местоживеене за първи час, но и тя самата да стигне на работа за първи час на другия край на града?

# 1 017
  • София
Както го правим ние останалите.

# 1 018
  • София
Както го правим ние останалите.
Ми не е вярно. Масовката е на работа от 9ч. Учителка трябва да отиде в 7.20.

# 1 019
Също съм "ЗА" при желание на учителя/ката детето да има гарантирано място в училището, където преподава. Peace

Общи условия

Активация на акаунт