Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 138
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 900
  • В две мънички очи...
Аз писах на мейла им rio_sofia_grad@mon.bg чакам да ми върнат отговор.

# 901
  • София
Цитат
sali могат да съберат точките - пример местоживеене 30 + доп. критерий 13 и ето 43т.
Разбира се. Тава съм написала, че точките могат да бъдат събрани само от основните критерии или като сбор от един основен и един или повече  допълнителни, но не и само от допълнителните, определени от училището, които могат да бъдат най-много 22. Но даже и да допуснем, че биха били 43, пак ще имат  еднаква тежест.
Ето например заявлението за кандидатстване на 51 СУ.
http://51sou.info/pages/priem.htm  отвори на заявлението, че не знам как да го прикача.
Изредени са критериите и точките, сумират се и каквото се получи.

# 902
  • София
Ето едно обикновено квартално училище с прилична репутация (56 в Люлин). Кат' гледам, щерката не е сигурно дали ще я вземат, щото нямаме жилище в района, т.е. не можем да се регистрираме с постоянен адрес (както се случва на над 95% от живеещите на квартира според моите лични проучвания Sad  ). Карта не видях...
http://56sou.info/my_public/Priem/Priem2017-2018/Krit1klas.pdf

# 903
Интересно как очакват децата да бъдат повече като по статистика родените 2010 са с 5000 по-малко от родените 2009?
А като се подават на място документите т.е. на хартия и ако кандидатстваш в 5 училища съответно ще трябват 5 удостоверения - не пише че може копие или нотариално заверено копие.
Сутринта си мислех че най-накрая днес всичко ще бъде ясно, сега се чудя ще бъде ли ясно изобщо някога  #Crazy
shrekie просто медиите рядко успяват да направят добри репортажи, да бъдат обективни и да зададат правилните въпроси. Или аз попадам на такива репортажи Sad.
Да се надявам че РУО ще върне отговори.

sali могат да съберат точките - пример местоживеене 30 + доп. критерий 13 и ето 43т.
Вече видях и само един доп. критерий който дава 22т.

И по-малко ще стават. За последните 5-6 г. само в София раждаемостта е спаднала с около 1/10, а в страната - с около 1/5. Като извадим приблизително постоянната раждаемост на тъмнозелените, за останалите спадът е още по-голям. След 2-3 г. в София ще има училища пред затваряне по липса на деца и такива, в които никой няма да иска да отиде, защото ще има поне 1/4 от тъмнозелените.  Интересно ми е как тогава ще задължат някого да се запише в тях, пък ако ще и 2000 т. да му дадат.

# 904
Това се отнася за цяла Европа доколкото знам. В Германия има прираст заради бежанците реално. Четох, че били станали 84 милиона, като преди известно време се говореше, че са 79 милиона. Много малък процент от тези ходят на училище, за които спомена hrs. Пък и днешно време едно "средно" завършено ако си без връзки никак не те топли да си изкарваш хляба. В Щатите една съфорумка твърдеше, че не било така, но аз силно се съмнявам в това, тъй като имам наблюдения какво се търси, за да живееш добър живот.

# 905
И сега има такива училища с тъмнозелените, от които даже учителите бягат.
Няколко са, но hrs е права ще стават все повече.
Интересен критерий на 56 соу - т. 4 от критериите на училището.
родители с принос към престижа на училището - цитирам по памет.
А пък да не говорим, че критериите се мултиплицират - от максимум три, стават 4 пък и т. 4 е с две подточки та = 5 критерия.
А ето и какво ще става в образованието:
http://www.blitz.bg/obshtestvo/ne-sech-a-kasapnitsa-sluzhebniyat … l_news496224.html

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 08:56 от mready

# 906
  • София
Yangdze, само веднъж се начисляват тези точки, както е при местоживеене.  Peace

# 907
  • София
Мерси Furf, понеже не е написано, както горе в най - първите 5 критерия, си пише че само по един се вземат точки, и отдолу някак стои недоизяснено  newsm78, и понеже пише "на един от родителите- 8т." и реших да питам, аз вече писах на
rio_sofia_grad@mon.bg
ако изобщо отговорят ще ви кажа  Thinking Thinking

# 908
  • София
Допълнителните критерии на нашето училище ми звучат повече от разумно, на фона цитираните в темата...
138-мо дава предимство на деца, които са били в градина в микрорайона (5т), в градина в административния район (3т) и деца на служители в образованието (5т).

ПС. Не че нещо, ама тази 'приемственост' на поколенията, която струи от доста училище, ми идва в повече.

ПС2. Ново двайсе - в заявлението има такова изречение:
1.Уведомен съм, че в периода до 01 юни 2017 г. трябва да представя Удостоверение за завършен подготвителен клас, както и за обстоятелството, че непредставянето му в този срок ще се счита за отказ от настоящата молба.
А ся де - знам ли дали ще го дадат от градината? На каката май го дадоха, ама не помня точната дата...
Сега ще питам и аз в рио-то дали имат право да искат това до 1.06...

# 909
 mready, сега преди избори много неща се пишат и говорят, не ги чети толкова.

# 910
  • София
Допълнителните критерии на нашето училище ми звучат повече от разумно, на фона цитираните в темата...
138-мо дава предимство на деца, които са били в градина в микрорайона (5т), в градина в административния район (3т) и деца на служители в образованието (5т).

ПС. Не че нещо, ама тази 'приемственост' на поколенията, която струи от доста училище, ми идва в повече.

ПС2. Ново двайсе - в заявлението има такова изречение:
1.Уведомен съм, че в периода до 01 юни 2017 г. трябва да представя Удостоверение за завършен подготвителен клас, както и за обстоятелството, че непредставянето му в този срок ще се счита за отказ от настоящата молба.

А ся де - знам ли дали ще го дадат от градината? На каката май го дадоха, ама не помня точната дата...
Сега ще питам и аз в рио-то дали имат право да искат това до 1.06...
Предучилищната свършва на 24 май, т.е има достатъчно време да ви го издадат. Няма да има проблем според мен, това е по-скоро за такива, които не ходят на предучилищна, ще ги пратят уж на края на опашката.

# 911
А какво би станало теоритично ако дадено дете не бъде прието и на трите класирания в никое училище, където е подало? Тогава какво, служебно ли го разпределят някъде?

# 912
  • София
Рашина2, от РИО ще ви кажат къде има останали свободни места.
На нас ни предложиха на другия край на града.

Вижте, удостоверението за настоящ адрес си е ваше, никой не може да ви го вземе. Най-много да ви поискат копие и да сверят с оригинала. При смяна на постоянен адрес, се сменя и настоящ и всеки би трябвало да има. Общината нищо не печели, освен ако не го знаете къде е.

Аз лично бих се възмутила пред журналист, че моите деца не попадат в никой район, но няма смисъл. Вече го играх това. Г-жа Кастрева изобщо не и дреме за мен. Тя е винаги усмихната и успокоява, че всичко е наред.

# 913
А какво би станало теоритично ако дадено дете не бъде прието и на трите класирания в никое училище, където е подало? Тогава какво, служебно ли го разпределят някъде?

Е това вече е добър въпрос Laughing

# 914
  • София
Ани, не е много правилно.

В правилата има това:
7.3 При записване родителят/настойникът или упълномощено от него лице предоставя оригинала на удостоверението за завършена подготвителна група.

Айде, ние имаме ходене към училището заради каката и не е проблем да минем през канцеларията.
Ама при положение, че в правилата пише 'при записване', защо някой трябва изрично да излиза от работа...
А училището не може да се оплаче от липса на кандидати. Предната година напълниха 6 първи класа. И добавиха допълнителна паралелка 2-ри клас.

Общи условия

Активация на акаунт