Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 117
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 930
  • София
Цитат
В 125 СОУ имат ли право на това? Допълнително райониране както си е решила директорката?
Децата, които живеят в ж.к. "Младост-1", в района на училището, това са блоковете, намиращи се в карето, ограничено от улиците: бул. Александър Малинов, бул. Андрей Сахаров, ул. Йерусалим и бул. Цариградско шосе, ще получават по 15 (петнадесет) точки.

Децата, които живеят в ж.к. "Младост 1", извън посоченото по-горе каре и в ж.к. "Младост 1А", ще получават по 10 (десет) точки, всички останали - по 5 (пет).
Това е от миналата година. Има нови критерии.

# 931
  • В две мънички очи...
Моя съвет е за неясноти или съмнение за повтаряемост на критерии да се пише на РИО. Ако не върнат до няколко дни да се ескалира публично, че новата система е въвела неясни и дублиращи се критерии.
Притеснява ме че тази така наречена система е с различни тълкувания на повечето критерии, позволява промяната на адреси с цел увеличаване на точките, което противоречи на идеологията на наредбата в началния и вариант, непрозрачност на класирането - т.е. няма как да се обжалва класиране защото няма да има публично оповестяване на критериите с които са приети кандидатите. Липса на електронна регистрация както е в системата за детските градини в които все пак може да се види шанса на детето за съответното училище, и не на последно място че може да има деца които имат реални точки от критериите и пак да останат за служебно разпределяне.
Сега като видях заявлението на 51-во ми стана малко по-ясно как се разбира кои са родителите на детето, след като не се представя акт за раждане.

# 932
104 ОУ също публикуваха допълнителните критерии и картата: http://104ou.com/priem/1.html

Едн голяма част от "прилежащия район" е всъщност Южния парк. Можеха да го извъртят и вместо да слагат парка, където никой не живее, да обхванат малко повече блокове - в която и да е посока. И там има блокове, които са "прерязани" през средата.  Според написаното излиза, че и те искат доказване на критериите преди класирането, още при подаване на документи. Изобщо, май всички си правят каквото искат...

Не пише нищо и за ПГ. Предни години 104 и 126 ОУ приемаха деца в подготвителен клас по същите критерии, по които се класираха и първокласниците и тази година ми отговориха, че пак ще бъде така и затова чакат решението на СОС. Ами хубаво, ето го решението, критерии за 1 клас има, за ПГ нищо не пише. А 126 ОУ даже не са публикували нищо още, само махнаха миналогодишните. Явно ще трябва да звъня по телефона, за да се информирам. Или да отида на място да питам.
В 126 оу има карта. Ето линк:
http://www.126ou.net/news.php?subaction=showfull&id=14894415 … m=&ucat=&

# 933
  • София
104 ОУ също публикуваха допълнителните критерии и картата: http://104ou.com/priem/1.html

Едн голяма част от "прилежащия район" е всъщност Южния парк. Можеха да го извъртят и вместо да слагат парка, където никой не живее, да обхванат малко повече блокове - в която и да е посока. И там има блокове, които са "прерязани" през средата.  Според написаното излиза, че и те искат доказване на критериите преди класирането, още при подаване на документи. Изобщо, май всички си правят каквото искат...

Не пише нищо и за ПГ. Предни години 104 и 126 ОУ приемаха деца в подготвителен клас по същите критерии, по които се класираха и първокласниците и тази година ми отговориха, че пак ще бъде така и затова чакат решението на СОС. Ами хубаво, ето го решението, критерии за 1 клас има, за ПГ нищо не пише. А 126 ОУ даже не са публикували нищо още, само махнаха миналогодишните. Явно ще трябва да звъня по телефона, за да се информирам. Или да отида на място да питам.
В 126 оу има карта. Ето линк:
http://www.126ou.net/news.php?subaction=showfull&id=14894415 … m=&ucat=&
И кое е истинската територия - с черничкото или с жълтото?

# 934
  • София
Цитат
Моя съвет е за неясноти или съмнение за повтаряемост на критерии да се пише на РИО
Писах току- що за критерия "работещи в училището", който припокрива "работещи в прилежащата територия".
Колкото повече писма до РИО, толкова повече неточности по училищата ще се коригират. Няма кой да ни свърши работата. Някой  писа, че в едно училище изисквали предварително документите, да сигнализира в Инспектората.

# 935
  • София
mready, благодаря ти. При мен не излизаше, може би някаква кеширана версия на сайта ми се е отваряла.

И на мен не ми става ясно черното или жълтото е прилежаща територия. При всички случаи попадаме в нея според тази карта, което е добре, но е неясно.

# 936
128 СОУ все още нямат нищо ново на сайта...Срокът не беше ли 15/03 ?  newsm78

# 937
 За тези от вас, които следят 105 СОУ и се чудят защо още няма качена карта на микрорайона на училището да знаят, че от община Изгрев не са им изпратили карта, защото единствената служителка, която отговаряла за това отсъствала. Чак другата седмица щели да подадат картата - нищо, че по закон тази служителка трябва да има заместник, нищо, че имаха и срокове да обявят карти и допълнителни критерии - тея срокове от Столична община са явно пожелателни.

# 938
  • София
Цитат
Моя съвет е за неясноти или съмнение за повтаряемост на критерии да се пише на РИО
Писах току- що за критерия "работещи в училището", който припокрива "работещи в прилежащата територия".
Колкото повече писма до РИО, толкова повече неточности по училищата ще се коригират. Няма кой да ни свърши работата. Някой  писа, че в едно училище изисквали предварително документите, да сигнализира в Инспектората.
Писах аз, писах Simple Smile Дано реагират.

# 939
Сали, това не е наша работа, а на чиновниците. Контролът е на РИО София и той, ако трябва ще си назначи човек, но трябва да го направи.
Мойта работа кой ще ми я свърши? Те ли?

# 940
  • София
       Yangdze, колко са тези многодетни майки и защо да нямат точки, малко е пресилено това. Изчезваме като нация и нека да не се успокояваме, че Германия като етнос са по-зле от нас(което е вярно, но какво значение има). Логично е човек ако работи в района и има вече деца в едно училище да може да ги взима спокойно, а не да обикаля из цяла София. Още повече щом говорим за 3 деца Wink
        В ПГ на моето дете има само 2 многодетни семейства!!!От 25 деца, само още 4-5 имат братче или сестриче, т.е. повече от 15 деца са по едно в семейството и няма да имат братя и сестри... Така че това да е проблема. Разбирам твоите притеснения, но те са комплексни. Поне сега има някакви критерии, които са общи и имат някакво покритие на социален статус и адрес, но толкоз. И аз чакам да видя кое е кварталното ни, най-вероятно 30-то, а само да знаеш колко деца има в този район.....И сега като плеснат допълнителни критерии- бил в ДГ "Зайче" и подобни, и какво като имаме 43 точки. Въпроса е, че и миналата година беше така, но никой от района не можеше да кандидатства в 32-то, 18-то, 41-о, защото дори нямаше опцията за това  Laughing Не го пиша с лоши чувства, просто проблема не е с критериите само, даже изобщо според мен. А с това, че разликата между добрите и другите училища е почти бездна...За което не само училищата са виновни, но и мисленето на част от хората, които толкова не им пука за децата, че просто и да искаш ниво не можеш. Но това е друга тема  Confused

# 941
     А с това, че разликата между добрите и другите училища е почти бездна...За което не само училищата са виновни, но и мисленето на част от хората, които толкова не им пука за децата, че просто и да искаш ниво не можеш. Но това е друга тема  Confused

Крис много точно казано? bouquet

# 942
  • София
[
Цитат
Сали, това не е наша работа, а на чиновниците
Напълно си права.
Ако РИО иска да си свърши работата, трябва да изиска критериите от училищата, да ги провери и да разпореди промяна, където има нарушение. Само че те или не искат( защото не им се занимава или защото тези критерии устройват някого - например дублирането на работещите в училищата), или не могат, или комбинация от двете. А може и случаят да " не знам, че не знам".
Затова казах, че е наша работа - сигнали и пак сигнали. Не е зле и накоя статия във вестник. В детските градини също има нещо недогледано с регистрацията на адресите, не съм много компетентна там, но е важно.  Една майка е писала до СО, ами ни вопъл, ни стон. А сроковете наближават.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 15:46 от sali

# 943
  • София
И кое е истинската територия - с черничкото или с жълтото?

Дори да е черното, пак спира малко преди нас. Обаче от нашата улица захапва и отсечката, която е в 36то.

# 944
[
Цитат
Сали, това не е наша работа, а на чиновниците
...
Та,ако РИО иска да си свърши работата, трябва да изиска критериите от училищата, да ги провери и да разпореди промяна, където има нарушение. Само че те или не искат( защото не им се занимава или защото тези критерии устройват някого - например дублирането на работещите в училищата), или не могат, или комбинация от двете. А може и случаят да " не знам, че не знам".
Затова казах, че е наша работа - сигнали и пак сигнали. Не е зле и накоя статия във вестник. В детските градини също има нещо недогледано с регистрацията на адресите, не съм много компетентна там, но е важно.  Една майка е писала до СО, ами ни вопъл, ни стон. А сроковете наближават.
Това обаче трябваше да се случи преди 15.03.2017г., когато е срока за публикуване на допълнителните критерии. Сега вече е работа на засегнатите да си отстояват правата и да сигнализират, където трябва.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт