Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 122 591
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Тая глупост с купуването на апартамента и училището я чувам за втори път...Направо ме убива снобаризма и тесногръдието на някои хора!
Аз също съм в позицията, че малкото може да не го приемат при голямото. За детска градина нямах предимство за тази, която ми е под прозореца. Тогава ми се обясняваше, че това, че живея до градината не може да ме вади пред децата, които са по-надалече, та сега всяка сутрин мъкна детето до Горубляне на градина. Но що се касае за училище рязко ме ограничават с най-близкото. А в това, което е на една спирка по-надолу и първото ми дете учи там няма да ми е район, ако разделят Млсдостите например.

# 361
Е, как да ги изравнят тия училища?
То няма учители. Където попроучих, добрите учители са в пенсионна и предпенсионна възраст...
Изравняване става и с материални стимули на учителите - тук трябва да е правителството, тогава и ще дойдат по-млади, и с материалната база на училищата - тук май е общината.
За учителските заплати се говори години наред и какво се направи. И сега има обещания на килограм, нали идват избори.
Защо едни общински училища изглеждат, като че са бомбардирани, а други са светли, приятни и т. н. И то години наред. Нали общината има план за ремонтите, отпускат се средства и т. н.
Има си начини - но образованието общодостъпното трябва да е приоритет. 

# 362
И какво точно ще тестват? Та то и сега е така, но всеки директор тества каквото си иска.

Справедливо е да има еднакви критерии за всички.
Справедливо е всяко дете да бъде прието в близкото училище при желание.
Справедливо е децата от ПГ и тези с братчета и сестричета да имат предимство.

newsm10

ooooh! За какъв жребии мечтаят някои. А ако ви се падне училище в Нови Искър, който също е на територията на СО, но вие живеете в Горубляне? Нелепо е това да е `справедлив` вариант.

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 12:36 от shrekie

# 363
  • София
Нормално е едно дете гарантирано да учи в начален етап в най-близкото училище. Идеята е не да се ощетят онези, които нямат (желани) училища в близост, а в полза на самото дете. Има деца, които няма кой да ги "развозва" - ако не са в близкото училище, ще трябва да вървят дълго време пеша (с тежките раници на гърба) или да ползват градски транспорт (т.е. да чакат превозни средства в дъжд и студ). Немалко деца от втори клас се оправят сами, няма кой да им носи раниците или да ги придружава, когато пресичат натоварени улици и булеварди.
А за "изравняването" на училищата - през соц-а повечето бяха общо взето изравнени. Децата се разпределяха според това в кой блок живеят. Е, имаше и руски училища (по-"елитни") и хора, които прескачаха системата.
Да се "изравнят" училищата зависи и от учениците - всъщност от родителите им. Има "цигански" училища, училища, които обучават деца от домове и т. н.
Често се случва и това - родителите чуват, че едно училище е "елитно" и се редят за него. То приема повечко ученици, заради бюджета, а останалите училища в района остават с малко ученици. Оттук бюджетът им намалява, закриват се паралелки - респективно напускат учители (които вече са придобили опит и са по-"добри"), училището изпада в дупка. Персоналът е по-малко, което спъва и участието в проекти. Дисциплината е кофти, защото всеки ученик е ценен, оттук идва страхът, че ако не се играе по свирката на родител, той ще премести детето си (което също води до напускане на учители). Докато за голямото училище (с много ученици) десетина ученици по-малко не са проблем. Децата са "нагъчкани" в желаните училища, а хубавата някога база на нежеланите училища се разпада или се ползва от външни субекти (частни училища и занимални; фитнес зали; школи и т.н.).

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 12:41 от мюмла

# 364
Основния шум около този прием идва от няколко училища, в които деца от цяла София учат заради сдружението, с което работи училището. Това само по себе си е чудесно, ако се осигури начин всяко дете да бъде прието в близкото училище при желание и след това всички останали според точките и критериите на училището.

# 365
Дисциплината е кофти, защото всеки ученик е ценен, оттук идва страхът, че ако не се играе по свирката на родител, той ще премести детето си (което също води до напускане на учители). Докато за голямото училище (с много ученици) десетина ученици по-малко не са проблем. Децата са "нагъчкани" в желаните училища, а хубавата някога база на нежеланите училища се разпада или се ползва от външни субекти (частни училища и занимални; фитнес зали; школи и т.н.).
С това съм напълно съгласна. Точно в такова училище бяхме с голямото дете, много труд и мой, и негов, за да успее да кандидатства и да го приемат в 5 клас в друго училище. Не е ходил на курсове, сами сме се подготвяли
С малкото просто не желая, а и нямам сили да измина същия път.

На някой директори бизнеса им е точно в отдаването под наем на части от училището.
В старото училище на голямото ми дете сме питали директора, къде отиват парите от наемите и защо не се използват за ремонт в училището, той ни отговаряше, че се дават в общината. Така че, не знам кой каква сметка си прави и дали само училищата имат интерес от наемите.

И да допълня, предизвикаани са две проверки от родители и всичко е точно. И досега директора е същия.

Госпожите в това училище, от които имам впечатления, са добри в професията си, но зависими. Там цели класове завършват с пълен отличен четвърти клас. Любимците на директора, футболния отбор от трети клас спира да пише домашни.

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 13:18 от mready

# 366
  • София
Цитат
И какво точно ще тестват? Та то и сега е така, но всеки директор тества каквото си иска
Не четете.
Имам предвид система за централизиран прием, а не електронно подаване на документи.
Идеята на МОН беше да има централизиран прием както в Бургас, мисля и в още 1-2 града, но разбраха, че не може да стане, поне за тази година, и минаха на този вариант.
Електронно подаване на документи има в някои училища, там няма какво да се тества.
Централизираният прием е по аналогия с приема в детските градини, ако се пусне такова нещо без да се види какво ще се получи, много народ се изпищи.
Сега нищо не се решава. Въвеждат критерии, с които се мъчат да угодят основно на училищата с изкуства и със сдружения. Иначе всичко е по старому -критериите почти същите, възможност на училищата за техни критерии, без дори насоки какви може да са, само да са "различни".Подаване на документи поне на 5-6 места, записване 1 първото, на което те приемат (ако те приемат), тичане до училищата за подаване документи за второ класиране, отписване от първото училище, ако те приемат във второто, това може да продължи и до септември.

# 367
  • Sofia
И какво точно ще тестват? Та то и сега е така, но всеки директор тества каквото си иска.

Справедливо е да има еднакви критерии за всички.
Справедливо е всяко дете да бъде прието в близкото училище при желание.
Справедливо е децата от ПГ и тези с братчета и сестричета да имат предимство.

newsm10

ooooh! За какъв жребии мечтаят някои. А ако ви се падне училище в Нови Искър, който също е на територията на СО, но вие живеете в Горубляне? Нелепо е това да е `справедлив` вариант.

Нещо не си разбрала, но то е така като си вманиачена в една кауза - как да лееш ругатни срещу училище, което по никакъв начин не те интересува. Жребият е за това, кое дете да влезе в училището от всички желаещи. И не си мечтая за това, това просто е най-справедливия принцип в този момент. Това, за което мечтая, съм го постигнала за едното си дете и ще го постигна  за другото. Въпросът е, дали и други ще могат.

# 368
Какво решиха от столична община? Имаха ли събрание днес?

# 369
И аз се чудя как ще разберем какво са решили newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Защото , най-вероятно , каквото и да решат,ще гледат максимално бързо да го приемат и внесат за гласуване от СОС. Едва ли ще има време за опровержения и обществено обсъждане. Не знам дали са длъжни въобще - навсякъде доклада си стои с дата 06.02 и никъде няма официално данни за корекциите, които са направени.

# 370
Има интересно интервю по БНР, който иска да го изслуша:
http://bnr.bg/post/100796165/gotov-e-proektat-na-sistema-za-prie … chilishta-v-sofia
И ако някой може да ми отговори, това го има в интервюто:
Някой хора си правили настоящ адрес по месторабота! Ако някой знае има ли такова нещо, моля да разясни.

# 371
  • София
Цитат
Доклад и проект за решение от заместник-кмета на Столичната община д-р Тодор Чобанов вече е качен на сайта на Общината
На сайта е стария вариант.

# 372
Има интересно интервю по БНР, който иска да го изслуша:
http://bnr.bg/post/100796165/gotov-e-proektat-na-sistema-za-prie … chilishta-v-sofia
И ако някой може да ми отговори, това го има в интервюто:
Някой хора си правили настоящ адрес по месторабота! Ако някой знае има ли такова нещо, моля да разясни.

За месторабота се издава служебна бележка за адрес. Друг е въпросът кой ще ги проверява дали отговарят на истината. Thinking

# 373
desive78, няма по-безумно предложение, че и дори и определено като справедливо от теб, но не е такова!

Както писаха по-горе: Справедливо е да живееш до училището и да можеш да се запишеш в него. Справедливо е да има еднакви критерии.
Томболата не е справедливост.

# 374
  • София
         Аз от предходното заседание разбрах, че от самото начало е заложено да има микро район. Още когато г-н Чобанов говори, той казва в точка 3) настоящ адрес, различен от административния район на най-близкото училище. Доста се чудих какво е това и после става ясно, че идеята 30/29 точки е само за едно училище и 28 точки, евентуално за няколко близки, които не става много ясно как се уточняват(но пак се има предвид непосредствена близост до въпросното най- близко училище). Сега гледах заседанието до половината, защото нямах нерви да го изкарам до края, но и това ми беше достатъчно. Само не разбрах как така се сумират точки за ПГ и месторабота  с тези за адрес, като те са в една група. А той пак даде такъв пример  newsm78 Изобщо, старата песен на нов глас... Тук при нас във район Възраждане 30,32, 18 и 134 са почти едно до друго, как точно ще ни разпределят и кой ще реши вместо мен кое ми се полага, защото на принципа адрес и 4-те са ми супер близки, особено 30, 18, 134, и една идея по-далечко 32, ама съвсем една идея  Rolling Eyes И 41 не ми е далеко, ама айде, да кажем, че е в друг район. А в центъра колко такива училища има, в голяма близост едно до друго. Или другия въпрос- квартал с едно или 0 училища !? И пак на този принцип в съборетините около 18 и 32 където никой не живее ще има хора и със постоянен и настоящ адрес  Laughing Смешно, смешно, ама накрая разлика няма и възможност за хората от района също.........Пак казвам ние ще ги пропуснем тези конкретни училища, но ми е тегаво когато имам приятелки до нас, чийто деца не бяха класирани в 32, а те от прозореца си гледат към училището. Айде няма нужда....

Общи условия

Активация на акаунт