Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 122 591
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 375
И аз се чудя как ще разберем какво са решили newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Защото , най-вероятно , каквото и да решат,ще гледат максимално бързо да го приемат и внесат за гласуване от СОС. Едва ли ще има време за опровержения и обществено обсъждане. Не знам дали са длъжни въобще - навсякъде доклада си стои с дата 06.02 и никъде няма официално данни за корекциите, които са направени.
Финалното предложение за критерии за прием в първи клас, което ще внесе комисията за гласуване на 23.02. в Столичен общински съвет е следното:
Настоящ адрес съвпадащ с постоянния на територията на определения микрорайон за училището – 43т.
Настоящ адрес съвпадащ с постоянния в административния район, в който е училището – 30т.
Настоящ адрес в административния район, в който е училището – 29т.
Настоящ адрес в съседен на училището район – 28т.
Настоящ адрес на територията на София – 20т.
Дете завършило подготвителна група в училището - 20т.
Други деца от семейството в училището – 20т.
Месторабота на родител на територията на определения микрорайон за училището – 10т.
Месторабота на родител на територията на административния район, в който е училището – 8т
 Критерии въведени от педагогическия съвет на училището общо 22т. /от 1 до 3 критерия, които разпределят точките/
Дете с двама починали родители – 22т.
Дете с един починал родител – 20т.
Дете с трайни увреждания над 50% - 20т.
Дете от многодетно семейство – 20т.
Дете настанено за отглеждане в приемно семейство – 20т.
Критерии въведени от педагогическия съвет на училището 22т. /от 1 до 3 критерия/
При повече кандидати от свободните места, които са с равни точки, начина на класиране се определя от обществения съвет към училището.

# 376
  • София
Сега предполагам всички ще са доволни:

ПГ/братче+ далеч от училището : поне 40 точки

Така семействата с едно дете, в административния район, но не съвсем до оградата се нареждат след тия горе.

Т.е. от трън та на глог. Точно така си беше и преди. Ощетени са същите деца.

# 377
  • София
shrekie, е това е по-добре, а как ще сумират точките имаш ли идея ?
Грета Ей, въпроса е как ще се сумират точките  Wink И си права, но поне има опция за всички  Wink

# 378
Сумираш каквото е приложимо.

# 379
 Грета Ей, не мисля, че са ощетени децата. Тези, които живеят в близост до училището взимат 43 точки.

# 380

При повече кандидати от свободните места, които са с равни точки, начина на класиране се определя от обществения съвет към училището.

Е това е най-интересната част. В някои училища ще стане весело.

# 381
Лотариен принцип сигурно

# 382
Ихаа Simple Smile Критерии да има , първо бяха 5 , сега 20 станаха . Малко като : За всеки по нещичко Simple Smile
И да , децата от адм. район на дадено училище( без то да им е най-близкото)  , не могат да изместят тези , които вече учат там, или имат брат/сестра в него. Но поне тези, които живеят до оградата му имат възможност.  Laughing

# 383
  • София
зависи какво се разбира под микрорайон.
Е, ако разделят територията на Столична община така, че всеки попада някъде, тогава ще е добре. Но може да решат това да е примерно 100 метра около училище. Тогава ще има ощетени.

По принцип се очаква тия с 43т да не са толкова много, но около някои училища като 20то, 73то, 125то, 133то  живеят повече деца.

# 384
  • София
зависи какво се разбира под микрорайон.
Е, ако разделят територията на Столична община така, че всеки попада някъде, тогава ще е добре. Но може да решат това да е примерно 100 метра около училище. Тогава ще има ощетени.

По принцип се очаква тия с 43т да не са толкова много, но около някои училища като 20то, 73то, 125то, 133то  живеят повече деца.
А родителите на децата от района на 31 (бастилията) работят на пазара на Ситняково Simple Smile

ПС. И за мен е от трън та на глог, че е по-висок... Пак ще настане едно небивало сменяне на адреси. Поне за микрорайона да бяха вкарали преди/след някоя дата... Не че и това е честно много, ама на всички ни е ясно за какво става дума.

# 385
  • София
Добре де,как се сменя адрес просто така ? Нали трябва собственик да ти потвърди ? Ако пък имаш роднини там какъв е проблемът ? Явно съм в тотална заблуда ... Thinking

# 386
Имам едно простичко питане - ако наистина се съобразяват с родителите, защо не са им оставили право за избор ? Пълно е с професии, при които е съществено родителят да може да прецени кога и къде е удобно да вземе/остави детето си. Пример - лекари, медицински сестри, полицаи, военни, пилоти, машинисти, накратко всички, които не са в рамките на тъпата чиновническа представа за работно време и място. Тази система е класически пример за чиновническо мислене, когато не се мисли как да се реши проблема, а просто се "пълни сграден фонд".  Забележете, когато ги питаш защо някои училища не са желани (т.е. защо са с ниско качество на образование) съите тези общински чиновници отговарят, че това зависело от МОН. Обаче като зависи от тях, те ще закарат детето ви и в последната кочина, само и само да си я запълнят. И за да не е само това, после ще ви обяснят, колко са загрижени за вас и вашето дете, дори повече от самите вас...

# 387
hrs, аз не видях някъде въобще да се говори за право на избор в тази наредба. Правото на избор е упражнено, когато е  гласувано за тези общински съветници мисля. Според мен микро - районите ще приличат на тези от преди ако говорим за 20 -то, 107 , 133 -то и т.н. Никой няма да се хване да увеличава броят на уличките. Даже си спомням, че за 20 -то имаше допълнително разбиване на микро - район, с повече и по - малко точки.

# 388
Добре де,как се сменя адрес просто така ? Нали трябва собственик да ти потвърди ? Ако пък имаш роднини там какъв е проблемът ? Явно съм в тотална заблуда ... Thinking

От както се заговори за тези промени, няколко човека, които дори не са ми близки, ме питаха дали може да "заживеят" у нас. А и какъв е проблема собственика да отиде до общината? Ако някой е решил да излъже, ще го направи.  ooooh!

# 389
Шреки направо се замисли за бизнес, имаш търсене .... Ами не знам колко собственика ще регистрират за постоянно човек дори и трети братовчед да ти е. Временното разбирам, че може да се случи по - лесно

Общи условия

Активация на акаунт