Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 122 591
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 600
Пише, че може да бъдат от 1 до 3 критерия, училището си решава всяка година. За училището е важно да си запълни бройките, за да усвои парите от децата. Предполага, че критериите ще бъдат съобразени с това.

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 15:54 от malinkap

# 601
  • София
        Да, така е - може и двете да се фалшифицират, но все си мисля, че да си смениш личната карта за едното училище - трябва да си много амбициозен... Но със сигурност и това ще се случва. Но виж това поставя въпроса и той е в центъра на нещата- не само критериите са проблемни, а това, че хората съзнателно ги нарушават. Ние често мрънкаме срещу законите и факт, че има много не оптимални неща(далеч не живея с идеята, че в бг всичко е 6), ама въпроса опира кой какво спазва и дали го спазва Wink Не знам кой е този закон/ критерий/система, който да не може да се манипулира..... Ако в съвестта си го нямаш, пак ще търсиш заобиколните пътища... Нас хич не ни устройват тези критерии, ама в крайна сметка дават доста опции, защото все се опитвам да се вмъкна в обувките на някой, който живее в краен квартал и иска нещо по-добро за детето си и ако има съвест може да кандидатства на чисто- просто има опцията Simple Smile
        Мен сега ме натоварва въпроса, че за всичките 5 училища, в които ще кандидатстваме ще трябва да се информирам предварително какви са им допълнителните критерии, защото ако са изпити-  какви ще бъдат, върху какво- имам 3 месеца до края на май....... Confused Confused Confused
    *Cathy* това е единия вариант, но доколкото разбрах от предното заседание, самото училище може да си измисля критерии...което принципно може да е за добро, ама не знам и аз  Confused

# 602
  • София
Не знам много или малко са 22 точки от педагогическия съвет, но нали ще бъдат разпределени между няколко критерия, няма да се дават за един-единствен? При това положение, колко хора ще отговарят и на трите, за да съберат пълния брой точки? Или притеснението е, че някои директори ще измислят такива критерии, че "правилните" хора да съберат всичките 22 точки и да изместят други?
аз го тълкувам като: от 1 до 3 критерия и до 22 т. ?  Rolling Eyes
Не казват, че трябва да са точно 3 .

# 603
  • София
Да, всъщност е така, Биби. На практика излиза, че може и да е само един и за него да се дават 22 точки.

А за измислянето - ами те и досега си ги измисляха. Колко пък по-креативни могат да станат? Надявам се все пак да няма наистина някакви велики полети на фантазията и измисляне на нерелевантни критерии.

# 604
  • София
Цитат
Не знам кой е този закон/ критерий/система, който да не може да се манипулира..... Ако в съвестта си го нямаш, пак ще търсиш заобиколните пътища... Нас хич не ни устройват тези критерии, ама в крайна сметка дават доста опции, защото все се опитвам да се вмъкна в обувките на някой, който живее в краен квартал и иска нещо по-добро за детето си и ако има съвест може да кандидатства на чисто- просто има опцията
Защо да упреквам някой, независимо къде живее, че иска най-доброто за детето си? Ако не беше така, нямаше да тропаме по клавиатурите вече един месец.

# 605
Не знам много или малко са 22 точки от педагогическия съвет, но нали ще бъдат разпределени между няколко критерия, няма да се дават за един-единствен? При това положение, колко хора ще отговарят и на трите, за да съберат пълния брой точки? Или притеснението е, че някои директори ще измислят такива критерии, че "правилните" хора да съберат всичките 22 точки и да изместят други?
Критерии въведени от педагогическия съвет на училището общо 22т. 22т. са за ДО 3 критерия, но може да определят само 1 с 22т.
Тези 22т ги измислиха и дават за да задоволят лобитата от няколко сдружения. Педагогическите съвети в тези училища ще ги измислят така, че отново само определни деца да могат да отговарят.
Например 22т за успешно завършена ПГ с X език (акцента е на езика, за да няма дублирае на точките за ПГ).
Тогава дори адрес на територията на София (20т) + Дете завършило подготвителна група в училището  (20т) + Други деца от семейството в училището (20т.) + Критерии въведени от педагогическия съвет на училището общо (22т.) е в пъти повече от страшните 43т за настоящ адрес съвпадащ с постоянния на територията на определения микрорайон за училището.

# 606
  • София
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/23/2923553_obshtins … no_pravilnika_za/

Ето какво са приели днес, обяснено от Чобанов

# 607
  • София
Цитат
Допълнителни критерии

Всяко училище има правото да обяви между 1 и 3 допълнителни критерия, като максималният брой точки за тях е 22. Тези критерии се обявяват, в случай че има повече кандидатстващи с еднакъв брой точки, отколкото места. Допълнителни критерии ще обявяват и училищата, които имат специализирана насоченост към изкуствата и оценяват таланта на детето.
  Ако това е така, мисля, че е една идея по- коректно Wink  Успех на всички в кандидатстването тази година  bouquet

# 608
  • В две мънички очи...
Много интересно как ще се определи в кое училище ще има повече кандидатстващи с еднакъв брой точки, преди да се знаят колко хора ще кандидатстват?!?

# 609
Само не мога да разбера тези карти на ГДИС защо така ги крият, а не ги пуснаха публично с проекта да ги видим. Аз, слава богу нямам първокласник сега, но още ми е горчиво от кандидатстването ни, когато се оказа, че от пет училища на няколко минути пеша, не попадаме в района на нито едно училище и никой не е длъжен да ни приеме. Затова сега следя с интерес дали пак ще има непокрити райони. Микрорайоните от по три преки на две от училищата включваха нашата улица, но само част от номерата, а на другото - чертата беше теглена на около 50 метра от нас. Тогава ходих до РИО и ми обясниха, че места за всички има, да има, но мен какво ме интересува дали има места в другия край на София, след като няма училище до дома ми, където да имам гарантиран прием.

# 610
  • В две мънички очи...
И аз влизах на сайта на ГИС да ги търся Sad

# 611
Важното е пълното единодушие, с което са приети критериите. Има недомислици в Наредба 10, според г-н Чобанов и какво от това. Мисля,че сдруженията се пребориха и ги поздравявам най-искрено. И нито едно от децата ми няма нищо общо с тях. Може би ще извървим същия път с малкото, както с голямото, но не знам дали някой телефон няма да го прекъсне.  Живи и здрави и успех на всички кандидатстващи в чудесното българско образование.

# 612
 mready, аз не виждам някой нещо да е спечелил. Поредната недомислена история като с билетите ако питате.

# 613
  • София
Цитат
Много интересно как ще се определи в кое училище ще има повече кандидатстващи с еднакъв брой точки, преди да се знаят колко хора ще кандидатстват?!?
Училищата ще си определят критериите и точките и ще ги приложат само ако се наложи.
А картите или още ги мъдруват, въпреки че на заседанието казаха, че са готови, или умишлено не ги пускат за да няма велико преселение на народите по адресна регистрация. Не че после няма още 1 месец до началото на кампанията по приема на документи. Ще трябва да се въоръжим с търпение до 15 март, ако междувременно не "изтекат" като информация.

# 614
  • София
И аз много искам да ги видя тези карти. Интересно ми е какво ще направят с кварталите, в които има само едно училище и с тези, в които изобщо няма такова.

Общи условия

Активация на акаунт