Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 122 586
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 645
А Чобанов защо беше дал за пример, че дете от Дружба можели да го приемат в Младост като те не са близки?
Най - близкото училище от съседен район ли се падат тези 28 точки?

# 646
  • София
Този критерий съвпадане на настоящ и постоянен адрес, за който искат и лична карта и листчето за настоящ адрес ми се струва пълна глупост. Мен ако адресът по ЛК ме устройва, какво ще ме спре да си извадя листчето. Само време и пари ще ми струва. А реално мога да живея на съвсем друго място, ама това няма кой да го провери. Да не говорим, че доста хора, които си живеят на адреса по ЛК нямат такива листчета и това е едно допълнително усложнение. Кой ще спечели от издаването на листчета?

# 647
А Чобанов защо беше дал за пример, че дете от Дружба можели да го приемат в Младост като те не са близки?
Най - близкото училище от съседен район ли се падат тези 28 точки?
Вероятно защото са съседни.

# 648
  • София
Цитат
Кой ще спечели от издаването на листчета?
Бюджета
Цитат
Защото може да вземе точки за съседен район, ПГ, братче или сестриче, ако вече учат в училище в Младост, месторабота и да събере, колкото е нужно.

# 649
Да, ама по кой критерий ще вземе за съседен район? Може да си вземеш 43 точки от някакво училище в Дружба. Как ще вземеш 28 от Младост ми е любопитно?

# 650
  • София
Е що да не вземеш? Според мен това, че има училище, в което ще получиш 43 точки, не те спира да кандидатстваш в друго, за което имаш 28 точки. За адресите само говоря, не за друго. Вече дали ще се класираш с тези точки, е отделен въпрос.

# 651
Ама как ще ти бъде най - близкото училище в друг район, като за  най-близкото си получила 43 точки?

Последна редакция: пт, 24 фев 2017, 14:55 от malinkap

# 652
  • София
Целта на 43те точки е да ги имате само на едно/две места. Ако искате друго училище ще имате по-малко, но заедно с други критерии да съберете повече. Все пак децата с 43т в желаното от училище трябва да имат шанс.

Т.е. не се гарантира, но се повишава предимството за кварталното училище.

# 653
Можеш да подадеш заявление в няколко училища.
В микрорайона, ако подадеш ти се полагат 43 т.
Ако е в съседен административен район, ти се полагат 28 т.
И зависи къде се класираш и тогава решаваш къде се записваш.

# 654
Да, но не пише съседен административен район, а съседен на административния  район на най - близкото училище. Не ми е ясно какво означава това най - близкото училище. Кой го определя това училище и т.н

# 655
Районната администрация определя границите на прилежащите територии /улици,квартали, микрорайони, ж.к. и др./ към всяко училище, намиращо се на територията на съответния административен район.
Така че, предполагам, това ще дефинира какво е съседен.

# 656
Мерси, така е по - логично

# 657
Аз нещо не разбирам май идеята с микрорайоните. Според мен, тези микрорайони , ще са си пак както преди - няколко преки около училището и след като всяко у-ще си определи микрорайона , ще останат много зони/адреси/ райони , които ще са извън микрорайоните на кое да е било училище. newsm78 newsm78 newsm78 newsm78
Не мисля , че микрорайоните , ще бъдат направени така ,че всеки един адрес на територията на София , да попада в поне един микрорайон ( или само един) Simple Smile Т.е. не всеки ще има училище , в което да ползва 43т - повечето хора , ще могат да ползват 30/29т за всички училища в квартала. Т.е. няма как , за някой , който живее на 2km до най-близкото си училище , да попада в микрорайона му и да ползва 43т. newsm78 newsm78 newsm78 Ако съм в грешка , моля някой да ме поправи ?

# 658
Ето линк към медия, която публикува нещо по въпроса:
http://bnr.bg/post/100800685/okonchatelen-variant-na-sistemata-z … arvi-klas-v-sofia

# 659
Да попитам и аз нещо, че не разбрах, ще ме извините. Става въпрос за тези удостоверения за доказване на постоянен и настоящ адрес, необходимо ли е наново такова удостоверение да си вадя при положение, че преди 7 г. като се преместих в Надежда от Младост си смених адреса. Т.е и постоянен и настоящ са ми в Надежда.

Общи условия

Активация на акаунт