Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 176
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 870
Вече и 32-ро пусна критерии и карта, която е доста по стеснена от миналогодишната.
Не е стеснена, напротив, включили са и малка допълнителна част. Друг е въпроса, че миналата година беше много малък район по местоживеене, но поне три пъти по-голям по месторабота, та чак до бул. Мария Луиза, т.е. имаше два различни т.нар. микрорайона - един по местоживеене и един по месторабото, което е един абсурд, значи може да живееш близо, но не те включват, но ако работиш там, а живееш на другия край на София, детето има предимство.

# 871
  • София
Как ви звучи това в 131 СОУ като допълнителен критерий?

16. Приемственост при преминаване от етап в етап чрез обучение на учебни предмети или модули и без промяна на допълнителната подготовка. При обучение или дейности в друга форма - 17 т.

Ко рече, ко?

Е това уби рибата! Къде са господари на ефира?

Това ми звучи като критерий за Шилер ( за следващата година, защото започват ПГ в 131-во от тази) и за приетите в ПГминалата година към някакво сдръжение Дами и рицари или нещо подобно, пак с език към Фарос, ако не се лъжа, които сега ще са в 1 клас. Та го разбирам така - децата, които са били в тези подготвителни групи и продължават в 1 клас ще получат 17 точки. Само че много завъртяно казано.

Ако е така, да си го кажат направо. Страх ли ги е?
Да, страх ги е. По този начин заобикалят забраната за повтаряне на критерий N6 за дете в подготвителна група в същото училище. На практика децата от подготвителната група ще получават веднъж 20 т. от критерий 6 и още 17 от допълнителния критерий.

# 872
  • София
Квадратът на 36то спира точно преди нашата улица, всъщност захапва няколко номера от нашата.
Ромбът на 51во картата спира на няколко пресечки от нас.

Изводът е, че не всяко дете ще си има училище, просто всяко училище ще си има предпочитан район. Което противоречи на:

Районната администрация определя границите на прилежащите територии /улици, квартали, микрорайони, ж.к. и др./ към всяко училище, намиращо се на територията на съответния административен район.

# 873
Как ви звучи това в 131 СОУ като допълнителен критерий?

16. Приемственост при преминаване от етап в етап чрез обучение на учебни предмети или модули и без промяна на допълнителната подготовка. При обучение или дейности в друга форма - 17 т.

Ко рече, ко?

Е това уби рибата! Къде са господари на ефира?

Това ми звучи като критерий за Шилер ( за следващата година, защото започват ПГ в 131-во от тази) и за приетите в ПГминалата година към някакво сдръжение Дами и рицари или нещо подобно, пак с език към Фарос, ако не се лъжа, които сега ще са в 1 клас. Та го разбирам така - децата, които са били в тези подготвителни групи и продължават в 1 клас ще получат 17 точки. Само че много завъртяно казано.

Ако е така, да си го кажат направо. Страх ли ги е?
Да, страх ги е. По този начин заобикалят забраната за повтаряне на критерий N6 за дете в подготвителна група в същото училище. На практика децата от подготвителната група ще получават веднъж 20 т. от критерий 6 и още 17 от допълнителния критерий.
newsm10 Не могат да сложат критерий за прием в общинско училище да са били  ПГ към сдружение. И така някой 'гений' е сътворил това поредно недоразумеие.

# 874
  • София
Училищата са чертали картите както на тях им е кеф, без никакво стиковане в района, в който се намират. Понеже гледам 133 и 38-то, начертали са си карти, без допирателни - и работещите в Художествената академия, Националната библиотека, Народното събрание остават без точки по месторабота.

# 875
Да - в общия случай се очертава , че училищата са предложили някакви райони и районните администрации са ги одобрили - независимо дали се препокриват, дали са пропуснати блокове и т.н. .
А пък мен много ме дразни това, че са им дали възможност за 3 доп. критерия и вече на 5-6 места видях да са по 7-8 - дали замазани като подточки или не - щом всяко носи различни точки , би трябвало да е отделен критерии.
И нали имаше някакви разработени карти на ГИС, които разпределяли училищата , като обхващат всички и не се препокривали райони newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Никой, никъде не ги показа тези карти ..ама си били платили да ги направят.  #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy
Правят нещо , и накрая едно голямо НИЩО  hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
С една дума - пак реверанси към директорите - слагат си М-найсе критерия , районите са определени по махленски :  взимам го тоз- на ти го тоз..тия да се оправят  .. Хубава работа свършихме . Хайде сега Наздраве!!! newsm24 newsm24 dance dance dance !!!!  А пък , на който не му харесва да ходи да се жалва - ама не е ясно на кого Simple Smile Simple Smile Жалка работа  Joy Joy Joy

# 876
  • Sofia
А какво се случва с блоковете през които минава чертата, която разделя прилежащите територии на две училища (такъв е нашият случай - вярно не кандидатстваме тази година, но предполагам, че разпределението ще си остане същото)?

И за двете училища ли ще получим 43т. или се гледа входа от коя страна на блока е или към коя територия гледа или директорите сами си го решават?

# 877
145то добавиха забележка към картата "*забележка – блоковете от 516 до 537 , разположени от дясната страна на улица “Анна Ахматова” са включени в обхвата на 145 ОУ”Симеон Радев”, както и бл.555, бл.556 и бл.557".

Добавиха и допълнителен критерий, който противоречи на решението на СОС “Деца, които са се обучавали през 2016/2017г. в 145ОУ”Симеон Радев” - 22т.
Толкова ли е трудно четенето с разбиране на документ?  ooooh!

# 878
Ами можеха да го формулират като вид приемственост също. Виждам, че е модерно сега при критериите : приемственост между поколенията т.е мама или татко учили там, приемственост на учебният материал, приемственост на деца от детските градини. Въпрос на вкус. Тези така са решили.

# 879
Ето и картата на район Лозенец  ooooh!  https://drive.google.com/file/d/0BwYZWynwnr4UZFdsMWkzbTlmZlU/view

Ние от така нар. жк Зоопарк спадаме към 21 СУ Хр. Ботев, ако гледаме розово-лилавото  Crazy  или аз грешно го разбирам.  По разстояние 107 ОУ ни е по-близо, но това че е в друг цвят ни дава по-малко точки така ли го разбирам.... Изобщо тези цветове имат ли значение на тази карта?

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 18:13 от the Faith

# 880
 В 119 пък дават предимства на Родители на деца, които към датата на подаването на заявлението са на постоянене трудов договор в МОН, Столична община или държавната администрация:

3.1.Педагогичести и непедагогически персонал в системата на средното образование – 6 т.

3.2.Преподаватели в системата на висшето образование – 4 т.

3.3.Служители от държавните и общинските администрации – 2 т.

защо им се дават допълнителни точки при положение, че се дават точки и за месторабота в района. Ако работя в община Изгрев ще взема точка затова, че работя в района на училището и още допълнително, че съм държавен служител. Е няма такива абсурди.

# 881
  • София
        18- то СОУ качи района и критерии, които също са доста интересни. Целта явно е да всеки да си избере език и да се сформират паралелките по предпочитание, което е ок. Но не ме вълнува  Laughing Само 30-то СОУ нищо не е качило  Laughing Ама карай, все тая. Според мен допълнителните критерии може да са всякакви стига да не са в противоречие с т. 9 от наредбата, а тука няколко човека писаха за училища с пълни абсурди- като това с преформулиране на критерия за ПГ- който го вълнува да пише и да се оплаква. Нали никой не си мисли, че има хора, които ще следят тези допълнителни критерии и ще коригират училищата Simple Smile Така че смело пишете и си търсете правата Simple Smile
         119-то училище просто дават приоритет на хора в системата на образованието, реално не припокриват местоработата, защото няма райониране, така че тук не може да се направи забележка. Поне доколкото на мен ми става ясно. И нека да не забравяме, че в дадено училище надали повече от 5 до 10 човека имат деца първолаци на година. Възможно е разбира се да има такива случаи, но е изключение. Т.е. само те ще получат 10 + 6 точки Wink Виж точка 3.3. е забавна, но поне не са й дали много  Laughing

# 882
Ако някой иска да съдейства за репортаж по темата, мога да дам контакт с журналист.  Peace

# 883
  • В две мънички очи...
Ето и картата на район Лозенец  ooooh!  https://drive.google.com/file/d/0BwYZWynwnr4UZFdsMWkzbTlmZlU/view

Ние от така нар. жк Зоопарк спадаме към 21 СУ Хр. Ботев, ако гледаме розово-лилавото  Crazy  или аз грешно го разбирам.  По разстояние 107 ОУ ни е по-близо, но това че е в друг цвят ни дава по-малко точки така ли го разбирам.... Изобщо тези цветове имат ли значение на тази карта?

Имат значение цветовете.Зоопарка е към 21-во.
shrekie вече не виждам и смисъл да се прави, твориха на тъмно, вдигнаха нервите на родителите и накрая натвориха един документ който долу-горе ставаше и оставиха училищните съвети пак да го украсят със своите безумия.

# 884
И все пак, не бива да оставяме нещата така. Особено ако има пряко засегнати и ощетени от ситуацията. Аз не съм от тях, но това не ми пречи да имам позиция.

Общи условия

Активация на акаунт