Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 295
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 050
paulieM всички проследили темата в последните 10-20 страници са разбрали, че едва ли има училище с адекватни допълнителни критерии, прилежащи карти, и т.н. Проблемите ще са същите и догодина и по-догодина.
И именно поради това не трябва да ги приемаме, като просто недоволстваме в един форум на принципа ЕЖК. Всеки е свободен да пише и пита, да сигнализира. Особено за тези, които са пряко засегнати. Традиционно за нашите земи обаче, масата "чопли семки" и чака някак нещата да се подредят. И когато някой е проявил (добра) воля, запитал и споделил отговор, вече се приема за тенденциозно. 

# 1 051
  • София
А как да научат, че има нови критерии? Ако са им казали да отидат през април да подадат документи, как да разберат за промените? По BTV оня ден казаха само 2-3 думи.

Проблеми ще имат:
- деца, които са в близост до гъзарско училище. Там само 43 точки няма да им стигнат, а в съседните училища ще са с 30 и пак няма да им стигнат.
- деца, които не живеят много близо до училище и за беда са попаднали в такова в друг квартал, но може би няма и да разберат, че трябва да кандидатстват там.

# 1 052
  • София
И аз съм на мнение, че трябва да се сигнализира. Изпратила съм запитване до РИО относно картите на няколко училища в Оборище и Слатина.

# 1 053
На училищата им се даде възможността да си вкарат допълнителни критерии и те го направиха. Какви са такива са. Ние може да ги коментираме, може да им пишем за разяснения, но не сме контролния им орган.
Мнението ми е и съм го изразила в писмо към Руо София, че трябва да се повиши качеството на образование в голяма част от училищата, а не съм сигнализирала, какви критерии са си публикували.
Те са видни и от Руо София и от нас.
Сега да видим как ще бъде упражнен контрол.
Все още има време, ако Руо София има желание.

# 1 054
  • София
Който не се интересува, не се интересува и това е. Как да го информират, ако нехае родителя Wink
Че после 12 години пак не се интересува какво и що се случва.
Колегата до мен пък се "скъса" да се напъва децата му да са в елитно училище, че връзки, че приемен тест за 1- ви клас, че всеки ден ги вози децата надалеч. И какво? Признава че и от двете деца не става добри ученици и това е. "Не им се учи и това е. Каквито и у-ща и курсове да ги запиша" Отчаян ми звучи вече.  ooooh! ooooh! ooooh!Вдигнал ръце.
Тъй че успокойте се,  Grinning Много шум за нищо пак ще е. Критерии, райони, дрън дрън... кукувича работа в Министерството... ама и ние тук не сме по - долу май  Thinking Thinking
Каквито и критерии да плеснат пак няма да сте доволни, то е ясно.

# 1 055
  • София
На училищата им се даде възможността да си вкарат допълнителни критерии и те го направиха. Какви са такива са. Ние може да ги коментираме, може да им пишем за разяснения, но не сме контролния им орган.
Мнението ми е и съм го изразила в писмо към Руо София, че трябва да се повиши качеството на образование в голяма част от училищата, а не съм сигнализирала, какви критерии са си публикували.

Явно все пак работят. Дали и как, не коментирам. В 22 СУ за трети път сменят допълнителния критерий.

# 1 056
Грета- който го интересува ще намери начин да разбере.Ние тук как сме разбрали- направили сме си труда да разгледаме сайтовете на у-щата, да питаме , да пишем ( аз лично само при обсъждането на критериите писах,не че имаше резултат😣😣). Та дори на площадката да попиташ ,ще има кой да ти каже все нещо ...Всеки си избира борбите, както беше казал някой много умен и надявам се скоро да има яснота и в нашия район как стоят нещата, за да предприема и аз нещо Wink Може да се окаже ,че проблем няма и места има за всички...знам ли😊😊

# 1 057
  • София
Друго се опитах да кажа: родителите на първокласниците знаят много добре сроковете за кандидатстване и когато дойде време, ще отидат да подадат документи. Някои от тях изобщо няма да са разбрали, че критериите са променени, ще мислят, че са същите като миналата година (или когато са ги проверили).

Няма масивна кампания за разгласяване на новата система. Ние тук си говорим, но има хора, които не четат тук. Това не ги прави неангажирани и неосведомени.

# 1 058
  • София

mready, това, че не сме контролен орган не означава, че не можем да сигнализираме за забелязани нарушения, даже напротив. А РУО , като такъв орган, трябва да вземе отношение по сигналите. И не съм съгласна, че критериите са "такива, кавито са" Те трябва да са съобразени с определени изисквания.
Анна, какви критерии сменят 22-ро, че не ги следя?

# 1 059
Когато се сигнализира срещу определени училища, може би чиновниците ще ги подгонят само тях. Сигнализирането е винаги субективно.
Ами мое мнение, че сигнализирането доведе до приемане на тази система.
Основният проблем на общинските училища в София, ще се разреши ли с нея. Не, голяма част от тях са нежелани и това е. И не може всички да живеем в каретата на 10--20 училища.
Какво ще направи РУО София съм го попитала, но не съм получила отговор.

# 1 060
Друго се опитах да кажа: родителите на първокласниците знаят много добре сроковете за кандидатстване и когато дойде време, ще отидат да подадат документи. Някои от тях изобщо няма да са разбрали, че критериите са променени, ще мислят, че са същите като миналата година (или когато са ги проверили).

Няма масивна кампания за разгласяване на новата система. Ние тук си говорим, но има хора, които не четат тук. Това не ги прави неангажирани и неосведомени.
В този смисъл съм абсолютно съгласна с теб- трябва да има кампания за разясняване и в една нормална държава би имало. Така и не им стана ясно на някои хора,че не се правят нещата така-решават си и приемат тихомълкум неща и всички са доволни и щастливи 😀😀😀

# 1 061
  • София
Цитат
Ами мое мнение, че сигнализирането доведе до приемане на тази система.
Под "тази" имаш предвид това, което е в момента ли? Защото първият   вариант от общо трите беше абсолютно недомислие, именно сигналите помогнаха малко да се подобри, пиша малко, защото е далече от това, което би трябвало да бъде.
Оставам с впечатлението, че за теб "сигнализиране" е равно на донос и
Цитат
може би чиновниците ще ги подгонят само тях
Защо да ги подгонват? Те са длъжни да проверят, ако всичко е наред - ОК, ако не - да коригират грешката. А това трябва да ги подсети да проверят и в другите училища как е.

# 1 062
  • София
Гуанчи, в кой район водиш борба за прием?
за Дианабад или Район Студентски. Работя в Студентски, но пък за беда съм точно от другата страна на граничната черта от територията, която е дало 55-то училище Simple Smile и ще имам само 8 точки по месторабота. Каръщина от всякъде.

# 1 063
  • София
Попаднах на това, на първо четене не улучва същността на проблема
http://www.segabg.com/article.php?id=847102

# 1 064
  • София
Гуанчи, в кой район водиш борба за прием?
за Дианабад или Район Студентски. Работя в Студентски, но пък за беда съм точно от другата страна на граничната черта от територията, която е дало 55-то училище Simple Smile и ще имам само 8 точки по месторабота. Каръщина от всякъде.
Не съм наясно с района. Не те ли устройват 105,11, нещо из Младост?

Общи условия

Активация на акаунт