Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 264
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 095
  • София
Момичета, звънях в две от училищата, в които мисля да подавам документи. И от двете места ми  казаха, че заедно със заявлението ще искат и удостоверението за адрес, служебни бележки и всякакви други документи, доказващи точките на детето. Явно само удостоверението за завърешна детска градина може да се представи по-късно (както четох на 1-2 Юни).

Чудя се дали ще приемат копия на тези удостоверения за адреса? Не си представям в общината да издават повече от един оригинал. Някой беше писал по-рано в темата, че няма логика да искат оригиналите, но дали някой го е проверил това?
Аз мисля да си направя цветни копия на удостоверението Grinning

# 1 096
  • Sofia
Последно какво се има предвид в  т.4 от критериите за местоживеене  - че ще получим 28т. само за едно у-ще в съседен адм. район и то само от един съседен район, а не от всичките, които са в съседство?
   Аз пък се замислих за точка 4 от наредбата. Защо да можеш да кандидатстваш само в едно училище с 28 точки? Кой може да дефинира какво е точно съседен административен район на най-близкото училище и защо той е само 1? Ние сме във Възраждане и граничим със Средец в една мини част и Триадица( и разбира се други райони, които не ме вълнуват). От тези райони има няколко училища, които наблюдавам и се чудя за тях, кой преценява в кой район аз мога да използвам тези 28 точки и къде може да се види за всяко училище това?
 И мен ме вълнува въпроса на ivonxxx

# 1 097
  • София
    Ами някой по-горе писа, че е само едно училище и аз се замислих, отделно 41-о ОУ е сложило карта на административния им район, който е 5 пресечки от цяла Триадица  newsm78 И сега и аз се чудя кое е вярното. Аз досега го разбирах, че можеш да кандидатстваш във всички съседни административни райони с тези 28 точки(не, че и това има много смисъл, но поне така го разбирах, защото в един момент хиляди ще имат 28 точки и то се губи стойността на точките). Питам, защото така като не си разбрал, може да се декларират грешни данни... И отделно къде мога да разбера кое училище ми дава 28 точки  Laughing

# 1 098
  • Sofia
И аз така си мислех, че ще имаме 28т. за всички училища в съседен район, но явно нещо не съм доразбрала Embarassed.

# 1 099
  • София
А някой получил ли е отговор на мейла си към РИО/РУО ? Писах им в четвъртък, ни вест, ни кост...

# 1 100
И как точно ще разберат в колко училища кандидатства детето? Засега няма централизирана система, а само общи критерии.

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 12:26 от shrekie

# 1 101
   Ами някой по-горе писа, че е само едно училище и аз се замислих, отделно 41-о ОУ е сложило карта на административния им район, който е 5 пресечки от цяла Триадица  
Специално за 41-ро, този административен район си е техния микрорайон последните години, а сега от Общината са стеснили същия и като прилежаща територия към училището е много по-малка част. Трябва да се пита на място, досега години наред приемаха и деца, които са от другата страна на бул. Македония, което си е район Красно село, но в рамките на техния микрорайон.

# 1 102
  • София
А някой получил ли е отговор на мейла си към РИО/РУО ? Писах им в четвъртък, ни вест, ни кост...

Аз получих на въпроса ми за припокриващи се граници на райони на три училища. Една улица е гранична за три училища, като две от тях покриват едновременно доста голям район, т.е. излиза че децата от този район ще имат 43 т. в двете . В същото време има участъци на съсдедни улици, които се оказват непокрити от нито едно училище. Копирах картите и отговорът с подпис на Кастрева гласи:
Във връзка с Ваше запитване с вх. № РУО1-4425/17.03.2017 г., постъпило в РУО ─ София-град, относно прилагането на критериите за прием на ученици в първи клас, Ви информирам, че съгласно Системата за прием на ученици в първи клас, прилежащите територии на всяко училище се определят от районните администрации, които се контролират от Столична община. Госпожо ...., вярвам, че ще направите най – добрия избор на училище за Вашето дете. Той следва да отчита, както интересите на детето Ви, така и възможностите на училището.
Това последното е много добро. Никакъв контрол няма да бъде упражнен, за съжаление. Пак ще си процъфтяват лични уговорки с директорите, което уж беше главната причина за въвеждане на унифицирана нова система.
Някой беше коментирал, че РУО е необходимо, но не и с началник Кастрева и напълно споделям това мнение. С всички неясни критерии и карти, ще е безумно ако не се изискват документите  още при кандидатстването за проверка и даване на точки. Иначе от една страна ще има мноого вратички за злоупотреби, а от друга- деца на добросъвестни родители, но неразбрали критериите или еднозначно района си, после могат да се окажат незаписани, пропуснали възможности в други училища и с един ден време да вадят нови документи, заради неяснотите.

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 12:32 от annie13

# 1 103
Има разлика между прилежаща територия ( тази от 4 улици около училището , която носи 43т - т.н. критерий А1) и административен район ( 24-те района на СО ).  Критерий 4 е : Настоящ адрес на родителя/настойника, съседен на административния район на най-близкото училище - 28 т.
Т.е. гледат се само адм. райони съседни на адм. район на училището и ако го нямаше това "най-близкото" всеки можеше да има 28 т , във всички съседни райони на адм. район на училището ... което няма как да стане защото те са огромни.( напр. на Младост са съседни Дружба , Студентски и т.н. ).
Давам моят пример отново : аз съм в Студентски град , район Студентски и най-близо ми е 11-то , което е в ж.к.Дианабад ,  район Изгрев  ; - двата адм. района са съседни ;
Марчето живее в ж.к. Витоша , р-н Лозенец , но пак най -близо и е 11-то у-ще в Дианабад Simple Smile
Ако Марчето реши да отиде и да си иска тези точки в 105 -то в Дианабад или 55-то в Студентски , то там може да и откажат ( защото и без карта се вижда , че 11 -то е по-близо до Витоша от 105-то Simple Smile ) .
Някъде най-близкото у-ще съвпада с това в адм. район и нямаш и дори тази опция ... т.е. не би трябвало да можеш да отидеш в някое малко по-далечно в съседен район и да очакваш да ти дадат 28т.

# 1 104
  • Sofia
Тоест или ще получим 43т за най близкото у-ще в нашия район, или ако сме в район без у-ще или има по-близко у-ще но в съседен район получаваме 28т. А не можем примерно да кандидатстваме едновременно в две у-ща в съседни райони със съответно 43т и 28т.? newsm78

# 1 105
  • София
paulieM, ти ако зададеш въпрос с подобни разсъждения в РИО, ще ги шашнеш, ще получат мозъчно възпаление  Laughing.

# 1 106
Тоест или ще получим 43т за най близкото у-ще в нашия район, или ако сме в район без у-ще или има по-близко у-ще но в съседен район получаваме 28т. А не можем примерно да кандидатстваме едновременно в две у-ща в съседни райони със съответно 43т и 28т.? newsm78

Може да живееш до училище и пак да не получиш 43т., ако нямаш постоянен и настоящ адрес до училището.
Не виждам какво пречи, ако имаш постоянен и настоящ адрес попадащ в прилежаща територия на училището, да получиш 43т, а паралелно да кандидатстваш в желано най-близко училище в съседен район където ще получиш 28т.

# 1 107
  • В две мънички очи...
Аз получих от РУО във връзка с питането ми кога влизат доп. критерии в класирането. Когато се състезават всички деца или само на тези деца с еднакъв брой точки от общите критерии.
За съжаление отговора беше напълно лишен от смисъл.
Сега чакам на втори мейл.

# 1 108
  • Sofia
...
Някъде най-близкото у-ще съвпада с това в адм. район и нямаш и дори тази опция ... т.е. не би трябвало да можеш да отидеш в някое малко по-далечно в съседен район и да очакваш да ти дадат 28т.

Ето това не го разбрах.
Получаваш си примерно 30т, за най-близко у-ще в адм. район (или 43т защото попадаш в прилежащата територия), защо да не мога да очаквам да получа 28т от най-близкото у-ще в съседния район на най-близкото ми у-ще?

# 1 109
  • София
Аз получих от РУО във връзка с питането ми кога влизат доп. критерии в класирането. Когато се състезават всички деца или само на тези деца с еднакъв брой точки от общите критерии.
За съжаление отговора беше напълно лишен от смисъл.
Сега чакам на втори мейл.
След като на този елементарен въпрос не могат да отговорят от раз, какво остава за други по-сложни ooooh!.
За съжаление очакванията са ми, че ще зависим единствено от разбиранията и тълкуванията на училищния персонал.

Общи условия

Активация на акаунт