Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 190
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 140
Защото най-вероятно работят на принципа сигнал/писмо. Ако няма сигнал за 129то, то няма да разберат, че е има такъв критерии. Ако имаха желание, наистина щяха да формулират списък с възможни допълнителни критрии, от които училищата да си изберат, ако имат нужда от такива.  

# 1 141
  • София

Така изглежда.
Има много сменени критерии в резултат от въпросите и/или сигнали. Не навсякъде са написали че е във връзка с писмо на РУО, но това не е важно.

Шреки, къде видя сменени критерии? В нашия район даже няма съобщение, че критериите ще се преработват. Вярно, че едно от училищата веднага ги свали и директорката ми каза, че ще има нови, но другите си траят.
Доколкото разбрах, около края месеца трябва имат нови критерии.

# 1 142

Така изглежда.
Има много сменени критерии в резултат от въпросите и/или сигнали. Не навсякъде са написали че е във връзка с писмо на РУО, но това не е важно.

Шреки, къде видя сменени критерии? В нашия район даже няма съобщение, че критериите ще се преработват. Вярно, че едно от училищата веднага ги свали и директорката ми каза, че ще има нови, но другите си траят.
Доколкото разбрах, около края месеца трябва имат нови критерии.

Например известния 16ти критерии в едно така желано и защитавано училище вече гласи: 16. Ученици, продължаващи обучението си по чужд език (английски език), заложен още в подготвителната група при 131 СУ 17 т.
Това също е проблем, защото се дублира със задължителен критерий за подготвителен клас, но поне е ясно формулирано.

# 1 143
  • Sofia
Идеята за списък с възможните допълнителни критерии, които да се прилагат само ако училището ги е приело, я намирам за добра - подобно на допълнителните критерии за детските градини. Поне нещата ще са доста по-ясни.

# 1 144
На извънредното заседание на комисията по образованието, Тодор Чобанов обясни, че с допълнителните критерии на Педагогическите съвети се запазва автономността на училищата, видеото беше на facebook на Иво Божков. Така си спомням аз.
Няма как да ги вкарат в списък даден от Руо София, но поне да няма абсурдни и припокриващи се.

# 1 145
  • София

Например известния 16ти критерии в едно така желано и защитавано училище вече гласи: 16. Ученици, продължаващи обучението си по чужд език (английски език), заложен още в подготвителната група при 131 СУ 17 т.
Това също е проблем, защото се дублира със задължителен критерий за подготвителен клас, но поне е ясно формулирано.
Е, да, сменили са формулировката. Аз имам предвид критерий, който не противоречи на системата. Писах ти на лични.

# 1 146
  • Sofia
На извънредното заседание на комисията по образованието, Тодор Чобанов обясни, че с допълнителните критерии на Педагогическите съвети се запазва автономността на училищата

Автономността на училищата пак може да се запази до известна степен. Примерно правят списък с 20 допълнителни критерия (според мен това е голям избор), а училището може да си избере 3, които най съответстват на политиката му.

Така ще могат да се избегнат някои абсурдни критерии.

Също така има критерии, които може да не са абсурдни, но са спорни и мисля, че трябва да се преосмислят. Например един от спорните критериите според мен е "Деца на бивши възпитаници на даденото у-ще". От една страна добре, това е у-щето на мама, тати, ОК. Също така разбирам, че една от причините да го приемат е, че по този начин се подсигуряват, че става въпрос за деца, които наистина живеят в района. Но от друга страна - например родителите са родени и завършили основното си образование в квартал Х, след години женят се и се местят да живеят в квартал У (собствено жилище, по-хубава работа...). И какво се получава - имат допълнителни точки за у-ще в квартал Х - какво ги грее това тях, като са на другия край на София?
Това какво означава, че за да можем да се възползваме напълно от системата трябва да живеем в квартала, в който сме се родили докато децата ни ги приемат в гимназия?

# 1 147
Никъде не пише с каква дата се изисква да е бележката от работодател. Значи ли това, че мога да я искам да ми я издадат сега, за да съм сигурна, че ще имам тези точки. Пък те ако мислят после че месец по рано е много рано, да си направят проверка.
Права ли съм?

# 1 148
  • София
Някой има ли представа как седи въпроса с родители, които работят home office, но и в офиса на фирмата? Мъжът ми е с договор, в който е посочено колко часа трябва да е на работното си място във фирмата и колко home office, като са описани и адресите (домашен и на офиса на фирмата). Предполагам ще му напишат и двата адреса в сл.бележка. Притеснявам се дали ще я признаят.

# 1 149
На извънредното заседание на комисията по образованието, Тодор Чобанов обясни, че с допълнителните критерии на Педагогическите съвети се запазва автономността на училищата

Автономността на училищата пак може да се запази до известна степен. Примерно правят списък с 20 допълнителни критерия (според мен това е голям избор), а училището може да си избере 3, които най съответстват на политиката му.

Така ще могат да се избегнат някои абсурдни критерии.

Също така има критерии, които може да не са абсурдни, но са спорни и мисля, че трябва да се преосмислят. Например един от спорните критериите според мен е "Деца на бивши възпитаници на даденото у-ще". От една страна добре, това е у-щето на мама, тати, ОК. Също така разбирам, че една от причините да го приемат е, че по този начин се подсигуряват, че става въпрос за деца, които наистина живеят в района. Но от друга страна - например родителите са родени и завършили основното си образование в квартал Х, след години женят се и се местят да живеят в квартал У (собствено жилище, по-хубава работа...). И какво се получава - имат допълнителни точки за у-ще в квартал Х - какво ги грее това тях, като са на другия край на София?
Това какво означава, че за да можем да се възползваме напълно от системата трябва да живеем в квартала, в който сме се родили докато децата ни ги приемат в гимназия?
Това предложение е промяна на системата и би трябвало СОС да го направи, а не Руо София. Мое мнение

А за мен са абсурдни и бившите, и настоящите родители с принос за развитие и т. н.

# 1 150
Някой има ли представа как седи въпроса с родители, които работят home office, но и в офиса на фирмата? Мъжът ми е с договор, в който е посочено колко часа трябва да е на работното си място във фирмата и колко home office, като са описани и адресите (домашен и на офиса на фирмата). Предполагам ще му напишат и двата адреса в сл.бележка. Притеснявам се дали ще я признаят.
Би трябвало да я признаят, защото за детските градини важи. В служебната бележка трябва да пише, че служителят работи на адреса, посочен в личната карта.

# 1 151
  • София
15. Деца/внуци на служители на 107 ОУ и НПМГ, както и деца/внуци на бивши учители от 107 ОУ с трудов стаж в училището не по-малко от 15 години - 8 т.
16. Деца на ученици, успешно завършили основно образование в 107 ОУ (или получили удостоверение след завършен 7 клас) - 6 т.

Това са допълнителните критерии за 107 ОУ. Вече писах до РИО, надявам се, че ще бъдат променени, защото само с 43 точки не знам има ли моята първокласничка шанс. Има ли някой друг от района? 

# 1 152
  • София
В 36то дават 18т. за родители, учили там. Това е почти колкото 20т. за братче.

В 107мо да се поучат от тях и да вдигнат точките на бабите!  Да пиша ли на РИО да им подскажа?

# 1 153
  • София
Цитат
15. Деца/внуци на служители на 107 ОУ и НПМГ, както и деца/внуци на бивши учители от 107 ОУ с трудов стаж в училището не по-малко от 15 години - 8 т.
Деца на учители бих приела, ако СО си променят Системата, но внуци на служители, деца/внуци на бивши учители е вече нахално.

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 11:05 от sali

# 1 154
  • София
Ха, в онова училище с прием от една паралелка (май 46-во), имаше и роднинска връзка - братовчеди. ooooh! http://www.46ou.net/wp-content/uploads/2016/01/%D0%9A%D0%A0%D0%9 … %D0%B0%D1%81.jpeg

И не е ли незаконно да приемат само деца с изпит по хореография, без общ прием?

Общи условия

Активация на акаунт